ето нещо което е комбинация от 2-3 неочаквани мои идеи за МД3, които са инспирирани от желанието ми да се избегнат кривостите, пък все пак да се хванат всичките атрактивни места, които искат да се прикачат на този метродиаметър:
Съгласявам се със споделеното от много хора желание за отклонение по Дойран и без излишно много криввания из Овча Купел. Двете отклонения се обединяват на кръстовището на Кюстендил и Дойран и продължават по реката до станция на площад Ручей свързана пешеходно и с подлеза на Гешов.
От тук започва интересното- предлагам трасето да продължи по уличките Мила Родина/Йордан Йовков и с още 1 плавна крива да продължи в направление Бяла Черква до метростанция на входа на южния парк(при края на бул. Витоша). Продължава се по Арсеналски до връзката с МД2- при хотел Хемус. Тук е следващото изненадващо плавно завиване- по Крум Попов до трансферната с МД1- Национален Стадион! Продължава се от югоизточната страна на реката без да се пресича, до метростанция Орлов Мост (евентуално може да се мисли за някаква връзка с траволатора до метростанция СУ, но не е задължително). Още малко по канала до парка на военната академия под който трасето се разклонява- едно от направленията продължава под Черковна (да, това ще ви се стори твърде остър завои, но би могло да бъде реаализирано и без криви с твърде малък радиус, в краен случай- ако се влизаше в парка от уличката Янтра), а другото направление- излизащо между посолството на Румъния и 31училище.
Двете направления продължават напред- по Черковна правейки връзка с гърба на мол сердика, продължавайки напред със спирка пешеходно свързана с гара Подуяне и след това по традиционното направление- Владимир Вазов, а другото разклонение- напред по Шипченски Проход чак до Дружбите.
Мързи ме да рисувам, но ако трябва ще покажа с какви реализации може да се мине с пплавни криви не през сгради. Най- вече ме притеснява завоя от Черковна по Владимир Вазов, който изглежда сякаш ще пресече блоковете 208 или 209 или 10 или хипермаркета, но в краен случай би могло и да се изгради по друг начин- да не излиза веднага на Владимир Вазов ами малко отзад, между блок 12 и 13 (признавам си- това трябва да се огледа на място, трябва да се помисли, но има и други варианти!)