Author Topic: Централна гара  (Read 144658 times)

Offline kristian40t097

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Re: Централна гара
« Reply #320 on: 19.06.2015, 19:51:51 »
Тоалетната струва 60 стотинки. Ползвах я преди 1 час.
За трамвайния транспорт!!!!!

Offline viktor_bdz

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #321 on: 20.06.2015, 02:02:53 »
Едно от най-тъпите неща на този свят е, да си платиш за да ходиш до ОБЩЕСТВЕНА тоалетна.... :laugh:

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #322 on: 20.06.2015, 10:49:24 »
Няколко снимки от skyscapercity.com - работата по гарата преди около 3 месеца.
Автор:D.N.N.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #323 on: 28.07.2015, 20:32:40 »
Ново 20:
Хамбарът на Централна гара – спортна зала
Залата е 1500 квадратни метра, събира 1000 седящи места

Ново спортно бижу ще има София тази есен. След ремонта на Централната жп гара там ще отвори врати нова спортна зала.

Помещението е почти готово. То е с отделен вход и е само на метри от този на жп гарата Залата е 1500 квадратни метра. Има помещения за фитнес, треньорски кабинети и съблекални.

Според специалисти там могат да се поставят преместваеми трибуни за 800-1000 седящи места, за да могат да се правят състезания и турнири.

Залата е многофункционална. Размерите ѝ - 48 на 30 м, позволяват в нея да се тренират няколко вида спорт като баскетбол и волейбол, твърди "24 часа".

Има възможност и за три тепиха. Таванът е на височина 12,50 м, което пък позволява тя да се ползва и за художествена гимнастика.

Решен е и транспортният достъп, тъй като до Централна гара има метро, трамваи и автобуси.

Ремонтът ѝ, който струва 73,8 млн. лв., трябва да приключи в началото на ноември.

В момента залата е собственост на НКЖИ, тъй като е част от гарата. Имало обаче идея държавата чрез транспортното министерство да я предостави на спортното ведомство, което да реши как и кой да я експлоатира.

От министерството на младежта и спорта обявиха, че обмислят вариант залата да бъде предоставена на Българската федерация по художествена гимнастика.
Източник.

Любопитно за кое помещение става дума и защо го наричат "Хамбар" :blink:

Предполагам, че не е пространството, в което се помещаваше BILLA - някъде бях чул, че ще се магазинът ще се върне след ремонта.

Да не би да е пространството, което се е използвало като "first class lounge" по времето на социализма или с други думи - салон, в който могат да влязат хората с билети за първа класа и вътре има някакви екстри, докато си чакат влака?
vasko - оригиналът! :)

Offline viktor_bdz

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #324 on: 28.07.2015, 21:51:11 »
Ами то си пишеше даже, че "Била" ще се върне, след ремонта. Цитирам, какво пишеше на бележката, доколкото си спомням:
" Отваряме отново през Декември "

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #325 on: 29.07.2015, 10:13:26 »
Снимка на почти завършената зала има в статия на 24 часа.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #326 on: 18.08.2015, 21:55:08 »
Една прекрасна инициатива на СО, снимките и информацията са от профила на кмета на София, г-жа. Фандъкова:
Проверих ремонта на подлеза при централната жп гара. Вече осигурихме денонощен патрул на Общинска полиция и два постоянни поста с охрана. Предвиждаме и трети охранителен пост при подхода на бул.“Христо Ботев“. Изградихме видеонаблюдение на пешеходните подходи към бул.“Мария Луиза“ и предстои разширение на системата. Подготвя се и отваряне на приемна на Второ Районно полицейско управление.
Вече е отворена безплатна обществена тоалетна.
Общинското предприятие „Пазари Възраждане“ започна рехабилитация на подлеза. В момента се подменя хидроизолацията на централния кръгов площад на подлеза, обновяват се стените и таваните. Възстановяваме и липсващото осветление. Двата асансьора към Централна гара и и бул.“Христо Ботев“, които осигуряват достъп за хора с увреждания и майки с колички, също ще бъдат ремонтирани.
Престои поставяне на пейки и кошчета за отпадъци, както и озеленяването на цветарниците и тревни площи.

Offline viktor_bdz

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #327 on: 19.08.2015, 01:33:15 »
Време беше да почнат да оправят това безумие. Най-интересното е, че вече не мирише на пикня в подлеза.. :eek:
« Last Edit: 19.08.2015, 01:34:56 by viktor_bdz »

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #328 on: 19.08.2015, 07:04:11 »
Защото го измиха.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #329 on: 19.08.2015, 09:56:33 »
Няколко снимки от skyscapercity.com

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #330 on: 19.08.2015, 10:59:20 »
Тия ако успеят да махнат смрадта на пикот в подлеза и повече да не се появява, направо ще са върха.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #331 on: 19.08.2015, 13:58:50 »
Подлезът трябва да се почиства достатъчно редовно иначе все едно ще смърди.  :rolleyes:

Offline Fantomas

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #332 on: 19.08.2015, 20:12:54 »
Най-вече трябва да изгонят таксиджийте-ментета! Колкото и да е странно, съм убеден, че пикливата миризма се дължи повече на тях, отколкото на бездомници и наркомани! Няколко пъти съм виждал бакшиши да се облекчават в подлеза, докато чакат някоя невинна жертва.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #333 on: 19.08.2015, 22:29:05 »
Може би няма да е лошо да се приложи практиката от летището и автогарата - да се сключи договор само с една таксиметрова фирма, която да има право да стои пред ж.п. гарата.

Може да се изгради таксиметрова стоянка и такситата да имат право да стоят само там - например в района на ретро локомотива (от страната на глухите коловози за Перник) или в широкото пространство до магазин Билла (от другата страна на гарата).

И може да се начертаят цветни ленти, които да водят към такситата, градския транспорт и метрото (като на летището).

В същото време, след като вече няма да има висящи таксита на уличката пред гарата, може там да се преместят всички автобусни спирки и градският транспорт да е една идея по-близо до ж.п. гарата.  ;)

Offline ivan3275

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #334 on: 20.08.2015, 00:07:58 »
Между другото и аз съм за махането на копърките пред гарата и да има една единствена таксиметрова компания,която да обслужва.Също съм за и за преместването на всички автобусни спирки в локалното пред гарата,хем автобусите няма да пречат на движението по главния булевард,а и ще е удобно за пътниците слизащи от влака.Това е само като идея,но едва ли някой ще се заеме да мести спирки пък и светлинни табла сложно е.

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #335 on: 20.08.2015, 12:14:32 »
Трябва да пуснат линията на трамваите да минава покрай самата гара и покрай автогарите, за да се намали ходенето пеша с на хората с багаж. Също и автобусите. Чистотата трябва да се охранява както на аерогарата и автогарата.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #336 on: 20.08.2015, 12:39:01 »
Трябва да пуснат линията на трамваите да минава покрай самата гара и покрай автогарите, за да се намали ходенето пеша с на хората с багаж.
Това с трамвайте би струвало много пари, ще изисква сложно проектиране и т.н. Може би, не си заслужава.

Но, средствата за преместването на автобусните спирки биха били минамални. Единствено трябва да се преместят ел. таблата. От спирконавеси няма да има необходимост.

Инвестицията би била минимална, а ефектът за редовните пътници на БДЖ - огромен.  ;)

Но като говорим за автобусните линии - аз имам предвид всички: Дори и А74, А77, А82 и А101, както и А60 - просто ще правят едно кръгче около предгаровия площад и после който накъдето е. Даже по този начин ще отпадне излишното обикаляне на А77, А82 и А101 през бул. "Сливница" - от локалното на гарата ще си завиват директно надясно по бул. "Княгиня Мария Луиза" и който накъдето е.  :)

Направо е престъпление да карат хората с багажи да ходят до другия край на площада (бул. "Христо Ботев"), за да си хванат автобуса!  :angry:

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #337 on: 20.08.2015, 13:06:25 »
Само да разкарат по един ред бакшиши и ще освободят място за поне един трамваен коловоз за линия, която да върти на гарите, така както е било на предишния вид на Централна гара.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #338 on: 20.08.2015, 13:27:58 »
Не съм сигурен, че подлезът може да издържи трамвай отгоре на това място, а и не виждам смисъл от такова нещо. Но наистиан това трябва да е сборна точка на автобусите, като хем ще има къде да почиват тези, които са до гарата, хем ще е удобно за пътниците вместо да се чудят на коят от всичките спирки трябва да идат.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #339 on: 20.08.2015, 14:33:26 »
Автобусите до гарата си имат места за почивки - 78 във Враждебна, 213, 305 и 413 в Младост, 60 в Овча Купел, 74 в Гоце Делчев, 77 в Западен Парк, 82 в Люлин, 101 във Фондови Жилища не виждам никакви предимства в това да почиват на гарата. Подлезът трудно ще понесе трамвайно трасе а и не виждам за коя линия е удачно да обръща на гарата освен може би 4.  :rolleyes: Преместването на трамвайната линия до гарата би довело до сложно пресичане на движението по Мария Луиза и сложна крива с малък радиус съответно до забавяне на трамваите и не е оправдано дори подлезът да може да го понесе. :rolleyes:
« Last Edit: 20.08.2015, 14:35:38 by V.Peichev »