Скоро ще бъда част от транспорта на града в почти всеки негов аспект (с изключение на един - не планирам да карам МПС над 5 тона) и като нищожна част от системата, движеща се пеша, на 2 или 4 колела и с ГТ, някои неща относно най-уязвимите участници в движението просто се набиват на очи. Писали сме за тях и преди, явно ще пишем и за напред, затова реших, че специална тема за най-многобройните си заслужава да бъде създадена. Пешеходците имат своите права, но и своите задължения - нещо, което те забравят или си мислят, че могат да ги пренебрегнат без последствия.
Честно казано, през тази седмица се сблъсках с 2 очеизваждащи примера колко невнимателни/нелогични са пешеходците и как закона трябва да бъде променен.
Първата случка е на Климент Охридски и 8-ми декември във вторник вечерта (19.45), в посока към Г. М. Димитров. Тези, които са минавали от там знаят, че крайна дясна лента е за направо и доста време тя е със зелен сигнал, за разлика от средната и лявата, които са към Студентски град. Преминавайки от там, когато сме на 10 м от кръстовището мъж с дрехи на охранител и тотално неадекватни реакции изскочи на вана (вече достигнал светофара), намиращ се пред мотора, с който се движехме и щеше да бъде отнесен. Размина му се, но за малко да се отъркаляме ние, а той да си продължи по 'неговия' път. Естествено, за пешеходците беше тотално червен сигнала, а и честно казано не знам на какво разчиташе - че е безплътен ли?
Втора случка, кръстовището на Витошка и Патриарха, 18.35 снощи. Зелен сигнал за цялото направление по посока 5-те, колите си карат, червен сигнал за пешеходците отвсякъде. Аз съм застанал от страна на Аптека и го чакам да се смени. Това, което се разигра пред очите ми обаче ме накара да настръхна - момиче (14- или 15-годишно) пресече на пешеходната пътека пред бившия офис на Мтел в посока НДК, тичайки с телефон в ръка... На всяко едно платно можеха да я блъснат, на едно от тях беше най-близо - ванчето спря на 10 см максимум от нея. И продължи тичането си покрай загражденията на строежа на метрото (естествено, от погрешната страна - автомобилното платно).
При всеки един случай ако беше станал инцидент, виновен щеше да е водачът (според закона).
Истинската вина е очевидно на кого е. Трябва нормативна промяна и то скоро. Също така повишаване на културата на движение не само на подрастващите, както и санкции от КАТ. Защото дори и да спазваш закона, неговата абсурдност води до ситуации, в които си виновен, въпреки че си изпълнил всички негови изисквания. И това е един от многото дефекти в него.