Author Topic: Ако се казвах така, щях да се гръмна  (Read 134258 times)

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
В Русе са затворени две улици заради рушащ се паметник на културата

Община Русе се принуди да затвори временно ул. "Паренсов", свързваща ул. "Муткурова" и ул. "Цар Освободител", тъй като в резултат на дъждовете се самосъбаря изоставена триетажна сграда - паметник на културата. В края на миналата седмица част от покривната конструкция се срутила. Само благодарение на взетите предварително мерки няма пострадали хора. Унищожаването на този архитектурен паметник е резултат от безотговорността на собствениците на сградата.
В тази сериозна новина ми направи впечатление името на тази улица, което на пръв поглед звучи комично.Надявам се Благун или някой друг от колегите да разкаже повече, откъде идва името.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email

Община Русе се принуди да затвори временно ул. "Паренсов", свързваща ул. "Муткурова" и ул. "Цар Освободител", тъй като в резултат на дъждовете се самосъбаря изоставена триетажна сграда - паметник на културата. В края на миналата седмица част от покривната конструкция се срутила. Само благодарение на взетите предварително мерки няма пострадали хора. Унищожаването на този архитектурен паметник е резултат от безотговорността на собствениците на сградата.
В тази сериозна новина ми направи впечатление името на тази улица, което на пръв поглед звучи комично.Надявам се Благун или някой друг от колегите да разкаже повече, откъде идва името.

Кръстена е на Сава Муткуров, първият български генерал. Изглежда в женски род, но всъщност е остаряла падежна форма (генитив, май, тук някой да помага). По същия начин една от главните улици в Русе е ул. Борисова, кръстена на Цар Борис 3-ти, а не на Ганка Борисова  :P

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Изглежда в женски род, но всъщност е остаряла падежна форма (генитив, май, тук някой да помага).
Не, просто е прилагателно в женски род, както Раковска, Солунска, Витошка, Каменоделска, Резбарска (улица) и т.н. Някои и сега са официални наименования, други - само са разговорни.
В Русе, както и в София, след 90-та са възстановени старите имена на улиците, като в Русе е запазено изписването им отпреди 50 години - с прилагателни от женски род.
А думата "муткур" е турска и означава морска свиня (не много поетично) - вид делфин, който се среща в Черно море.

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
Ириней Константинов, директор на театър “София”  :rolleyes:

Offline Tony

• Защо пиша толкова много?
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Форум за градски Транспорт Варна
Первез Мушараф, бивш президент на Пакистан.  :D

RIP 8155 (1992-2019), 8157 (1990-2019)

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
Както някои от вас знаят на ватманите дават листчета които да перфорират , да напишат сл.№и вагон и да ги оставят при излизане и прибиране в диспечерната стая.
Обикновено листчетата са изрязани от стари документи . на две от тях ми попаднаха странни имена - Чекийски  :blush2:,Черешарова както и не чак толкова странни Братанов Дерменджиев ,Заркова , Идакиева .Има и един колега с фамилия Чопкьооилиев.
« Last Edit: 02.09.2008, 14:00:10 by София 70 »

Offline x3m

• Наистина съм луд
    • ICQ Messenger - 319415660
    • View Profile
    • Спирка.org
    • Email

Кръстена е на Сава Муткуров, първият български генерал. Изглежда в женски род, но всъщност е остаряла падежна форма (генитив, май, тук някой да помага). По същия начин една от главните улици в Русе е ул. Борисова, кръстена на Цар Борис 3-ти, а не на Ганка Борисова  :P

Може да добавим спокойно и Раковска. Не съм сигурен обаче, че идва от генитив. Възможно е в езика да е било използвано като прилагателно: така както има търговска улица (улица Търговска), пиротска улица (улица Пиротска), съществуват и Витошка улица, Раковска улица и т.н. Самото собствено име бива трансформирано в прилагателно, за самата улица (ул. Опълченска). Но в крайна сметка - може би това е и самият смисъл на генитива. Знам ли...

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
Това с имената на цитираните улици си е чист генетив - остатък от "едно време".
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline aleman

• Приятел на ГТ
  • Фен на Т8М-900(М) и Т8М-300
    • View Profile
    • Email
http://www.globusnews.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1652:2008-10-08-12-38-49&catid=121:stil&Itemid=53 
Е тука има голям списък от интересни имена  :1eye:
ТМ 1 Обеля-2-Ломско-Н-з Надежда-Ц. гара-Лъвов мост-Св. Неделя-Витошка-Ив. Вазов

ТМ 7 Борово-НДК-Витошка-Св. Неделя-Лъвов мост-Ц.гара-Струга

Offline Unreal

• Маниак
  • MAN NL 202 - Враг №1 за човечеството
    • View Profile
    • Email
д-р Евридика Максудова общопрактикуващ лекар гр. Велинград

ужасТ

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
Знам, че не е бг име, но е фундаментално - казахстанеца Актанпоктанпураркожа Ибадулалулъ Жанбеков.

Offline alpha_adversativum

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Преди няколко дни по телевизията чух за някой си Цикломир...

Offline Tony

• Skype Me™!
    • View Profile
    • Форум за градски Транспорт Варна
Светослав Бърканичков  :D
http://sportni.bg/index.phtml?tid=40&oid=2528685

RIP 8155 (1992-2019), 8157 (1990-2019)

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
Йоланта Иванова
Гиргина Гиргинова - оперни певици от Русенската опера :D

Айде Йоланта иди доди, ама ГИргИна...от това И ньяма отърванИ :D

Offline 701

• View Profile
Йоланта Иванова
Гиргина Гиргинова - оперни певици от Русенската опера :D

Айде Йоланта иди доди, ама ГИргИна...от това И ньяма отърванИ :D
Гиргината не беше ли някакво цвете или е по-скоро диалектна форма?
lo chupen todos a los que no les guste 701

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
Гергина е правилното.

Offline 701

• View Profile
Гергина е правилното.
Аа, да бе, верно. Ми може жената да е от далиеко и в техния район да има гИргини. И като сме на растителна тематика, предишното ми джи пи се казваше Тинтява Мустакова
lo chupen todos a los que no les guste 701

Offline NiGhtPiSH

• Sofia Hardcore
    • View Profile
Три култови личности от НФСГ:
Горанка Недева
Грозденка Трендафилова
Венсан Попов

"Бирата е най-великото изобретение. Колелото също не е зле, но не върви с пържени картофки."

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
 :D

Offline Bus_lover

• Нямам спирка
  • Закривай!
    • View Profile
    • Email
Адвокатска кантора на бул. "Христо Ботев" в Бургас  :D По-странното е, че след като видях табелата, отнякъде се появи афроамериканец.
Quote from: Анонимен мераклия
искам да започна работа като проверител към Бургасбус имам више образувание!

Чакам, чакам, останах си с чакането...

Монолог, ама всички скришно го четат и обсъждат!