Author Topic: Шофьори отказват да продават билети.  (Read 30541 times)

Offline tuesday

• Начинаещ
  • *
    • Skype Me™!
    • View Profile
На няколко пъти ми водачите на превозни средства ми заявяват, че не са длъжни да продават билети. Да съм си бил закупил от спирката.
Въпроса ми е градския транспорт като изпраща контрола абе защо не сложат някой, който е длъжен да продава билети и то навсякъде по спирките, ако не в автобусите.
Щото в моя квартал Дружба има билети првз 2 километра ама иначе искат да те глобяват :))
Хамалски и Транспортни услуги!
www.toptransbg.eu

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
Водачът е длъжен да продава билети при спряло превозно средство и точни пари. При липса на билети у водача ти като пътник трябва да слезеш на следващата спирка и да си купиш отнякъде билет. Ако и на спирката няма е кофти, но по презумпция пътникът е виновен, че няма билет  :/

Offline tuesday

• Начинаещ
  • *
    • Skype Me™!
    • View Profile
Въпроса тук опира до Вашето "Отнякъде" !?
Ами като в разстояние на 5 спирки не се продават билети?
Кой е длъжен да осигурява на водачите билети за превоз на пътници?
След като водача е длъжен да продава билети  от това ли следва, че аз трябва да слизам по спирките да търся билети, като и по спирките няма?
Хамалски и Транспортни услуги!
www.toptransbg.eu

Offline 2513

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
В малашевци имаше не знам дали още я има една бележка на която пише,че водачи при взимане на пътният лист трябва да показват да диспечерите,че имат поне 50 билета .

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
По принцип, водачът има право да ти откаже да ти продаде билет, ако превозното средство не е спряло и не му даваш точни пари. За препоръчване е да поискаш да ти продаде билет като е спрял на спирка, а не на светофар, задръстване и т.н. Доколкото знам, всички водачи са длъжни да продават билети без изключение. Ако ти откаже с неоснователна причина (например - нямам) - можеш да сигнализираш на 0700 13 233, като им съобщиш инвентарния номер на возилото, линията, по която се движи и спирката, около която се намира. Така водачът ще бъде глобен, че е излезнал на линия без билети или с малка бройка и ги е свършил. Наскоро имаше репортаж по ТВ 7 за контрольорските хайки една сутрин и на един шофьор му написаха акт в пътния лист, че имал само 20 билета в 7:30 сутринта, а той обяснил на контролния орган, че ги продал !?! Това е единствения начин да потърсиш отговорност на водач, който е останал без билети и не е предприел нищо по въпроса - не е уведомил ЦДП. Можеш да изискаш от всеки контрольор да напише в пътния лист нъа шофьора/ватмана, че няма билети или отказва да продава!
« Last Edit: 27.03.2012, 23:06:30 by viktorlc »
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline conecto

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 303555835
    • View Profile
    • Email
След като водачът е длъжен да има билети, значи пътникът не е длъжен да слиза, защото няма. Оттук следва, че той пътува поне една спирка гратис и без застраховка. Дали на шофьорите им изнася или не - тяхна си работа. Някои искат да продават повече билети, за да изкарат някой лев, други никога нямат, накрая пътникът виновен. Лично съм бил свидетел на следната случка - качва се пътник в 280, шофьорът му казва, че няма билети, след 2 спирки се качва някаква кифла от УНСС и той вади цял кочан и й продава.

Offline Fantomas

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Напоследък разкараха повечето репове от спирките, а по малкото останали не продават билети. И се пита, как човек да се снабди с билет, след като няма на спирката, шофьора няма, а следващия автобус е след 20 минути да речем и слизането на някоя от следващите спирки, за да се търси билет е крайно неоправдано именно заради този факт. Малко като параграф 22 се получава. Как да си редовен пътник, след като дори и да имаш желание, няма откъде да си закупиш билет. :/

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
Не е никакъв параграф 22! Водачите са длъжни да продават билети винаги и ако видят, че ги привършват - трябва да уведомят ЦДП, за да бъдат своевременно снабдени с нов кочан. Много често ставам свидетел при някои от тролеите как водачи притичват да дадат един кочан на колега от насрещен тролей или направо спират един до друг и си подават през прозореца. Много водачи обаче това не ги интересува и си излизат с 20- 30 билета, колкото за парлама пред контрольорите, че има, но иначе за пътниците - няма. Даже някой беше писал, че му се случила история, при която водачът, виждайки, че на наближаващата спирка има хайка, спира рейса и извиква пътника, за да му продаде билет, за да избегне глоба.
Липсата на билети при водача е признак само и единствено на лоша култура на обслужване, тъй като това му влиза в задълженията, а той отказва да ги изпълнява по причини, които лесно може да ги предотврати.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Online Tisho

• Маниак
    • View Profile
Даже някой беше писал, че му се случила история, при която водачът, виждайки, че на наближаващата спирка има хайка, спира рейса и извиква пътника, за да му продаде билет, за да избегне глоба.

Аз бях свидетел на такава история от един уникален случай по 73 миналата година. Има и други, които са доста криви и отказват също като него и билети да отварят, и си позволяват чалги и цигари, да не отварят първа врата или да пушат в движение, нещо което във варненския транспорт се глобява масово. Добре, че поне имат "кабини" и димът не излиза от там. В 260 един път една от контролите се разпищя на шофьора че няма билети, а хората казаха че на Горна Баня не продават и щеш нещеш гратис. Обикновено контролите се измъкват с талони за 5 и 10 пътувания :/ , което не всеки би придвидил като брой пътувания.
В 0135 СН - уникалният автобус на Варна!
Фен на швейцарските автобуси MAN 10.190 HOCL / Lauber, MAN SG280H, SL200, NL202, NG272, Lion's City, MB O305/G/Heuliez, Conecto/G, Citaro/G, нови возила, електробуси, тролеи, трамваи, метро и влакове.

Почивай в мир, Тони!

Ама О405 са много грознииии

Offline Fantomas

• View Profile
Всъщност и аз съм виждал, ватмани да си дават един на друг кочани с билети. Но въпреки това съществува вероятност водача да няма билети и по спирките също да няма. В такъв случай не мисля, че е редно да се обвинява пътника, че няма билет, още повече пък да го глобяват. Според мен контрольорите също трябва да продават билети, точно за такива случаи.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Някои шофьори просто не им се занимава да продават билети и ги дават на някой познат. Аз съвсем наскоро си купих 2 сини билета от будката на спирка "бл. 411" в Младост-3. За мен също така е абсурдно натоварени спирки като Бизнеспарк София или пазара в Младост-1 (посока Малинов) да няма откъде да си купиш билет. Затова най-удобно ще е да се въведе заплащане на билет с смс, другият вариант е повече будки за билети и третият е билетни автомати.

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
За трамваите е много лесно да се спре, дори между спирките и да вземеш от колега билети. При другите видове транспорт това е по-трудно. Представете си Цариградско шосе или друго място с еднопосочни отсечки за движение. На мен не ми харесва идеята шофьорите да се разсейват, дори и точни пари да им се подават. Просто общината да си оправи организацията на билеторазпространението - ето в крайните квартали, напр. Обеля, местата, от които можеш да се снабдиш с превозен документ са като оазиси в пустиня. Наистина, че при започване на работния ден трябва да се осигурят определен брой билети. Трябва да има и за следващата смяна, защото предаването става за половин минута. Прекалено субективно е да се вписва в пътния лист това, че шофьора нямал билети. Ами ако наистина вече ги е разпродал, а новата смяна повече няма. Просто глоби за това не бива да се налагат. Какво, идващите на смяна да си носят от предния ден билетите вкъщи ли? Общината да осигури добри условия за продаване на билети по спирките, за да има хора, които да работят такава работа.
------------------------

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
За мен също така е абсурдно натоварени спирки като Бизнеспарк София или пазара в Младост-1 (посока Малинов) да няма откъде да си купиш билет. Затова най-удобно ще е да се въведе заплащане на билет с смс, другият вариант е повече будки за билети и третият е билетни автомати.
Няма как да се рентира будка за билети за 20-30 билета вечер :)

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
Най-добрия вариант е всички превозни средства да бъдат снабдени с билетни автомати ! Нещо , което несъмнено в скоро време ще се случи тъй като са осигурени необходимите средства за въвеждането на електротнната система за таксуване в целия градски транспорт. Относно водачите трябва да се действа на принципа на "моркова и тоягата " като за продажба на билети се стимулират с "прилична" отстъпка в цената ,а за отказ бъдат глобявани . Смятам , че на всеки са необходими пари . След въвеждане на билетните автомати е редно да отпадне това тяхно задължение и да бъдат по-съсредоточени в управлението на превозното средство.

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Това, което Репчо е написал в поста си е най-точният отговор. Аз вече съм казвал, че има недомислици в наредбата и това за липсата на билети от шофьора не оневинява пътника е типичен пример за мен.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline kris

• Запален по ГТ
  • Computer Freak
    • Skype Me™!
    • MSN Messenger - kkovachev@windowslive.com
    • View Profile
    • Email
При мен се случи подобна случка в неделя. С един приятел се качваме от ул. Оборище на 305 някъде към 18:30ч. когато всички бутки са затворени, а той си е забравил картата вкъщи. Отива към шофьора да попита за билет още като е спрял на спирката. Водача му казва, че няма налични никакви билети и една баба, която стои на 1-та седалка го потвържава. Там разбираме, че се е качила контрола още от х. Плиска и почна пак да проверява. Приятелят ми пак отиде да попита за билети, като знем, че ако водача не продаде билет на пътника ще трябва и той да плати глоба. Като пристига контролата при шофьора, той изважда билети изпод кормилото и така става, че все едно моят приятел не е искал въобще за билет! Може ли някой да ми обястни как подобно поведение е възможно ? На всичкото отгоре, че докато контролата обястняваше, че е трябвал да си купи билет, бабата, която седеше на 1-та седалка също каза, че шофьора е нямал билети, но от страна на контролата и тегли пълен игнор. Това е безобразие.
Canon 70D, Canon 60D, Canon 1000D, Tamron 17-50mm F/2.8, Canon 10-18 F/4.5-5.6 IS, Canon 18-135 F/3.5-5.6 IS, Canon 70-200 f/4L, Canon 50mm F/1.8, Samyang 500mm F/6 :).
Quote from: KRAKOMOBILA
НЕ НА УЖАСНИТЕ СНИМКИ ВЪВ ФОРУМА!!!

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
като знем, че ако водача не продаде билет на пътника ще трябва и той да плати глоба.

Това пък къде го пише?

Логиката е - шофьор няма билети -налага му се санкция съгласно ВПОРЗ, пътник няма редовен превозен документ - купува си от контролата билет на цена 10 лв.

Обаче стана наистина доста често срещана практика шофьорът да има 30 билета, които да се представят само при акчване на контрола, с което вече няма как да се води борба.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline LachKo

• Приятел на ГТ
  • нетолерантен
    • View Profile
Вчера в 280 една коза отиде при шофьора с точно приготвени пари.... 20бр монети по 5ст.  :eek:  :blink:  :crazy: Е, разбира се, той  отказа да й продаде билет. :devil: последва репликата "Е нали са пари?!?" та трябваше и аз да й се скарам... :)

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
Нали са законно платежно средство .
Няма право да откаже та , ако ще да са 100 х 1 ст.

Offline T1000

• Ferrari S.p.A.
    • View Profile
    • www.diecast-utopia.com
Е, нали все мрънкат за дребни, те му да си има :D А и действително няма право да откаже поради тази причина, независимо в каква комбинация е докарана сумата.
I'll be back®