В тази тема ще представям книги от "по света и у нас", посветени на един или няколко вида градски транспорт - история, производство на подвижен състав, различните видове транспортни системи и т.н. Темата няма за цел да рекламира книгите и продукцията на това или онова издателство. Идеята е, който се интересува по-подробно от историята на градските транспортни системи и/или подвижния състав, да се ориентира къде да чете и какво да си вземе. Колкото и да не ви се вярва, далеч не всичко го има качено в интернет, най-вече защото публикуването на информация от книги със защитени авторски права в нормалните държави е наказуемо, не че не се прави.
Необходимо е също да се отсее житото от "плявата", демек качествените неща от боклуците, тъй като последните и в чужбина хич не са малко. Аз лично много съм си патил от такива работи, купувайки книги, които в последствие се оказва, че въобще не си струват.
Почти за всеки по-голям град в Европа, Северна Америка и Австралия има поне по една, а в много случаи и повече, книги, посветени на един или няколко от застъпените видове транспорт или такива, отнасящи се само до мрежата или подвижния състав. Например "Трамваят в Мюнхен", "Берлинските автобуси", "Автобусите в Хонг Конг", "История на лондонския автобус", "Брюкселският трамвай", "Трамваите в Дрезден", "Парижкото метро" и прочие. Такива смятам бъдат избягвани, защото ако човек тръгне да купува всички "градове", не знам къде ще му излезе краят. Също така има достатъчно подробни книги от по няколкостотин страници, които обхващат системите в целия свят. Според мен те са по-подходящи за четене, още повече, че обикновено има доста сериозни глави относно възникването и историята на градския транспорт.
Що се отнася до книгите, описващи на историята на определена марка - Бюсинг, Мерцедес, Икарус, Ман и т.н. - струва си да се вземат отново в случай, че няма голяма книга, обхващаща цялото например автобусостроене в Германия. Или когато човек има по-ясно изразени предпочитания към съответната марка. Защото пак не е нужно да се взема всичко.
Различните университетски учебници по планиране и управление на транспортни системи, както и по строителство на автобусни каросерии, трамваи, вагони и т.н, които са написани на изключително неразбран за обикновените любители и неспециалисти език не мисля, че биха били интересни. Говорим за литература, предназначена както за специалистите, така и за по-широк кръг любители на градския транспорт, тоест такива като нас...