Сега ми хрумна да направя една нова тема, в която да направим полемика за или против купейните вагони, понеже в тази за бъдещето на БДЖ изпаднахме много в офф-топик в последните 3 поста, а мисля, че всеки може да изложи своя гледна точка по въпроса и не е редно току-така да идат в кофата и да се раздават наказания. А и понякога по-общите дискусии са доста интересни. Този пост е отговор на последния такъв на freepigeon.
Аз лично бягам като дявол от тамян от купейните вагони и ако в състава на влака, който пътувам, има поне един салонен вагон, веднага се насочвам към него. Винаги съм се чудил кой, по ягодите, е изобретил купетата (и защо винаги във вицовете за влакове действието се развива в купеен вагон). Това е като да си затворен в една килия с още 5-7 души и ми действа много потискащо. Особено се дразня от някакви, дето се мъчат да захванат разговор и почват да те заразпитват, а дефакто не ги интересуваш - те просто искат да им мине времето и да си пробутат на някого историите. Или пък някаква млада двойка, която ще тръгне да ми се натиска пред мен (всяко второ пътуване има такива индивиди, които сякаш се подиграват на тези около себе си, които са без гаджета, но това е друга тема), като че ли ей след малко ще се почнат, а ти трябва да се преструваш, че не ги забелязваш. Пълна клаустрофобия да те хване не от това че пространството е затворено, а от спътниците ти. А ако си с компания и много държиш да сте в едно купе, пак може да не се получи, понеже трябва да си от начална гара или някъде, където знаеш, че ще се поизпразни. Единствено ти остава да се надяваш, че влакът е празен. Също така в цял вагон никой няма да надуе мазна чалгия от съседното купе, съпроводена със селяндурски провиквания.
Да не говорим и че повечето купейни вагони на БДЖ са с адски грозно оформен интериор, който е или с плоскости имитации на дърво, или с някакви също толкова грозни, които се срещат по чиновете в училищата и университетите. Дай ми на мен някой от модернизираните или поне от тея от ДБ, които съставляват обикновено съставите на бързите влакове от София до Бургас. В неделя влакът, с който бях от Търново до Дъбово, случайно беше 3 вагона, от които последният беше безкупеен (на такъв не бях попадал - салонът му е като на ЕМВ 32 оформен горе-долу). Беше адски шумен и ме заболяха ушите, но и през ум не ми идваше да ида в някой от другите два, които на всичкото отгоре бяха от тези с ръбестите прозорци.
Нощен влак не ми е и минавало през ума да ползвам, а не ми се е и налагало, но съм сигурен, че 100% няма да мога да заспя във влак (освен ако не престоим дълго на някаква гара) - досега в ПС не съм заспивал, а във влак посмъртному няма да стане с това отвратително друсане и трещенето, което винаги ми звучи като: "Конюнктивит... Конюнктивит... Конюнктивит...".