Author Topic: Откриха нова елементарна частица  (Read 872 times)

Offline tm0

  • Нямам спирка
  • *********
  • Posts: 3594
    • View Profile
http://bnt.bg/bg/news/view/79469/otkriha_li_bojestvenata_chastica
Огромен научен успех. Учени от ЦЕРН обявиха, че са открили нова субатомна частица, която може да е Хигс бозона, наричан "божествената частица" заради ключовата си роля във формирането на Вселената.
Изследователите преследват неуловимия досега Хигс бозон вече 45 години, за да разберат как атомите придобиват маса. Откритието е от изключителна важност за разбирането на Вселената.
В този час петима водещи физици дават пресконференция в Европейската организация за ядрени изследвания край Женева. Те трябва да обяснят резултатите от работата на два екипа от така наречени Хигс ловци в ЦЕРН.

http://www.bnews.bg/article-53718
Учените от Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) обявиха на очакваната с трепет конференция на физиците в Мелбърн, че са открили нова частица, чиито свойства са последователни с тези, които се очакваше, че принадлежат на Хигс бозон.
Съществуването на "божествената частица" беше обяввено от ръководителите и на двата екипа - CMS и ATLAS. Така откритието беше потвърдено от два независими екипа, които анализираха данни, получени по различен начин.
Научното тъсене на частицата отне на човечеството половин век.
Съществуването на Хигс бозон е предположено от Питър Хигс и други теоритични физици през 1964 г. и е ключов в Стандартния модел – цялостната теория за функционирането на вселената, разработен от Айнщайн.
Присъствието на 83-годишния днес Хигс на представянето на резултатите бе особено трогателно. Той се просълзи, докато учените обявяваха откритието. Ученият има шанса да е от малцината теоретични физици, доживяли доказателството на теорията си. А изпробването на тази бе осъществено с невъобразимо сложни и скъпи експерименти.
Днес обаче, вече имаме основания да смятаме, че именно тази частица е придала маса на Вселената след Големия взрив преди 13,7 милиарда години и е направила възможни образуването на звездите и планетите и появата на живот.
Доказателството за съществуването на Хигс бозон е най-големият напредък от десетилетия насам в разбирането ни за това как работи вселената.
Това е само началото на изучаването на "божествената частица". Изследванията ще продължат в Големия адронен колайдер до ноември тази година. След това ще има дълга техническа пауза от 20 месеца и към края на 2014 ще заработи с енергия, близка до максималната възможна за техниката, от 14 TeV (14*10¹² електронволта).
████████████████████████ The X-Files season 07 episode 20