Author Topic: Стара София  (Read 255030 times)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Стара София
« Reply #200 on: 06.04.2008, 01:42:15 »
Quote from: greg
Само 1-ва Младост (дори не всички блокове) и Мусагеница. Младост-2 е все още поле - добре се вижда.
Първата група блокове на заден план (зад Мусагеница) очевидно са около Окръжна болница - самата болница добре се вижда. Втората група с големия бял блок според мен са до пазара в Младост-1. След него високият блок трябва да е този на Ляпчев/Малинов. Тогава за последната група вдясно не остава нищо, освен да са блокове от Младост-2.

Quote from: KRUPA
Някой има ли представа дали поне се коментира тази идея в общината?
Бе какъв тунел под Царя? То при сегашното положение настилката пропадна, вие искате още един тунел?
Идеята не е много смислена, тъй като тенденцията трябва да бъде отклоняване на движението по рингове, а не пробождането през центъра.
Царя беше пешеходна зона през 80-те, но не особено оживена (изключвам манифестациите). Просто това е улица със съвсем друг формат спрямо класическите пешеходни зони като Витоша, Графа, Пиротска. Хората не са добичета, та да се шматкат по гола поляна. Може да звучи много красиво, но не трябва да се прекалява и с пешеходните зони

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #201 on: 06.04.2008, 02:06:03 »
Quote from: blagun
Бе какъв тунел под Царя? То при сегашното положение настилката пропадна, вие искате още един тунел?
Идеята не е много смислена, тъй като тенденцията трябва да бъде отклоняване на движението по рингове, а не пробождането през центъра.
Царя беше пешеходна зона през 80-те, но не особено оживена (изключвам манифестациите). Просто това е улица със съвсем друг формат спрямо класическите пешеходни зони като Витоша, Графа, Пиротска. Хората не са добичета, та да се шматкат по гола поляна. Може да звучи много красиво, но не трябва да се прекалява и с пешеходните зони
Може би защото няма магазини и затова няма да е оживена като Витошка или Графа. Ако има начин да се направи, няма да е лошо Графа и Патриарх Евтимий от Попа до Витошка да са пешеходни, но това е в сферата на добрите пожелания.

Първата група блокове на заден план (зад Мусагеница) очевидно са около Окръжна болница - самата болница добре се вижда. Втората група с големия бял блок според мен са до пазара в Младост-1. След него високият блок трябва да е този на Ляпчев/Малинов. Тогава за последната група вдясно не остава нищо, освен да са блокове от Младост-2.
Според мен снимката е правена през втората половина на 70-те. Има блокове не само в Младост 1, но и в 2 и 3. А знам, че баба ми и дядо ми като са дошли през 1971-а, от нашия блок до Окръжна не е имало нищо друго, освен полета. Трудно ми е да си го представя, но тогава на мястото на Младост 1А е имало само ниви.

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #202 on: 06.04.2008, 13:11:45 »
1.Първата група блокове на заден план (зад Мусагеница) очевидно са около Окръжна болница - самата болница добре се вижда. Втората група с големия бял блок според мен са до пазара в Младост-1. 2.След него високият блок трябва да е този на Ляпчев/Малинов. Тогава за последната група вдясно не остава нищо, освен да са блокове от Младост-2.
По т.1 съм съгласен, но с т.2 - не!  Високият блок не е на Ляпчев/Малинов, а един от двата високи от южната страна на пазара. Погледнете внимателно последната група вдясно, тя дори изглежда по-близо от високите блокове. Това в никакъв случай не може да са блокове от Младост-2, това са блоковете от Младост-1, в частта по 313 срещу посолствата. Мисля доста добре се очертават и виждат. А Младост-2 е полето вдясно след тази група блокове. Ако не си представяте добре района, ще трябва да се качите в сградата на техноекспорт, откъдето е правена снимката. Тогава сигурно ще се убедите.

Quote from: ozzy
Според мен снимката е правена през втората половина на 70-те. Има блокове не само в Младост 1, но и в 2 и 3. А знам, че баба ми и дядо ми като са дошли през 1971-а, от нашия блок до Окръжна не е имало нищо друго, освен полета. Трудно ми е да си го представя, но тогава на мястото на Младост 1А е имало само ниви.
Няма как да е правена през втората половина на 70-те, напротив правена е в началото (1972 както вече допуснах), може би дори веднага след откриването на трамвайното трасе до Дървеница и след построяването на сградата на Техноекспорт. Всъщност може би този, който е издирил снимката знае!
Старият трамвай (№14 както предположих) достатъчно много ни подсказва. Въобще няма блокове от Мл.2 и Мл.3, всичките са от Мл.1! Мл.2 започва да се строи през 1973 г., Мл.3 през 1977 г. Кой е Вашият блок ozzy? Мл.1 се строи усилено точно в 1970, 1971, 1972 г. Дори обсъждахме как през 1971 г. и тролейбус № 5 е стигнал до Младост (преди ремонта на Цариградско шосе). Даже някъде стигнахме до извода (след разсъждения и помощ от Благун най-вече), че вероятно за 09.09.1971 г. е открито както трамвайното трасе до Дървеница, така и тролейбусното трасе до Младост-1. Все пак 1971 г. е годината на 10-тия конгрес на БКП, тогава е приета програмата за развитото социалистическо общество. Нима не са били невероятен актив за партията ново трамвайно трасе и ново тролейбусно трасе! Дори снимката може и да е от септември 1971 г. (най-рано!).

Offline borosport

• Нямам спирка
  • Hate users!!!
    • ICQ Messenger - 304771719
    • View Profile
    • Email
« Reply #203 on: 06.04.2008, 13:35:46 »

Абсолютно! Общината трябва да направи всичко възможно да вкара транзитния трафика през широки рингове и да освободи изцяло C зоната на центъра. Поне там, където е възможно. Няма какво да пробиваме и рапробиваме центъра. Под него трябват само метро и подземни гаражи. Пък и още не съм разгледал тунела от общината към мрежата около БНБ, мавзолея и т.н. Ще вземат да го бутнат
Най-дългите градски автобусни линии са:
- А111 - 50320 м двупосочно
- А83 - 37000 м двупосочно
- А11 - 32005 м двупосочно
Най-дългите крайградски автобусни линии са:
- А28 - 64540 м двупосочно
- А70 - 56645 м двупосочно
- А3 - 55870 м двупосочно
Тройната коалиция от А до Я

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #204 on: 06.04.2008, 16:01:47 »
Quote from: greg
Няма как да е правена през втората половина на 70-те, напротив правена е в началото (1972 както вече допуснах), може би дори веднага след откриването на трамвайното трасе до Дървеница и след построяването на сградата на Техноекспорт. Всъщност може би този, който е издирил снимката знае!
Наистина ако има сегашна снимка от същото място, ще се види по-ясно кои са блоковете на снимката. Сега като се загледах по-внимателно, наистина това са само блокове от Младост-1, няма Мл.2 и 3. Макар че последният блок от групата блокове при посолствата ми е трудно да кажа кой е, би трябвало да е бл.70, но не прилича на него. Високият блок също ми изглежда непознат, може би да е недостроеният бл.74 на пазара.
Жалко, че снимката не е с по-добро качество, сигурно щях да различа и моя блок (31, на спирката на ХМС).
Сега се сещам, че и 125 СОУ не е било завършено, затова майка ми и леля ми са ходили 2 години първо в 118-о до Окръжна, което се е достигало по права линия през полето от нас.

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #205 on: 06.04.2008, 20:35:31 »
Quote from: ozzy
Наистина ако има сегашна снимка от същото място, ще се види по-ясно кои са блоковете на снимката. Сега като се загледах по-внимателно, наистина това са само блокове от Младост-1, няма Мл.2 и 3. Макар че последният блок от групата блокове при посолствата ми е трудно да кажа кой е, би трябвало да е бл.70, но не прилича на него. Високият блок също ми изглежда непознат, може би да е недостроеният бл.74 на пазара.
Жалко, че снимката не е с по-добро качество, сигурно щях да различа и моя блок (31, на спирката на ХМС).
Сега се сещам, че и 125 СОУ не е било завършено, затова майка ми и леля ми са ходили 2 години първо в 118-о до Окръжна, което се е достигало по права линия през полето от нас.
Радвам се, че разгледа по-внимателно снимката. 31 е някъде в дъното, просто не се вижда добре, има един перпендикулярен блок, който го скрива. Действително първоначално се застроява района около Окръжна болница и този около и след пазара (313). Всъщност ако се разходиш по вида на панелните блокове може да познаеш от кои години са. В Мл.1 има достатъчно панелни блокове (31,43......), с по-ниско подпокривно пространство - в Мл.2 няма такива. На тази снимка се вижда, че повечето от високите блокове (ЕПК) все още ги няма. Само 47 северно от паэара съществува и както казваш вероятно бл.74 е все още недостроен.

Offline sopolivko

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #206 on: 13.07.2008, 00:36:38 »
Леле хора като говорим за стари снимки от София вижте на какво попаднах съвсем случайно. Е няма такъв кошмар. Някои от местата дори не можах да ги позная.http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=28723&AlbumId=119752

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #207 on: 13.07.2008, 00:40:09 »
Ми то сега тия места ги няма. Доколкото се ориентирах това е бившата улица Търговска и района около нея. На нейно място сега са соц мастодонтите-Партийния дом, Министерски съвет и Преиздентството.

Offline niki88z

• Наистина съм луд
  • Извън релси!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 387296800
    • View Profile
    • Email
« Reply #208 on: 20.07.2008, 22:29:55 »
Първо да кажа, че снимките изрових в една от папките на баща ми, който твърди че са сваляни от руски торент!

Снимките са от времето след бомбардировките през 1944 година.

Offline niki88z

• Наистина съм луд
  • Извън релси!
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #209 on: 20.07.2008, 22:33:04 »
София след бомбардировките 1944 година - част 2

Offline niki88z

• Наистина съм луд
  • Извън релси!
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #210 on: 20.07.2008, 22:34:16 »
София след бомбардировките 1944 година - част 3

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #211 on: 20.07.2008, 22:34:54 »
Има цял бг сайт със снимки на софия след бомбардировките.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline niki88z

• Наистина съм луд
  • Извън релси!
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #212 on: 20.07.2008, 22:37:15 »
Снимки и картички на стара София, за които не мога да дам повече инфо.
Пак са били в същия торент :)

Offline niki88z

• Наистина съм луд
  • Извън релси!
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #213 on: 20.07.2008, 22:39:53 »
Снимки и картички на стара София - 2

Offline niki88z