Author Topic: Идеи за удължаване на МД1 в Люлин  (Read 17939 times)

Offline putnik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Как виждате трасето на удължаване/разклонение на МД1 в Люлин? Според мен има нужда от най-много 2 станции, тъй като квартала е доста компактен въпреки че се състои от 10 микрорайона и един център с частни къщи. Къде биха били най-ефективни нови станции там?

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Re: Идеи за удължаване на МД1 в Люлин
« Reply #1 on: 09.02.2012, 16:21:10 »
По мое мнение, естественият център на Люлин е кооперативния пазар. Тоест логично продължение е завой към него и още една станция- крайна,  на бул. П. Дертлиев с изграждане на паркинг за идващите от АМ Люлин и станция за автобусите от Банкя, Иваняне, Филиповци и може би и Мало Бучино. Така се постига и равен брой станции в двете разклонения- на пазара и П. Дертлиев в едната посока и Сливница и Обеля в другата, което би улеснило синхронизирането.

Offline putnik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #2 on: 09.02.2012, 16:31:08 »
Много пъти съм чувал тези които живеят в Люлин 4, 5 да се оплакват че метрото не им върши почти никаква работа.
Аз лично виждам една станция до мебелната къща в Люлин 4. Така наведнъж ще бъдат покрити 4, 5 и 6 микрорайон и от блоковете в близост до Кооперативния пазар също ще могат да го ползват. Обаче при това условие разклонението ще бъде само заради 1 станция. Доколко може да се реализира един модел въпросната станция да стане крайната за МД1, а Сливница да премине към МД2 като тя съответно ще бъде крайната за МД2, а участъка Люлин-Сливница да се ползва само за връзка с депото?

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #3 on: 09.02.2012, 17:30:37 »
Нещо като това което съм пуснал долу? Тогава ще може и да се направи великата връзка с МД3 (черна насечена линия)
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4 on: 09.02.2012, 17:45:20 »
Нещо като това което съм пуснал долу? Тогава ще може и да се направи великата връзка с МД3 (черна насечена линия)
Коментирали сме
1) че завой от Люлин към Люлин 5/6 е невъзможен технически (няма място за кривата);
2) че завой към Люлин 5/6 ще отреже възможността МД-1 да се удължава в направление запад накъдето ще расте града...

EDIT: кривата е възможна с уговорката, че се строи с къртица или ако е наземно: ако се отчужди и събори пазара
« Last Edit: 09.02.2012, 17:47:38 by boleroto »

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #5 on: 09.02.2012, 18:04:54 »
Градът по скоро се очаква да расте на север. А около паара още не е застроено и перспективата за връзка с МД3 е добра. Още повече, че терените между Люлин и Овча Купел започват лека-полека да се усвояват и рано или късно Панчо Владигеров ще стигне Суходолска и Президент Линкълн

Offline bg_pop

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #6 on: 09.02.2012, 18:10:31 »
Винаги съм си мислел, че евентуално продължение на метрото към Люлин 5 би било разумно. Евентуалната му връзка с МД3 звучи интерестна. Ако се обмисли добре и финансово е разумно да се се направи, но само за да има метро.....не . Ако линията на 8ТМ стане по-добра, бърза няма да има смъсил от такова удължение, но ако не и идеята е да се действа само с метро трябва многоооооо добре да се обмисли.
Надежата умира последна........... Люлин - никога :)

Offline Borkata

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #7 on: 09.02.2012, 18:13:40 »
Не е нужна крива, просто МД3 ще стига до МС Сливница и там ще е крайна. Просто няма да има завой към МД1 посока тунела.

Offline putnik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: 09.02.2012, 18:21:50 »
Ако освен Обеля и Сливница премине към МД2, тогава може да се говори хем за удължаване на МД1, хем за разклонение - и двете в Люлин като едното може да е на запад, а другото на юг.

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #9 on: 09.02.2012, 18:38:56 »
Хора, отговора е много елементарен: МД-3 се удължава до Люлин, разклонението от Люлин си минава направо към Волуяк и Костинброд(?), а МД-3 се затапва с една мостова станция над Сливница и готово: без а се спира която и да е възможност за разширяване...
Още преди години бях пуснал схемата...

Offline Kraxx

• Маниак
    • View Profile
« Reply #10 on: 10.02.2012, 08:53:30 »
Моля ви се мили хора, обяснете ми:
Защо постоянно се опитвате да затворите всички линии в града?
Затваряте 1 и МД, Затваряте 1 и 2 МД, накрая ще искате и 2 и 3 МД да се свържат пос ССТ. Кажете ми как ще се развива тази система като я затворите от всякъде? После ща кажете "Ама защо метрото не се развива?".
Хайде дайте му малко място да се развива на запад под Царица Йоанна и към Банкя, Хайде първи да си се развива към Горубляне, Хайде втори да си върви към Илиянци и Нови искър
To those who don't believe no explanation is possible, to those who do believe no explanation is necessary

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #11 on: 10.02.2012, 09:37:13 »
Аз лично не го искам - просто визуализирах идеята за пазара в Люлин... За мен иначе в момента е не до там обосновано изграждането на още една спирка в Люлин, при положение, че не са изпробвани всички варианти за довозващ транспорт. Не живея в Люлин и не ходя в Люлин и затова не претендирам да знам каква е транспортната обстановка в тази част на града.
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline Kraxx

• Маниак
    • View Profile
« Reply #12 on: 10.02.2012, 09:47:59 »
Ми с проектите за изграждане на ново тролейбусно трасе и пускането на довозващи автобуси може и да стане безпредметно.
To those who don't believe no explanation is possible, to those who do believe no explanation is necessary

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #13 on: 10.02.2012, 10:42:33 »
Аз живея в Люлин 5 вече половин година и знам колко е тегаво да пътуваш до метрото (отнема около 15 минути пеша), но знам колко огромен потенциал предоставя района около Сливница/СОП и този район е много по-важно да се остави възможност от метропокритие от МД-1, а МД-3 от Овча купел да се завърти през Люлин, защото така Люлин ще запази комуникативността си с Обеля, транзитното си положение спрямо разрастването на града и връзка с югозападна София.

Offline Kraxx

• Маниак
    • View Profile
« Reply #14 on: 10.02.2012, 11:23:56 »
А как виждате изграждането на линията по Царица Йонна и после ляв завой и посока Банкя? За мен това е най-логичното развитие. Като се осигури добър транспорт на района, който ще има огромен потенциал за развитие след изграждане на СОП и Магистралата за Калотина

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #15 on: 10.02.2012, 13:18:38 »
А как виждате изграждането на линията по Царица Йонна и после ляв завой и посока Банкя? За мен това е най-логичното развитие. Като се осигури добър транспорт на района, който ще има огромен потенциал за развитие след изграждане на СОП и Магистралата за Калотина

Града няма да расте към Банкя. По-логично е да расте по оста на Сливница - тенденцията е вече на лице, така че трябва да се мисли МД-1 да се свързва с този зародиш на бизнес клъстър

Offline Kraxx

• Маниак
    • View Profile
« Reply #16 on: 10.02.2012, 13:47:54 »
Добре. Да кажем, че се ориентира към Божурище.

Offline krzya

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #17 on: 28.10.2013, 11:34:22 »
Не е ли време да помислим отново за разклонението в Люлин в западна посока.
Ако продължението бъде не с една, а с три станции, то ще обхване голяма част от живеещите в Люлин 3, 4 и 5, които сега вървят или 20-25 минути пеша до метростанция Люлин, а довозващият транспорт до метрото е много нарядко и то не до станция Люлин, а на около 500 м настрана.

Още повече се очертава и още един търговски център с хипермаркет Baumax, Търговски център Plaza west shopping centre (Sofia), ''Карфур'', ''Зора'', Homey и ''Арена''

А вижте и един идеен проект в един румънски саит:http://www.general-design.ro/details.php?fk_categ=5&pag=1&project_id=45

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #18 on: 28.10.2013, 11:53:04 »
Е то и небостъргач в Люлин 3 щеше да се строи ама люлинчани не са толкова тъпи да позволят ей така да измъкнат облика на Люлин като зелен квартал под носа им и да застроят със сгради напълно несъобразени с архитектурния облик и на квартала и на града като цяло. Имаше сериозен отпор върху този проект и за следващи подобни изцепки също няма да липсват протести. Моля погледнете нещата от обективната страна като съдите по сегашната транспортна схема и нуждите от довозване, а не от субективната страна на това кой, какви идиотски проекти за застрояване и изграждане на огромни търговски и бизнес обекти е подготвил.
В западната част на Люлин определено има нужда от по-улеснен достъп до метрото. Конкретно високите блокове по булевард "Добринова скала" са с изключително затруднен достъп до метро. Разписанието на автобус 82 е неадекватно за довозване до метростанция "Сливница", а инфраструктурата откъм тротоари е в ужасно състояние.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #19 on: 28.10.2013, 14:46:25 »
Не е ли време да помислим отново за разклонението в Люлин в западна посока.
Не е време, преди да бъде завършена изцяло Линия 3 от Овча купел до Левски. Все пак ако остане нещо икономисано, може да се вмъкне този недълъг участък (както вмъкнаха отсечката Баучер-Хладилника).
Иначе довозването е съвсем друга работа.