Author Topic: Изоставени ТМ трасета  (Read 250074 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Re: Изоставени ТМ трасета
« Reply #340 on: 16.05.2016, 08:06:50 »
Коментирано ли е някога, че част от старото трасе в Надежда по ул. Царевец и ул. Христо Силянов е с траверси за двойно междурелсие?
Все забравям да пиша по въпроса. Траверси за 1435 милиметра има не само по вече неизползваемото трасе, но и през използващата се отсечка през "Връбница I". За участъка до "Обеля" не съм сигурен, но в обособената част от трасето в "Обеля" също има траверси за 1435 милиметра. Такива траверси има и по "Рожен", както между надлез "Надежда" и "Илиянско шосе", така и на "Хюндай", но на колелото в "Илиянци" няма и не знам докъде са 1435-милиметровите. Линията на ТМ 8 по "Вардар" също е с 1435-милиметрови траверси.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #341 on: 16.05.2016, 08:39:22 »
И  Цар Борис III- ти.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #342 on: 30.07.2016, 20:54:28 »
Запознат съм с историята на проета за трасе до стадион "Васил Левски", но някои подробности ми бягат.
Мястото за трасе по "Сахаров" е имало, но то никога не е било оползотворено за такова, защото проектът е пропаднал и според виждащото се от историческите снимки в "Google Earth" от местоположението на сегашната станция "Младост III" до моста на "Марко Семов" в "Мусагеница" не е имало следи от трасе. Въпросът ми е какво е имало на моста на "Мусагеница". За празното пространство, което е било бетонирано ясно, доколкото знам и се вижда от сателитните снимки, релси не е имало, но бил ли е там входа на тунела и ако не е всъщност откъде трасето е трябвало да влиза под земята и имало ли е налични следи за това преди построяването на метрото. Също така известно ли е как е трябвало да завършва трасето при стадиона - надземно или подземно, с кръгово обръщало или преходници за пенделни трамваи?
И междувременно на сателитните снимки от 2003-та година се виждат някои интересни неща.
На първата снимка е мястото на станция "Младост III". Това, което се вижда разклон ли е, аз доколкото знам разклонът е бил до "Младост", а не в "Младост"?
На втората снимка това, което съм оградил със сините черти част от клона към "Младост" IV ли е? А този странен кръг, който съм оградил с червено възможно ли е да е бил някакъв остатък от обръщало?
« Last Edit: 30.07.2016, 20:57:56 by AGENT 006 »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #343 on: 30.07.2016, 20:59:34 »
На първата снимка е разклонението към центъра и към Младост 4, снимки на него съм качвал, като май и ти си ги виждал... На втората снимка ми прилича на трасето на Плавателния канал и мисля, че това не е обръщало с релси...

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #344 on: 30.07.2016, 21:02:11 »
На първата снимка се вижда част от готово трасе и комплект стрелки за разклона към Младост 4. Друг разклон не е имало.
На втората снимка синьото нещо е трасето на засипания плавателен канал, а червеното нищо не е.
На моста имаше бетонирани метални планки за бъдещите (вероятно) дървени траверси на железния път.
Входовете на тунела под Борисовата градина, където сега минава метрото бяха засипани след замразяването на проекта към 1993 г и върху източния край (при Руското посолство) на мястото на входа беше възстановено двупътното трамвайно трасе. По време на строежа на тунела, трамваите минаваха по съседната уличка по един коловоз.
Върху моста над автогарата при ремонта на трасето към 1992-93 г на мястото на паважа сложиха панели с трети канал за 1435 мм с оглед бъдещото преустройство.
« Last Edit: 30.07.2016, 21:04:11 by bdz43r »

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #345 on: 30.07.2016, 21:18:57 »
На първата снимка е разклонението към центъра и към Младост 4, снимки на него съм качвал, като май и ти си ги виждал...
Да, но явно съм се бил ситуирал погрешно, защото не знаех, че е имало и клон към този плавателен канал и съм им разменил местата.
А междувременно за първи път разбирам и че 1435-милиметровото трасе е трябвало да се смеси с 1009-милиметровото понастоящем на метрото, което го подозирах разбира се, но никой не ми го е казвал в прав текст, така че явно си струваше да попитам. Благодаря за бързите отговори.  :)
« Last Edit: 30.07.2016, 21:22:39 by AGENT 006 »

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #346 on: 30.07.2016, 21:43:04 »
Къде е бил западния(или северозапдния ) вход на тунела?

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #347 on: 30.07.2016, 21:47:55 »
Срещу радиото. Там и сега има рампа за вход-изход, която отвътре е мястото с вентилатора. От там нататък е нов тунел.

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #348 on: 30.07.2016, 21:56:43 »
Тоест там е трябвало да се изкачва трамвая и да върти на мястото на сегашната станция?

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #349 on: 30.07.2016, 21:57:12 »
И аз така си го мислех, че е бил при подземния паркинг на БНР. Това е най-логичното.
На сателитната снимка от 2005-та година, когато вече се е строяла станцията на стадиона се вижда как входа на тунела е изровен.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #350 on: 30.07.2016, 22:34:19 »
Въпросът ми е какво е имало на моста на "Мусагеница". За празното пространство, което е било бетонирано ясно, доколкото знам и се вижда от сателитните снимки, релси не е имало, но бил ли е там входа на тунела и ако не е всъщност откъде трасето е трябвало да влиза под земята и имало ли е налични следи за това преди построяването на метрото.
Единственият тунел по трамвая е под ТВ кула. По Сахаров и Марко Семов трасето е трябвало да е наземно с пресичания на едно ниво с всички булеварди.
Марко Семов - от Онкологията до моста беше построена с изграждането на метрото - дотогава там нямаше нищо. Мостът беше пуснат за автомобили, които след това завиваха остро наляво по Пловдивско поле и по Трайко Станоев - до светофара пред ТУ.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #351 on: 30.07.2016, 23:05:10 »
Запознат съм с историята на проета за трасе до стадион "Васил Левски", но някои подробности ми бягат.
Мястото за трасе по "Сахаров" е имало, но то никога не е било оползотворено за такова, защото проектът е пропаднал и според виждащото се от историческите снимки в "Google Earth" от местоположението на сегашната станция "Младост III" до моста на "Марко Семов" в "Мусагеница" не е имало следи от трасе. Въпросът ми е какво е имало на моста на "Мусагеница". За празното пространство, което е било бетонирано ясно, доколкото знам и се вижда от сателитните снимки, релси не е имало, но бил ли е там входа на тунела и ако не е всъщност откъде трасето е трябвало да влиза под земята и имало ли е налични следи за това преди построяването на метрото. Също така известно ли е как е трябвало да завършва трасето при стадиона - надземно или подземно, с кръгово обръщало или преходници за пенделни трамваи?
И междувременно на сателитните снимки от 2003-та година се виждат някои интересни неща.
На първата снимка е мястото на станция "Младост III". Това, което се вижда разклон ли е, аз доколкото знам разклонът е бил до "Младост", а не в "Младост"?
На втората снимка това, което съм оградил със сините черти част от клона към "Младост" IV ли е? А този странен кръг, който съм оградил с червено възможно ли е да е бил някакъв остатък от обръщало?

На втората снимка това е утъпкана пътечка, по която жителите от квартала си разхождат кучетата :D Горе-долу върху бившия плавателен канал.

Като малък имам смътен спомен, че релси бяха положени в доста голям участък през полето от Младост към Дружба, в Младост имаше и поставени стрелки за разклонение посока Младост 3.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #352 on: 31.07.2016, 00:00:27 »
Релси имаше до кривата след Цариградско шосе включително и нататък през полето никога не са полагани. Участъкът със стрелките от снимката е строен изолиран от останалото трасе.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #353 on: 31.07.2016, 16:38:26 »
Може и така да е, забравил съм вече, но стрелките седяха до доста късно, допреди 10-тина години някъде.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #354 on: 31.07.2016, 17:23:22 »
До началото на строежа на метрото.

Offline Bad_Bobby2009

• Маниак
    • View Profile
    • https://www.youtube.com/channel/UCzFqjFrdCRpLtZEEAHM1AEw/featured?view_as=subscriber
    • Email
« Reply #355 on: 01.08.2016, 14:46:44 »
Никога няма да забравя колко странно изглеждаше в полето между Дружба 1 и 2 товарният влак, който бяха пуснали пробно по трасето навремето. Любопитно ми е дали са го качвали до Цариградско и на горе. Помня, че релси се виждаха и покрй Со Мат, но нямам идея до къде. И дали някой го е щракнал тогава. Беше епична гледка. ;)

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #356 on: 01.08.2016, 14:58:37 »
Товарен влак там? Уау. Било е наистина супер. Аз помня зад някогашния магазин Метроком, че имаше отделено трасе за трамвай, но линии нямаше.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Сервиз за лаптопи
« Reply #357 on: 01.08.2016, 22:11:53 »
Релси имаше до кривата след Цариградско шосе включително и нататък през полето никога не са полагани. Участъкът със стрелките от снимката е строен изолиран от останалото трасе.
Грешиш. Релсите бяха положени и подбити по цялото трасе до разклонението зад Деница с изключение на прелеза на ул Радко Димитриев - там само бяха докарали две звена, които така и не дочакаха да бъдат монтирани.
Товарните влакове караха баласт, но не съм ги виждал да стигат или подминават Цариградското.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #358 on: 01.08.2016, 22:31:27 »
Напротив, релси в полето никога не е имало.
Първо, помня много добре преминаването на трасето през Цариградско шосе, както полагането, така и демонтирането на релсите през пътя много скоро след това. Свършваха след кривата.
Второ, има сателитна снимка от 2003 г, където се виждат само зачатъци на подготвено земно платно, които в посока Младост постепенно изчезват и липсват изобщо в последните 200 метра преди ул. Радко Димитриев, а положените релси на кривата след Цариградско шосе още си стоят. Трудно ще е да се приеме, че някой е демонтирал релсите само в полето и е изгребал баластовата призма така, че нищо да не остане от нея, пък кривата и 100-те метра преди стрелките не са пипани.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Сервиз за лаптопи
« Reply #359 on: 01.08.2016, 23:42:12 »
Минавал съм от там многократно пеша по време на стачката на градския транспорт през 1990 г. Не можеш да ме убедиш, че не е имало нещо, което съм настъпвал :) А и през прозореца на класната стая (145-то у полето) наблюдавах цялото тромаво строителство месеци наред.