Author Topic: Проект за Интегриран градски транспорт - Бургас  (Read 193909 times)

Offline west_1984

• Наистина съм луд
  • --==WEST_1984™==--
    • View Profile
И от мен една- от Кауфланд - "Славейков" в ранния следобед.... BIG BROTHER WATCHING YOU!!!  :D

Offline dakata

• Писател
  • **
    • View Profile
Революцията в градския транспорт започва от юни. Ето колко ще струва билетчето

Във всеки автобус качването ще става през първата врата

Новата електронна билетна система и новата транспортна схема, които ще бъдат въведени в градския транспорт в Бургас, ще заработят от юни месец тази година. Зам.-кметът Красимир Стойчев и управителят на ОП „Бургасбус” инж. Петко Драгнев представиха днес новата система и поясниха, че тя първоначално ще работи заедно със старата, докато бургазлии свикнат с промените в градския транспорт.

Електронните карти, чиято продажба започва още от месец май, ще се издават еднократно и след презареждане ще могат да се използва през цялата година.

"Проблемният момент, ако изобщо можем да кажем, че има такъв, е самото издаване на картата, което трябва да стане в Транспортната къща или от билетен център в Бургас. Самото зареждане може да се извърши от вендинг машите, които ще бъдат разположени на 7 точки в Бургас, а след това и по интернет", каза инж. Драгнев.

Машините ще работят на български и английски, за да могат и чужденците да се оправят с електронна система. Такива ще има на автогара Юг, терминал "Меден рудник", автобусни станции "Изгрев" и "Славейков", Централна автобусна спирка и две на спирката на МБАЛ. Вендинг машините ще предлагат зареждане на пластик картата, проверка на сумата в нея и купуване на билет, който също ще бъде във вид на карта.  Една карта може да се използва и от 10 души, стига да се валидира 10 пъти в автобуса. Хартиени билети ще могат да се купуват само от шофьора. Идеята е всеки да заплати броят на пътуванията, каквито наистина е ползвал.

Във всеки автобус качването ще става през първата врата. Хората ще влизат, ще валидират картата си, след което ще се предвиждат назад в превозното средство. На излизане те отново ще трябва да валидират картата си на друг апарат, за да се извърши зониране. Втората врата в автобусите ще бъде за инвалиди или майки с колички, където също ще има валидатор.

"Бургазлии са достатъчно интелигенти да се справят с новата система. Взели сме пример от много градове в Западна Европа и съм сигурен, че хората ще свикнат бързо", изрази увереност Стойчев.

Еднократният билет, за пътуване без прикачване с електронна карта ще струва 0.95 лв. Ако обаче билетът бъде закупен от шофьора - цената е 1,50 лв. Ако закупите билет от 0.00 до 4.30 часа стойността е 2 лв.

Времевият билет (стойност за едно пътуване за определено време с ползване на повече от едно превозно средство) с електронна карта ще струва 1 лв., а закупен от водача - 2 лв. Картата за един месец за всички автобусни линии ще струва 70 лева. Глобата за нередовен пътник ще е 20 лв.

При загуба електронната карта се блокира, като е предвидено да се издава нова със сумата, с която е била заредена старата. При изтичане на месеца средствата в картата се прехвърлят в следващия и има възможности за ползване на максимален брой транспортни линии без оскъпяване.

Община Бургас започва и разяснителна кампания за новата система. Планира са обществени обсъждания, на които темата ще бъде дискутирана. а за възрастните хора ще има специални сбирки в пенсионерските клубове, където ще системата ще им бъде обяснена подробно
http://www.flagman.bg/article/99321
Прави впечатление качването само от първата врата, което според мен не е много удачно. Другото е сериозното намаление на картата за цялата градска мрежа от 85 на 70 лв. Но като се има в предвит че в София е 50 лв, има много да наваксваме

Offline Bus_lover

• Нямам спирка
  • Закривай!
    • View Profile
    • Email
И пак нищо не се казва за крайградските линии. При тях няма да има сигурно къде да се валидираме. Дали билетът за пътуване в рамките на града ще остане 1 лев или и той ще скочи с 50%, принуждавайки ни задължително да пътуваме със Соларисите, ако не ни се кихат тези 50 ст. отгоре?
Quote from: Анонимен мераклия
искам да започна работа като проверител към Бургасбус имам више образувание!

Чакам, чакам, останах си с чакането...

Монолог, ама всички скришно го четат и обсъждат!

Offline $h@IdEr

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 359945577
    • MSN Messenger - dilly-m@hotmail.com
    • AOL Instant Messenger - dillyan96
    • View Profile
    • Рекламни концепции на бургаски Солариси
    • Email
Еййй, не разбраха, че това качване от първа врата само ще бави целия превоз! Да разгледаме следната ситуация: БРТ линията, пиков час, около 18:00. 30 човека се качват от спирката на МБАЛ от първа врата, 15 от тях са без електронна карта, а трябва да си купят билет. Всеки пътник се обслужва за около 6-7 секунди, вкл. приемане на сумата, връщане на ресто, късане и даване на билета (по наблюдения от софийския ГТ). 15x6=90 сек. бавене само на едната спирка. Ако се използват съществуващите спирки, например, по лъча за Изгрев, това са някъде около 30 спирки, на помня точно. 90х30=2700сек., т.е. около 45 мин.  в най-лошия случай в час-пик, което е много! Дори и да са 5-6 човека без билет, това са минимум 15 минути забавяне. Като сложим и бутането в пълния автобус, пак ще има бавене с качването и съответно закупуването на билет.
И пак нищо не се казва за крайградските линии. При тях няма да има сигурно къде да се валидираме. Дали билетът за пътуване в рамките на града ще остане 1 лев или и той ще скочи с 50%, принуждавайки ни задължително да пътуваме със Соларисите, ако не ни се кихат тези 50 ст. отгоре?
Ами логично е в градски условия да се плаща 1,50 и в крайградски автобус. Никой не може да те задължи да пътуваш в Соларис, да не говорим, че и ТЕДОМ-ите са част от вътрешноградската и кварталната мрежа на ГТ. Вероятно ще бъдат монтирани валидатори поне в старите градски автобуси, Конектата със сигурност ще се сдобият с такива.

Offline dobriii123

• Маниак
  • Фен на железопътния и градския транспорт! :)
    • View Profile
    • Email
Аз никога не съм бил в Бургас, но защо при условие, че системата за таксуване е нова и модерна, защо трябва да се закупуват билети от шофьора? Според мен трябва всичко да е механизирано и да се премахне влиянието на човешкия фактор. Шофьорът си има други задължения.
Този метод ми е познат от автобусите на „Цветина" по линията за Мездра - пак по същия начин таксува пътниците и не тръгва до като не бъде таксуван и последният. Но това е сравнително слабо натоварена линия на фона на бургаските. Смятам, че за Бургас този вариант изобщо не е подходящ.

Offline pesho

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
и в Русе всички тролейбусни линии и много автобусни са без кондуктор и докато се таксуват всички пътници е много забавяне във времето за пътуване 
За развитието на общински градски транспорт в Русе и изгонването на частните фирми!!!

Offline did_ko

• Нямам спирка
  • гигантски радиоактивен термит - мутант
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Аз никога не съм бил в Бургас, но защо при условие, че системата за таксуване е нова и модерна, защо трябва да се закупуват билети от шофьора?
Ще се осъществява смесено таксуване с право на избор от страна на пътниците. Ако закупиш билет от вендинг машина (подобна на всеизвестните кафе - машини) цената е 1 лв, ако решиш да закупиш билет в автобуса цената е различна - дневен билет ще струва 1. 50, а в малките часове на нощта между 0 и 4 часа цената скача на 2 лева.

Всъщност тази система с продажбата на билети от шофьора си е "абсолютна новост". И отново ще се появи някой индивид, който ще кара бавничко, с цел да продаде повечко билети.:D И ще получи прозвището "Гладния" по подобие на човек карал през 1996 година Чавдар 141.

Тогава обаче пътниците се качваха през всичките три/четири врати. И имаше доста гратисчии. На мен ми е интересно, как ще се следи точно за гратисчиите, при положение, че и останалите врати на автобусите ще бъдат отворени по време на престоя на возилото на автобусната спирка. А цената на билет, закупен от шофьора се вдига на 1,50 лв.
Мразя да пиша и говоря за автобусите с марка "Чавдар" в минало свършено време.

Насилственото натъпкване на пътници в BRT  линиите е транспортен геноцид спрямо населението в Бургас

В ГТ Бургас НЕ ДОСТИГАТ АВТОБУСИ

Ако някои пост не ви харесва - можете да натиснете бутона "Информирай модератор".

Offline $h@IdEr

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
И имаше доста гратисчии. На мен ми е интересно, как ще се следи точно за гратисчиите, при положение, че и останалите врати на автобусите ще бъдат отворени по време на престоя на возилото на автобусната спирка.
Като се замисля, точно никак – ще стане софийската простотия, приходите на дружеството ще паднат лавинообразно, тъй като ще се напълни, както е било едно време до 2002-ра, с гратисчии, пътуващи безплатно половин курс, а контрольорите няма да обикалят непрекъснато в рейса и да проверяват дали пътниците пътуват с редовни карти или билети, а ще се качват инцидентно в автобуса, както е в София. А я се качи контрольор в участъка, в който пътува гратисчията, я не се качи. В София, например, цели курсове в едната посока остават непроверени, така че си правете сметката, и в Бургас ще е същото....

Offline roshko25

• Писател
  • **
    • View Profile
От днес на спирка Надлез „Никола Петков“ (от другата страна на „Кл.Охридски“) и доколкото разбрах някои други спирки по ул. „Димитър Димов“ електронните табели изписват Интегриран градски транспорт на Бургас. :fan:

Offline $h@IdEr

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Ето ги в действие през нощта.

Offline did_ko

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Вече и на две от спирките в Меден Рудник /лакомата спирка и следващата я при бл.446/ работят електронните табла по спирките.

Насилственото натъпкване на пътници в BRT  линиите е транспортен геноцид спрямо населението в Бургас

Ако някои пост не ви харесва - можете да натиснете бутона "Информирай модератор".

Offline $h@IdEr

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Малоумие по бургаски – това на снимката е ИГТ таблото на спирката на 12А на "Галерия"/"Пиргосплод", която вместо да сочи към идващия към спирката автобус, е насочена с гръб към него. Освен, че е донякъде неудобно, в следобедните часове слънцето пече директно в дисплея и от надписа не се вижда абсолютно нищо (таблото беше включено). Другото което е, вместо да стои на отделна стойка, както са останалите табла, това е монтирано на стълба на уличната лампа, вероятно това е и причината да го монтират наобратно – защото следващият уличен стълб идва доста далече от спирката.

Offline abs111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Откога влизат в сила новите цени при вас?

Offline did_ko

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Чака се въвеждането на новата транспортна схема, а тя ще бъде въведена след доставката на седемте съчленени автобуса, предвидени за линия 61. Само че тази доставка ще се позабави известно време. В автобусната тема е пуснат линк по темата за доставката.

Offline $h@IdEr

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
В един от късите Солариси вече са монтирани  същинските валидатори на билети и карти. Много са готини, а това, което досега гледахте в автобусите, разбира се, бяха само поставки. :D

Offline roshko25

• Писател
  • **
    • View Profile
Малоумие по бургаски – това на снимката е ИГТ таблото на спирката на 12А на "Галерия"/"Пиргосплод", която вместо да сочи към идващия към спирката автобус, е насочена с гръб към него. Освен, че е донякъде неудобно, в следобедните часове слънцето пече директно в дисплея и от надписа не се вижда абсолютно нищо (таблото беше включено). Другото което е, вместо да стои на отделна стойка, както са останалите табла, това е монтирано на стълба на уличната лампа, вероятно това е и причината да го монтират наобратно – защото следващият уличен стълб идва доста далече от спирката.
Аз съм на мнение, че трябва ИГТ таблата, като тези в София и Ст.Загора (там съм забелязал), да светят в оранжев или червен цвят. Този бял шрифт при силно слънце трудно се разчита от по-далеч; за хора със зрителни проблеми да не говорим...

Offline plastikat

• Moderator
  • Маниак
  • www.forum.gtburgas.eu
    • View Profile
    • Email
Защо в тролейбусите няма монтирани валидатори?Не са ли част от прословутия проект? Кондуктори ли ще продават билетите?
www.forum.gtburgas.eu
Най-добрия транспортен форум.

Offline dakata

• Писател
  • **
    • View Profile

Ето такива схеми вече има поставени на някои спирки от BRT линията. Прави впечатление, че има някои промени по маршрутите. Например линия 11 и 12 няма да минава по новият пробив Комитов-Струга, а през МБАЛ. Освен линия 7 има и 7а за кв. Лозово, а уж щяха да са обединени. Има и линия 9а. Маршрутът на 3 (30) също не е както беше обявен първоначално.

Offline DVB_Racer

• Писател
  • **
    • View Profile
Вижда се, че линии 3 и 6 ще минават по част от бул. "Демокрация".

Offline Bus_lover

• Нямам спирка
  • Закривай!
    • View Profile
    • Email
Досега таблата изписваха само бягащия надпис "Интегриран градски транспорт на Бургас" или някакви несвързани цифри, но гледам, че днес някои по "Демокрация", ако не всички, изписват точния час на идване на 15-ката. Ето и снимка на това на спирката пред хотел "Аква":
Quote from: Анонимен мераклия
искам да започна работа като проверител към Бургасбус имам више образувание!

Чакам, чакам, останах си с чакането...

Монолог, ама всички скришно го четат и обсъждат!