Poll

Коя е най-красивата гара у нас?

Варна/Бургас
Свищов
Лом нова/стара
Русе
Плевен
Горна Оряховица
Трапезица
Трявна
Златица
Пирдоп
Пловдив
Банско
Кюстендил
Клисура
София

Author Topic: Най-красивата ж.п.гара у нас  (Read 21495 times)

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
У нас, има уникални по архитектура и красота ж.п. гари и спирки, някои от тях запазили духа на годините, в които са строени от преди 1 век, други привнесли западна архитектура, трети комунистическа, но запазили се и до днес. Например много красиви са ж.п.гарите из Северна България по 7-ма линия за Видин и Лом, с характерните извивки над прозорците, като Криводол, Медковец, Брусарци и др. по линията за Свищов, гарата в Русе, изоставената сграда на спирка Трапезица. Красива е гарата в Трявна, възстановена и модернизирана, а в чакалнята на плазма се прожектират забележителностите на града. В Лом пък са съчетани в едно старата гара, предполагам от 20-те или 30-те години, заедно с новата сграда, архитектура от 70-те.
Също интересни са Велинград, Велинград ЮГ прилича на сградите в Швейцария, в Разлог и Банско са много добре ремонтирани и санирани, също и тази в Плевен е модернизирана. Не е задължително да гласувате точно за някоя от горните, дал съм ги като пример повече, но ако имате любима от тях гласувайте. Кажете кои според вас са най-красивите и уникални гари у нас, аз лека по-лека ще качвам снимки, на тези които съм снимал и са ми харесали.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
Re: Най-красивата ж.п.гара у нас
« Reply #1 on: 07.03.2012, 17:02:21 »
Понеже не са много хората, които са обиколили цяла България с влак, не е лошо да се сложат и снимки на изброените гари.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2 on: 07.03.2012, 17:33:25 »
Ще качвам, по лека, че са ми пръснати навсякъде и докато ги изнамеря, но ще качвам най-вече на по-красивите или реновирани.
Ето на 1-вата и 2-рата снимка-гарата в Лом, съчетанието между два архитектурни стила, новата и старата сграда. Обърнете внимание на красивите скосени краища на покривите, на старата в Лом, както и арките над прозорците, типични за този край на България гари и как добре са съчетани с преход двете сгради на гарата, нова и стара.

На 2-рата е Свищов, европейски австрийски стил-на такъв ми прилича.
На 3-тата е реновираната гара на град Пордим.

Като цяло има много интересни като архитектура гари, но по малко ще качвам. Не знам дали е редно да се качват от към коловозното развитие, защото нали са стратегически важни обекти, и принципно не е хубаво да се снимат. Макар че съм виждал много хора да ги снимат, като съм пътувал някъде.
« Last Edit: 07.03.2012, 17:35:22 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3 on: 07.03.2012, 19:12:39 »
Както си подредил Варна/Бургас, трябва да подредиш Пирдоп/Златица - те също са близнаци.
Ако и да е от сталинските времена, гара Русе е най-красива и просторна.

P.S. Снимките са от http://touristlocator.com, чудя се на естетското чувство на фотографа да изтипоса двата контейнера за боклук отпред
« Last Edit: 07.03.2012, 19:21:56 by blagun »

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4 on: 07.03.2012, 20:28:42 »
Аз искам да гласувам за Пордим но я няма в анкетата. Вакарел също е специфична. Ами старата гара Белово?
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Online freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #5 on: 07.03.2012, 21:41:48 »
Тук вече опираме до лични пристрастия - на кой какво му харесва. По мое мнение единствените гари в страната които са не само красиви но и европейски са Бургас и Варна.Особено варненската гара във вътрешността си е страхотна - модерна визия,реновирана,чиста и приветлива.

Иначе една обиколка с влак в България за мен е пълна трагедия душевно терзание - гарите олицетворяват красноречиво настоящето на страната - тук таме някоя замазана през две през три за да се усвоят някакви там пари а всичко останало тъне в самозабрава и разруха.. Люпещи се мазилки,разбити прозорци,буренясали перони и ръждясали коловози.Снимката на гарата в Пордим примерно - тази гаричка би била хубава ако пероните ѝ не бяха в това състояние - буренясали от десетилетия.Вижда се че са направили усилия да я реновират но защо са и оставили пероните в това потресаващо състояние?

Offline Balkanton

• View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
« Reply #6 on: 07.03.2012, 23:52:32 »
P.S. Снимките са от http://touristlocator.com, чудя се на естетското чувство на фотографа да изтипоса двата контейнера за боклук отпред
То тази снимка е моя http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/6447706345/ :) Просто от това място можеше да се хване централния вход на такава далечина, че да не се деформира от перспектива. По-скоро въпросът е кой отговаря за това как изглеждат българските градове, за да изтипосват контейнери, където им падне.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #7 on: 08.03.2012, 00:12:13 »
Старата гара в Белово също е много красива. Тези в анкетата съм ги дал повече като пример, няма как да сложа всичките гари.

Иначе Русенската ми е сред любимите, много е красива. При нея влаковете спират на горно ниво, демек влизаш на 1-вия етаж, където е залата с касите, и се качваш нагоре по стълби до пероните.

freepigeon, не е само разруха, напоследък гледам има доста ремонтирани гари, санирани сгради с нова дограма, някои са доста симпатични и спретнати след ремонта.

И понеже темата е за гарите, да ви кажа една неприятна новина-съвсем наскоро ремонтираната гара в Плачковци е половината изгоряла :( Станало е сравнително скоро, защото на 3-ти март като минах оттам още имаше струпани вещи отпред. Е, не е чак непоправимо изгоряла изоснови, ама е доста, според мен почти цялата покривна конструкция на високото тяло е изгоряла. Интересно обаче, че в чакалнята(която не е засегната като че ли) са сложили тенис маси, даже видях вътре хора да играят тенис на маса на топло. Хитро развлечение, докато чакаш влака. Дано да реновират отново увредената част от гарата.
« Last Edit: 08.03.2012, 00:15:56 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline lud_pi4

• Нямам спирка
  • За запазване историята на ГТП
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: 08.03.2012, 01:59:09 »
Само незнам, защо присъства и Пловдивската гара, та тя, особено откъм пероните и отзад на нищо не прилича, отпред малко мяса, ама без реставрация, скоро може и да се разпадне.  :D

Offline Bad_Bobby2009

• Маниак
    • View Profile
    • https://www.youtube.com/channel/UCzFqjFrdCRpLtZEEAHM1AEw/featured?view_as=subscriber
    • Email
« Reply #9 on: 13.03.2012, 00:50:47 »
Много харесвам Немирово...

Offline conecto

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 303555835
    • View Profile
    • Email
« Reply #10 on: 13.03.2012, 01:12:09 »
Перник - Разпределителна изглежда доста приятно, но за съжаление зданието мисля, че не се ползва от пътниците, нито като чакалня, нито като място за продаване на билети  :rolleyes:
« Last Edit: 13.03.2012, 01:14:30 by conecto »

Online Tisho

• Маниак
    • View Profile
« Reply #11 on: 13.03.2012, 01:23:29 »
Горна Оряховица най-ми харесва. Има няколко заведения, хубава чакалня. Харесват ми също София Север (повече преди ремонта, някакси специфична беше с тези букви), Курило, Плевен, Перник, Варна. Шумен ми харесваше, сега не знам как е. Каспичан преди години също, доста символична гара. Най-гадните жп гари и спирки според мен - Кумарица, Венчан, Обеля, Желен, Калугерица. Благодаря за споделените снимки, не съм пътувал към Русе, Силистра, Видин, Лом и не знаех как е.   
В 0135 СН - уникалният автобус на Варна!
Фен на швейцарските автобуси MAN 10.190 HOCL / Lauber, MAN SG280H, SL200, NL202, NG272, Lion's City, MB O305/G/Heuliez, Conecto/G, Citaro/G, нови возила, електробуси, тролеи, трамваи, метро и влакове.

Почивай в мир, Тони!

Ама О405 са много грознииии

Offline NiGhtPiSH

• Sofia Hardcore
    • View Profile
« Reply #12 on: 13.03.2012, 10:01:24 »
Гюешево има много красиво приемно здание. А иначе фаворит ми остава най-високата гара на Балканите - Аврамови колиби!
"Бирата е най-великото изобретение. Колелото също не е зле, но не върви с пържени картофки."

Online freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #13 on: 15.03.2012, 22:33:25 »
freepigeon, не е само разруха, напоследък гледам има доста ремонтирани гари, санирани сгради с нова дограма, някои са доста симпатични и спретнати след ремонта.

Сменят им единствено дограмата и евентуално ги замазват с нова мазилка. А пероните? Даже и не им махат бурените! Има гари на които перона вече е изчезнал иззад треволяка и плевелите.Да не говорим за масовата практика първия коловоз който е най-близко до гарата да се изоставя да не се ползва и да се изтърбушва и вади дори.  Това от какъв зор? Да имат гарите крайно неестетически вид? Или любимото ми за гара Захарна Фабрика - два влака се разминават единия си е на 1ви коловоз а втория чаааааак на 5ти чиято ширина е само 50 см и е с плочи несменяни от 1888 откакто е открита гарата - даже и бялата черта за безопасно отстояние не би побрал :eek: .
В същото време 3ти коловоз е ръждясал до оранжево - с години не е минавал влак по него. Като се правят ремонти се забравят пероните а това е половинчат ремонт - една гара не е само сградата но и пероните прилежащи към нея.

Ето самия пети перон на захарна фабрика - с самия ляв край на снимката вижда се неговата ширина.

Само давам за пример два френски перона и два български съвсем случайно избрани:

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #14 on: 15.03.2012, 23:38:47 »
Има и такива с добре ремонтирани перони и у нас като на снимките. Веднага се сещам за Плевен, където даже пероните са с нещо като минипаваж. Също и Горна Оряховица, отлично ремонтирана и модернизирана, освен сградата, тунелите под коловозите, както и предгаровият площад, като е запазен едновремешният стил, на сградата и на подлезите, и като цяло си е една от най-хубавите.

Яворовец, която си снимал сградата също е с много красива архитектура, а природата наоколо уникална. Помеждудругото, точно от Яворовец, посока Горна Оряховица влака започва да изкачва балкана, и там за да преодолее височина линията обикаля под формата на 8-ца, и като се пътува някои тунели, се падат над (върху) предишните, а с нарастване на височината надолу се вижда как се вие линията, е стига да знае къде да гледа човек от коя страна, и е много интересно, като после се излиза вече горе на високото на Борущица и Кръстец. На спускане от другата страна пак има такова изкуствено коловозно развитие, но под формата на 6-ца.

Като заговорихме за пероните, щях да забравя, че и на Варна и Бургас също са в доста добро състояние. Не е много редно да се сравняваме с Франция, защото те имат повече пари и могат да си позволят подобни глезотии, освен това при нас климата е доста по-тежък, и самите линии са доста по-сложни и тежки за поддръжка, особено тези през Стара Планина и през Лудогорието.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Beer

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #15 on: 16.03.2012, 14:15:14 »
Проблема с пероните е нерешим за България, защото освен, че трябва ремонт, трябва и да се реши колко да е висок, което пък зависи от влака. При положение, че в БДЖ още се ползват степенки за качване във влака (освен Дезиро) , за какви перони говорим....

Online Tisho

• Маниак
    • View Profile
« Reply #16 on: 16.03.2012, 22:55:07 »
Не може да правите сравнения между почти безупречна компания като SNCF и нашето родно БДЖ, което е почти противоположно.

PS Снимката над френската гара на коя наша гара е?
PPS А ако спирки като френската почнат да се сравняват с нашите... :rev:
В 0135 СН - уникалният автобус на Варна!
Фен на швейцарските автобуси MAN 10.190 HOCL / Lauber, MAN SG280H, SL200, NL202, NG272, Lion's City, MB O305/G/Heuliez, Conecto/G, Citaro/G, нови возила, електробуси, тролеи, трамваи, метро и влакове.

Почивай в мир, Тони!

Ама О405 са много грознииии

Online freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #17 on: 16.03.2012, 23:18:28 »
PS Снимката над френската гара на коя наша гара е?

Захарна Фабрика (жп гара в София).

Не може да правите сравнения между почти безупречна компания като SNCF и нашето родно БДЖ, което е почти противоположно.

Не казвам че пероните ни трябва да са такива но поне нека се правят минимални усилия те да изглеждат по-добре.Със снимките дадох пример за перфектност.

Проблема с пероните е нерешим за България, защото освен, че трябва ремонт, трябва и да се реши колко да е висок, което пък зависи от влака. При положение, че в БДЖ още се ползват степенки за качване във влака (освен Дезиро) , за какви перони говорим....

И това е основателна причина за нищоправене така ли?

Offline putnik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #18 on: 15.10.2012, 20:28:57 »
Русенската. От нея лъха на аристократизъм.

Offline titijoji

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #19 on: 16.10.2012, 13:48:24 »
Нормално за входна гара на България. Все пак там спира Ориент експрес, не на Централна гара-София.