Poll

Как според Вас ще е най-подходящо оттук нататък да се наричат метродиаметрите пред широката общественост?

1-ви Метродиаметър, 2-ри Метродиаметър ...
1-ва Линия, 2-ра Линия ...
Червена линия, Синя линия ...
Линия А, Линия Б ...
М1, М2 ...
по друг начин

Author Topic: Имена на метродиаметрите  (Read 15018 times)

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Имена на метродиаметрите
« on: 30.01.2012, 11:30:24 »
Смятам, че такава дискусия би била важна поради скорошното пускане в експлоатация на МД2. Все пак смятам, че наименованията, които ползваме до момента са по-скоро технически, отколкото лесноразбираеми, лесно произносими или достъпни. Пораждам тази дискусия най-вече заради начина, по който ще бъдат съобщавани по уредбите в метрото и наземния ГТ възможностите за прекачване към метрото. Оставям на всеки възможността да гласува по два пъти, за да може извадката да е по-голяма.
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline ivan krastev

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Re: Имена на метродиаметрите
« Reply #1 on: 30.01.2012, 11:44:53 »
1-ва, 2-ра, 3-та линия е най-добре.

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2 on: 30.01.2012, 12:09:09 »
М1, М2 звучи най-добре. В Германия ги наричат У1,2,3 и т.н., а М1 в София ще го разграничи твърдо от всички наземни форми на транспорт, защото ако се нарича първа, втора, трета, много бързо ще се свикне да се наричат вземи двойката до Ломско и ще става същата каша, като с наземния. Вземи шестицата, Трамвай или тролей? Затова според мен М1 и М2 са едновременно лесни за произнасяне и лесни за помнене, а и ще е лесно да се интегрира, заради логото на метрото, което си е М...

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #3 on: 30.01.2012, 12:26:56 »
М1, М2 звучи най-добре. В Германия ги наричат У1,2,3 и т.н., а М1 в София ще го разграничи твърдо от всички наземни форми на транспорт, защото ако се нарича първа, втора, трета, много бързо ще се свикне да се наричат вземи двойката до Ломско и ще става същата каша, като с наземния. Вземи шестицата, Трамвай или тролей? Затова според мен М1 и М2 са едновременно лесни за произнасяне и лесни за помнене, а и ще е лесно да се интегрира, заради логото на метрото, което си е М...
Подкрепям!

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4 on: 30.01.2012, 12:29:53 »
Като че ли гражданственост доби МД1, МД2 и МД3. М* са маршрутките.

Offline Unicode

• Маниак
  • Фен на Софийското метро
    • View Profile
« Reply #5 on: 30.01.2012, 12:31:15 »
За мен най-добрите наименования са Метролиния 1, Метролиния 2, Метролиния 3 и т.н.

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6 on: 30.01.2012, 13:11:09 »
Като че ли гражданственост доби МД1, МД2 и МД3. М* са маршрутките.

Това не го знаех... повечето ги наричат, както наричат и иниите на МГТ: двойка, петица шестнайска и т.н.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #7 on: 30.01.2012, 14:52:29 »
M1 M2 категорично. Кратко, просто, ясно, удобно за надписи и информационни табели. В разговорния език ще си останат като първа линия или първи метродметър например още известно време
плюс разбира се цветото обозначение
М1 - червено (нали го е почнал бай Тошо)
М2 - синьо (гордостта на Бойко)
 :D

Но метрото в частност и градският транспорт е крайно време да следват единна графична концепция.
« Last Edit: 30.01.2012, 15:00:11 by etnies »

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #8 on: 30.01.2012, 15:40:33 »
M1 M2 категорично. Кратко, просто, ясно, удобно за надписи и информационни табели. В разговорния език ще си останат като първа линия или първи метродметър например още известно време
плюс разбира се цветото обозначение
М1 - червено (нали го е почнал бай Тошо)
М2 - синьо (гордостта на Бойко)
 :D

Но метрото в частност и градският транспорт е крайно време да следват единна графична концепция.
Напълно съм съгласен ! Само бих допълнил :
М3 - жълто ( разбира се в чест на Диков )  ;)

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #9 on: 30.01.2012, 18:41:43 »
Цветовете вече са ясни - 3МД е зелен, а не жълт.
Не е в това въпросът.

Като синоним на "метродиаметър" аз също съм за краткото (и близко) М1, М2, М3.

Имайки предвид обаче, че в нашето метро се предвижда маршрутно движение, което няма да използва думата маршрут (тъй като тя и сега се използва с друго значениие от подвижния персонал), а за пътниците ще трябва да му се даде название, аз предлагам за маршрутите да се въведе името Линия.
Така например: Линия1 и Линия2 ще се движат по М1 (това са двете разклонения с общ централен участък), а Линия3 и Линия4 са двете разклонения по М2.
Същото в бъдеще ще се случи и с МД3.
Така за пред хората ще имаме 4-6 линии (маршрути), но реално те ще се движат по три метродиаметъра.
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !
                                                     Не на LRT : системата - убиец  !

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #10 on: 30.01.2012, 18:57:15 »
Не е в това въпросът.

Имайки предвид обаче, че в нашето метро се предвижда маршрутно движение, което няма да използва думата маршрут (тъй като тя и сега се използва с друго значениие от подвижния персонал), а за пътниците ще трябва да му се даде название, аз предлагам за маршрутите да се въведе името Линия.
Така например: Линия1 и Линия2 ще се движат по М1 (това са двете разклонения с общ централен участък), а Линия3 и Линия4 са двете разклонения по М2.
Така за пред хората ще имаме 4-6 линии (маршрути), но реално те ще се движат по три метродиаметъра.

Нищо не пречи М1 и М2 да са в МД-1, М3 и М4 - в МД-2 и М5 и М6 - в МД-3...

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #11 on: 30.01.2012, 19:02:01 »
Не е в това въпросът.

Eхеее... а ако имаме МД4 и е кръгов, то в едната посока да е М7, а в другата М8... ;)
Мисля, че въпреки да обсъждаме любителски, не трябва да предлагаме неща, които са толкова далеч в бъдещето. Като ги построят отговорните лица, ще си им дойдат и имената. А сега най-удачно според мен е М1 и М2

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://skyscrapercity.com
« Reply #12 on: 30.01.2012, 19:39:18 »
M1 и M2 :)

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #13 on: 30.01.2012, 20:18:34 »

Не пречи, разбира се.
Но, като се има предвид, че  М1 в повечето метрополитени е наистина отделен тунел, т.е. метродиаметър, а маршрутите ги наричат линии - затова предлагам това ясно разграничение.
Пък и за да няма двусмислици сред неизкушените граждани: те ще започнат да се объркват какво е М1 и какво МД1.
А журналистите 100% ще кръстят едното от двете Линия.
По-добре още от началото да се знае разликата от измислената Линия (т.е. маршрут) и истинския тунел (МД)
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #14 on: 31.01.2012, 12:51:40 »
 Това с жълтия цвят е по скоро заиграване с номинацията ми на многоуважавания арх. Диков за издаване на книжка в същата тоналност ! Повод за тази номинация е влакчето за разходки с наименование Леко Метро 3 , което всъщност може да си е със собствено име !

Според вас прекалено сложно ли ще бъде обозначение като : М1А за разклонението към аерогарата и М1Б за това към Бизнес парка ?

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #15 on: 31.01.2012, 13:57:49 »
Е, стази разлика, че М1А ще е до Бизнес парка, а М1Б до Летището.  8)
То въпросът е кое ще е най-удобно като съкращение за хилядите пътници.
И дали Метрополитен ще се решат на подобно съкращение.

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #16 on: 31.01.2012, 16:29:15 »

Ако народа свикне да нарича маршрутите с МХ, не виждам причина по МД-1 да се движат М1 и примерно... М4 и т.н. В Ню Йорк на една станция спират 4,5 линии всяка със свой номер. В Берлин също на една станция спират У1,4,7,10 и т.н., така че не виждам причина задължително двата маршрута на Първи метродиаметър трябва да делят общ корен на наименованието и номера си...

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #17 on: 31.01.2012, 18:06:32 »

Ако народа свикне да нарича маршрутите с МХ, не виждам причина по МД-1 да се движат М1 и примерно... М4 и т.н. В Ню Йорк на една станция спират 4,5 линии всяка със свой номер. В Берлин също на една станция спират У1,4,7,10 и т.н., така че не виждам причина задължително двата маршрута на Първи метродиаметър трябва да делят общ корен на наименованието и номера си...

Вклячвам се и аз в дебата. Нищо не пречи да кръщаваме в такъв случай двете разклонения на М1 като М11 и М12. По този начин всички ще знаят, че линията е първата, като ще се целят вече в разклонението, също така по уредбите ще могат да казва М1, имайки предвид М11+М12 заедно.

PS Като правих темата това с Мх ми дойде като идея в последния момент
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline gogo

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #18 on: 31.01.2012, 18:13:31 »
М1 и М2 засега, а като пуснат отклонението към БП, да направят М1а и М1б.

Offline ivan3275

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #19 on: 31.01.2012, 22:27:07 »
Мисля,че 1-ва и 2-ра линия или М1 и М2 като наименование би било добре да се практикува,и двата варианта ми харесват.Затова гласувах за тях пък по-нататък като се направят отклоненията тогава ще му мислим.