Author Topic: Туристически автобуси  (Read 674888 times)

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Туристически автобуси
« Reply #1820 on: 27.06.2025, 03:52:12 »
Това място поразително мяза на бардака зад новотел Европа, "автогарата" преди да направят новата. Шофьорът на рейса за Петрово веднъж ми каза: "Знаеш ли какви пари събират тука? По пет лева на ден! И не вземат да направят нещо..." Преди 25 години пет лева не бяха като пет лева сега...
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline ViktorSt

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #1821 on: 10.10.2025, 10:57:26 »
Дилиджанс Експрес беше дъщерна на Бохемия, със същия собственик - Байко Байков, преподавател по климатология и компютри в ГГФ-то на СУ. Той лично тихомълком я закри и я вкара в Бохемия след случая.

То като цяло да се записваш на организирана екскурзия в развитата част на Европа според мен е глупаво. Има толкова редовни влакове и обществен транспорт че по-добре сам да си пътува човек. Честно аз на оганизирана екскурзия никога не съм ходил, взимам си билети за самолет, влак и си гледам каквото искам.
Това е старо, но много ми е интересно как ще стигнеш до Солун или Белград с влак?  :laugh:
А ако кажем - ми то има автобусни фирми само за справка до Солун екскурзията с тур агенция излиза колкото билетите на Арда Тур за отиване и връщане, като освен автобуса цената включва и екскурзовода и здравната застраховка. А да гледаш нещата сам и да четеш от нета за тяхната история не е баш същото като някой да ти разказва.

Така е и за Сърбия - до Ниш или Пирот с някоя компания като Ниш експрес без никакъв гид цената е същата като да се запишеш на организирана екскурзия. Има и други държави, където е по-евтино с организирана екскурзия - в Австрия например влаковите билети са толкова скъпи ако не ги купуваш месеци предварително, че просто не си струва. Може да ти вземат 50 евро между произволни два града, затова ако обикаляш из страната излиза повече на сметка организирано.

Въпросът е, че можеш да попаднеш на кофти група или екскурзовод. Но пък по влаковете, да не говорим за автобусите с гастарбайтери какви са част от пътниците... В Западна Европа в градския и влаковете е пълно с негри и араби, а Арда Тур до Солун качва заработващи ромки от Дупница.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #1822 on: 10.10.2025, 13:06:36 »
Фликсбус имат по 25 лв в посока до Солун, Ивкони също са 25-30 лв. Не виждам нищо скъпо в това. Организираните екскурзии не са лошо нещо, но на мен не ми е по вкуса да ми казват къде да ходя, кога и къде да ям и пр...
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1823 on: 10.10.2025, 15:39:46 »
Дилиджанс Експрес беше дъщерна на Бохемия, със същия собственик - Байко Байков, преподавател по климатология и компютри в ГГФ-то на СУ. Той лично тихомълком я закри и я вкара в Бохемия след случая.

То като цяло да се записваш на организирана екскурзия в развитата част на Европа според мен е глупаво. Има толкова редовни влакове и обществен транспорт че по-добре сам да си пътува човек. Честно аз на оганизирана екскурзия никога не съм ходил, взимам си билети за самолет, влак и си гледам каквото искам.
Това е старо, но много ми е интересно как ще стигнеш до Солун или Белград с влак?  :laugh:
А ако кажем - ми то има автобусни фирми само за справка до Солун екскурзията с тур агенция излиза колкото билетите на Арда Тур за отиване и връщане, като освен автобуса цената включва и екскурзовода и здравната застраховка. А да гледаш нещата сам и да четеш от нета за тяхната история не е баш същото като някой да ти разказва.

Така е и за Сърбия - до Ниш или Пирот с някоя компания като Ниш експрес без никакъв гид цената е същата като да се запишеш на организирана екскурзия. Има и други държави, където е по-евтино с организирана екскурзия - в Австрия например влаковите билети са толкова скъпи ако не ги купуваш месеци предварително, че просто не си струва. Може да ти вземат 50 евро между произволни два града, затова ако обикаляш из страната излиза повече на сметка организирано.

Въпросът е, че можеш да попаднеш на кофти група или екскурзовод. Но пък по влаковете, да не говорим за автобусите с гастарбайтери какви са част от пътниците... В Западна Европа в градския и влаковете е пълно с негри и араби, а Арда Тур до Солун качва заработващи ромки от Дупница.
Аз имам впредвид баш по Европа в развитата част. Солун и Белград са толкова Европа, колкото и Азербайджан. Намери какъв пример да дадеш с най големите дупки в Европа.

Навсякъде другаде в Европа без Гърция и западните балкани е много лесно да стигнеш навсякъде и има всичко и е много цивилизовано ако пътуваш с националните им превозвачи а не гастарбайтерски цигании.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1824 on: 10.10.2025, 16:09:20 »
В Западна Европа в градския и влаковете е пълно с негри
И защо това да е проблем? Аз досега не съм имал проблеми, когато съм пътувал из Западна Европа.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline ViktorSt

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #1825 on: 17.10.2025, 11:42:09 »
Е, върнах се от екскурзия до Солун с тур агенция. 70 лева за 1 ден с автобус. Толкова излизат и билетите с транспортните фирми от рода на Арда тур. Разликата е, че имаше екскурзовод, включен в цената и всички спътници и на отиване и на връщане бяха едни и същи и с интерес на пътуванията. Плюс е, че не спирахме в Дупница да се качат мургави гастарбайтерки както стана миналия път с "Арда тур". Нито пък в София автобусът спря да зарежда на бензиностанция както пак стана с тези Арда. :laugh:

Ако човек ходи само за един ден на солунски или нишки пазар или посещение на туристически обекти изобщо не си струва да ползва транспортните фирми.

Апропо в Солун се чувсваш по-европейски от колкото в Париж и Виена, които са задръстени до горе с араби вече. Много по-малко нашественици от Близкия Изток има в Солун. Е, в Атина е зле положението вече.

Chezare, голям проблем е. Париж, Лондон и все повече и Виена са заприличали на някакви гета. Масово тези пришълци грабят и изнасилват местните жени.
То се вижда в страните от развития свят като почнат да прииждат хора от третия свят какво става - заприличват и те на третия свят.
Какво му е толкова по-благоприятно на условията тук - в Африка нямат ли си условия? Имат безкрайни природни ресурси, плодородна земя (извън Сахара), територия 30 млн кв.км (Европа е 10), и всички предпоставки ако искат да си се развиват. Бяха почнали колонизаторите да ги развиват, едно време ЮАР, Родезия и други бяха цъфтящи икономики, сега като ги изгониха са... Зимбабве.
Ако мислиш, че като дойдат насам ще ни оправят, според мен се лъжеш. Те ако можеха, щяха да оправят себе си там.
От друга страна, Япония или Швейцария ни природни ресурси, ни кой знае каква територия, обаче са сред най-развитите икономики с най-скъпи имоти.
Така че нещата са не толкова до територия, а до мат'риал, както отбеляза и Баце. Ами материалът в Близкия Изток и Африка просто не става, това е истината.

Но излязох в офтопик - нас ни крадат транспортните фирми, защото предлагат по-малко от една туристическа агенция на същата или по-скъпа цена. То до Виена е по-скъпо да отидеш с автобус, от колкото да летиш със самолет. И дори по-некомфортно. А някога е имало възможност да се отиде с влак през Сърбия, но сърбите са много назад в ЖП транспорта вече.
« Last Edit: 17.10.2025, 12:09:22 by ViktorSt »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1826 on: 17.10.2025, 13:47:05 »
Много си в оффтопик даже, да не кажа и че нарушаваш:

Правила за участниците във форума
...
4 . Теми, проповядващи насилие, расизъм, склонност към наркомания или към каквото и да е противозаконно деяние са абсолютно забранени!
случаи участникът ще може да оспори извършеното действие с ЛС към някой от модераторския екип. Подобно мнение, написано от същия участник, след като е бил известен за причината за редакцията/триенето (ако е било основателно), води до наказание.
...

Да не кажеш, че не си официално предупреден, при следващо "оплакване" на какво е заприличала Европа, ще почнем да ти показваме и каква цензура и несправедливост се ширят още на континента... ;)

Offline BulgariaBuses

• Запален по ГТ
  • Транспортът във Видин
    • View Profile
    • AntonioM buses photos
« Reply #1827 on: 02.11.2025, 23:09:21 »
Малко стари снимки на къса О303-ка на Алексиев внос от Гърция през далечната 2005-та година.  :)
Транспортът във Видин

Offline BulgariaBuses

• Запален по ГТ
  • Транспортът във Видин
    • View Profile
    • AntonioM buses photos
« Reply #1828 on: 02.02.2026, 17:18:03 »
Да съживя малко темата... Снимки на туристически автобуси, които успях да заснема.
 :arrow: Туризмо на Карат-С по линията Варна - Инсбрук. Автобусът тръгна от София, от Варна през Стара Загора до София пътниците ги докара малкото червено Туризмо К.
Mercedes-Benz Tourismo 16RHD-II/2 Karat-S by Antonio Mitkov, on Flickr

:arrow: Обратно на тенденциите и психологията, Монтана АТ взима още стари Мерцедес О404. В интересн на истината са издръжливи автобуси, които са се доказали във времето. Захариев - собственик на Монтана АТ бил ретро фен, купува стара техника, предимно от Германия и Швейцария, която поддържа доста доволно. В гаражите си в Монтана и София пази стари Мерцедеси О303, а в този в София има дори и изцяло запазена висока O303-15RHD с хубави полирани джанти, съхранен и запазен.
Mercedes-Benz O404-13RHD Montana AT by Antonio Mitkov, on Flickr

:arrow: Още един по-нов екземпляр, отново на Монтана АТ по линията София - Берковица. Къса Сетра, с добър брой места, но действително нерентабилен автобус... Разходът е като на голям автобус, багажното отделение се губи, гумите и поддръжката и тя като на голям автобус. Това е втората такава Сетра в автопарка на фирмата. Този автобус по обява пишеше, че е с 41 места, което ми се струва странно, предвид факта, че тези модели са с по-малко места, но кой знае. От Швейцария е внос, между другото.
Setra S411HD Montana AT by Antonio Mitkov, on Flickr

:arrow: Туристическа Сетра 516ХД/2 на Лира Транспорт от Кюстендил.
Setra S516HD/2 Lira Transport by Antonio Mitkov, on Flickr

:arrow: Мерцедес-Бенц Туризмо 16РХД/2 на Алексиев по линията София - Видин.
Mercedes-Benz Tourismo II 16RHD M/2 by Antonio Mitkov, on Flickr
 :arrow:
« Last Edit: 02.02.2026, 17:25:43 by difian »
Транспортът във Видин

Offline BulgariaBuses

• Запален по ГТ
  • Транспортът във Видин
    • View Profile
    • AntonioM buses photos
« Reply #1829 on: 28.09.2026, 21:05:37 »
Да съживя темата малко... Издирвам информация относно модел, регистрационен номер и друго (ако има, разбира се) на туристически автобус Mercedes-Benz O303, дълъг е бил, нисък, туристически, предполага се произведен между 1978 и 1981 г. Превозвал е работниците, строили НДК в София, след това Людмила Живкова го е използвала за превоз при първата асамблея знаме на мира, като след смъртта на Людмила автобусът не се използва и е предаден отново на НДК. Те от своя страна не го използват също и го обявяват за продажба, след което е купен във Видин от Вергил Алексиев. Ще се радвам на информация или дори и някоя снимка, въпреки че спрямо годината е било доста сложно...
Транспортът във Видин