Author Topic: Изоставени ТМ трасета  (Read 250019 times)

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Re: Изоставени ТМ трасета
« Reply #20 on: 05.01.2007, 00:06:46 »
Quote from: andrez
Срещу ЦУМ въртяха по време на един голям ремонт, май като преместваха трамваите да заобикалят черквата Св. Неделя от другата страна (преди минаваха от страната на Духовната академия) и като правиха площадчето прeд Шерaтон. Колелото се намираше от другата страна на булеварда - между новата сграда и МакДоналдс, сега май има някакви будки. Доста дълго въртяха там - почти година.
Не са само будки ами си е платен паркинг.Според мен това място трябва скоро да се застрои, защото е грозна гледката към задните фасади на сградите.А и мястото е свръх апетитно.Това трябва да е било някъде 78 май.В подлеза при св.Петка има плоча за проектантите и кога е построено съоръжението, но сега не си спомням точно.
« Last Edit: 05.01.2007, 00:07:32 by difian »

Offline andrez

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #21 on: 05.01.2007, 00:11:20 »
Quote from: difian
Не са само будки ами си е платен паркинг.Според мен това място трябва скоро да се застрои, защото е грозна гледката към задните фасади на сградите.А и мястото е свръх апетитно.Това трябва да е било някъде 78 май.В подлеза при св.Петка има плоча за проектантите и кога е построено съоръжението, но сега не си спомням точно.

Не, не, доста по-късно, осемдесетте може би, по принцип новият вид на бул. Витоша и решенията в същия стил около Шератон са за 1300 години БГ - т.е. около 1981. Конкретно обръщалото си го спомням много ясно, но не мога да кажа със сигурност кога е функционирало.

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #22 on: 05.01.2007, 00:14:29 »
Не, не, доста по-късно, осемдесетте може би, по принцип новият вид на бул. Витоша и решенията в същия стил около Шератон са за 1300 години БГ - т.е. около 1981. Конкретно обръщалото си го спомням много ясно, но не мога да кажа със сигурност кога е функционирало.
И аз затова казах, че не си спомням ясно.Но с една проверка при тази плоча лесно можем да разберем годината.Мисля си, че беше при изхода пред ЦУМ и ремонта не пречи да се види.

Offline Balkanton

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
« Reply #23 on: 05.01.2007, 09:14:12 »
Значи подлезът между ЦУМ и Шератон е правен още 1971 г. според табелката. А иначе преместването на трамвайното трасе и ремонтирането на "Витоша" е правено в средата на 80-те години. Ако се загледате по стълбовете на сините лампи по "Витоша" е изобразен гербът на София и пише под него "1985". Всъщност още тогава "Витоша" е станала пешеходна, даже малките червени павета стигаха почти до трамвайните линии. По тротоарите имаше жълтеникави квадратни саксии с цветя и пейки, същият е цветът и на плочките. На тротоарите имаше и витрини за стоките, които се подават в магазините. През 90-те години, обаче пак върнаха движението. Даже направиха лек "ремонт", като махнаха паветата по средата на булеварда, а по тротоарите за по-лесно вместо червени павета сложиха червени плочки.
Сещам се и за неизползваните трамвайни релси около Руски паметник.

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
« Reply #24 on: 05.01.2007, 10:30:58 »
Аз се сетих и за още едни релси, които след построяването на метрото вече ги няма. След Руското посолство имаше коловоз, съпътстващ основното трамвайно трасе, но по-близо до сградите, в нещо като локално платно. Тези релси свършваха при Интерпред.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #25 on: 05.01.2007, 10:45:00 »
Quote from: tiristor
Аз се сетих и за още едни релси, които след построяването на метрото вече ги няма. След Руското посолство имаше коловоз, съпътстващ основното трамвайно трасе, но по-близо до сградите, в нещо като локално платно. Тези релси свършваха при Интерпред.
Това е единичния коловоз . По него преминаваха трамваите , докато се строеше тунела - сегашната метростанция Интерпред .На този коловоз 446 и 822 се удариха челно.Единият не видял червения сигнал и тръгнал.През това време другият летял нагоре и станала работата.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #26 on: 05.01.2007, 10:50:08 »
Ремонтът протече през 1984 година .Кръгът беше направен именно там , защото беше невъзможно 1,2,7 да въртят на Младежки театър , тъй като по това трасе преминаваха 3,4 и 10.
Сещам се , че имаше двупосочно движение от бул.Дондуков до ул Екзарх Йосиф , докато траеше ремонта на ул.Бачо Киро.Движението се регулираше с два светофара от двете страни . Контролът на светофара се изпълняваше , както е сегашния на ул.Алабин и ул. Граф Игнатиев
« Last Edit: 05.01.2007, 16:06:34 by София 70 »

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #27 on: 05.01.2007, 14:30:08 »
- ТМ ухо в Дианабад (срещу входа на КАТ) - не съм чувал трамвай да върти там, но факт е, че го имаше напълно запазено до 2004 г. (след строежа на метрото не знам дали не са премахнати релсите)
Няма го вече. Няма го и колелото на Ситняково, някаква църква почнаха и не я довършиха.
Имаше обръщало и в Западен парк - преди ул.Вардар (паметника на Хр.Михайлов) - не знам, има ли го още - паметника и обръщалото.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #28 on: 05.01.2007, 14:35:46 »
Quote from: Balkanton
А иначе преместването на трамвайното трасе и ремонтирането на "Витоша" е правено в средата на 80-те години.
Не, по-скоро в началото на 80-те години. А пешеходната Витоша беше с петилетка (партиен конгрес) по-късно. Гърбиците от червени павета всъщност възпрепятстваха майките с колички, движещи се по Витоша.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #29 on: 05.01.2007, 16:05:09 »
Quote from: blagun
Няма го вече. Няма го и колелото на Ситняково, някаква църква почнаха и не я довършиха.
Имаше обръщало и в Западен парк - преди ул.Вардар (паметника на Хр.Михайлов) - не знам, има ли го още - паметника и обръщалото.
Мисля , че го няма и паметника . Има градинка. Някога там почиваха тм 8 , когато пътуваха до Зап.парк.

Offline tiristor

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #30 on: 05.01.2007, 18:47:44 »
Quote from: blagun
Няма го и колелото на Ситняково, някаква църква почнаха и не я довършиха.
На Ситняково няма релси от поне 7-8 години. Но дотогава беше запазен дори кола на спиркознака.

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #31 on: 05.01.2007, 19:29:33 »
Кой кол?
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline tiristor

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #32 on: 05.01.2007, 23:37:45 »
Quote from: CKD
Кой кол?
"Стойката" на жълтия спиркознак, мисля, че се намираше откъм страната на блоковете.Не мога да се сетя обаче дали коловоза беше 1009 мм или 1435.

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #33 on: 06.01.2007, 00:13:03 »
"Стойката" на жълтия спиркознак, мисля, че се намираше откъм страната на блоковете.Не мога да се сетя обаче дали коловоза беше 1009 мм или 1435.
1435, част от мини разширяванията на 20, като това при Подуене, посока паметника на Васил Левски(1991)  и Младежкия театър(1993).
« Last Edit: 06.01.2007, 00:13:43 by difian »

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #34 on: 06.01.2007, 12:54:04 »
Quote from: difian
1435, част от мини разширяванията на 20, като това при Подуене, посока паметника на Васил Левски(1991)  и Младежкия театър(1993).
На Ситняково никога не е въртял нормалнорелсов трамвай. Трасето по Шипченски проход и по бул.Ситняково до гара Подуене се направи на един етап. От това време датират и подлезите до Румънското посолство и ул.Оборище и изобщо сегашният вид на бул.Ситняково (тогава Хр.Кабакчиев).

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #35 on: 06.01.2007, 15:47:21 »
не видях да сте споменали и 1009 мм. трасе по бул Стефан Стамболов (където сега е паркинга)

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #36 on: 06.01.2007, 17:51:39 »
а какво става с трасето до гара софия север. от там май разтоварваха новите (вече стари  ) чешки трамваи. отдавна не съм минавал от там, та да не са решили и това трасе да го затрият (или от времето само се е затрило)

Offline conecto

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 303555835
    • View Profile
    • Email
« Reply #37 on: 06.01.2007, 22:08:01 »
Едно време четворката вървеше по "Дондуков", десен завой по "Кракра", десен по "Янко Сакъзов", паметника Левски, десен по "Васил Левски" и обратно с ляв завой по "Дондуков". От този период има една крива точно на паметника Левски (пред радио Енджой), имаше и още една на "Кракра" и "Янко Сакъзов", но след последния (100-годишен) ремонт вече я няма. Трирелсието на "Кракра" (посока "Янко Сакъзов") си е там, също и по "Бачо Киро" и "Веслец".

Offline tiristor

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #38 on: 06.01.2007, 22:09:48 »
Quote from: maniak
а какво става с трасето до гара софия север. от там май разтоварваха новите (вече стари  ) чешки трамваи. отдавна не съм минавал от там, та да не са решили и това трасе да го затрият (или от времето само се е затрило)
Ами това е, че е обрасло цялото с храсти и трева и не мие ясно как ще се използва.
А допреди 12-13 години стоеше коловоз на ул. Струга между Мария Луиза и Ботев, вероятно останки от маршрута на трамвай 16 през 70те и 80те години. Когато през 1997-98 правиха ремонт на ул. Струга ги премахнаха, но и днес личи завоя от Мария Луиза към Ботев.

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #39 on: 06.01.2007, 22:20:17 »
Quote from: conecto
Едно време четворката вървеше по "Дондуков", десен завой по "Кракра", десен по "Янко Сакъзов", паметника Левски, десен по "Васил Левски" и обратно с ляв завой по "Дондуков". От този период има една крива точно на паметника Левски (пред радио Енджой), имаше и още една на "Кракра" и "Янко Сакъзов", но след последния (100-годишен) ремонт вече я няма. Трирелсието на "Кракра" (посока "Янко Сакъзов") си е там, също и по "Бачо Киро" и "Веслец".
Както си седят релси и при Младежкия, и по скапаната Пиротска.Мен само ми е чудно защо по Кракра двойното междурелсие е страната на парка.

Недовършено и вече несъществуващо трасе може да се каже, че и имаше и при моста в Дървеница.В панелите имаше оставено място за трета релса с нормално междурелсие, но нямаше поставени.Сега покрай метрото вече никакви релси няма  

А относно място за разтоварване на трамвай при гара Север.Малко след триъгълника, още при надлеза, където влаковата и трамвайна линии са най-близко има връзка между двете.За това ли говорите?

Интересен  е коловоза при гара Искър.Тръгва от ТР линия по средата на улицата, подминава Димитър Пешев и още по навътре има 1-2 глухи коловоза.Към тях идва и разклонение от ЖП линията.Там се обръща посоката и така.