Author Topic: Градски и жп транспорт в Румъния  (Read 183925 times)

Offline Tony

• Защо пиша толкова много?
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Форум за градски Транспорт Варна
Re: Градски и жп транспорт в Румъния
« Reply #200 on: 05.06.2012, 21:44:21 »
МАНът, на който си пуснал снимки е модел EL, low-entry версия и не виждам причина да не е турски.
Червените автобуси са Breda Menarini bus, произведени в Италия и доставени 2ра ръка оттам.

RIP 8155 (1992-2019), 8157 (1990-2019)

Offline freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #201 on: 05.06.2012, 21:56:31 »
Продължавам с омразните за мене малки автобусчета каквито в Турция са завзели целия автобусен транспортен сектор. Най-вече линиите преминаващи през центъра се обслужват от тях. Въпреки че една от снимките е на междуградски автобус същите са и градски - просто там където живея минава трамвая и една единствена ДАКова линия и са ми неудобни за снимане тез автобусчета:

И завършвам със старите добри ДАКове (даже не знам дали се водят ДАК и автобусите им). Като бройка линии най-много се обслужват от ДАКове но забелязах че това са линии с огромен интервал. Пред моето жилище минава линия 24 която има по един курс на час и през няколко часа два (интервала трябва да е 40 или 50 минути) и това е и причината да не съм я снимал все още  :D Тези автобуси са в потресаващо състояние - много по-зле на вид от нашите пернишки тролеи ДАК а вътре са пълна скръб - криви и лющящи се плоскости от вода най-вероятно някакви изпочупени пластмасови седалки закрепени с тел,клатещи се във всички посоки дръжки и задимен салон.Вратите им са изгнили и в най-честия случай се отварят с ръце  :neznam: Също така тези рейсове са истински враг на озоновия слой и имам чувството че ако всички превозни средства в страната бяха със същата консумация и издаваха същата пушилка Румъния щеше сериозно да загази със задълженията си по протокола от Киото  :D

И накрая един доста застъпен за града транспорт на който не съм правил снимки - микробусния - има една частна фирма която обслужва десетина линии и винаги са пълни бусчетата. Всичките са нови и по-комфортни от нашите - вътре са луксозни с климатик и автоматична врата. Билета им е равен на този за градския транспорт.

« Last Edit: 05.06.2012, 22:01:23 by freepigeon »

Offline freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #202 on: 05.06.2012, 22:05:04 »
МАНът, на който си пуснал снимки е модел EL, low-entry версия и не виждам причина да не е турски.
Червените автобуси са Breda Menarini bus, произведени в Италия и доставени 2ра ръка оттам.

Добре,ръся си пепел на главата,извинявам се че обърках автобуса Бреда-Менарини с холандски . Мисля че мановете не са турски заради изпълнението вътре - имат добри и комфортни салони с хубави седалки.Може и да са  турски не съм ги купувал аз - просто дадох предположение и мнение.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #203 on: 05.06.2012, 23:56:06 »
Ха! Прави ми впечатление, че на контакторните KT4D, купени отдавна от Берлин са добавили климатици! Браво! Трамкар да си вземе поука от този репортаж!
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #204 on: 02.07.2012, 12:27:46 »
Пресни впечатления от МГТ в Букурещ. Снимки не съм правил поради липсата на нещо впечатляващо.
Трамваите в Букурещ са от окаяни до "стари, но запазени". Придвижването с тях е изключително бавно въпреки наличието на автономни трасета или отделянето на трасетата от автомобилните платна с колчета "а ла Алабин". Просто спирките са ужасно нагъсто и това убива предимството от преодоляването на задръстванията. В трамваите кипи силен социален живот:
- продавачи на дребно - в случая на ветрила и флумастери.
- музикални изпълнители - помните акордеонистите по ТМ22, нали? Има ги още в Букурещ
- проповедници - някакъв пич на 20-тина години разнасяше някаква снимка и доста страшно викаше - "думне ностру" (Боже наш). Съдейки по интонацията, ставаше дума, че краят е близо и всички трябва да се покаят, като за начало  му пуснат някоя лея.
Всички гореизброени персонажи активно обикалят в трамваите и се отъркват в хората.

Тролейните и автобусните маршрути са значително по-бързи и с раздалечени спирки, но пък ги хващат тапите по севтофарите. Пътувах и с новички автобуси - климатизирани, с аудио уредба и изписване на следващата спирка и връзките с други линии.

Старите метростанции са доста очукани, на Unirii си е направо гадно като в подлеза на Централна гара - София. Вагончетата изглеждат по-просторни - може би заради по-прибраните габарити на седалките и това, че се преминава от вагон във вагон. Информацията по табелките е повече от окаяна.

Offline abs111

• View Profile
« Reply #205 on: 05.11.2012, 13:11:32 »
Няколко снимки от румънско,като последната е от планинският курорт Poiana Brasov.
Не са качествени,тъй като съм пълен аматьор в снимането на ГТ.
« Last Edit: 05.11.2012, 13:14:14 by abs111 »

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #206 on: 05.11.2012, 15:18:01 »
Прави ми впечатление, че в Румъния не се ползват съчленени автобуси - даже ДАК са рязани всичките. Това поради каква причина?
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline abs111

• View Profile
« Reply #207 on: 05.11.2012, 15:54:46 »
Специално за Брашов,откъдето са тези снимки,улиците са много тесни.За Букурещ  се учудвам,че невидях нито един съчленен.Може би пътникопотока не налага съчленени автобуси  :neznam:

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #208 on: 05.11.2012, 16:32:26 »
Именно за Букурещ и големите градове. По-назад колегата казваше как вечно са пълни автобусите, а и преди време имаше крупна доставка на 500 автобуса са Букурещ, всичките от които бяха единични. Може и е наложена идеята за много автобуси на малък интервал, но за мен тя е нож с две остриета.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #209 on: 05.11.2012, 16:51:03 »
Букурещ направиха много голямо обновяване на автопарка си и не бяха само 500 Ситаро, а 2х500. Първите бяха от модела преди фейслифта, останалите 500 от този след. Там също си обновяват тролейбусите с къси, смесено производство на шаси Ирисбус Сителис/Астра. Тълкувания може да има всякакви от наша страна, не им знаем обективните причини. В Букурещ има силно развито метро. За сравнение, в Мадрид, град с население около 4 млн. души и с над 10 линии на метрото, автобусите също са почти на 100% къси и се качва само от първата врата... Автобусът далеч не е с най-ефективния при обслужването на натоварени направления, ако ще и тройносъчеленен да е! ;)

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #210 on: 05.11.2012, 17:29:45 »
Двойно и тройно съчленените автобуси са безумие - подобни пътникопотоци се обслужват много по-ефективно от скоростен обособен релсов транспорт.  :( Единично съчленените имат място в градове с по-слабо развит релсов транспорт, също и по направления където пътникопотокът е твърде голям за единични автобуси, но недостатъчен за релсов транспорт такива има в практически всеки град над 500 000.  :)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #211 on: 05.11.2012, 18:23:09 »
Като бях в Букурещ, ми направи впечатление, че имат доста развита трамвайна мрежа, почти всичко беше в релси, много трамваи, много маршрути. От трамваите има и доста двойносъчленени, почти същите като нашите Т8М900, но произведени в Румъния, някъде даже бях качвал техни снимки. Метрото има и кръгова линия. Явно разчитат предимно на трамваите и метрото, но и автобусните линии са мноого. Нямам идея колко е Букурещ, дали са 4 000 000? Но не видях нито съчленен автобус, нито съчленен тролейбус. Направили са същата грешка като нас с единичните по 111, 204 и тн.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline abs111

• View Profile
« Reply #212 on: 05.11.2012, 18:43:34 »
Букурещ е 2 300 000 население.

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #213 on: 05.11.2012, 23:54:04 »
Каквото и да си говорим, автобусът остава най-гъвкавото превозно средство спрямо промени. Двойносъчленените автобуси побират много хора, но подръжката им е горе-долу колкото на трамвай, а трамваят събира доста повече от двойносъчленен автобус. Така че аз съм на мнение, че най-полезни са нормалносъчленените автобуси.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #214 on: 06.11.2012, 00:11:12 »
Аз предлагам на фаворитизираме абсолютно нищо. Всеки вид превозно средство има свои специфики, предимства и недостатъци, а изборът при всеки казус е обвързан с конкретни условия на момента (дори лобистки интереси може да наклонят везната при закупуването на 1000 единични автобуса)... ;)

Offline freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #215 on: 07.11.2012, 22:13:53 »
Ами лично аз в Крайова съм питал защо не се купуват и ползвали ли са съчленени возила и отговора беше че не - едно време са пускали по повече автобуси един след друг когато е имало повече хора но никога не са имали съчленени автобуси. В Крайова от по-големи автобуси (или повече коли на линия) по основните линии има крещяща нужда,въпреки че не знам дали е възможно тъй като както колегата каза може и причината да са улиците им,повечето линии минават пред страшно тесни улички в централната част на града и съответно всички линии в центъра в едната посока минават по едни улици в едната посока а по други в другата.

Offline Mike503

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #216 on: 22.05.2013, 17:44:22 »
Няколко кадъра от разходката ми в Букурещ. 180 минути возене в 410-1/6, повечето от които бяха в кабината на климатик.  :jump:
ТРАМВАЙНО ДЕПО "КРАСНА ПОЛЯНА"

Offline NiGhtPiSH

• Sofia Hardcore
    • View Profile
« Reply #217 on: 06.06.2013, 12:12:50 »
Бесарабията е изключително красив мост! :)
"Бирата е най-великото изобретение. Колелото също не е зле, но не върви с пържени картофки."

Offline zirka

• Наистина съм луд
  • www.GTBURGAS.eu
    • View Profile
    • Email
« Reply #218 on: 09.02.2014, 15:54:35 »
Кълъраш
Малък град, намиращ се от другата страна на Силистра. Най - интересното в близкото минало за него е било, че по времето на социализма, прокопават канал, който се превръща в ръкав на Дунав. До него е трябвало да построят металургичен комбинат, а в полученото удобно пристанище да акостират шлепове с руда от бившия Съветски съюз. Но идва края на 80 - те, единствено каналът е почти завършен.
Градът е приятен, но и паркът на ГТ му е интересен. Успях да видя (беше преди три месеца) само един Икарус 260, с две врати, но със свалени номера, явно вече бракуван! Иначе малките им рейсчета в определени часове се препълват. Автобусите имат електронни табла, но слагат и други табели. А те самите са турски сглобки, като доста странното ми стана, че на Мерцедеското Конекто е монтиран двигател МАН – вероятно доскоро подобно съчетание би било немислимо, даже с условностите покрай вече остарелият или продаден модел от Мерцедес на други.

« Last Edit: 09.02.2014, 16:03:41 by zirka »
WWW.FORUM.GTBURGAS.EU

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #219 on: 09.02.2014, 16:15:48 »
... А те самите са турски сглобки, като доста странното ми стана, че на Мерцедеското Конекто е монтиран двигател МАН – вероятно доскоро подобно съчетание би било немислимо, даже с условностите покрай вече остарелият или продаден модел от Мерцедес на други.
Това на последната снимка не е Мерцедес О 345 Конекто! ;) Открийте десетте разлики:

Марката и моделът са Tuerkkar City Angel! ;)
« Last Edit: 09.02.2014, 16:22:10 by difian »