Author Topic: Изоставени ТМ трасета  (Read 250054 times)

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Изоставени ТМ трасета
« Reply #460 on: 08.03.2017, 15:56:20 »
Тъпо е да се прави чисто пешеходна улица, когато имаш трамваен транспорт. Губи се ползата на точно този вид транспорт пред автомобилния. Защото дефакто пешеходния участък си е пак пешеходен, но хората биха могли да се порадват , че не са в автомобил, а точно в градски транспорт. Разбира се представям си хубави трамваи, а не разпадащи се ...
А колко често се виждат трамваи около паметника Левски - в смисъл ако човек минава често от там има ли шанс веднъж годишно?
Украйна, победа!

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #461 on: 08.03.2017, 16:20:29 »
Има някои проблеми да се направи пешеходна зона с трамваи по Витоша - дублаж с метрото, шум, вибрации. Последните две по принцип са решими с качествен основен ремонт на трасето и модерни вагони, но разходите са прекалено големи. Дублажът с метрото е нерешим проблем. :rolleyes:

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #462 on: 08.03.2017, 16:30:18 »
Аз ежедневно минавах от там поне 4-5 години и нито веднъж не е имало трамвай. По принцип колелото се ползва само в наистина екстрени случаи, уж защото там трафикът е тежък и явно трамвая трудно успява да се размине и/или изобщо да влезе в колелото. Така че по-скоро - не :rolleyes:. За Витошка идеята не е толкова лоша - получи се широка изцяло пешеходна улица на която можеш да се разходиш без да има нужда да внимаваш за коли или в случая трамваи. Темата е спорна, тъй като много хора са на мнение, че е можело и някак да се запазят.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #463 on: 08.03.2017, 16:54:02 »
Колелото на паметника Левски е уместно да се ползва само при крайна необходимост - кръстовището е натоварено и задръстено в делник и обръщащ трамвай би създал истинска блокада. При ремонти в почивни дни използването му е приемливо, също участъка между Кракра и колелото може да се ползва за престой на аварирал трамвай при необходимост. :rolleyes: За Витоша проблем е конфликтът между пешеходци и трамваи - постоянно ще има излизащи на трамвайните релси пешеходци съответно трамваите ще трябва да вървят с почти пешеходна скорост и няма да са пълноценен транспорт. :rolleyes:

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #464 on: 08.03.2017, 17:36:33 »
За последните две години поне аз лично съм се завъртал в трамвай на паметника Левски поради ремонтни дейности.
А факт е, че Витошка си беше в пъти по-добре с трамваите. Те са по-необходими от кафенетата.

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #465 on: 08.03.2017, 18:40:38 »
По Витоша имаше трамваи до 2012г. Спомням си много добре, понеже тогава ползвах Тм7, който минаваше по Витоша и се движеха трамваите от 9** серия. Решението за спиране на трамваите беше изцяло политическо - поради споменатите от Пейчев абсолютно сесъстоятелни, да не кажа по-груба дума, доводи за дублаж на метрото, изчезна едно от резервните тм трасета в София, обричайки тратетата по Ботев и Алабин като почти безалтернативни. Направо не ми се мисли какво би станало при по-сериозна авария на трамвай там. Но както и да е.....

Offline NiGhtPiSH

• Защо пиша толкова много?
  • Sofia Hardcore
    • View Profile
« Reply #466 on: 09.03.2017, 10:33:01 »
По Витоша имаше трамваи до 2012г. Спомням си много добре, понеже тогава ползвах Тм7, който минаваше по Витоша и се движеха трамваите от 9** серия. Решението за спиране на трамваите беше изцяло политическо - поради споменатите от Пейчев абсолютно сесъстоятелни, да не кажа по-груба дума, доводи за дублаж на метрото, изчезна едно от резервните тм трасета в София, обричайки тратетата по Ботев и Алабин като почти безалтернативни. Направо не ми се мисли какво би станало при по-сериозна авария на трамвай там. Но както и да е.....

Да сме по-точни до 10.03.2012 имаше движение, по мой спомен.

Edit: Сега намерих архивите, последния ден на редовно движение на ТМ1 и ТМ7 между Алабин и Баба Неделя беше 13.07.2010 година.

Мотриса 35 ходи няколко пъти до Солунска по-късно, може би точно до 2012, когато пускаха МД2. Последната ми снимка е от 21.12.2011, но мисля, че ходи и след това, само по коловоза посока Иван Вазов.
« Last Edit: 09.03.2017, 11:28:59 by NiGhtPiSH »
"Бирата е най-великото изобретение. Колелото също не е зле, но не върви с пържени картофки."

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #467 on: 09.03.2017, 10:47:06 »
Еми значи утре има годишнина или как да го наречем по-точно - време за заупокойна панахида на трасето! :/
Украйна, победа!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #468 on: 19.04.2017, 11:34:26 »
А това трамвайно трасе, което слиза тука в подлеза https://goo.gl/fESTv9 то вече не се използва нали? От 9-тката ли се е ползвало само и каква му е историята? Видя ми се, че има само тролейбусна ВКМ но го гледах съвсем за кратко от едно такси и от 7-цата и не съм сигурен дали просто към тъмния подлез не съм видял единичния трамваен проводник, а само двойния тролейбусен...
Украйна, победа!

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #469 on: 19.04.2017, 11:49:41 »
Това е трасето на трамвай 6 към Лозенец - излиза на бул. Черни връх. Фандъкова гордо заяви, че няма да го закрива и след завършване на строителството на станциите и пускане на бул. Патриарх Евтимий ще се възстанови движението. Панелният участък от Петте кьошета до бул. България обаче трябва да се подмени.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #470 on: 19.04.2017, 16:55:51 »
За съжаление е започната процедура по бастисване на неизползваното трасе по Силянов. Мястото беше удобно за довозваща линия с наличните пендели, вместо това общината иска да изгради паркинг за баснословната сума от 2 милиона лева. :(

Offline elbi

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #471 on: 19.04.2017, 17:47:36 »
Трасето на Царевец и Христо Силянов се демонтира
http://infrastructure.bg/news/2017/04/13/2951883_stolichna_obshtina_pravi_parking_za_23_mln_lv_na/
« Last Edit: 19.04.2017, 17:49:49 by elbi »

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #472 on: 19.04.2017, 18:09:17 »
Довозваща линия с пендели не е удачно решение - по-смислено беше  ТМ6 вместо по Жеков да минава по Хан Кубрат, Силянов и Царевец с по-малко обикаляне и спестяване на 7-8 минути в посока може би дори 10 при по-стегнато разписание или евентуално да се удължи аналогично ТМ7 до Връбница или Обеля. :rolleyes: И в двата варианта недоразумението 285 става ненужно и се подобрява сериозно транспортното обслужване на Надежда. :rolleyes:

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #473 on: 19.04.2017, 20:45:34 »
И аз не одобрявам. Трасето по „Царевец“ трябва да остане, за да има бъдещ вариант за обратна крива по „Христо Силянов“ в посока „Хан Кубрат“ и оттам нататък връзка с трасето на 7.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #474 on: 19.04.2017, 21:25:56 »
Някой може ли да ми обясни историята и на това трасе щото София е голяма за да я познавам от разстояние назад във времето.
А и понеже цял ден чета за пендели ако може и за тях нещичко...

Изпратено от моят XT1700 с помощта на Tapatalk
Украйна, победа!

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #475 on: 20.04.2017, 08:37:02 »
Това трасе беше свързано с „Ломско шосе“ преди строежа на метрото. По него са се движили 1 и 6 до „Обеля“ и след това 1 до „Обеля“ и 6 до сега резервното колело във „Връбница“ I. С построяването на метрото и решението да не се движат трамваи през „Ломско шосе“ това трасе е изолирано и не е ползвано оттогава насам.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #476 on: 20.04.2017, 11:22:14 »
Само мен ли ме притеснява огромната сума, която е дадена? За 2 милиона може да се построи километър трасе, а те искат да засипят за тази сума един участък, да махнат релси в добро състояние, сигурно само скрапа от релсите ще покрие голяма част от цената на това, което са замислили. Иначе да гледаме поредното трасе в София как се превръща в паркинг стана някак пословично.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #477 on: 20.04.2017, 11:35:16 »
Удължаването на ТМ7 до Връбница или Обеля по Хан Кубрат, Силянов и Царевец изисква около 2 km нов релсов път плюс монтаж на стрелки - сегашното обръшало може да остане като резервно. Далеч по-смислено е да се намери още някой-друг милион за такова строителство вместо да се хвърлят 2 милиона за демонтаж. :help: Така може сериозно да се подобри транспортното обслужване на Надежда, да се премахне недоразумението 285 както и да се избегне безмислената обиколка на 26 до Обеля. :rolleyes: При удължаване до Обеля ще се подобри сериозно обслужването и на този квартал - ще има по-бърз и редовен трамвай.  :rolleyes:

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #478 on: 20.04.2017, 12:03:03 »
Съгласен, защото живея до ул. Хан Кубрат пеша до метрото въобще не е малко. За довозване 285 на 20 минути и 26 на 40 въобще не е на кеф.
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #479 on: 20.04.2017, 13:55:17 »
Не се надявайте, че някой ще се вдигне да защитава там да има трасе. Къде са сега гражданските организации да се вдигнат да събират подписи по спирките и да лъжат бабичките? Ествествено те са заети да спасяват други трасета с къде-къде по-малка стойност за мрежата защото са в Лозенец или се интересуват как ще им ремонтират булевард Дондуков, защото минава пред тях. За Надежда и Обеля никакви ги няма.