Author Topic: Пътуванията ви с влак  (Read 117268 times)

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
Re: Пътуванията ви с влак
« Reply #260 on: 05.01.2022, 14:34:00 »
Възползвах се от коледната си ваканция, тоест отпуска и в периода между понеделник сутринта и снощи, с едно пътуване, добавих в колекцията си със записи девета и четвърта главни жп линии. С това считам, че плейлистата ми придоби хубав, завършен вид, което ме радва. :) На онези, които имат желание, пожелавам приятно слушане.
БВ 9620
МБВ 463
МБВ 465
БВ 4656
БВ 9623

PS: дадох си сметка още на Нова година, че има голяма вероятност след празниците да възобновят ремонтите. Така се и оказва, доколкото виждам в момента на радара. Така че се получи добре, че в почивния понеделник записах в БВ 9620, който днес, а може би още вчера е бил вече с автобус, този път в друг участък - между Русе и Ветово. Но на самото пътуване видях, че още миналата година са работили по някои гари между Разград и Русе, не помня кои точно.
Западно от гара Самуил видях голямо вагонно депо, на което имаше и нови товарни вагони (някои брезентови), имаше и вертушни на ТЕЦ "Бобов дол". Сега виждам, че има някакво предприятие там, но не знам какво произвежда.
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline tauri

• Превозвач
    • View Profile
« Reply #261 on: 05.01.2022, 14:44:53 »
Вагонно ремонтен завод Самуил е това. Браво че работи.
The Grand Tour

Offline тролей №164 линия 2

• Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #262 on: 08.10.2022, 13:29:46 »
В колекцията ми със записи липсваше втора главна ЖП линия, както и 16-а теснолинейна ЖП линия. Поради тази причина си взех отпуск и се получи едно динамично пътуване, което обхвана няколко главни линии. Всичко започна с БВ 2626 вечерта на 28.09.2022г. Предварително знаех, че наставов релсов път мога да очаквам да има оцелял само в участъка между гарите Шумен и Славяново (извън участъците Варна - Шумен и Мездра Юг - Централна гара, които ги имам вече записани). За сметка на това се оказа, че е малко повече, отколкото очаквах. Да не говорим, че път 1 в участъка между спирките Асеново и Горица също се оказва, че е с настави, макар и след основен ремонт на баластовата призма плюс нови релси и траверси - но това ще се чуе във финалния запис от влак БВ 2627.
В дефилето се работи усилено. Половината гара Своге е с извадени релси и траверси. Преминава се по първи и втори коловоз. Мисля, че в гара Зверино (по спомен, който може и да е неточен) е изваден първи коловоз, или по-точно се полага БРП там. Път 1 между гарите Реброво и Своге е непокътнато НРП, но то е и недостъпно, защото подходът откъм гара Своге е прекъснат. Поради вида на стрелките в гара Реброво, влаковете към Мездра преминават по втори коловоз, вместо по трети. Друго, което е малко стара информация отпреди поне година и половина е, че е изработено и междугарийцето Мездра Юг - Мездра.
Никога не бях пътувал по първите няколко десетки километра от трета главна ЖП линия - все по първа и после по 33-та. Поради тази причина си бях планирал и ПВ 30115 в участъка София - Столник. През годините са го работили и вече почти няма наставов релсов път, но скоростта на преминаване е около 40 км/ч в повечето участъци. Ето и в обратната посока ПВ 30118 Столник - София. ПВ 30115 имаше само салонни вагони, но ПВ 30118 се състоеше от един небесносин салонен и един купеен, серия 74.
През деня се разхождах и снимах из София (ето тук -> Снимачен ден №1 (29.09.2022г)) и вечерта поех към Добринище. Най-напред с БВ 8627 в участък София - Септември. На едно място път 2 е изваден и се работи - някъде в участъка между гара Ихтиман и спирка Немирово. В Септември беше супер тихо и спокойно. Карфица да падне, щеше да се чуе. Хапнах малко и се покатерих на ПВ 16101. Влакчето потегля с 2 локомотива и с 1 или 2 заключени, тъмни вагона накрая. Предния локомотив и въпросните тъмни вагони ги откачиха в гара Велинград. Сега виждам, че, очевидно, са предназначение за обслужване на КПВ 16220.
Бях прегледал разписанието и знаех, че civil twilight ще настъпи някъде около гара Разлог, а слънцето ще изгрее на гара Банско. По този начин си знаех, че трябва да гледам между Разлог и Добринище на дневна светлина. Знаех и, че навръщане с ПВ 16102 ще бъде светло след гара Разлог и така цялото трасе ще мога да го видя на дневна светлина. Ето една салонна снимка на един вагон (не сварих да пусна камерата преди да изгасят LED-осветлението):

Между двата влака направих и едно возене на лифта между хижите "Гоце Делчев" и "Безбог". Тук има снимки от разходката.
Това пък е гара Аврамово:

По път към гара Септември:

И от самата гара Септември ->
тясно-релсовата:

нормално-релсовата:

Навръщане към София с БВ 8610 в участък Септември - София не видях нищо по-интересно освен ремонта около Ихтиман на дневна светлина, както и факта, че път 2 между гара Септември и спирка Благой Захариев вече е почти готов за пускане. В гара Белово са запазени трети и четвърти коловоз както си бяха, докато втори е изместен малко вдясно по посока на движението, или поне на мен така ми се стори (възможно е и да се заблуждавам!).
На площад "Централна гара" поснимах около половин час тясно-релсови возила (ето тук -> Кратки на площад "Централна гара" №1 (01.10.2022г)):

След това се качих на МБВ 361. Спрямо предишното ми пътуване през май миналата година, забелязах, че са изработили безнаставов релсов път някъде около сп. Метал, къса отсечка в участъка Дупница - Усойка, както и къси 2-3 отсечки някъде около Симитли (по спомен). Вечерта в ПВ 50134 попаднах на ето този вагон, в който за пръв път влизам и не бях виждал друг път подобен нему:

Ето и аудиозапис от ПВ50134 плюс прекачване към КПВ50245.
Влаковете между Кулата/Генерал Тодоров и Петрич се оказва, че не се обслужват от локомотивче серия 61, ами от... как го наричахте... "банан"! :)

Две снимки пред и близо до хотела, който се намираше близо до гарата:

Също и от самата гара Петрич:

След това последва преход обратно до гара Кулата с КПВ 52202 плюс прекачване към ПВ 50131.
Мястото на прекачване:

Гара Кулата:

В района на самата гара забелязах, че релсите са около 30-метрови. Още повече, че дървените "наставови" траверси седяха на местата, където са били при положени 25-метрови релси. Сега върху тях нямаше настави, а наставите бяха върху произволни бетонни траверси наблизо. Така разбрах и най-интересното - че преди са били стандартни релси, които впоследствие са били заменени от тези 30-метрови. Щом видях състава на МБВ 360, разбрах, че ще имам възможност и за дневни снимки на интересния за мен вагон. Тогава си дадох сметка, че предишния ден с МБВ 361 съм пътувал в съседен нему вагон, без нито да забележа, нито да предположа. Една отвън:

И няколко отвътре:

Тук вече пътувам обратно за София с МБВ 360.
Последва още една порция видеа пред Централна гара (ето тук -> Кратки на площад "Централна гара" №2 (02.10.2022г)).
След това дойде време да обърна внимание и на седма главна ЖП линия чрез качване в БВ 2615 и прекачване към ПВ 70102. Интересните неща до гара Мездра ги споменах в самото начало на поста. Тук мога само да добавя 2-3 къси участъка положен безнаставов релсов път някъде около гара Мърчево (вече не помня къде точно, но трябва да е в междугарието Мърчево - Медковец). Направи ми впечатление, че човек на около 60 години изпрати дъщеря и внучка от спирка Видбол (или Жеглица, паметта ми изневерява и не съм сигурен) да пътуват до Видин. Все пак, все още си има пътуващи от повечето от гарите и спирките, независимо дали с намаления или без. През юни миналата година посетих Видин през деня, затова сега само маркирам ЖП гарата:

До около полунощ по улиците и в ресторантите се мяркат хора. След това вече само в дискотеките, а навън се чувствах като в Припят. Дори в дунавския парк видях две лисици.
Няколко часа по-късно последва връщане обратно към София с БВ 7621. През деня се разхождах и снимах из София за втори път - втори снимачен ден (ето тук -> Снимачен ден №2 (03.10.2022г)) и вечерта дойде ред за финалното прибиране към Варна с БВ 2627. Минута-две след часа на потегляне по разписание го обявиха на 8 коловоз запад с 10 минути закъснение и имахме по-малко от 10 минути да се придвижим до перона и да се качим. Такова нещо не ми се случва за пръв път. Пътниците около мен роптаеха и се възмущаваха как не могат да се организират навреме да обявяват влаковете. За сметка на това, машинистите избиха закъснението по пътя (вероятно най-вече в гара Горна Оряховица) и заковахме точно, по разписание, в 06:40 на гара Варна.
« Last Edit: 17.10.2022, 10:38:08 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #263 on: 17.10.2022, 16:00:35 »
463 спира по паланки между Русе и Горна оряховица както и на Телиш, Бов и Своге и натрупа около 20 минути закъснение.  :rolleyes:
« Last Edit: 18.10.2022, 10:13:52 by V.Peichev »

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #264 on: 09.08.2023, 11:47:14 »
Уиикенда пътувах до Троян и влакчето за там ми направи много добро впечатление. Ползва се малко и като атракция между Ловеч и Троян подобно на теснолинейката, имаше доста туристи от които и чужденци. Спрямо предишни пъти пътникопотока според мен доста се е увеличил. И в двете посоки всички места бяха заети, даже от Ловеч до към Летница имаше и 3-4 правостоящи. Чисти и неиздраскани вагони, вода и сапун в тоалетните, любезен персонал, който упътваше хората и помага на възрастните.

Отново ми направи впечатление, че въпреки обиколния маршрут немалко хора пътуват от Ловеч и Троян до София така, просто защото казват това е единствения останал транспорт на който може да се разчита.  Влизам в автогарата в Троян и каква изненада, подобно на други места, едно огромно разписание, и върху него залепен лист че не може да се разчита на него и не се спазва, и който пътува да се обажда да пита :) хахаха. Разбира се на автогарата при частниците нямаше живо пиле, на ж.п. гарата пълно с хора, снимащи, изпращащи.

Хубаво е обаче наистина да монтират някакви автомати във вагоните на които да може на тъч скрийн да си избираш до къде пътуваш и да може да се плаща с карта, като ти издава бележка. Защото сега билетите се пишат на ръка във влака и началник влак постоянно пише билети и се занимава да брои пари осевн всичко друго да следи сигнали да пуска влака и да пише в дневниците. Също ми стана интересно и защо по тази линия има само един началник влак/кондуктор сам? Обикновено винаги има и началник и кондуктор в другите влакове, а тук където има много повече писане и работа защо е сам човек? Липса на персонал ли?
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #265 on: 19.08.2023, 17:26:15 »
А какъв беше самият влак?

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #266 on: 19.08.2023, 17:41:28 »
Най-вероятно 55та серия с два вагона...
По рейс и по жена не се тича!

Offline turboto96

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #267 on: 19.08.2023, 18:45:10 »
А какъв беше самият влак?
Най-вероятно 55та серия с два вагона...

Точно, обаче само с 1 вагон....  :/

Offline david

• Запален по ГТ
  • Ganz Villamossági Művek
    • View Profile
« Reply #268 on: 19.08.2023, 19:00:07 »
Миналия месец имаше дни и само с Дезира по цялата 24та. Някак 3 Дезира се бяха озовали в Левски.

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #269 on: 19.08.2023, 19:00:41 »
В един немски ЖП форум, някой пътувал в Босна и пусна снимки. Абсолютно умряла работа, няма никой по гарите, мъртвило, почти никакви влакове не се движат, тревясало, няма нищо модернизирано. Написах, че изглежда много депресиращо и по-зле от България, те ми отговориха "България е Швейцария на Балканите по отношение на ЖП транспорта, ти да видиш какво упадъчно е състоянието на ЖП транспорта не само в Босна, но и в Косово, Македония и Албания". :laugh:
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“