Author Topic: Шофьори отказват да продават билети.  (Read 30542 times)

Offline LachKo

• Приятел на ГТ
  • нетолерантен
    • View Profile
Далече съм от мисълта да защитавам шофьорите, които не продават билети, но даването на едно кило стотинки  :help: на човек, който овен касиер е и отговорен за живота на 200 човека е меко казано глупаво. Разбира се, че след като й бе отказано, въпросната "дама" извади едно левче и си плати билета. Идеята ми е, че повечето неща в живота имат морални, етични и чисто човешки аспекти, а не само писани правила за буквоядите, които винаги да намират за какво да се хванат. :)

Offline T1000

• Защо пиша толкова много?
  • Ferrari S.p.A.
    • View Profile
    • www.diecast-utopia.com
Така е, но и шофьорът може човешки да й обясни, че няма как да брои стотинки в този момент и да бъде така учтива да му даде "по-едри" пари и готово. Вместо това трябва да и двете страни да играят на гатанки и заяждания, за да стигнат до същия резултат, до който могат и с 2-3 учтиви думи :)
I'll be back®

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Само искам да кажа, че шофьорите и ватманите в общинските предприятия печелят по 13 лв. брутно за един продаден кочан билети. Малко неудобство да продаваш, ама като правиш по 10 кочана на месец или 130 лв отгоре към заплатата мисля, че всеки се чувства добре. За 130 лв. трябва да работят два дни. И ако някой отказва да продава билети, явно заплата му е предостатъчна. Повечето ватмани са недоволни от наличието на билетни автомати, така с тях по линии 8 и 10 се продават само по 3 кочана средно на месец, но по 5 си вървят по 7-8.
За съжаление в частните фирми дават много по-малко, което е несправедливо - за Карат е 4 лв. на кочан брутно, а в Ивкони май и толкова не дават. Е тези шофьори вече нямат стимул да продават билети. За капак на всичко пък е забранено от Електротранспорт да дават на шофьори на частните фирми да им продават билети.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Прекалявате вече, това си е подигравка със стотинките. На човека не му е работа в този натоварен трафик да брои 1 лв. по 1, 2 или 5 ст. Аз да бях щях да ги хвърля на пода направо и никакъв билет, пък като й е толкова акъла да се подиграва, да си ги събира.

То трябва обаче поне малко акъл да има човек, да прецени, че шофьора се разсейва, кога точно пътника да си купи билет без да го разсейва, и да даде точна сума от 2, максимум 3 монети, вместо да го занимава с глупости. Напоследък се напълни с всякакви такива малоумници, без никаква реална преценка за действителността, живеещи си в някакъв измслен свят, всякаш всички са им длъжни. Същите такива съм ги виждал преди време, да нахалстват, да искат билет от шофьора с една шепа стотинки докато прави ляв завой на натоварено кръстовище, където трябва да пропусне насрещно движещите се, и след като шофьора най-учтиво каза"само един момент"(вероятно да си направи завоя и да спре на спирката и тогава да й даде), оная нещо се изрепчи, и започна да говори против системата. Определено някои пътници живеят в друг, свой измислен свят.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
Как се дава един лев в комбинация от три стотинки?  :D
Много пъти сме го дъвкали това, не мисля, че си заслужава чак отделна тема. Скоро трябва да се появи някой и да попита дали като се качваме на самолет, си купуваме билет от пилота.

Online snaker

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • DIEL TOURS
Ами аз мисля, че всеки би се съгласил, че шофьорът няма време да брои дребни стотинки от 1, 2 и 5, така че спора е излишен. Това не е нито билетна каса, нито някаква будка...

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
Това за автоматите на билети е добре, но нали знаете, че ще се въвеждат касови апарати. Та могат ли тези автомати да се препрограмират да работят и на този принцип - комбинирана касова бележка с билет в сегашния си вид (номер превозно средство, линия, дата, час) в едно? Има водачи на превозни средства, които ще приемат идеята за такива автомати с радост. Когато теглиш кредит си правиш сметката как реално можеш да го погасяваш със заплатата си, не да разчиташ на несигурни приходи от билетопродажба.
Като пристига контролата при шофьора, той изважда билети изпод кормилото
Това ми прозвуча все едно закръглена ватманка си извади кочана от пазвата.
------------------------

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
комбинирана касова бележка с билет в сегашния си вид
Външният вид няма значение. И сега на бензиностанциите издават фиш, който е едновременно фактура и фискален бон. Замисълът е тези устройства да са свързани с мобилна връзка с НАП.
Не е темата да кажа, какво мисля за това намерение, но при всички случаи автоматите за билети трябва да навлязат масово по возилата. И ще е много смешно, ако водачите (а.к.а синдикатите) саботират този процес - хем ги мързи да продават билети, хем им е сладка добавката, която получават.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
Те фискалните устройства могат да пишат всичко, въпроса е, че информацията трябва да се подава от системата на микроелктроника или от аскуп-а - поне името на спирката. А аз доколкото знам и от двете системи да ги накараш да подават на външно устройство е скъпо и/или невъзможно.

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
Именно това имах предвид, но нали има европейски милиони, може някоя фирма като Datecs (или чужда) да направи отстъпка за една голяма поръчка.
------------------------

Offline Mitety Wee

• Маниак
  • Най-добрият - 2041 :)
    • View Profile
    • Email
Онзи ден шофьорът на 2613 по 78 нямаше билети в 7 и 30 сутринта.
Тм. депо Красна поляна
тм. мотрис № 2041
тм. линия 10

Offline Нелогична

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
Само искам да кажа, че шофьорите и ватманите в общинските предприятия печелят по 13 лв. брутно за един продаден кочан билети. Малко неудобство да продаваш, ама като правиш по 10 кочана на месец или 130 лв отгоре към заплатата мисля, че всеки се чувства добре. За 130 лв. трябва да работят два дни. И ако някой отказва да продава билети, явно заплата му е предостатъчна.
Само дето тези 130 лева ги броят към заплатата, парите отиват вече в други граници и данъка се вдига доста. И все едно половината от тези 130 лева си ги подарил на някого.
Я пак, колко дни трябва да работят за 130 лева, че не разбрах? Че ти ги направи милионери тез шофьори. По твоите сметки трябва да взимат 2000 лева заплата. Сега хайде смъкни наполовина и ще съм съгласна.

Сега по темата.
Да, много пъти шофьорите отговарят че нямат билети ако са в движение. А и пътниците хич не се съобразяват дали превозното средство е на спирка или не. Помня преди 4-5 години, шофьора на ТБ2102 направил удар така заради един пътник който в движение взел да му блъска по стъклото за билетче. По-лесно е в такъв момент да направиш знак с ръка че нямаш билети, отколкото да си отвличаш вниманието.
« Last Edit: 22.07.2012, 17:31:11 by Нелогична »

Online Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
Ааа, значи могат да си правят лафмохабет по телефона по цяла смяма или да разцъкват лафче с познати, а като е билети, почваме с паралингвистични средства и откровени лъжи, а не може да каже на пътника да почака, та дори със знак с ръка.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline Нелогична

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
Ааа, значи могат да си правят лафмохабет по телефона по цяла смяма или да разцъкват лафче с познати, а като е билети, почваме с паралингвистични средства и откровени лъжи, а не може да каже на пътника да почака, та дори със знак с ръка.
Не е едно и също. Ако си шофьор, не ти ли се е случвало да караш, да си се умислил в пътя или за нещо свое си и изведнъж някой да дойде да ти думка по стъклото за билет? Няма ли да ти изкара акъла?

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
Има ги всякакви и шофьори, и пътници. Повечето гледат собствения си интерес и изобщо не ги интересува, че утре пак може да се наложи да си поискат билет. Може и същия шофьор да се случи на смяна. Те си мислят, че като слязат никога няма да се качат в градския транспорт - късопаметни са. Има големи философи, клиенти на градския транспорт, които не са шофьори, не са излизали из джунглата на софийските улици да видят как се кара. Всеки бибитка, засича, престроява се опасно, без мигач.
« Last Edit: 23.07.2012, 00:51:40 by tm0 »
------------------------

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
Ааа, значи могат да си правят лафмохабет по телефона по цяла смяма или да разцъкват лафче с познати, а като е билети
Бих ти отговорил така
-: Аз си преценявам кога да нарушавам законите и правилата, за щото и аз си нося последствията, и в тази връзка като някой не ми е симпатичен, може и среден пръст да види- чукайки по стъклото, или там друго по което се сети.
Спрете си просташките мнения !

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Много правилно, още повече че отвличането на вниманието на шофьора, това чукане по стъклото е абсолютно забранено и опасно.

Междудругото, то в наредбата си пише, че билети се продават само при спряло превозно средство и точно приготвена сума, ама кой да чете... а не по време на движение с 50 км/час по Цариградско във върхов час, или при извършване на сложни маневри, като ляв завой с пропускане на насрещнодвижещите се на натоварено кръстовище, какъвто случай описах няколко поста по-рано.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
Ааа, значи могат да си правят лафмохабет по телефона по цяла смяма или да разцъкват лафче с познати, а като е билети
Бих ти отговорил така
-: Аз си преценявам кога да нарушавам законите и правилата, за щото и аз си нося последствията, и в тази връзка като някой не ми е симпатичен, може и среден пръст да види- чукайки по стъклото, или там друго по което се сети.
А ако откажеш на някого билет и не си му симпатичен, не може ли да се случи пак същото?
А за останалата част от коментара ти ще ти отговоря някой друг път.

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile

Само дето тези 130 лева ги броят към заплатата, парите отиват вече в други граници и данъка се вдига доста. И все едно половината от тези 130 лева си ги подарил на някого.
Я пак, колко дни трябва да работят за 130 лева, че не разбрах? Че ти ги направи милионери тез шофьори. По твоите сметки трябва да взимат 2000 лева заплата. Сега хайде смъкни наполовина и ще съм съгласна.

Това не е вярно. Откакто в сила е плоският данък няма "няма други граници". На всеки 130 лв. като се приспаднат осигуровките за сметка на работника и данъка остават чисти около 104 лв. за шофьора.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Online Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
@я л т а, ти си достатъчно зрял човек, та да си преценяваш сам. Въпросът за средния пръст опира преди всичко до първите седем, а не до билетите и чукането.
Аз така веднъж в 280 исках билет с приготвени 80ст. при спряло ПС. И шофьорът ми цъкна с език, а кочанът - на таблото. И като се качи контролата? Ще изляза аз лъжец, щото той ще им размаха кочана. Та тъй...
А за фанатичните мнения на Иво по въпроса с водачите, дето едва ли не са длъжни само да карат... Как може да толерирате неизпълнение на служебни задължения? Аз как не съм видял някой да блъска по кабината и да иска билет? Е, вярно, с тия херметически затворени кошари се налага понякога, ама чак за стряскане... айде моля ви се.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.