Благодаря на всички за помощта. В крайна сметка, реализирахме мероприятието вчера. Аз прегледах разписанието на линии 12 и 10, както и на 66, за да си направя някакъв план. Точно както казва и колегата
Richi, хванах се за това 06:53, както е написано в разписанието, че има трамвай 12 посока към ул. Граф Игнатиев. Постарахме се да бъдем на спирката не по-късно от 06:50 и го хванахме. На ул. Граф Игнатиев се прекачихме на линия 10. Реших да обходим спирките в района и да им прегледаме указателните табели, понеже трамвай 10 пристигна около 07:30 и имахме време. Започнах от спирката, към която съм дал линк от гугъл стрийт вю в предишния си пост, понеже един от колегите каза, че точно тя е. Засилих се към табелата да я огледам и още щом видях линия 66 ми стана ясно, че това ще е спирката. Автобусът дойде около 08:00 и след като се качихме ние и още няколко други туристи, то почти не останаха свободни седалки. След като зави на светофара наляво, то спря на спирката 50 метра по-нататък - явно е можело и оттам да се качим, но пък може би нямаше да има къде да седнем, понеже и от нея се качиха хора, и си имаше 2-3-ма правостоящи. На слизане просто тръгнахме с голямата група туристи, които продължиха по паважа и ни отведоха до т.нар. "Стена". Хубаво беше, че има маркировка, а и една жена питахме да ни каже накъде. След ~100 минути катерене стигнахме до чакълестия път, който колегата
Metan показва в своя пост като подходящ маршрут за изкачване на върха. Този път го използвахме за слизането от върха обратно до спирката на 66. Нагоре си карахме по жълто-черните колове. Точно 90 минути пък отне втората част от мястото, където бяхме стигнали след 100-те минути изкачване, до самия връх. Тоест, общо го направихме за 190 минути цялото изкачване, което е 3 часа и 10 минути. Спускането беше доста по-бързо - за 90 минути. Видяхме една рекичка с няколко разклонения (или пък няколко различни рекички) да се спуска по склона и още на място си зададох въпроса Струма ли, Марица ли извираше от Витоша...? Сега гледам в уикипедиа, че дават, че Струма извира от Витоша, но пък от южния й склон, така че, явно, не е било Струма. Допреди да стигнем до чакъла, имаше нещо като бриз - ако се спреш на място и ти става студено, но пък ако се движиш бавно нагоре си е екстра. Нагоре, обаче, си беше ветрилник, а на самия връх направо ми стана истински студено. Добре, че беше заслонът с напалената печка вътре, та да се сгреем. На връщане видях един Land или Range Rover, който беше спрял
някъде тук - явно се е качил по чакъла.
edit: Но пък в 12:10 взехме автобус 66 обратно надолу... нещо сметката не излиза май...

Точно така, 100 минути беше цялото изкачване от обръщача на 66 до Черни връх. Часовете ги помня със сигурност - 08:45 ни стовари на хотел Морени. 10:25 бяхме на върха, 10:30 тръгнахме надолу, 12:05 бяхме пред автобуса.