Author Topic: ПОЛИТИКА=?  (Read 277710 times)

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3309
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3460 on: 09.02.2020, 08:41:31 »
Нещо по-забавно и интересно:
Тестът на Помпео:

Журналистката от NPR Мери Луиз Кели разказа, че след края на интервюто държавният секретар Майк Помпео е показал карта без имената на държавите и я попитал къде е Украйна. Тя казва, че е посочила вярното място. Той обаче твърди, че тя е посочила Бангладеш. А вие как ще се справите с теста на Помпео?

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30406958.html
« Last Edit: 09.02.2020, 08:45:53 by ooleg »

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3309
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3461 on: 11.02.2020, 20:40:37 »
Това мнение
https://m.19min.bg/news/8/127827.html
го намерих и прочетох случайно (от предложенията от Гугъл на телефона дето ги дава спрямо интересите ти в най-ляво) и учудващо съвпада почти на 100% с моите изводи за ЕРМ2 и ГЕРБ.

Изпратено от моят Moto C с помощта на Tapatalk


Offline stankos

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3098
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3462 on: 11.02.2020, 22:57:53 »
Този не го знам кой е, но ето ти мнението на известен и уважаван икономист :

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8167986

И моето мнение съвпада с неговото на 100%.

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3309
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3463 on: 12.02.2020, 08:33:55 »
Този не го знам кой е, но ето ти мнението на известен и уважаван икономист :

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8167986

И моето мнение съвпада с неговото на 100%.
Ам Хърсев е Димитровградчанин като мен. Той винаги е приказвал джаста-праста и да не забравяме, че е неговата банка е имала проблеми с БНБ и е заминала.

Относно самата статия на Хърсев:
Признавам си не я четох до край, защото аз нямам страхове от еврото , нито от еврозоната! Смятам, че такъв род страхове са манипулация за прости хора. Нека да бъда точен! Аз имам страхове от излизането на състоянието на валутен борд, докато има лев в ЕРМ2!!! Т.е. в нашия случай отиваме от по-доброто - валутен борд в по-лошото - плаващ курс. И това както се вижда не е страшно, обаче нашият премиер е Бойко Борисов! Неговото пребиваване на поста е аквиваленто на депутатстването на Чичолина в Италия през 90-те, само дето тука ще въвежда евро! Моите съжаления ама ще я подкараме като магистрала през нивата!


За тези дето още нямат 30 години ще кажа, че Иван Костов не е Бойко Борисов! Колкото и медиите да твърдят, че Борисов е съвършен, а Костов е престъпник. Да пазиш Тодор Живков не е като да пазиш финансовата стабилност.
« Last Edit: 12.02.2020, 11:56:46 by ooleg »

Offline V.Peichev

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5736
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3464 on: 12.02.2020, 10:37:27 »
Хърсев е доцент по икономика, една от брадвите в УНСС - кара студентите да учат, не дава изпити срещу съответната сума. :) Други брадви са Александров, Орешарски и т.н.  :)

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3309
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3465 on: 12.02.2020, 11:04:36 »
Ето едно мнение на Ренета Инджова. Не ми харесва специфичния и стил на изказ, но в общи линии това, което казва съвпада с моето.
https://petel.bg/Indzhova--Smyanata-na-leva-s-evroto-shhe-e-izgodna-za-biznesmeni--bankeri-i-vlastta--Da-mu-mislyat-bednite__351484

Quote
"Всички ще бъдат обхванати от страх, дано да не се стигне до паника. Властниците са решили да играят един друг вид хазарт - този, който почнаха в началото на 90-те години на Магурата. От 94-та година досега е едно и също. Ако започне сега едно обръщане - левовете в евро, после еврото в левове. Това е една игра, която ще е изгодна за бизнесмени, за банкери - още повече, за властта, която разполага с огромен фискален и валутен резерв още повече. Ще си поиграят докато вземат онова, което имат и най-бедните. Те помежду си като си поиграят ще си разпределят, защото виждате тектоничните пластове се променят, а пък властта много хубаво прави - още една криза, още един пожар, и казват "ама как ще сменяме сега правителството, като взел да се клати борда". Искам да предупредя да не стане тука от борба за борда, против борда и т.н., всички да се окажат зад борда"

А иначе от историята е видно, че имаме голям избор как да приемем еврото. Като едни достойни италианци, да опухаме стандарта на живот двойно, тъй че после да не можем да се върнем където сме били поради хаос и липса на правила или като прибалтийските републики - подобно на деноминацията на лева през лятото на 1999-та година с разписани правила и без никакви сътресения.
Аз на такива Менди, Горановци, Ревизоровци, Симеоновци, Сидеровци и Каракачани, както и на Ангелки, Ананиевци и т.н. не вярвам. Който иска може да им вЕрва па да иде и да им цуне краката и да ги измие като папата.

И за да не става скучно да пуснем и новия "боннус", който се очертава - частичната (като за начало) до пълна либерализация на цената на електроенергията за битови абонати!
Забравиха 2013 г. и сега ще бухнат населението на свободния пазар, което няма да е толкова зле, ако пазара на електроенергия беше наистина свободен. Ама той се казва свободен, иначе е свободно зависим, при който в момента електроенергията е най-скъпа у нас.

https://nova.bg....

А ето и едно смислено мнение на Красен Станчев за борда:
https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/02/12/4027994_sporovete_okolo_leva_i_evroto_koe_e_nai-vajnoto_koeto/
« Last Edit: 12.02.2020, 11:48:18 by ooleg »

Offline tm0

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3616
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3466 on: 13.02.2020, 23:21:29 »
За ГЕРБ всичко е безплатно. МС им подари два етажа от малкото НДК за 10 г.

Министерският съвет, управляван от Бойко Борисов, подари на Политическа партия ГЕРБ, управлявана от Бойко Борисов, два етажа от възможно най-централната сграда в София - Малкото НДК за безвъзмездно ползване за срок от 10 години.
Безпрецедентното решение беше гласувано днес от Министерския съвет и съобщено от Правителствената информационна служба в графата "Правителството се разпореди с имоти", след обстоятелственото изброяване на 3 стаи в Перник и работилница в Харманли.
Макар и скандално, решението на МС е напълно законно.
Когато партийната субсидия беше намалена от 11 лева на 1 лев, депутатите гласуваха партиите, получили над 1% да имат право на безплатни офиси.
По-късно субсидията беше увеличена от 1 на 8 лева, но текстът за безплатните офиси остана. Досега не е публично известно някой преди ГЕРБ да се е възползвал от него. От 1990 г. насам партиите ползват преференциални наеми за офисите си, многократно по-ниски от пазарните цени.
Тази седмица кметът на Перник Станислав Владимиров беше бурно приветстван заради решението си да изземе от партиите всички атрактивни общински имоти в центъра на града. Оказа се, че само ГЕРБ ползва помещенията за партийни цели, а всички останали партии са ги преотдали за кръчми и магазини. От спирането на далаверата се очаква приходите на общината да се вдигнат с 300 000 лева, които Владимиров обеща за детски спорт.
████████████████████████

Offline stankos

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3098
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3467 on: 14.02.2020, 10:38:14 »

Offline V.Peichev

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5736
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3468 on: 14.02.2020, 17:28:51 »
Все пак Филчев е сериозен юрист завършил нормално право и занимавал се с научна работа а не милиционер. :)

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3309
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3469 on: 14.02.2020, 17:31:25 »
Оня дето твърдят, че буквално е съпричастен към убийството на прокурор Н. Колев и ямболската адвокатка.
Нали знаеш, че оня има параноя.


Quote
За пореден път в убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, това едно старо, над 6-годишно дело за едно кърваво и мистериозно убийство, бе намесено името на бившия главен прокурор Никола Филчев. В делото се оказаха преплетени имената на доста бивши и настоящи висши прокурори, а то се оказа доста показателно за скритото лице и задкулисния живот на доста висши прокурори от кръга на предишния главен прокурор Никола Филчев.

Това е едно от най-мистериозните и коментирани за последните десетина години убийства. На 26 срещу 27 февруари 2000 г. една ямболска адвокатка е убита в София. 6 години по-късно, макар и делото все пак да стигна до съд, продължава да е пълна мистерията около това кой уби зверски тази 30-годишна жена с 9 удара със сатър, била ли е наистина толкова близка с бившия главен прокурор Никола Филчев, как се преплитат имената на други висши прокурори и най-вече убития Николай Колев. Завесата започна да се повдига едва сега, в съдебната зала, когато свидетелите за почнаха да говорят един по един.

Така от думите на Нанка Колева, съпруга на убития прокурор Николай Колев и самата тя висш прокурор, стана ясно, че физическият убиец на адвокатката е бившият главен прокурор Никола Филчев и че той е поръчал убийството и на прокурора Николай Колев, както и подхвърлянето на наркотиците в джипа му, заради което Колев бе арестуван и разследван. Тези тежки факти станаха официални свидетелски показания, дадени пред съд от висш прокурор. Смисълът им се подсилва от факта, че преди 4 години, през декември 2002 г. същите тези факти накараха Висшия съдебен съвет да поиска оставката на Филчев. Разбира се, безуспешно.

Какви са били все пак отношенията на Филчев с убитата адвокатка Надежда Георгиева, как и защо я е убил, защо е поръчал убийството на Николай Колев и на бившия апелативен прокурор на Варна Васил Миков?

Двама свидетели пред състава на Софийския градски съд с председател Владимир Астарджиев вписаха между кориците на делото тези факти, които 6 години бившият главен прокурор Филчев грижливо криеше. Пламен Симов, генерален секретар на Моряшкия синдикат, разказа как за първи път се сблъскал с името на адвокатката Надежда Георгиева. То било написано в попаднала му докладна записка, според която е бил подготвен много голям подкуп от купувачите на Рибно пристанище „Бургас”, като част от парите – 150 000 долара, трябвало да бъдат предадени от синдика на „Океански риболов” Стойчо Стойчев и тогавашния му експерт Ганка Кольовска чрез близката до тогавашния главен прокурор адвокатка Надежда Георгиева до самия Филчев.

Симов връчил тази информация на покойния вече прокурор Николай Джамбов, който по това време вече е отстранен от Филчев от Върховната касационна прокуратура и е изпратен във Върховната административна прокуратура. Николай Колев пък по това време е прокурор по делото за умишления фалит на “Океански риболов”. Така от него Пламен Симов научил и доста други факти. По това време вече е настъпва разривът между Николай Колев и Филчев, Колев събира усилено факти за Филчев с цел да бъде поискано снемане на имунитета му. Което по думите на Симов, а и после на съпругата Нанка Колева, довело до това, че Филчев разпоредил да му подхвърлят в джипа наркотици, да бъде арестуван и разследван.

По същия начин е образувано дело и срещу Пламен Симов, той е арестуван на 13 декември 2002 г. и транспортиран под конвой към Бургас. Кой знае защо обаче, по средата на пътя в пълна секретност той е свален на Стара Загора. Симов разказва, как прокурорът Колев бил убеден, че там Симов е трябвало да бъде ликвидиран заради информацията, която знае за Филчев. Преди дни е влязла в сила оправдателната присъда на Симов по това дело и вече е ясно, че Филчев го е набедил в извършване на престъпление – факт, който сам по себе си е престъпление. Пламен Симов и Николай Колев имали почти ежедневни срещи.

В деня на убийството на прокурора Николай Колев, 28 декември 2002 г. двамата се срещнали в 11 часа в малко заведение срещу Върховния административен съд. Заведението било малко, само с 3-4 маси. Разговорът им продължил 2 часа и половина, макар за ямболската адвокатка да говорили само 20-ина минути. С гръб към тях обаче на съседна маса имало човек, а накрая влезли още двама и седнали там. Тогава Николай Колев нервно казал: “Дай да плащаме – барети – записали са всичко!”. И едва тогава Пламен Симов забелязал стар мобифон отдясно до единия. Оттам Колев тръгнал към тогавашния председател на Върховния административен съд Владислав Славов, за да поиска чрез него от Висшия съдебен съвет снемане имунитета на Филчев.

Славов обаче отсъствал и срещата останала за 3 януари. Тя обаче така и не се състояла – вечерта Колев бе убит. Николай Колев обаче разказал на Симов интересен факт, до който се добрал – вечерта на убийството на ямболската адвокатка Филчев, който по думите му ходил с охрана от барети, за първи път разпуснал гардовете си и сам отишъл в дома на адвокатката. Самата докладна записка за подкупа от 150 000 долара, предназначен за Филчев, била иззета при полицейския обиск в офиса на Пламен Симов заедно с още два големи кашона документация. По думите на Симов там се намирали и 15 листа медицинска документация за психиатричната диагноза на Филчев, както и негови доноси. Архивът не е върнат на Симов и до момента въпреки оправдателната присъда.

Самият той не казва откъде има диагнозата, била пъхната под вратата му с бележка “Желая успех”. Чуйте какво разказва за това Пламен Симов.

Съпругата на убития прокурор Николай Колев – Нанка Колева разказа пред съда как Колев неколкократно предлагал на Филчев да образуват силна следствена група, за да се разкрие убийството на Надежда Георгиева. Филчев обаче всеки път реагирал остро, забранявал му дори да пипне делото, докато накрая през 2001 г. насочил обвинението срещу самия Николай Колев. Много скоро след това станало и подхвърлянето на наркотиците в колата му и ареста. Колев обаче преди това разговарял с първия следовател по делото Илия Илиев и от него разбрал как Филчев освободил охраната си в нощта на убийството и отишъл сам в дома на Георгиева в столичния квартал “Стрелбище”. Въпреки че той се страхуваше да кара непознати коли и предпочиташе само „Москвич”-а си, отишъл там с джип „Чероки”, разказва Нанка Колева.

Следователят установил, че когато Пламен и Димитрина Калайджиеви ходили в дома й същия ден, тя бързала да ги отпрати, защото чакала Филчев. Следователят още съобщил на Николай Колев, че вече знае къде е оръжието на убийството – сатър, и посочил в кой водоем край София е захвърлен. Този следовател почина пред кабинета на сегашния главен прокурор преди да успее да разкаже каквото и да било. Нанка Колева разказва и как другият следовател Красимир Николов споделил, че Филчев му наредил да образува делата срещу него, въпреки имунитета, и че на възраженията му, че няма основание за това, му дал един труд за помагачеството да се ръководи.

Нанка Колева разказа още как на прословутите прокурорски съвещания при Филчев, на които присъствали заместник главният прокурор Христо Манчев, Цеко Йорданов и Спартак Дочев, Филчев разпоредил, ако не издържи тезата за Николай Колев като помагач, то може да се развие, че той е убиец и дори съпругата му може да се окаже убиец на ямболската адвокатка. Колева свидетелства пред съда как военният прокурор Трендафил Трайков и следователят Олег Янев оказвали натиск върху зависими от прокуратурата цигани да лъжесвидетелстват, че Николай Колев е убил адвокатката. Седмица преди убийството й Филчев поръчал на Николай Колев и убийството на бившия варненски апелативен прокурор Васил Миков.

Филчев дори изпратил Колев на секретна командировка във Варна, а по телефона му разпоредил: „Това дело го искам в твърди корици, повтарям – в твърди корици”. По думите на Колева това означава ковчега на Миков. Самият Васил Миков отказа да коментира пред нас дали е знаел за това и защо според него Филчев е поръчал смъртта му. Колева обаче разказа как самата Надежда Георгиева правила записи на нейни срещи и разговори с Филчев, за да го държи в ръцете си. Хвалила се за това пред приятелката си Димитрина Калайджиева, когато идвала в Съдебната палата при нея. Адвокатката и друг път предавала пари на Филчев – Нанка Колева посочи други две суми от 5000 и 1000 долара. Дори цитира как Филчев казвал на съпруга й: „Защо не взема да се оженя за една от двете – Надежда или Димитрина”.

Чувала съм от съпруга ми, че Надежда Георгиева е ходила с ударните групи на Алексей Петров, заяви още пред съда Нанка Колева. Тя твърди и че в тричасов разговор с нея Филчев си признал, че е убил адвокатката. Това станало в първия работен ден на 2005 г., малко след като минала втората годишнина от убийството на съпруга й. Филчев случайно я срещнал в коридора на прокуратурата и после я поканил в кабинета си. Там Колева го нападнала с въпроси защо е убил съпруга й и защо спира делото, а набеждава други хора. Така малко по малко го накарала да изрече директната фраза „Пред теб си признавам, че аз съм убил Надежда Георгиева”. Той предпочете малкото зло – да признае това, коментира Нанка Колева.

Пред съда Нанка Колева съобщава за още едно такова признание на бившия главен прокурор – този път пред друг човек – единият кум на Филчев, проф. Янко Янков. Колева разказа как на живо в телевизионно предаване Янко Янков разказал, че бил в Лондон, когато Филчев му позвънил и тревожно казал: „Ние като си легнахме, тя беше жива. Като се събудих – тя беше убита, цялата в кръв. Искат да ме накиснат.” И поискал помощ от кума си. Тогава Янков казал: „Нали знаеш, че този разговор се записва от поне две служби”. Самият Янко Янков по информация на негови близки преди месец е напуснал България и не успяхме да го открием, за да разкаже още веднъж лично за този телефонен разговор.

Открихме обаче Никола Филчев по мобилния му телефон и така и не стана ясно къде е.

Самата Нанка Колева извън съдебната зала доста кратко коментира.

Тези факти, посочени от двама души като свидетелски показания пред съда, сочат директно бившия главен прокурор Никола Филчев като физическия убиец на ямболската адвокатка. Съдът според нормите на новия НПК в този момент на съдебна фаза не може да прекрати делото срещу трима съвсем други подсъдими – Орлин Аврамов, Пламен и Димитрина Калайджиеви, и да го върне за доразследване вече по новите следи и срещу новите уличени. Съдът е длъжен да се произнесе по вината на тримата по така внесения обвинителен акт. Едва след това да се образува ново производство и да разследва отначало новата версия.

Това отговаря и на въпроса дали и кога прокуратурата и следствието ще отговорят на въпроса виновен ли е Никола Филчев за убийството и извършил ли е тези още няколко престъпления, за които свидетелстваха пред съда Нанка Колева и Пламен Симов, и кога ще му се потърси отговорност. Докато завърши съдебното дело на настоящата първа инстанция, и премине през още две, моментът на отговорността на Филчев се отлага поне с 2 години. Прави впечатление обаче следният факт. Нито прокурорите, които са двама по този процес, нито който и да било от защитата, нито пък гражданските ищци – родителите на убитата адвокатка Костадин и Вяра Георгиеви – никой от тях не поиска от съда да бъде извикан като свидетел самият бивш главен прокурор Никола Филчев.

Твърде вероятно е той пак да излезе с версията, че се е явявал в друго процесуално качество по това дело – писал е постановления – и няма право да бъде и свидетел. Също както направи по делото “Бръмбъргейт”. Там обаче военните съдии все пак го разпитаха. Никой не извика като свидетели и другите цитирани прокурори – Христо Манчев, Цеко Йорданов, Спартак Дочев, Трендафил Трайков, следователя Олег Янев. Не са свидетели и циганите, принуждавани да лъжесвидетелстват срещу Николай Колев. И явно никой не иска да се разбере вършили ли са наистина висшите прокурори престъпления под червената прокурорска мантия, убивали ли са, взимали ли са подкупи, принуждавали ли са хора да лъжесвидетелстват, това ли е наистина начинът на работа на Филчевата прокуратура и ще отговаря ли пред закона той и близкият му кръг, част от който са съвсем действащи и в момента прокурори.

Това предизвиква сериозните опасения, че ако е извършил всичко това, Филчев ще бъде скрит; че целта е сегашните подсъдими да бъдат оправдани, но истината – никога да не бъде разследвана и разкрита. Въпреки че Нанка Колева е разказала пред съдия всичко това и по делото за убийството на съпруга си и от лятото на миналата година спряното за дълго време и неразследвано дело все пак е възобновено от Софийската градска прокуратура. Надежда дава и фактът, че прокурорът по това дело Магдален Маринов присъства и изслуша тези два важни свидетелски разпита пред съда. Остава да чакаме.
https://dariknews.bg/novini/afera/nikola-filchev-fizicheskiqt-ubiec-na-qmbolskata-advokatka-110379
« Last Edit: 14.02.2020, 17:34:34 by ooleg »

Offline V.Peichev

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5736
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3470 on: 14.02.2020, 17:50:54 »
Дори да има параноя пак е по-добре от интелект 1/1000 от този на еталонната букова талпа.  :) Грамотен юрист параноик може да свърши полезни неща за разлика от милиционера. :)

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3309
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3471 on: 14.02.2020, 17:53:43 »
Дори да има параноя пак е по-добре от интелект 1/1000 от този на еталонната букова талпа.  :) Грамотен юрист параноик може да свърши полезни неща за разлика от милиционера. :)
Ама параноика прочети какви ги е вършил плюс това е първи фен на милиционера и пръв враг на сегашния конституционен съдия и бивш главен прокурор Борис Велчев.

От дългия текст става ясно, че най-важните му преписки е искал да бъдат "в твърди корици, повтарям в твърди корици" и явно доста буквално е възприел тезата, че прокуратурата трябва да е силна като сатър.

Quote
Ролята на Алексей Петров в убийството на съпруга ми е на организатор. За мен Алексей Петров и Филко Славов (бившият шеф на баретите – бел. ред.) психираха до голяма степен Филчев. Те използваха неговото заболяване. Аз го казах и на Алексей – вие направо го зомбирахте. Съпругът ми никога не му е застрашавал живота, а Филчев го уби.

Quote
Най-тежкото беше, че му поръча убийство на колега На Васил Миков. Той му беше опонент при избора на главен прокурор.

https://btvnovinite.bg/154367-Nikola_Filchev_sam_ubil_yambolskata_advokatka.html
« Last Edit: 14.02.2020, 18:19:11 by ooleg »

Offline Sixkiller

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2387
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3472 on: 17.02.2020, 03:31:41 »
Проф. Стив Ханке: България ще последва съдбата на Гърция, ако приеме еврото

https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/prof-stiv-hanke-balgarija-shte-posledva-sadbata-na-garcija-ako-prieme-evroto.html?fbclid=IwAR1zUNcIugcKZCHllk1CQyc4fWquwf9xXQ0S27SwoN28o1ZmSvTGMdJPuMw

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3309
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3473 on: 17.02.2020, 08:21:22 »
Ханке има фобия от еврото, а страшното е в дамата България както винаги и от това как ще си оголим дупата в чакалнята на еврозоната.
Между икономиките на България и Гърция няма прилика.

Една страна не може да е в борд до безкрай. Борда не може просто да се отмени щото ще има ефект на държано куче на синджир дето е изпуснато след години.
Защо не може вечно с борд? Щото няма парична политика и стяга икономиката.

Изпратено от моят Moto C с помощта на Tapatalk
« Last Edit: 17.02.2020, 08:36:53 by ooleg »

Offline Марин Петров

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 505
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3474 on: 18.02.2020, 22:27:38 »
Тия дни си мисля за свободата на словото. и с какво е полезна тя за обществото.

станаха десетина обира на банки, бензиностанции и там не знам какво още.  всеки обир се представяше като сензационна новина. Според мен това е много лошо. защо? защото дава кураж на тия, които имат намерение също да правят престъпления. те като чуят, че се случват толкова много обири и те си мислят "и аз ще го направя и ще ми се размине".

Не е ли по-добре ако такива новини изобщо не се съобщават? така ще се ограничава престъпността.

Казват, че свободата на словото е в полза на обществения интерес. каква точно е ползата от такива негативни новини? какво точно допринасят тези новини на хората (обществото)? притеснения, че има престъпност? страх, че може да им се случи нещо и на тях самите? стрес? това са все отрицателни ползи, които си имат своите следствия - болести, емоционални проблеми и т.н.

Какво печели обществото като чуе поредната "топ" новина за битова престъпност със сериозно пострадали възрастни хора? страх у всички останали възрастни хора, че това може да им се случи и на тях. постоянен стрес. болести, които са резултат от този стрес. и допълнително - кандидат-престъпниците научават как ще останат ненаказани ако извършат същото.

Не е ли по-добре държавата да се бори с тези проблеми. обаче те да не се съобщават толкова гръмогласно на всеослушание? така намаляване негативния емоционален товар върху хората.И преди да ми кажете че защитавам комунизма (което не е вярно) - аз ще кажа, че четох някъде относно случаи на самоубийства в метрото на някаква западен (демократичен) град. не се сещам кой град беше. самоубийствата станали много. специалистите открили, че причината е в медиите. които раздухвали всеки един случай като сензация. и това давало кураж на следващите самоубийци и те да го направят по същия начин. въвело се някакво правило тези новини да не се съобщават и самоубийствата в метрото престанали.

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3309
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3475 on: 19.02.2020, 08:38:24 »
Айде виж обратния знак на криенето на информация в Ухан. Дали пък не измряха над 1000 души щото решиха едни другари в началото на епидемията, когато е най-лесно овладяването да я карат само на криене на информация по стар комунистически тертип.
Аз ще кажа само, че ако държавата си беше на мястото и пенсиите не бяха 200 , а поне 1000 лв. нямаше да има чак толкова нещастни хора, дето да са изтормозени за бъдещето си.
А ти какво си тръгнал да мислиш за банките? Там парите са застраховани. По-притеснително е, че главният Прокурор се оказва шоумен, който изобщо не мисли за печелене на дела ще съд, което е най-важно, което трябва да прави.
Между другото си мисля, че приказките, че комунизъма ще затрие капитализма получиха вече реална възможност да се сбъднат. Парадоксално е, че първо китайския комунизъм ще победи китайския капитализъм и скоро го очаквайте и във Вашият хладилник, пардон град.

Изпратено от моят Moto C с помощта на Tapatalk


Offline vesko76

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4464
 • Van Hool & Citaro G - fan
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3476 on: 19.02.2020, 09:24:58 »
Хайде да си кажем и как е истината - не може човек да има 1000лв пенсия, като е имал осигурителни периоди, при това немалки, на МРЗ или дори на черно, най-вече през 90-те, докъм 2005-2007, когато икономиката започна да изсветлява.

Offline я л т а

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4797
 • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
  • View Profile
  • http://www.wix.com/tcvetanov/wood-carving#!__portfolio
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3477 on: 19.02.2020, 10:25:58 »
Хайде да си кажем и как е истината

Това е като дойдоха в Дружба заедно с директорчето си колеги от Ивкони, и се шашнаха че взимат по 1200 лв. заплата, а в Ивкони взимали по 2000/2500 лв. , но били осигурявани на МРЗ, а някои даже и на половин щат. А работили там по 10-15 години. Така че хич не ги жаля, защото си бяха оправили живота, купили си жилища в София, добри и скъпи автомобили, ма сега ще опъват докато си направят 16 години стаж втора категория, тоест доста от тях до над 60 + годишна възраст.
"Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща"!
-----------------------------------------------------
"На 18 нашите убеждения са хълмовете, на които се изкачваме и от които гледаме. На 45 те са пещерите в които се крием". /Фр. Ск. Фицджералд/

Offline ooleg

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3309
  • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3478 on: 19.02.2020, 11:04:54 »
Хайде да си кажем и как е истината - не може човек да има 1000лв пенсия, като е имал осигурителни периоди, при това немалки, на МРЗ или дори на черно, най-вече през 90-те, докъм 2005-2007, когато икономиката започна да изсветлява.
Хайде и друга истина да си кажем.
1. Държава беше и още е отговорна, че не се внасяха осигуровки.
2. Държавата в момента водена от Патриотарски пенсионни политики вдига все минималната пенсия. Така хората с 40 години стаж взимат колкото мързеливите дето не са се осигурявали достатъчно.
Демек единствената вина на пенсионерите например е, че след 1997 г. им е фалирало държавното предприятие и са се самоосигурявали продавайки разни неща по разните му пазари.
Т.е. Жан Виденов удари чрез фалита на държавата парите преди 1997ма и изравни мързеливите с работещите.

Изпратено от моят Moto C с помощта на Tapatalk


Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 14596
  • View Profile
  • Email
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #3479 on: 19.02.2020, 11:19:48 »
1. Държава беше и още е отговорна, че не се внасяха осигуровки.
Не знаех, че държавата ти подписва трудови договори на МРЗ плюс пликче. Така че работодателите ти на подобни договори не дължат никакви осигурителни вноски, а държавата (НОИ) ти дължи минималната пенсия. Успокоителното е, че през максимума на този период - 1997-2007 средните осигурителни доходи, формиращи коефициентите за пенсии, не са много по-високи от МРЗ. По-късно безработицата намаля и все по-малко хора се навиват на подобен регламент.
По-скоро "патриотарско-популистките" политики са виновни за търпене с десетилетия на големи динозаври, невнасяли и левче в ДОО. Даже и Костов не посмя да ликвидира Кремиковци и други динозаври, за чиито работници всички ние плащаме и ще плащаме пенсии и болнични.