Author Topic: ПОЛИТИКА=?  (Read 177692 times)

Offline did_ko

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3471
 • гигантски радиоактивен термит - мутант
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2940 on: 06.12.2018, 23:10:40 »
Едно писмо е твърде малко на фона на всички безумия на Фердинанд във войните. При по-разумна политика България можеше да запази Западните Покрайнини и Южна Добруджа и евентуално да има малък излаз на Бяло Море. :rolleyes:
Можеше и да оцелее при Иван Шишман и брат му Иван-Срацимир  при по-разумна политика, обаче не е!
За съжаление това е самата истина - Иван Шишман се е прочул с разделянето на България на три, с цел да бъде завладяна по - лесно от Османските поробители.
Мразя да пиша и говоря за автобусите с марка "Чавдар" в минало свършено време.

Насилственото натъпкване на пътници в BRT  линиите е транспортен геноцид спрямо населението в Бургас

В ГТ Бургас НЕ ДОСТИГАТ АВТОБУСИ

Ако някои пост не ви харесва - можете да натиснете бутона "Информирай модератор".

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2489
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2941 on: 07.12.2018, 08:37:30 »
Таткото Иван-Александър оставя Видин на Срацимир, а Шишман наследява столицата от баща си. Но никой не е разделял нищо с цел. По онова време и Византия е била разпокъсана на феодални владения и е имало слаба централна власт.
В тоя дух:
Думаме за средновековието мислим за днес, говорим за Византия и мислим за ЕС, говорим за Османските турци, но мислим за Ердоган и Путин, говорим за Югославия, мислим за Сърбия и Русия.

Изпратено от моят Moto C с помощта на Tapatalk


Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 13951
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2942 on: 08.12.2018, 23:52:34 »
Иван Шишман се е прочул с разделянето на България на три
България е била разделена на много повече от 3 части. Момчил в Родопите, Слав в Мелник, Балик в Добруджа. Сръбското кралство след краткия си зенит при Неманичите също се разпада на практически автономни деспотства. За трона в Константинопол се конкурират 2 византийски династии, които в съперничеството си допускат най-голямата грешка - пускат османците през Дарданелите в Европа. Но тенденцията е за цяла Европа. Англия е в перманентни вътрешни борби за трона, но пък се възползва от разединението на французите на кралство Франция и херцогство Бургундия. В Италия всеки град се бие срещу съседния си, немската Свещена Римска Империя е изключително хлабава и децентрализирана. Унгария се крепи, а Полша е притискана от немци, руснаци и татари. Това фрагментиране прави континента уязвим на нашествия от югоизток на турците и от североизток - на татарите. На обратния полюс - век след падането на Балканите испанските християнски кралства се обединяват и пропъждат маврите.

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2489
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2943 on: 09.12.2018, 09:15:40 »
Както винаги с най-мили чувства :https://news.bg/world/google-earth-zasne-stotitsi-ruski-tankove-pri-ukrainskata-granitsa.html

Изпратено от моят DRA-L21 с помощта на Tapatalk
« Last Edit: 09.12.2018, 09:18:39 by ooleg »

Offline tm0

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3352
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2944 on: 16.12.2018, 08:47:11 »
Откакто зам.-кмета напусна, положението с организацията на транспорта се върна в лошото си състояние отпреди лятото на 2016г. Иначе традицията с изпълнение на обещанията от 2010 г. до сега не се е променила. Добре, че има хубави неща като ремонтите и новия подвижен състав. Всъщност трябваше да се оставят повече тролеи Икарус в движение "замразени", вместо да се бракуват. Преди време смятах, че тролеите Граф трябва да се движат и ремонтират, но сега си давам сметка, че не съм прав. Липсата на резервни части и ползването на употребявани превозни средства има ограничен времеви потенциал (и при трамваите имаме вече опит). След години ще пишем какъв ресурс за експлоатация има евтината марка, в сравнение с доказалите се при автобусите.
« Last Edit: 16.12.2018, 08:49:08 by tm0 »
████████████████████████ Епилог

Offline я л т а

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4460
 • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
  • View Profile
  • http://www.wix.com/tcvetanov/wood-carving#!__portfolio
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2945 on: 17.12.2018, 13:42:52 »
Позор! На зловещия граф Игнатиев България кръсти улица, учим го като герой

Коварството на руската дипломация в Цариград нанася жестоки щети върху българската национална кауза
Георги Георгиев, специално за Faktor.bg

През 1870 г., след като повече от 10 години българският народ се бори за църковна независимост, султанът издава ферман за независима Българска екзархия.

Територията на екзархията обхваща всички земи, населени с преобладаващо българско население – около 220 000 кв. км. с около 4 милиона българи – много повече от всеки друг етнос на Балканите.

Това никак не допада на имперската руска дипломация, която още от времето на Екатерина залага на гръцката Мегали идея в опит да осъществи своя мегаломански план – завземане на Балканите и проливите и възраждане на империя, подобна на Византия, начело с Романови.

Граф Игнатиев, консул на Русия в Цариград, наричан „вицеимператор” заради огромното си влияние в Османската империя, лично настоява българските владици да бъдат заточени, за

да се спре процесът на единение на българската нация и църква

Османските власти отстъпват пред граф Игнатиев и на 21 януари 1872 г. българските владици са заточени в Измир, но българите в Цариград се вдигат на протестно шествие срещу Високата порта. Над 3000 българи се събират на този протест. Великият везир Махмуд Недим паша приема Славейков и Икономов като представители на шествието, изслушва ги и обещава владиците да бъдат освободени.

Махмуд Недим паша удържа дадената дума: на 30 януари владиците са върнати в Цариград.

Нещо повече! През 1872 г. Руската църква и Вселенската патриаршия, която се поддава на натиска на граф Игнатиев, обявяват схизма против Българската църква. Махмуд Недим паша дава ултиматум на Патриаршията да признае Българската църква и вследствие нейният отказ изпраща заповед до привременния български съвет в Ортакьой да избере екзарх на основание на фермана.

Само месец по-късно граф Игнатиев след лична визита до султана

успява да отстрани Махмуд Недим паша

Трябва да отбележим, че още през 1861 г. предишният руски консул в Цариград – княз Лобанов успява да издейства заточение на българските владици в Диарбекир. Тогава владиците ни са заточени за три години. Поводът е, че за първи път през 1860 г. българските църковни дейци провъзгласяват Българската църква за независима и спират да споменават в молитвите руският император.

В същата 1861 г. Георги Раковски издава брошурата си „РУСКАТА УБИЙСТВЕНА ПОЛИТИКА ЗА БЪЛГАРИТЕ”. Русия изисква от Сърбия и Влашко брошурата да бъде иззета и унищожена, а Първа българска легия на Раковски в Белград да бъде разтурена. Отново след намеса на злокобния руски консул в Белгард.

Паралелно с църковните борби се развива и революционното ни движение, възприело изцяло линията на Георги Раковски за освобождение със собствени сили и средства. Начело на БРЦК са негови ученици, а ръководителят Васил Левски неслучайно предупреждава, че „Тоз който ни освободи, той ще да ни и пороби.”

След залавянето на Васил Левски лично граф Игнатиев настоява пред османските власти Апостолът да бъде съден от специален съд.

По настояване на графа в състава на съда са включени и българите:

хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович член на държавния съвет към империята.

Мито Панов Каймакчийски – член на ръководството на българската църковно-училищна община

Хаджи Мануил(Мано) Стоянов – член на софийският меджлис

Петър(Пешо) Тодоров – Желявеца, член на Софийският меджлис.

Целта е ясна – обезглавяване на националното ни освободително движение и подчиняването му на целите на имперската дипломация. Граф Игнатиев е искал да бъде сигурен, че Апостолът ще бъде осъден на смърт.

След години хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович ще заяви: „ Каква стана тя?! На нас графа ни каза, че съдим обикновен крадец, пък то какво било?!...”

Най-зловещата си роля,

обаче граф Игнатиев изиграва по време на Цариградската конференция на Великите сили, на която трябва да се реши и въпросът за територията на новата българска държава. Конференцията е свикана заради Априлското въстание и последвалите зверства и насилия срещу българското население, когато цяла Европа се надига в защита на българската кауза.

Конференцията започва през декември 1876 г., само че никой не подозира, че двете властващи в Европа империи – Русия и Австро-Унгария са се договорили тайно още на 8 юли със секретното Райхщадско споразумение.

Паралелно с конференцията в Цариград, Русия и Австро-Унгария провеждат среща на най-високо ниво в Будапеща, където подписват секретната Будапещенска конвенция. Клаузите са: Русия не възпрепятства Австро-Унгария при анексиране на Хърватска и Босна и Херцеговина, Австро-Унгария не възпрепятства Русия при евентуална инвазия на Балканите. Двете империи се задължават да не допуснат образуване на голяма и сплотена българска държава, а в случай на уреждане на въпроса на международна конференция, да си оказват взаимна дипломатическа подкрепа, което се и случва на Берлинския конгрес.

В същото време на конференцията в Цариград е постигнато съгласие за територия на новата българска държава, която почти напълно съвпада с границите на Българската екзархия, одобрена от всички Велики сили.

На 15 януари 1877 г. Русия и Австро-Унгария подписват Будапещенската конвенция и руският консул в Цариград граф Игнатиев е уведомен телеграфически. Веднага започва совалка по саботиране на Цариградската конференция. Още на следващия ден е приет от султана, и му гарантира, че Русия ще се застъпи за запазване на значителни територии на Османска империя на Балканите.

Русия ще спази това свое обещание и така голяма част от Македония, Родопите, Тракия и Беломорието действително остават в пределите на Османската империя чак до 1912 г.

Планът на имперската руска дипломация по

разкъсването на българската нация и българските земи,

стартиран още на 8 юли 1876 г. и целящ недопускане на образуването на голяма и сплотена българска държава е в своя апогей. След два дни – на 18 януари Митхат паша заявява, че Османската империя се отказва от договореното на Цариградската конференция.

Едва ли руските дипломати са предполагали, че след години архивът на Османската империя ще бъде предаден от Ататюрк за претопяване в германска фабрика и, че българското военно разузнаване ще откачи целия вагон с архивата на империята, касаещ България, а личната кореспонденция на граф Игнатиев с османските власти ще попадне в ръцете на българското военно разузнаване.

Неслучайно само след 7 години, когато България обявява Съединението на част от разкъсаните ни земи, Руската империя е единствената държава, която се противопоставя и след неуспешни опити да провокира султана като суверен на Източна Румелия да въведе армията и да прекрати Съединението или най-малкото – да възрази официално, за да има повод Русия отново да вкара своите войски в България под претекст, че България нарушава Берлинския договор, Русия принуждава верния си слуга Сърбия да ни нападне в гръб. След това Русия ще скъса дипломатически отношения с България за 10 години.

Предстои да публикувам и секретните грами на руските дипломатически мисии в София, Пловдив, Букурещ и Цариград, в които ще видите още подлост и коварство – организиране на преврати, метежи, подкупване на български политици, организиране на убийства, въоръжаване на шайки, които да нахлуват в Източна Румелия с цел дестабилизация...

Русия ще получи заслуженото си! Когато през 1916 г. напада България заедно с Румъния през Добруджа и в гръб – през Макдония със специално създадения за целта Руски експедиционен корпус, командван от ген. Дихтерис, руските войски ще бъдат разбити на пух и прах от храбрата българска войска, а на 3 март 1918 г.

Русия ще капитулира пред България

и ще подпише най-унизителния мирен договор в историята си – Брест –Литовския мирен договор. Над 1 милион кв. км. от територията на империята ще бъдат откъснати, а от грозните нокти на руския империализъэм ще се откачат Финландия, Литва, Латвия, Естония , Полша, Украйна, Беларус, Грузия, Армения...

Част от тях ще бъдат анексирани отново, но процесите, започнали с този договор продължават и днес.

На 3 март 1918 г. Датата не е случайна. Избрана е от победителя! България!!!

По ирония на съдбата днес на името на злодея, граф Игнатиев, работил усърдно срещу свободата на България и пратил на бесилото Апостола е кръстена една от най-важните улици в София. А в учебниците по история, които трябва да възпитават бъдещите българчета, руският сатрап е представен като герой. Едва ли има друга държава, която може да си причини сама подобен позор.

https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/-pozor-na-zloveshtiya-graf-ignatiev-balgariya-krasti-ulitsa-uchim-go-kato-geroy-45157
« Last Edit: 17.12.2018, 13:45:30 by я л т а »
"Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща"!
-----------------------------------------------------
"На 18 нашите убеждения са хълмовете, на които се изкачваме и от които гледаме. На 45 те са пещерите в които се крием". /Фр. Ск. Фицджералд/

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2489
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2946 on: 17.12.2018, 14:47:48 »
Не случайно Иво написа книгата "Измамата Сан Стефано", която има рекордни като за България продажби.Изпратено от моят DRA-L21 с помощта на Tapatalk
« Last Edit: 17.12.2018, 14:51:57 by ooleg »

Offline я л т а

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4460
 • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
  • View Profile
  • http://www.wix.com/tcvetanov/wood-carving#!__portfolio
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2947 on: 17.12.2018, 15:49:05 »
Ами някъде пишеше че България и до днес няма оригинално копие на "Сан Стефанския мирен договор".....................
"Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща"!
-----------------------------------------------------
"На 18 нашите убеждения са хълмовете, на които се изкачваме и от които гледаме. На 45 те са пещерите в които се крием". /Фр. Ск. Фицджералд/

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2489
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2948 on: 17.12.2018, 19:03:41 »
И реалният мажоритарен собственик на Юлен и от там на ски зона Банско се оказа.....
МАРК ЖИРАРДЕЛИ


https://www.mediapool.bg/skiorat-mark-zhirardeli-se-obyavi-za-sobstvenik-na-yulen-news287633.html

Изпратено от моят DRA-L21 с помощта на Tapatalk


Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2489
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2949 on: 27.12.2018, 22:10:34 »
Както пишеше едно време в Стара Загора мисля на ремонтното депо "За грижите и доверието на партията, с достоен железничарски труд" .  Та в подобен стил една малка статийка за Фандъкова без този път някой да се опитва да спасява (или смуче за част от  колегите) София.

https://mobile.frognews.bg/article/168189/Изпратено от моят DRA-L21 с помощта на Tapatalk


Offline я л т а

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4460
 • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
  • View Profile
  • http://www.wix.com/tcvetanov/wood-carving#!__portfolio
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2950 on: 02.01.2019, 11:52:57 »
"Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща"!
-----------------------------------------------------
"На 18 нашите убеждения са хълмовете, на които се изкачваме и от които гледаме. На 45 те са пещерите в които се крием". /Фр. Ск. Фицджералд/

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2489
  • View Profile
« Last Edit: 07.01.2019, 15:17:15 by ooleg »

Offline я л т а

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4460
 • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
  • View Profile
  • http://www.wix.com/tcvetanov/wood-carving#!__portfolio
"Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща"!
-----------------------------------------------------
"На 18 нашите убеждения са хълмовете, на които се изкачваме и от които гледаме. На 45 те са пещерите в които се крием". /Фр. Ск. Фицджералд/

Offline IKAR

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2609
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2953 on: 15.01.2019, 21:55:47 »
Васко, най-лошото е, че тия плъхове, техните деца, внуци и т.н. излязоха много хитри и още 70-те години са се усетили, че на т.нар. "комунизъм" дните са му преброени. И са окрали каквото може, след което станаха "капиталисти", понеже откъде накъде ще бъдат аргати на баш капиталистите? Резултатите от това се виждат 30 години след "промените". Но съм сигурен, че всичката тая помия е с благословията на Великобритания, Франция, САЩ - т.нар. "победители" във Втората световна война, който вместо да набутат Джугашвили в кучия гъз, му подаряват половин Европа. Че е имало и насилствено депортиране и връщане в Съветския съюз на избягали преди това от него имигранти-белогвардейци и т.н. Германците може да са били всичко, но са минали през България културно и цивилизовано, без проблеми, както са дерибействали в Югославия и Гърция заради "съпротивата" на дребно на титовските и гръцките партизани. А в България партизани не е имало, имало е дребни кокошкари, избягали в гората, крадци на сирене и на кашкавал.
Имало е, разбира се, и друга страна на медала - в моето село, след като тия избиват определените за това 10 човека, синовете на някои от тях, влизат на 1-ви май 45-та година в кръчмата с пистолети, докато "комунистите" празнуват и правят всичко леш. После ги съдят, но не може да се докаже, че са били те, съдът ги оправдава, въпреки това са изпратени по лагери в Перник, докато успеят да избягат в Гърция, а оттам в Америка.
Less travel by car! (използвайте по - малко лични автомобили за сметка на обществения транспорт, независимо от финансовите Ви възможности - препоръка на Европейската Комисия)

Да се отнеме незабавно лиценза за пътнически превози на БДЖ, тъй като изключително неадекватните разписания и опасният амортизиран подвижен състав водят до особено лошо транспортно обслужване.

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2489
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2954 on: 16.01.2019, 15:45:32 »
Казано на кратко Източна Европа изплаща лихвите на смачканата Франция и слабата Великобритания, че само с техни сили не са могли да победят Германия. Поради тази причина 1/2 помощ от СССР е платена с нас като валута. И ако за тях това е било много изгодна сделка, болката си остава за нормалността, която е жертвана по нашите земи до ден днешен.
Георги Марков в "Задочни репортажи за България" много точно описва ставащото в НРБ и се вижда как България е такава като днес, защото другата България е зарита на 2 метра от "диктатурата на пролетариата".
И поради бързото свършване на нормални хора, от желание за кръв започват да транжират тези от техните редици, които най-много се доближават до онези, които вече са изгнили на гробищата.
Например ето този разказ в Репортажите е показателен....
https://chitanka.info/text/2898/100#textstart

Offline V.Peichev

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4968
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2955 on: 16.01.2019, 15:56:25 »
Много от чистките в партийното ръководство са имали основания - примерно Трайчо Костов е ощетил сериозно България и СССР с множество злоупотреби и заслужено е увиснал на бесилката. :rolleyes: Още преди 9-ти септември Сталин е искал обяснения защо българската съпротива харчи толкова много при минимален ефект. :rolleyes:

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2489
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2956 on: 16.01.2019, 16:13:14 »
Много от чистките в партийното ръководство са имали основания - примерно Трайчо Костов е ощетил сериозно България и СССР с множество злоупотреби и заслужено е увиснал на бесилката. :rolleyes: Още преди 9-ти септември Сталин е искал обяснения защо българската съпротива харчи толкова много при минимален ефект. :rolleyes:

Пейчев, недей така се нарежда,че погледни какви са коментарите от младите комунистчета под статията на @ялта.
е не мога да ги копи/пейст, че им чупи енкодинга но от рода на:
ГХордея се, че дядо ми е бил партизанин и ги е тепал.
Спасили България от трета национална катастрофа, дето я "довело" правителството паднало в ямата.

Ясно е как комунистите вярват в пренаписаната си от тях история.

Offline V.Peichev

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4968
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2957 on: 16.01.2019, 17:01:39 »
Истина е, че Сталин е бил сърдит на нашите комунисти за големите разходи при минимални резултати, англичаните са пратили финансист да провери къде отиват парите. :rolleyes: Съпротивата в Югославия е имала разходи сравними с тези на нашите юнаци. :rolleyes:

Offline IKAR

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2609
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2958 on: 16.01.2019, 19:46:56 »
Абе какви комунисти, бе хора, тези са били и още са една мафия, която както всяка мафия не прощава на нейните си хора, които са се издънили и/или просто са станали "неудобни". Намерете книгата "Процесът-Казино София", от Георги Ботев, там всичко е описано в детайли. Или историята на полковника от ДС Димитър Димитров, който, казвайки "искам да се махна от тая скапана държава", бива низвергнат от колегите си, които му инсценират постановка, като се представят за служители на американското посолство, и той уж предава на тях някакви секретни документи. За което в последствие е обвинен в шпионаж, осъден на смърт и убит. И това 86-та година. Доста сериозен пръст в тази история има и генерал Любен Гоцев, който уж честно "служел" на родината. А за търговията с наркотици, доставки на оръжие за диктаторски режими в Азия и Африка ("казанлъшка революция") даже и приказката не ми се отваря, бедна ви е фантазията...И досега, след 30 години, все същите са на власт, независимо за кого гласувате.
Less travel by car! (използвайте по - малко лични автомобили за сметка на обществения транспорт, независимо от финансовите Ви възможности - препоръка на Европейската Комисия)

Да се отнеме незабавно лиценза за пътнически превози на БДЖ, тъй като изключително неадекватните разписания и опасният амортизиран подвижен състав водят до особено лошо транспортно обслужване.

Offline ooleg

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2489
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #2959 on: 17.01.2019, 16:17:53 »
Истината е, че на масовия българин му липсва кто има проблем (личен) да няма начин да си го реши, за разлика от преди 89-та година. Там, ако не си натоварен от клеймото "враг на народа" много често помагаше да покажеш колко си верен на партията. Особено ако партията я олицетворява конкретен човек по места и ти наистина можеш да му дадеш нещо, което той търси.
В сегашния вариант е по-зле за тези хора поради смесената система - на новото (трябват пари или много пари) и старото (трябва и рамо от конкретни хора, ама вяеата в комунизма не помага, а нещо друго).
Не знам как е по другите места, ама мисля, че България е сред малкото страни при които даването на пари за нещо е необходимо, но недостатъчно условие то да се случи. Обикновено или струва нещо пари или е безплатно, но трябва например квалификация или някакъв друг ценз/разрешение/одобрение то да се случи.