Author Topic: Градски и жп транспорт в Румъния  (Read 150075 times)

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Градски и жп транспорт в Румъния
« Reply #440 on: 09.09.2024, 10:09:16 »
Минавал съм много пъти през Букурещ Север заради екстремни метъл концерти и фестивали и гарата е стара, мръсна и занемарена, но влизането и излизането е доста удобно, има повече места за хранене в сравнение с Централна гара, има будки и автомати за зареждане на карти за градския транспорт до входа. Не съм имал никакви проблеми с фестивална униформа Metal Gates.  :rolleyes:

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #441 on: 09.09.2024, 12:39:37 »
Освен за ГТ от автомати може да си купиш и билет за който и да е влак, а като видят че не се оправяш веднага идва служител и пита дали имаш нужда от помощ. Естествено онлайн не може само за влаковете за София и Варна. Даже за Молдова може вече.

Иначе да, че е старо е така , но за мен е удобно и практично. Не ми се видя да е толкова мръсно като всяка голяма и стара европейска гара си е според мен.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #442 on: 09.09.2024, 14:05:25 »
Абсолютно, и пътищата им са перфектни.
Да, самата перфектност са. Невралгичните  презкарпатски подходи към Букурещ са доникъде като магистрали. Обикновените пътища са адски спънати - минават през безброй села и паланки. При това трансилванските села са дълги и тесни, т.е. пътят ти минава предимно с 50 км/ч.

Ако все пак Шенген се случи,  единственото, което може да ме убеди да мина през Румъния, са 5-часови гастарбайтерски опашки на Хоргош и Калотина.  При това, ако турците тръгнат през Румъния, не ми се мисли какво ще се случи от Лугож до Калафат и после в България.
« Last Edit: 09.09.2024, 14:09:22 by blagun »

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #443 on: 09.09.2024, 17:06:32 »
Турците никога няма да минат оттам, защото през Сърбия им е най-пряко.
Селските пътища в Румъния са малко по-зле, кръпки, неравности, вълнички. Но дупки не видях. Става дума за Виделе-Гюргево. Миналото лято пътувах с кола оттам. В селата няма тротоари, но са живи, няма порутена къща и си живеят много хора.
« Last Edit: 09.09.2024, 17:08:40 by yogimax »
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #444 on: 10.09.2024, 14:11:05 »
Има вече доста турци, които минават през Видин. Основният проблем на пътищата в Румъния е, че са опасни, дори повече от българските. Постоянно трябва да си отваряш очите на 8 за камикадзета. Иначе от Калафат до Лугож има невероятна природа и гледки, но трябва да се внимава.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #445 on: 15.09.2024, 09:34:24 »
Междувременно докато ние се мотаем: Romania wants to buy 58 short-distance electric trains
« Last Edit: 16.09.2024, 10:24:25 by difian »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #446 on: 16.09.2024, 10:26:01 »
Междувременно докато ние се мотаем: Romania wants to buy 58 short-distance electric trains
Ние не се мотаем - при нас се саботира, а от 3-4 години има публична битка за наша сметка, към #КОЙ/КОИ да оттичат всички средства...  :help: :neznam: :bag:

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #447 on: 16.09.2024, 11:01:52 »
Трябва да има справедливост - парите да отиват в правилните джобове.  :)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #448 on: 24.09.2024, 14:33:10 »
Представяне на новите влакове на Алстом в Румъния. На пръв поглед много приятно изглеждат, макар и регионални според мен стават и за по-дълги разстояния. Имат си масички, подлакътници, достатъчно отстояние между седалките. Ако и нашите Шкоди са подобно изпълнение ще е ОК за пътуване от 4-5 часа според мен. От 13.00 нататък ги представя подробно.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #449 on: 26.09.2024, 12:33:19 »
Кое му е приятното на това, изглежда като модернизация на чамуга  :laugh:

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #450 on: 26.09.2024, 12:45:06 »
..според мен стават и за по-дълги разстояния. Имат си масички, подлакътници, достатъчно отстояние между седалките. Ако и нашите Шкоди са подобно изпълнение ще е ОК за пътуване от 4-5 часа според мен. ..

Не става това за 4-5 часа, седалките са фиксирани, твърди и тесни. Не видях и контакти. Това са влакове за максимум 2 часа да прекараш вътре.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #451 on: 02.10.2024, 12:25:05 »
Малко сники от Румъния, Крайова, Ръмнико Вълчеа, Сибиу, Брашов и др. Почти не видях вагон без климатик или без химическа тоалетна. Дори по разни ж.п. клонове, дизелов локомотив с 1-2 климатизирани вагона, подобни на нашите 97-ма и 43-та серия но модернизирани. Почти никъде не видях издраскани вагони с много малко изключения. Влаковете им се ползват доста, харесва ми че се ползват много от млади чисти хора и от семейства. В доста от влаковете на по-дълги радстояния има барче с храна в един от вагоните, също и отделение за превоз на велосипеди и места за детски колички.  До много дестинации има директни вагони, които се прикачват от влак на влак, дори линията да става неелектрифицирана вместо да се прекачваш просто сменят локомотива. Доста удобно като цяло да му е кеф да пътува човек.

ГТ на много места вече е с електрически ПС, Солариси и на места китайски. Сълченени чисто нови автобуси имадори в по-малки градчета, също и обособени бус ленти.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #452 on: 02.10.2024, 14:10:56 »
Почти никъде не видях издраскани вагони с много малко изключения.

Защо румънците успяват да се справят с тази напаст а при нас положението е толкова зле?

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #453 on: 03.10.2024, 17:27:26 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #454 on: 03.10.2024, 17:43:05 »
CFR Calatori допуска сериозни закъснения - миналия петък пътувах за фестивала Metal Gates и до Русе закъснението беше около половин час, след това нарастна до повече от два и изпуснах първите три групи. На връщане в понеделник закъснението беше около половин час до Русе.  :rolleyes:
« Last Edit: 03.10.2024, 18:05:45 by V.Peichev »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #455 on: 04.10.2024, 18:22:58 »
Почти никъде не видях издраскани вагони с много малко изключения.

Защо румънците успяват да се справят с тази напаст а при нас положението е толкова зле?
Честно казано нямам идея. Или има строги наказания и охрана ако хванат някой и за това не смеят да пипат, или изметта в обществото е по малко и хората се занимават с гаджета и по смислени неща, вместо с драсканици.

Ако почнат и у нас да им запорират сметки и имущество като ги хванат за да покрият щети за хиляди веднага ще престанат .

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #456 on: 04.10.2024, 22:41:38 »
Иво, измет по света навсякъде има, дори и в Швейцария. Проблемът е, че при нас тя е в особено големи размери.
А иначе вероятно отговорът е, че на някой му пука и явно графитите се чистят, за разлика от нас.

Offline garethtrooper

• Приятел на ГТ
  • Transport enthusiast
    • View Profile
« Reply #457 on: 11.10.2024, 07:31:33 »
Трамваи в Тимишоара на площад Piata Traian

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #458 on: 06.11.2024, 21:27:23 »
Старо филмче за влаковете в Румъния от 1997 г. Доста сиво, неблагоустроено и мизерно е било там тогава. Същото като в България. Лоши пътища, дори се вижда че главната улица до гарата в Синая е цялата в кал, не се вижда въобще асфалт. И много цигани се виждат. Но има някои вагони, които и сега още се движат там. Виждат се само дачии, лади, само стари и евтини коли. Доста бедност лъщи от филмчето, пак казвам, и в България тогава изглеждаше точно по същия начин. Били сме на едно ниво, и дори малко по-добре, сега е обратното.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #459 on: 06.11.2024, 22:46:14 »
И въпреки всичката бедност във вагоните има бели калъфки на седалките и завеси, чисти са и в едно фирмено оцветяване. Архитектурата си е внушителна в Румъния и това някак впечатлява дори в голямата беднотия. Също и някак европейското мислене и европейския начин по който се случват нещата там, няма го това соц. мислене и манталитет като че ли.

Фен на автобусите ЧАВДАР