Author Topic: Съвети/идеи за епичната ми разходка из Европата  (Read 12443 times)

Offline iashu

• Маниак
    • View Profile
 :crazy:

Падам си по смелите пътешествия, та за края на май месец с една девойка сме си взели следните билети:
15ти май: полет София- Милано
17ти май: полет Милано- Катовице(Полша)
19ти май: полет Лодз/Лудж(Полша)-Лондон
22ри май: влак Лондон- Париж
30ти май: полет Айндховен(Холандия)- Будапеща
31ви май: полет Будапеща- София
Като идеята ни е от Париж до Айндховен да минем за 2-3 дни и през Брюксел и/или Люксембург.
Та ще видим бая свят и ще съм благодарен на идеи във всяка насока:
Какво е интересно да се прави/види във всички тия места (едно по едно)
Какво да заснема от транспортта, че да показвам и разправям :)
Какви са изгодните варианти за транспорт (много ще сме стиснати тъй, че по- скоро: къде ще стане с автостоп и къде по- добре да ползваме влак/автобус/нещо друго... къде може да се возим и гратис  :blink: )
Какви добри идеи знаете за нощуване(в духа на денонощни компютърни клубове, couchsurfing, в краен случай евтини хостели)
Изгодни места за презареждане (определено ще пробваме китайските all you can eat buffet за да тестваме предела на човешките възможности)
От какво да внимаваме по различните места?

Както виждате голям приоритет за нас е пестеливостта. До тук сме дали под 300 лева за билети и ще се пробваме да не изхарчим много повече от тия пари, тъй че всякакви смели решения са ни добре дошли  :crazy:

Знам, че започвам обширна тема и сигурно ще разсмея много от вас с младежките си разбирания за почивка (мизерно търчане, но пък на супер яките места) но пък всеки от вас който е бил в някое от тия места ще има с какво да допринесе за оцеляването ни и току виж имате и желание и после съм благодарен и черпя на някоя форумна сбирка като дойда най- накрая :)
« Last Edit: 06.04.2012, 10:16:35 by iashu »

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
Предполагам Милано / Бергамо е първата отсечка? Бергамо е на 70 км. от Милано и трансфербуса е 17 евро на посока. Иначе самият Бергамо е също хубаво италианско градче, до там има градски автобус за под 2 евро

Offline iashu

• Маниак
    • View Profile
Правилно предполагаш... за там явно ще разчитаме на автостоп или на влакове... Миналия път като бях в Италия и бяха ок- 2-3 евро за разходките около Венеция (от Тревизо, до Падуа... такива ми ти).
Дали има гара в Бергамо?

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
Аз мога да ти споделя за Париж. По принцип @Локума може да допълни също.
Най-евтиния начин да пътуваш е с метрото. Проверете в сайтовете на различните музеи и атракции възможностите за безплатно влизане. Например в Лувъра е безплатно за лица под 18 години, лица на възраст м/у 18 - 25 години от ЕС, учители по изкуствата, притежатели на карта "Pass Education", безработни, хора с увреждания, като за съответното състояние трябва доказателство. Аз така влязох - само срещу лична карта, показваща, че съм от ЕС и че съм под 25 години. Направете си предварителен маршрут. Аз започнах от Лувъра, през Нотр Дам, Сорбоната, Пантеона, Люксембургските градини, Операта, оттам метро до Домът на Инвалидите, оттам Юнеско, Военното училище, Маршовите полета, Айфеловата кула, Трокадеро, Триумфалната арка, Champs-Elysees, площад Конкордия. Това го минах за ден и вярно - след това бях каталясъл. Пригответе си шишета с вода, защото по центъра е много скъпа, а покрай атракциите е направо на баснословна цена. На Париж му трябват поне 3 дни за що-годе сносно разглеждане.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline T_4

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Мога да ти отговоря за Лондон. В зависимост на кое летище кацаш, имаш различни опции за транспорт. От моя опит до момента, мога да ти кажа, че автобусите на National Express са едни от най-евтините. Ако ще ги ползваш, резервирай предварително на www.nationalexpress.com - значително по-евтино е. Всички са нови и чисти, с кожен салон, климатик и тоалетна, кяото се ползва. Освен това от повече летища, мисля без Станстед, има и така наречените airport transfer, които спират директно в центъра и цената им е прилична.
Из самия Лондон може да си направите много хубава разходка около Westminster, Trafalgar Square, London Eye (гледката е нервоятна, но често се чака 1-2 часа), Tower Bridge, Tower of London и нулевия меридиан на Гринуич. Ако искаш да посетиш музей, препоръчвам Imperial War Museum, който се намира в центъра, в близост до гара Waterloo, и е безплатен.
За спане - хостелите са добър вариант, но в никакъв случай не в района на Източен Лондон (нямам никаква идея за южната част). Освен това избягвай Mile End, Stratford и околностите.
За ГТ - метрото е най-лесният начин за предвижване. Препоръчвам ви да си вземете all day pass, който мисля, че важи и за автобусите. Като цяло системата в Англия е такава, че купуването на дневен билет е значително по-евтино от единични билети. Важно е да кажете за кои зони искате карта/билет, защото това спестява пари. Като изключим червената линия, другите са ОК са пътуване, а по Metropolitan почнаха да се появяват нови влакове, така че би могъл да снимаш тях.
Зад Tower of London минава автобусна линия със стари двуетажни автобуси, но в момента не мога да се сетя за номера.
Последно, пътуването гратис е практически невъзможно, защото в метрото няма влизане, а качването в автобусите става от първата врата. Ако пък те хванат с невалиден билет, глобата е космическа, така че не си правете експерименти най-добре.
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
Зад Tower of London минава автобусна линия със стари двуетажни автобуси, но в момента не мога да се сетя за номера.
Ретро автобусите в Лондон като този:

се движат по линии с номера 9 и 15. Малко са труднички за уцелване, защото въпросните две линии се обслужват от различни модели автобуси и ретро екземплярите ги пускат "между другото", но с малко късмет и търпение се получава. :) С приятелката ми имахме шанса да уцелим такъв ветеран след няма и 5 мин чакане на спирка, при това беше току що излязъл от гараж и съответно отначало се возехме съвсем сами на втория етаж.
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline kamennikolov

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
В Лондон има много музеи, които са безплатни - задължително трябва да влезете в British museum и Natural History Museum, други безплатни са National Gallery, Tate Modern, Tate Britain, Albert & Victoria. За транспорт из Лондон най-удобно е метрото. При повече от 4 пътувания за деня е по-добре да си вземете TravelCard. Допълнителна далавера е, че ако си вземете TravelCard от ЖП Гара, а не от бюрата на градския транспорт тя се счита за валиден ЖП билет и можете да ползвате http://www.daysoutguide.co.uk/2for1-london, което ви дава в много от платените атракции да влезете двама с един билет. Има и много готина безплатна пешеходна обиколка на London http://www.newlondon-tours.com/daily-tours/royal-london-free-tour.html, която е два пъти дневно, с много приятни млади екскурзоводи, които ти разкават сума интересни неща. Накрая ако искаш може да им дадеш бакшиш. Струва си да се отиде и до Windsor, но това е свързано с малко допълнителни разходи за билет за влак и вход. Ако все пак решите (а си струва) има комбиниран билет за влак и вход в Windsor. За автобуси от летището до Лондон виж easybus.co.uk. Цените им са без конкуренция според мен, но трябва да си купиш билет предварително. Надявам се да съм бил полезен.

Offline iashu

• Маниак
    • View Profile
супер сте, благодаря ви...
До Лондон ще кацнем в Лутън и изобщо правилно усетихме, че ще сме на wizzair-ските летища :)
Миналия път Лутън- Лондон беше десетина лири, не съм сигурен дали има по- евтини варианти

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
Дали има гара в Бергамо?

Има. Цените можеш да ги видиш на сайта на италианските железници. http://www.fsitaliane.it/ - около 5 евро на посока.
« Last Edit: 06.04.2012, 18:06:09 by sofianec »

Offline kamennikolov

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
Миналия път Лутън- Лондон беше десетина лири, не съм сигурен дали има по- евтини варианти
С easybus в зависимост от часа и колко предварително ще си запазиш билета може да падне до 2 паунда. Нашите мисля, че бяха 3-4.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Е хубаво де, не мога ли примерно като пристигна там, за този автобус да си купя билет на място? От шофьора ли от къде се купуват? Мен по-скоро ме интересува от другото летище от хийтроу, кой номер автобус отива към центъра? Аз съм планувал юни да ходя там за няколко дена.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline iashu

• Маниак
    • View Profile
Е хубаво де, не мога ли примерно като пристигна там, за този автобус да си купя билет на място? От шофьора ли от къде се купуват? Мен по-скоро ме интересува от другото летище от хийтроу, кой номер автобус отива към центъра? Аз съм планувал юни да ходя там за няколко дена.
амчи до там ходи линия на метрото... по- евтини варианти ли има също?

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Абе евтини, евтини, но и времето е пари! Каква полза от 2-3 спестени паунда от билети срещу двучасово висене в задръствания! А и при тази суперинтензивна програма след маратона в Лондон в Париж ще сте тотално гроги и ще жадувате за първото легло, независимо от цената.
Евтини хотели има от веригата www.accorhotels.com - Етап, Формула 1. Доста от тях са в неудобни за хора без коли предградия, но има близки до метростанции или друг бърз транспорт. Couchsurfing не сме практикували, имам познати, широко разчитащи на този принцип. Разбира се, там човек не само ползва, а и трябва да предложи нощувка на гости от чужбина.
Обърнете внимание на политиката за багажи на Wizzair. Ако надвишавате килограмите и не сте си доплатили предварително, допащанията на място бяха значително по-големи.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Така де ясно,ама от метрото нищо няма да видя. С рейса ще е готино, особено ако пускат от двуетажните автобуси по линията до центъра, да си седнеш горе да гледаш и да правиш снимки. И все пак не мога ли на място да реша и да си взема билет от шофьора примерно, вместо предварително по интернет? Нещо зае ли се кой номер автобус трябва да се хване, от къде, че то летището там не са 2 терминала като при нас а са повече.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
Аз бих ви посъветвал, да си взимате хотели през проверени сайтове като booking.com. От 5 години само от тук запазвам хотели, било то за лични или бизнес пътувания, винаги всичко е било точно, и цената е като обявената, и плащането е почти винаги с карти.

Offline kamennikolov

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
И все пак не мога ли на място да реша и да си взема билет от шофьора примерно, вместо предварително по интернет?
Разбира се, че може. Трябва да имаш предвид обаче, че първо се качват хората, които са си купили билет предварително и ако останат места се допълват с други хора. Освен това билета от 2 паунда може да стане на 20, ако се купува на място от шофьора. Мисля, че толкова някъде плащаха тези, които си купуваха на място (става дума за Лутън, а не за Хийтроу).

Offline iashu

• Маниак
    • View Profile
10 лири платих миналия път за лутън-лондон на място...

Благодаря ви за съветите за хотели, но вероятно в Париж ще търсим варианти по- евтини от най- евтиния хотел. Чудя се например какво ли става ако се обадиш на лепенките разлепени из София за нощувки по 3-6 лева. Дали подобни варианти има скрити от нета, но откриваеми с малко повече запознатост и из европата?

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
Ми рискът е да попаднеш я на някой прикрит бардак, в който просто да ти преджобят багажа, докато си навън, или gay friendly hotel, или нещо подобно. Гледал си поредицата Hostel, нали?

Тия хотели са само за хора, които - живеят за тръпката, или нещо подобно......аз, отивайки на почивка, отивам наистина на почивка, в хотел, където не се притеснявам за багажа си или за сигурността си.

Offline iashu

• Маниак
    • View Profile
Ми рискът е да попаднеш я на някой прикрит бардак, в който просто да ти преджобят багажа, докато си навън, или gay friendly hotel, или нещо подобно. Гледал си поредицата Hostel, нали?

Тия хотели са само за хора, които - живеят за тръпката, или нещо подобно......аз, отивайки на почивка, отивам наистина на почивка, в хотел, където не се притеснявам за багажа си или за сигурността си.
поемам тоя риск :)
живеем за тръпката ;)
така и така имаме намерение да си носим малкото багаж на всякъде, а от хотела да откраднем шампоанчетата

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
Последното е повече от задължително  :D