За мое съжаление в следващите точки ще засегна една дълго и безполезно дискутирана тема - "табелки". Най искрено исках да си го спестя, но като ги видях на живо 0 възмущението ми е неописуемо.
4. Започвам с цветовете на табелките на входовете. Заставаш пред позлеза и виждаш не само талелката на спасителите, но и официалния знак и надпис на метрополитена. Двете са със съвсем различен стил и недопустима за мен цветова комбинация. От една страна стои приятно меко синьото М с голямо и хубаво име на станцията, заедно с това под него виждаш турско синята табела на спасителите. Двата варианта на синьото по никакъв не трябва да се срещат на едно място, на снимки и на екрана може и да преглътна такава цветова комбинация, но на живо погледнато имам само едно определение - цигания в цветовото изпълнение. Страшно ми харесва контраста в новите табели, но само на екрана на лаптопа, или пък на снимката с тъмно синята станция. На живо не си пасва по нищо и с нищо - съществуващите меки и пастелни цветове на станциите. А пък на снимката по-горе от перона недопустимите отенаци на синьото са толкова много, че веднага става ясно коя цвят трябва да изчезне.
5. Размерът на табелките се оказа абсолютно приемлив (за мен). Признавам си, очаквах разточителство в размера на табелките, поне до колкото ги гледах на снимка и на компютъра. Това се дължи единствено на изключително дребния шрифт с който са самите надписи. С умиление си препрочетох няколко общоприети в света документа за такива надписи, които уж били и в осонвата на спасителното предложение. Да, ама там се посочва че празното поле над и под надписа трябва да е 0.5 от размера на шрифта, т.е. пловината от табелата да е заета с информативния надпис, а не с турско синьо ...
6. По отношение на надписите: Абсолютно си затвърдих мнението, че такива указателни табелки вършат работа само ако човек предварително се запознае с подробното описание - плана на станцията на стената. Имам претенции за определено ниво на интелигентност и житейски опит, справям се лесно с обясненията на перона, но след като успея в плана да намеря това, което ми трябва, табелките вече не са ми нужни! Самите табла със схемата, разписания и т.н. са с изключително малък размер, шрифтът е изключително дребен, в пъти по-малък от този на Младост 3 например. Можеш да го прочетеш само от непосрествена близост и то ако няма някой друг, залепен и съзерцаващ нещо с полезен размер А4. Номера на спирките (четирицифрени) на ГТ, които 100% имат смисъл само за някои съфорумци, или за служители на ГТ, които никога няма да ги четат (защото си ги знаят). Пиктограмите, от които изпъква единствено цветното кръгче, а не символа вътре в него, са изключително дребни и незабележими от разстоянието, от което са четими останалите елементи на табелите. И т.н. и т.н. Мястото, на което се намираме, е означено с нищо незначещо синьо правоъгълниче, а не с общоприетото червено кръгче YOU ARE HERE (което обикновено е лепенка и наистина показва къде се намирате). Освен на тези малки табълца номерата на линиите от ГТ може да се видят чааак на самия изход.
Ще допълня с едно инженерно пояснение - ако някъде има написани много неща, това не означава че получаваш много информация. Самите табла съдържат много елементи, но сами по себе си не са информативни. Получавайки информацията от съответното малко табълце самите табелки стават излишни.
Съжалявам че някои се обидиха от предишни мои радзсъждения по въпроса, нищо лично - но това, което видях с очите си е абсолютна НУЛА.
Следва продължение ...