Author Topic: Имената на улиците  (Read 54718 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Re: Имената на улиците
« Reply #80 on: 20.07.2015, 21:05:15 »
Да, правилно за "Сливница", не се бях замислял преди.
Сега видях на картата, за кои блокове става дума и мисля, че там проблема е до разбиране. Те са конструктивно единни, но са дълги, а не къси и високи, каквито са повечето ЕПК и затова са направени като три номера, но от друга страна те са и на различни улици и не мисля, че е кой знае какъв проблем. И пак това е доста по-добре отколкото е измислено при по-новото поколение панелни блокове срещащи се в "Люлин" 8, 9 и 10, където ъгловият блок(свързващото звено) не е част от блока, до който е и чиито входове са обърнати на една страна, а е негова пломба, което създава значително объркване. Моят блок в "Люлин" 10 е ново строителство и е с индекс А след номера на съседния блок, за да не се вади нов номер, което е изключително недомислено и пощенската ни кутия непрекъснато се пълни с писма за вход А на съседния блок, даже аз се бях заел преди години и бях разпечатал една табела на входа, за да се знае, че това не е вход А на блок 1ХХ, а е блок 1ХХ - А. Блок 104 пак в десети микрорайон, пък е съставен от три блока, като двата крайни са от различен тип спрямо средния и са с един вход, а средния е с два и там пък е блок 104 А с вход единствен, блок 104 с входове А и Б и блок 104 Б с вход единствен и всичко това е изключително нелогично и затормозяващо.
Навлизаме в Оффтопик. Въпросите относно панелните блокове, включително и начините на номерация са коментирани в тяхната тема в раздел "Разни".
« Last Edit: 20.07.2015, 21:06:55 by AGENT 006 »

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #81 on: 20.07.2015, 23:14:03 »
През годините принципите на номерация са се променяли. През соца форматът беше жк ****, блок № 999, сега адресацията в доста от жк-тата са с улица ****, № 999. Примерно в нашия Дианабад са съвършено различни адресите: жк Дианабад, бл.58 и бул.Д-р Г.М.Димитров №58.
Има и странни хибридни решения като в Стрелбище: ул.Хайдушка гора бл.18А (за сведение ул.Хайдушка гора №18 се намира в жк Белите брези и GPS-те Garmin както и Google Maps при написан адрес 18А намира съвършено другият блок на №18). Системата не намира и адрес: жк Стрелбище, бл.18А. Затова прибавянето на букви към номерата на блоковете затруднява много търсенето, но като са давали цифрено-буквени номера, не е имало GPS.
Адресацията "улица-номер" е много по-ясна (при адресация "жк-блок номер" нямаш никаква яснота, че блок 75 се намира между бл.74 и бл.76). Но в доста от комплексите, и то в най-големите, имената на улиците са непопулярни или са номерни. При все че съм живял или купонясвал в Студентски град сума време, ми са много трудни улиците с имена на академици.

Все още официална норма е входовете да са с кирилски букви, а това създава проблеми при кореспонденция с чужбина: аз живея във вход В, но при нас редовно пристигат писма, адресирани за вход Б (на латиница B).

За съжаление неразумната преадресация носи катастрофални резултати, каквито се получиха при тоталните преномерации на бул.В.Левски (бивши Волгоград+Толбухин) и бул.Евлоги и Христо Георгиеви (бивш Евлоги Георгиев и България). Затова преномерация на Сливница не беше предприета (тя се получи от Сливница+(част от)Кирил и Методий+Вълчо Иванов+Баба Парашкева). Ако ще се  прави преномерация, то поне номерата са са сходни с предишните: примерно Сливница запазва номерата си, частта от Кирил и Методи от ХХХ стават 1ХХХ, от Вълчо Иванов - 2ХХХ и т.н.

Разкъсаните улици не създават никакъв проблем, тъй като там нямаме двузначност. Такива са всички пресечки на Сливница от В.Левски до Опълченска (само на Раковски, М.Луиза и Ботев има мостове, другите улици са разкъсани от Владайската река), успоредните на Стамболийски улици в някогашния Ючбунар, разцепените от бул.България улици и т.н.

За мен е странно запазването на някогашните извити улици в Младост Сахаров и Киприян. Все пак до края на 90-те в комплекса нямаше нито един адрес от тип улица-номер. Именуването можеше да е в перспектива с развитието на квартала. Поне в Люлин поправиха нещата: някогашната околовръстна улица от трите края на комплекса беше "25-ти конгрес на КПСС", а сега е разцепена на "Добринова скала" и "Петър Дертлиев".
« Last Edit: 20.07.2015, 23:47:48 by blagun »

Offline bigblondewolf

• Маниак
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 55310178
    • View Profile
« Reply #82 on: 20.07.2015, 23:53:07 »
Кой нормален човек, неосвидетелстван, ще допусне да се слеят три булеварда в един и да се повторят номерата? Не може такъв човек да бъде назначаван на позиция, която включва вземане на решения.  :help:
Семейният скандал е като рок концерт. Винаги започва с новия материал и завършва със старите хитове

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #83 on: 21.07.2015, 15:28:57 »
Англичаните са си решили проблема: при тях е нещо обичайно няколко улици в голямо населено място да носят едно и също име. Затова, освен улица и номер, неразделна част от адреса е и пощенският код. С подобни случаи съм се сблъсквал и при търсене по GPS на адреси в Солун - намира два съвършено еднакви, но с различни пощенски кодове.
При нас все още няма култура да се изписват старателно пощенските кодове - пишат "София 1000" и считат, че са си свършили работата. Дублажи на имена има и в София, особено в околни квартали като Горубляне и Суходол, разбира се - и с нашумелия Проф.Иширков. За кратко време в центъра съществуваха бул.В.Левски и ул.В.Левски (и двете - с пощенски код 1000), като уличката беше преименувана после на Дякон Игнатий.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #84 on: 21.07.2015, 16:32:48 »
А каква е номерацията по "Инж. Иван Иванов", който на времето е бил част от булевард "Сливница"?

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #85 on: 25.07.2015, 00:25:08 »
А каква е номерацията по "Инж. Иван Иванов", който на времето е бил част от булевард "Сливница"?
Някогашната Сливница беше по Владайската река, т.е. Иван Иванов и е началото и е със старите си номера.

Offline elbi

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #86 on: 25.07.2015, 16:34:14 »
Някогашната Сливница беше по Владайската река, т.е. Иван Иванов и е началото и е със старите си номера.
Като номерацията на Сливнница почваше именно от тази и част която днес е инж. Иван Иванов и малките  номера са именно там. Примерно му трябва Сливница 7 днес няма такъв номер, това е имот на Софийска вода който се намира на инж. Иван Иванов 7.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #87 on: 17.10.2017, 19:42:23 »
Преименували са улица „Класова борба“ в „Люлин“ 9 на „Илия Цанов“. Язък.

Online viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #88 on: 17.10.2017, 23:26:40 »
 :D :D :D

Решението за това го направиха отдавна, заедно с още такива като нея. Бяха останали, а трябваше да се преименуват още 90-те.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Online RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #89 on: 18.10.2017, 14:56:21 »
А какво се случва с китната улица Конрад Аденауер? Онзи ден като минах през парка видях че е подменена табелата с Янко Сакъзов.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #91 on: 18.10.2017, 17:27:34 »
Трябва да има улица Георги Димитров - единствения политик осмелил се да влезе в кабинета на Сталин в Кремъл пиян-залян залитайки, впечатлил Гестапо с алкохолната си подготовка, отказал да ползва преводач на Лайпцигския Процес и впечатлил германците с уникално владеене на немски език.  :fan: Също трябва да има и улици Светослав Лучников и Александър Сталийски заради големите им успехи в алкохолната подготовка - търкаляха се пияни-заляни по жълтите павета и в сградата на МС. :fan: :)

Offline UMSofia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #92 on: 18.10.2017, 18:45:50 »
Не знам дали трябва да има улица именувана на Конрад Аденауер, но е срамно, че в София една малка уличка в Красно село, не по-дълга от 100 м. носи името на Царица Елеонора. Някой голям булевард или централна улица трябва да бъде именувана на тази жена, посветила живота си на България.

Offline elbi

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #93 on: 19.10.2017, 10:03:12 »
Не знам дали трябва да има улица именувана на Конрад Аденауер, но е срамно, че в София една малка уличка в Красно село, не по-дълга от 100 м. носи името на Царица Елеонора. Някой голям булевард или централна улица трябва да бъде именувана на тази жена, посветила живота си на България.
А един от централните булеварди и една метростанция е кръстена на първата съпруга на Цар Фердинанд Княгиня Мария Луиза. И тя има големи заслуги към българската история умряла от мъка затова че Цар Борис III е прекръстен от католик в православен. С друго не е могла да влезе в българската история , но това предполагам не е малко. A за невероятното посвещение на царица Елеонора не бях чувал, предполагам много е плакала че мъжа и ни е докарал до две национални катастрофи. А да правила е благотворителна дейност с чужди пари.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #94 on: 19.10.2017, 10:23:34 »
Не е лошо да се нарекат улици и на двамата най-големи политици на миналия век - Кимон Георгиев и Дамян Велчев, активни участници в три преврата. :)

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #95 on: 19.10.2017, 10:58:25 »
На починалите наскоро, за съжаление, все се кръщават кални улици в крайните квартали като Кръстова вада, Манастирски ливади и т.н.  :(

Offline UMSofia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #96 on: 19.10.2017, 11:09:20 »
А един от централните булеварди и една метростанция е кръстена на първата съпруга на Цар Фердинанд Княгиня Мария Луиза. И тя има големи заслуги към българската история умряла от мъка затова че Цар Борис III е прекръстен от католик в православен. С друго не е могла да влезе в българската история , но това предполагам не е малко. A за невероятното посвещение на царица Елеонора не бях чувал, предполагам много е плакала че мъжа и ни е докарал до две национални катастрофи. А да правила е благотворителна дейност с чужди пари.

Ей, тая злоба ще ни затрие! Княгиня Мария Луиза е родила един от най-обичаните владетели на България - Цар Борис III - Обединител. Не е малко, нали? А колкото до Царица Елеонора, поинтересувай се малко повече, преди да пишеш каквото и да е било. Ето едно видео за делата на царицата в България. На нея дължим запазването на Боянската църква, която днес е в списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО, показваме я на всички чужденци посещаващи София и се хвалим, че фреските в нея предшестват ренесанса в Европа.  И да, посветила е царуването си на благотворителност. Дали с чужди пари или не, направила е много за българите. Новоизлюпилите се богаташи след падането на комунизма, които също забогатяха с народните пари, не виждам да реализират много благотворителни инициативи, да не кажем никакви! Ако има нещо хубаво в т. наречената ни демокрация, това е, че имаме достъп до всякаква информация и успяхме да преоткрием най-новата си история, така 45-годишните усилия на комунистите да осквернят образа на Царското семейство, се оказаха безплодни.
« Last Edit: 19.10.2017, 11:14:11 by UMSofia »

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #97 on: 19.10.2017, 12:32:58 »
Не е лошо да се нарекат улици и на двамата най-големи политици на миналия век - Кимон Георгиев и Дамян Велчев, активни участници в три преврата. :)
Улица Кимон Георгиев си имаше на пъпа на София - сега си възстанови старото име - Женева.

Offline elbi

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #98 on: 20.10.2017, 09:56:27 »

Ей, тая злоба ще ни затрие! Княгиня Мария Луиза е родила един от най-обичаните владетели на България - Цар Борис III - Обединител. Не е малко, нали? А колкото до Царица Елеонора, поинтересувай се малко повече, преди да пишеш каквото и да е било. Ето едно видео за делата на царицата в България. На нея дължим запазването на Боянската църква, която днес е в списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО, показваме я на всички чужденци посещаващи София и се хвалим, че фреските в нея предшестват ренесанса в Европа.  И да, посветила е царуването си на благотворителност. Дали с чужди пари или не, направила е много за българите. Новоизлюпилите се богаташи след падането на комунизма, които също забогатяха с народните пари, не виждам да реализират много благотворителни инициативи, да не кажем никакви! Ако има нещо хубаво в т. наречената ни демокрация, това е, че имаме достъп до всякаква информация и успяхме да преоткрием най-новата си история, така 45-годишните усилия на комунистите да осквернят образа на Царското семейство, се оказаха безплодни.

Никаква злоба няма в мен. Просто в твоя пост искаш да се кръщават улици според твоите промонархически възгледи и много едностранчив поглед върху историята. Сайта не е за история нито за политика и не ми се спори.

Offline Trams13

• Ограничени права
  • Запален по ГТ
  • Т6М-400(София 100) Трамвайни Линии 4,8,11,13,15,19
    • View Profile
    • Email
« Reply #99 on: 29.08.2019, 19:32:59 »
DELETE.
« Last Edit: 04.04.2020, 00:32:43 by Trams13 »
Градският транспорт,често и ежедневно ще си остане за мен-Удоволетворение,Наслада,Задоволяване на Света ! 5000 мои Фотографии,Снимки във https://flic.kr/ps/3xWSX6 и GTSofia.info ИСТИНАТА!Притежавам,имам 205 000 билети Център за Градска Мобилност ЕООД/Софийския Метрополитен ЕАД! Уважавам сайта Sofiatransport транспортна бази данни! Който пръв се ориентира той пръв Просперирa!