Масов градски транспорт > За системата като цяло
Аварийни, специални(спомагателен подвижен състав)
giorev:
Движат се по релси, да. Интересното е, че предаването на въртящ момент към релсовите колела не става чрез някакъв сложен предавателен механизъм, а в гумите на камиона се опират едни барабани (те се виждат на първата снимка), които пък предават въртеливото движение, доколкото си спомням, чрез редуктор към колелата. Самите камиони са 4х4. Имал съм удоволствието да наблюдавам като дете един такъв чисто нов в действие по релсов път (до ТВ Кула) и тогава бях много впечатлен. Тогава електротранспорта имаше аварийни само ГАЗ-ки (51 и 53), те нямаха такива "екстри" и си спомням какво мъчение изглеждаше движението на такава аварийна по траверси - ръмжене, клатене, присецване и т.н.
Една забележка към агента - няколко пъти забелязвам, че пишеш за камиони ЛИАЗ. Историята е дълга, но като българин и още повече - по-правилно е да наричаш тези камиони Мадара Европа. Иначе сред шофьорите са еднакво популярни като "Шкода Европа" или само "Европа", но Мадара си е българска марка и макар произвеждала чешки и съветски камиони по лиценз да не я пренебрегваме:
- http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B0_(%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4) .
V.Peichev:
Видях такъв камиок да се движи по релси близо до Семинарията при последния ремонт на трасето в гората. :)
difian:
@Гьорев, защо въобще е необходимо предаването на задвижването на допълнителните колела? Металните могат да служат само за насочващи, движението си е от гумените колела, стъпили върху релсата. На сходен принципа са "guided buses", само че при тях има и бетонни стъпки за по комфортно придвижване и защото няма къде в каросерията да приберат големите колела, използват по-малки и насочващите се в допълнителни стени, но принципът за насочване на движението и следването на трасето е същият...
Ето снимка от строителството на новата линия към Свиленград от Гара Димитров град и багер, придвижващ се по релси:
url]
giorev:
Мадара-та не съм я проектирал и отговорът на въпросът ти ме изправя пред предизвикателство. Няколко предположения - по-добро разпределение на тежестта и равномерно износване на гумите, избягва се опасността от спукване на гума заради малката контактна площ. Според мен, няма как металните колела да са само насочващи, трябва да поемат и товара, оттам пък от гумите не може да се очаква да предадат висок въртящ момент, тъй като няма да имат необходимото сцепление с релсата. Багерът от снимката и по-точно оборудването му вероятно е проектирано само за придвижване от т.А до т.В, докато Мадара-та е твърде вероятно да може да тегли трамвай движейки се по релсите ;)
difian:
Разгледай снимките тук или прегледай някой от линковете при нормално търсене... Според мен има механизъм за вдигане/спускане на допълнителните колела и дотам... ;)
Google-->Unimog rail
Тук снимките са малки, но се виждат разни варианти, единият Унимог е с по-тесни гуми точно колкото за релсата...
На тази снимки си се вижда добре:
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version