Author Topic: Поредното увеличение  (Read 10319 times)

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
Поредното увеличение
« on: 02.02.2006, 22:40:40 »
Кметът на София Бойко Борисов е подкрепил искането на Транспортната комисия към Столичния общински съвет /СОС/ от април цената на билета за еднократно пътуване в градския транспорт в София да се вдигне от 0,50 лв. на 0,70 лв.

Ще поскъпнат и всички видове карти за пътуване в градския транспорт. Това съобщи пресцентърът на Столичната община след днешната среща между кмета на София, зам-кмета по транспорта Велизар Стоилов и председателя на транспортната комисия към СОС Станимир Зашев. Борисов ще настоява държавата да поеме част от средствата за преференциални карти на хората с увреждания и цялостното финансиране на картите за студенти, пише в съобщението.

Увеличението се налага на базата на експертен доклад, изпратен до общината от Столичната компания за градски транспорт, според който себестойността на предлаганата услуга надхвърля 0,50 лв., отбелязват от пресцентъра на общината. Приходът от увеличението ще се използва за купуване на нови трамвайни мотриси и за връщането на кредита от 27 млн. евро, който Столична община е получила от ЕБВР, заявил кметът Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра. Държавата трябва да приема бюджета си след като чуе исканията на общините, а не преди това, допълнил кметът.
   Интересно как тази промяна ще се отрази на броя на гратисчиите  

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
Поредното увеличение
« Reply #1 on: 03.02.2006, 00:24:47 »
Ако вдигнат карата ми над 20лв. почвам гратис. И без това почти не ме проверяват.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
Поредното увеличение
« Reply #2 on: 03.02.2006, 08:57:07 »
И мен ме проверяват веднъж на високосна,но все пак ще си купувам карти.

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Поредното увеличение
« Reply #3 on: 03.02.2006, 11:49:20 »
Билетчето за рейс става 70 ст. Това решиха столичните съветници от транспортната комисия вчера. В момента цената е 50 ст. Тя може да бъде задържана най-много до 1 април. Транспортните карти за пенсионери, ученици и студенти ще скочат с 1 лв., ако Столичният общински съвет гласува новата цена. По-скъпото билетче автоматично ще повиши и картите с намаления, обясни зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов.
От 37 на 44 лв. ще скочи и стойността на едномесечната карта за цялата градска мрежа в столицата. Билетчето не може да остане 50 ст., защото освен че горивата поскъпнаха, не може да се осъществява нормална поддръжка на превозните средства, твърди шефът на транспортната комисия Станимир Зашев.
Сияна Севова

вече е решено-имаме нови цени

peterdi

• Guest
Поредното увеличение
« Reply #4 on: 03.02.2006, 12:47:10 »
Quote from: Dragon
Ако вдигнат карата ми над 20лв. почвам гратис. И без това почти не ме проверяват.

Крайно време е да се разбере, че колкото повече хора минават гратис, толкова повече ще трябва да се вдигат цените.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Поредното увеличение
« Reply #5 on: 03.02.2006, 15:42:51 »
И че колкото повече вдигат цените, толкова повече хора ще минават гратис.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Поредното увеличение
« Reply #6 on: 03.02.2006, 16:20:30 »
Нека си сложим ръката на сърцето и да си признаем - увечилението не е изненада за никого! Отлагаше се заради предизборната ситуация, сега вече няма накъде.
Но съвсем не съм съгласен с автоматично вдигане с един и същ процент на абонаментните карти и билети. Редно е СКГТ и СО като разпоредител да оценят, каква част от приходите им са от карти, билети и глоби. През миналата година необмислено и доста сериозно бяха вдиганти ученическите (със 100%) и студентските карти. Надали това е вдигнало със 100% постъпленията от тези карти, просто вкара хиляди ученици в легионите на гратисчиите.
Нека вдигнат билетите, но да замразят цените на абонаментните карти до влизане на новата система на таксуване. И бездруго абонаментните карти не са особено изгодни. Запазването на цените им ще увеличи повече приходите от тях, отколкото при увеличение.
Нека отбележим, че отново 1 билет за маршрутка ще се равнява на 2 за автобус (както беше до м.декември), така че поне в Дървеница очаквам отлив от билетите.

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
Поредното увеличение
« Reply #7 on: 03.02.2006, 18:01:12 »
Покачването на цените няма да доведе до нови приходи,а до нови загуби според мен.И без това голяма част от класа ми си пътуват гратис,а сега май всички ще минат.

Offline c.r.u-to

• Запален по ГТ
    • ICQ Messenger - 229906915
    • MSN Messenger - kluklu_9@hotmail.com
    • View Profile
    • http://www.sofia.bg
    • Email
Поредното увеличение
« Reply #8 on: 03.02.2006, 19:14:35 »
УЧЕНИЧЕСКИТЕ С ТУДЕНТСКИТЕ И ПЕНСИОНЕРСКИ КАРТИ СКАЧАТ ОТ 03.04.2006 СРЕДНО С ПО 2 ЛЕВА СЕГА УЧЕНИЧЕСКИТЕ ВСИЧКИ ЛИНИИ СА 17 СТАВАТ 19 ЛЕВА
ОТ АПРИЛ ВЕЧЕ ИЗЦЯЛО НЯМА ДА КУПУВАМ НИ КАРТИ НИ БИЛЕТИ
« Last Edit: 03.02.2006, 19:27:19 by c.r.u-to »
ИЗДИРВАМ АВТОМОБИЛ МАРКА: ФОЛКСВАГЕН МОДЕЛ: ГОЛФ МОДЕФИКАЦИЯ : ДВОЙКА ГОДИНА НА ПРОИЗВОДСТВО 1983
РЕГ № С 9661ТТ МОЛЯ КОЙТО ЗАБЕЛЕЖИ АВТОМОБИЛА ДА МИ ПИШЕ НЕЗАБАВНО

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
Поредното увеличение
« Reply #9 on: 03.02.2006, 20:58:42 »
Калояне,не забравяй,че с вдигането на билетите и глобите ще се увеличат.

Offline borosport

• Нямам спирка
  • Hate users!!!
    • ICQ Messenger - 304771719
    • View Profile
    • Email
Поредното увеличение
« Reply #10 on: 04.02.2006, 00:44:17 »
Аз не разбирам какво толкова ще стане като ви вдигнат картите с 2 лева.Извинявайте ама маршрутките ги дигнаха с 50% и никой не се разрева, а сега за 20 стотинки да вдига вой до небесата.Все пак беше ясно, че ще ги вдигнат.Билета не може да си стои 50 стотинки вечно.
Най-дългите градски автобусни линии са:
- А111 - 50320 м двупосочно
- А83 - 37000 м двупосочно
- А11 - 32005 м двупосочно
Най-дългите крайградски автобусни линии са:
- А28 - 64540 м двупосочно
- А70 - 56645 м двупосочно
- А3 - 55870 м двупосочно
Тройната коалиция от А до Я

Offline c.r.u-to

• Запален по ГТ
    • ICQ Messenger - 229906915
    • MSN Messenger - kluklu_9@hotmail.com
    • View Profile
    • http://www.sofia.bg
    • Email
Поредното увеличение
« Reply #11 on: 04.02.2006, 19:43:24 »
Quote from: vesko76
Калояне,не забравяй,че с вдигането на билетите и глобите ще се увеличат.
от 01.01.2006 до днешна дата само 2 пъти са ме проверили и прида минат да ме проверат вече си дупча или слизам но сам си гратис
ИЗДИРВАМ АВТОМОБИЛ МАРКА: ФОЛКСВАГЕН МОДЕЛ: ГОЛФ МОДЕФИКАЦИЯ : ДВОЙКА ГОДИНА НА ПРОИЗВОДСТВО 1983
РЕГ № С 9661ТТ МОЛЯ КОЙТО ЗАБЕЛЕЖИ АВТОМОБИЛА ДА МИ ПИШЕ НЕЗАБАВНО

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Поредното увеличение
« Reply #12 on: 04.02.2006, 21:30:16 »
Аз съм си с карта но и аз не съм бил проверявам повече от теб. Контролите се надушват още на спирката а и в половиата случаи не им показвам карата и се правя на ударен а те нищо не ми казват.

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Поредното увеличение
« Reply #13 on: 05.02.2006, 11:52:35 »
Чудно какво стана с новата система за таксуване.Имаше пари,всичко имаше...Ауж от началото на годината щяха да я пуснат в ел.транспорта.

Offline borosport

• Нямам спирка
  • Hate users!!!
    • ICQ Messenger - 304771719
    • View Profile
    • Email
Поредното увеличение
« Reply #14 on: 05.02.2006, 14:34:33 »
Quote from: c.r.u-to
от 01.01.2006 до днешна дата само 2 пъти са ме проверили и прида минат да ме проверат вече си дупча или слизам но сам си гратис
Аз пък от 15.09.2005 до днес 05.05.2006 съм проверен точно 3 пъти по линия 604(да не кажете, че е някоя забутана линия).Ползвам я всеки ден по обяд и вечер(вече сутрин и обед) и през почивните дни различно.Освен това се возя и на 84 и 88 често,там пък въобще не съм засякъл контрола.Обаче винаги съм редовен, дали с карта или билет и ще продължавам да съм.Аз много добре разбирам, че за услугите които предлагат нямат основание да вдигат билета,но няма как иначе.Освен ако искате да намалят още колите по линиите и да си караме на старите цени.Не виждам толкова голяма трагедия в тези 20 стотинки.Не може на такситата и маршрутките(които не са подновявани от незнам кога) да им вдигат цената, а ГТ да си стои на 50 стотинки.Няма пари в общината за да продължават изкуствено да ги поддържат ниски.
Най-дългите градски автобусни линии са:
- А111 - 50320 м двупосочно
- А83 - 37000 м двупосочно
- А11 - 32005 м двупосочно
Най-дългите крайградски автобусни линии са:
- А28 - 64540 м двупосочно
- А70 - 56645 м двупосочно
- А3 - 55870 м двупосочно
Тройната коалиция от А до Я

Offline bgpower

• Запален по ГТ
    • ICQ Messenger - 166789683
    • View Profile
    • http://
Поредното увеличение
« Reply #15 on: 05.02.2006, 20:24:28 »
Наистина какво стана със новата система?Не бях такъв радостен нейн почитател, но все пак?ОТказаха ли се?

Иначе за билетчетата се усеща, че тук някой още мислят по Татово време. За да има нови рейсове с ефективно парно. За да има добра подръжка, за да има ноив линии, за да се посторои метрото трябват пари и директно се вдигат цените. Това повешение дори не беше заради това, а заради цените на бензина. Така че за да се оправят нещата трябва да се вдигнат цените.

Наистина не получаваме в момента толкова добра услута винаги, но това ще се оправи...

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Поредното увеличение
« Reply #16 on: 05.02.2006, 20:29:41 »
Quote from: bgpower
Наистина какво стана със новата система?Не бях такъв радостен нейн почитател, но все пак?ОТказаха ли се?

Иначе за билетчетата се усеща, че тук някой още мислят по Татово време. За да има нови рейсове с ефективно парно. За да има добра подръжка, за да има ноив линии, за да се посторои метрото трябват пари и директно се вдигат цените. Това повешение дори не беше заради това, а заради цените на бензина. Така че за да се оправят нещата трябва да се вдигнат цените.

Наистина не получаваме в момента толкова добра услута винаги, но това ще се оправи...
въобще няма да се подобри.Изказването на кмета че това увеличение е с цел купуване на нови трамваи е изцяло популистко-не можеш от 20те стотинки за билетчета на пътниците да купиш нови трамваи(а на София й трябват доста нови трамваи)един трамвай струва в порядъка на няколкостотин хиляди евро,тези пари от увеличението ще подпомогнат субсидирането на картите защото вместо държавата да отпуска централизирано средства общината се стреми да набави тези средства

Offline bgpower

• Запален по ГТ
    • ICQ Messenger - 166789683
    • View Profile
    • http://
Поредното увеличение
« Reply #17 on: 05.02.2006, 22:29:13 »
Прав си, че малко ни замазват очите. Но дългосрочно, за да може до 5-10 години транспорта в София да стане наистина Европейски трябва да си вдигнат цените.

Парите сега не отиват там където трябва, пък и намаления за пенсионери, студенти и ученици трябва да има. Виж всички други - полицай и тн не трябва, за депутати да не говорим.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Поредното увеличение
« Reply #18 on: 06.02.2006, 10:28:46 »
Quote from: bgpower
Парите сега не отиват там където трябва
Ето това е ключовото изречение! Сумите от всякакви увеличения отиват в общата каса, от която се плаща за разнасяне на сметта от Суходол до Чукурово, бездомните кучета, ромските къщички, командировките на общинските хрантутници и т.н. и т.н. Маршрутките са на цена, равна на два билета, и функционират - и бусчетата се обновяват, и явно фирмите инкасират печалба. Докато в МГТ явно ефективността не е на ниво и даже по 3 евро да стане билетът, пак няма да стигат парите.

Същото стана с пътищата. Уж парите от винетките щяха да отиват в подобряване на пътната мрежа. И какво? Имаме прескъпи винетки (ще отбележа само, че винетката за Швейцария, включваща всички магистрали и тунели, с изкл.на граничните струва 40 франка, което е 50 лв. А правете сметка, колко е "лесно" поддържането на швейцарските пътища, голяма част от които са планински). Е, никой не е очаквал през 2005 г. да грейнат всичките пътища, но спокойно можем да кажем, че с приходите от винетките не се направи НИЩО!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Поредното увеличение
« Reply #19 on: 11.02.2006, 15:45:09 »
Един приятел ме убеди, че е много по-изгодно да си гратис - за 2 г. возене във 88 са го глобили 2 пъти, а колко ли щеше да даде за карти....След увеличението и аз минавам гратис!