Author Topic: Разписания  (Read 1226464 times)

Offline bahner

• Маниак
    • View Profile
Re: Разписания
« Reply #5100 on: 16.06.2020, 08:51:22 »
Хубаво е, че трамвайните линии по Графа не се засичат. Поздрави на Спаси София
Точно за това има заслуга нашият съфорумец и съмишленик MLK.Спаси София имат заслугата за намаляването на минутите

Намалените минути са дадени на последна спирка за почивка. Там където не са дадени, а премахнати, е за да бъде изобщо възможен синхрона.
Галерия за градски транспорт - https://www.flickr.com/gp/127247218@N05/qB017P

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5101 on: 16.06.2020, 09:00:12 »
Аз съм споменал кой какво е свършил,тъй като колегата благодари на Спаси София за синхрона.Не коментирам дали е добре или не и кое къде е дадено.
« Last Edit: 16.06.2020, 09:06:53 by София 70 »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #5102 on: 16.06.2020, 12:03:24 »
Интересно съждение. Защо смяташ така?

От наблюдения на натовареността на отделните линии. Определено тм10 е с най-много пътници по Графа, и то и в двете посоки.

Fafan, тук става въпрос за празничното разписание.  Пътниците са по-малко и равномерен интервал от 5 минути е по-добър от 7/8 минути с тм.10 като опашка.

Това, че става дума само за празнични дни е ясно. По принцип може да се гледа на това синхронизиране сега като на един добър експеримент, който трябва да се разгледа после дали е свършил работа. Има доста аспекти, които още трябва да се съобразят - единият го споменах вече - останалите части от засегнатите линии и синхрона там. Освен това август се пуска МД3, и той ще се движи доста нарядко през почивните дни. На МС Патриарх Евтимий ще имаме възлова станция между 3 трамвайни линии и метро, и може би синхронизацията тогава ще е по-удобно да бъде между трамвая и метрото вместо между отделните трамвайни линии.
« Last Edit: 16.06.2020, 12:23:41 by fafan »

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #5103 on: 16.06.2020, 13:10:00 »
С тези неща е добре да се подхожда стъпка по стъпка. Много работи могат да се направят, но всяко нещо с времето си.

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://skyscrapercity.com
« Reply #5104 on: 17.06.2020, 11:26:23 »
Тук има хора, на които и милион лева да им предложиш, ако Спаси София е намесена ще се мръщят и ще псуват. Излишно е въобще да се коментират глупостите им.
Работата свършена от колегата от форума е страхотна и се надявам, че ще можем да продължим и по други линии, защото има сериозен положителен ефект върху обслужването на пътниците.
И не, няма никакъв проблем да се редуват 2 дълги трамвая и къс такъв по Графа през уикенда...

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #5105 on: 17.06.2020, 23:14:49 »
Тук има хора, на които и милион лева да им предложиш, ако Спаси София е намесена ще се мръщят и ще псуват.

Благодаря ви за обратната връзка. Вашето мнение е важно за нас... Аз само да кажа, че от Спаси София не очаквам просто добро, а Спасение... Не можете да ме спрете да обичам каузата ви - "Да бъдем яростна опозиция, но да внимаваме да не нарушим статуквото"
« Last Edit: 17.06.2020, 23:21:23 by The Freshmaker »
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #5106 on: 17.06.2020, 23:25:39 »
Аз само да кажа, че от Спаси София не очаквам просто добро, а Спасение...

Те на такива като теб разчитат за да им сложат крила, и да отлетят във висините на печалбите, а ти ще си бъдеш същия-с вярата си.
Спрете си просташките мнения !

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #5107 on: 17.06.2020, 23:26:48 »
Аз само да кажа, че от Спаси София не очаквам просто добро, а Спасение...

Те на такива като теб разчитат за да им сложат крила, и да отлетят във висините на печалбите, а ти ще си бъдеш същия-с вярата си.

А аз разчитам на такива, които не хващат иронията ми или не дочитат второто от общо две изречения. :angel:
« Last Edit: 17.06.2020, 23:29:20 by The Freshmaker »
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5108 on: 18.06.2020, 05:03:03 »
И не, няма никакъв проблем да се редуват 2 дълги трамвая и къс такъв по Графа през уикенда...
Като работещ 15 години,от които 10 по линии по Граф Игнатиев,мога да заявя отговорно,че единични чешки вагони вършат перфектна работа празник.Но това все пак е друга тема.Комунизмът още не си е отишъл от Предприятията на Градски транспорт и изразхидването и най- вече пилеенето на средства и енергия вървят под пълна пара.На 12 линия и делник и празник няма нужда от големи трамваи Те са нужни на други места.Но понеже СО нарежда къде какво да се движи,на места пътници се тъпчат в малки превозни средства,на места дълги коли се разхождат празни.Пример - 4 и 12 линии.В 12 празни целодневно,4 пълно целодневно.
« Last Edit: 18.06.2020, 05:09:28 by София 70 »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #5109 on: 18.06.2020, 17:36:53 »
12 се движи твърде нарядко, а е необходим по-често, затова натовареността му е лоша.

По принцип единични вагони вършат идеална работа по всички линии празник, но кой ще обединява и разединява състави всяка седмица?

Идеята да няма задни вагони и вечерно време от съображения за сигурност също не е лоша, но кой ще разделя и събира състави всеки ден? На половината от вагоните автосцепките сигурно и не работят като хората.
« Last Edit: 18.06.2020, 17:40:20 by fafan »

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5110 on: 18.06.2020, 18:15:34 »
Сгъстяване на ТМ12 има смисъл при закриване или разреждане на ТМ18 при това за да не се влоши обслужването на Орландовци ще се наложи сгъстяване и на ТМ4.  :rolleyes: Също по Рожен и Илиянско Шосе минава редовният делник ТМ11 и няма нужда от втори редовен трамвай.  :rolleyes:

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5111 on: 18.06.2020, 18:33:34 »

По принцип единични вагони вършат идеална работа по всички линии празник, но кой ще обединява и разединява състави всяка седмица?

34 са колите празник .
4 -6 коли - ЧКД
6- 6 коли - ЧКД
8-5 коли - Шиндлер - тук единични не са подходящи
10-3 коли- ЧКД
11-8 коли - Шиндлер - тук единични не са подходящи
12 - 6 коли ЧКД
21 единични ЧКД
Общо в Банишора ЧКД - 40 - когато докарат и 3033-3040
 4 състава ЧКД . 11 броя остава резерви  . - това само за ПРЕДПРАЗНИК -ПРАЗНИК .Това за Банишора . За Красна Поляна нямам наблюдение.
« Last Edit: 23.06.2020, 17:24:50 by difian »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #5112 on: 18.06.2020, 19:31:02 »
Да, като бройка са достатъчни, но няма персонал, който да ги комплектова в петък срещу събота през нощта и после да ги събере в неделя срещу понеделник пак на състави. Под събиране и разделяне все пак не е достатъчно само да се разкачат и закачат, някой трябва да тури един парцал в прашасалите кабини на задните вагони, да им сложи табели и т.н.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5113 on: 18.06.2020, 20:05:03 »
Според мен по 10 са нужни дълги и нископодови трамваи. Защо не ги пуснат там, не виждам драма да се движат краставици и Инекони. По 12 може къси ЧКД.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5114 on: 18.06.2020, 20:20:12 »
То може и 8 да е с маршрут от Люлин до Хладилника а 10 с маршрут - Зпаден парк - Иван Вазов, примерно.
Фафан - няма нужда да се разкачват .  - 21 коли - 21 трамвая , 4 състава + 11 резерва .От 11-те резерви могат да се направят  още 4 състава и остават 3 резерви - за ПРЕДПРАЗНИК - ПРАЗНИК.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #5115 on: 18.06.2020, 21:38:45 »
Според мен по 10 са нужни дълги и нископодови трамваи. Защо не ги пуснат там, не виждам драма да се движат краставици и Инекони. По 12 може къси ЧКД.

Все пак не е лошо да има нископодови или частично нископодови до всеки квартал. Ако махнеш краставиците от 12 няма да има нито една линия до Илиянци в която да може да се качи инвалид например.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #5116 on: 18.06.2020, 21:56:15 »
Че на 11-ката не се ли движат швейцарски и БГ трамаваи с нископодова секция? Също и автобус 27?
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://skyscrapercity.com
« Reply #5117 on: 22.06.2020, 12:55:24 »
Няма връзка с разписанията, но в момента водя преговори за следващия програмен период да се заложи закупуване и на трисекционни нови, нископодови трамваи, а не само 5 секционни, точно за да можем да обслужваме и по-малко натоварени линии с нови мотриси.

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #5118 on: 23.06.2020, 09:08:07 »
Няма връзка с разписанията, но в момента водя преговори за следващия програмен период да се заложи закупуване и на трисекционни нови, нископодови трамваи, а не само 5 секционни, точно за да можем да обслужваме и по-малко натоварени линии с нови мотриси.

Колегите са толкова шокирани, че се притесняват да зададат въпрос и дори да похвалят. Без да съм специалист, какво значение има броят на секциите? Шкода 15Т са трисекционни с дължината на Песа. Дали количеството секции е меродавно за определянето на параметъра вместимост на пътници?  :neznam:
В допълнение, целта от обновяването на подвижния състав има две измерения. Едното е удобството на пътниците - там са "глезотии" като нископодовост, брой седалки и пр. Другото е експлоатационното - разход на енергия, специфичен разход на поддръжката, отнесен към километри пробег и пр. Съвременните трамваи имат доста по-ниска консумация на електричество, както и подобрен цикъл на поддръжка (защото имат съответното ниво на диагностика). Това означава, че операторите могат да се възползват от технологичния напредък, като увеличат дължината на мотрисите (увеличавайки техния капацитет), но запазвайки разходите или постигайки тяхното намаление. Експлоатацията на  стари трамваи с малък капацитет и ниска енергийна ефективност и замяната им с нови трамваи с малък капацитет и висока енергийна ефективност ще създаде парадокс - от една страна искаме хората да ползват повече градския транспорт, но от друга той продължава да е "тесен". Изходът тогава може да бъде покупка на повече превозни средства (с други думи увеличение на пробег, водачи, ремонтен персонал и пр.) или преосмисляне на решението за закупуване на къси превозни средства. На запад са решили този въпрос еднозначно - купуват дълги трамваи с висока ефективност (съотношението на водач/пътник е около 0.005). На изток (ех-СССР) също са решили този проблем - продължават да залагат на доказаната РСС стратегия (100 души в трамвай, съотношение водач/пътник е около 0.01) и създават заетост при ниска ефективност. Аз мислих, че със закупуването на Песите най-сетне сме погледнали в посока разумно управление на разходите чрез повишаване на превозните способности, а то се оказа, че май не сме си научили урока... Амин тогава.
« Last Edit: 23.06.2020, 09:11:56 by maniak »

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #5119 on: 23.06.2020, 10:26:27 »
Аз никога не съм си правил илюзии, че сме си научили урока за който и да е аспект на управление, включително на градския транспорт. Въпреки това обаче ужасно много ме дразни, че биещите се в гърдите за "защитници" на удобния, достъпен и ефективен градски транспорт, модерната градска среда и прочее словоблудства, реално с пълна сила защитават онова, което правят онези, за които комунизма още не е свършил. Че и разни уж разумни хора им пригласят на безумните решения... Почти целия що годе цивилизован свят някак намира интелигентни транспортни решения, ние копаем една и съща дупка от десетилетия и си философстваме как милиардите не потъват, а се инвестират, и че дупката не става по-дълбока, а просто животът ни се подобрява.
« Last Edit: 23.06.2020, 10:33:00 by The Freshmaker »