Author Topic: Въпроси и отговори  (Read 199256 times)

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Въпроси и отговори
« Reply #240 on: 14.09.2015, 21:29:49 »
Мисля, че училището плаща, а за учениците е без пари и невинаги се ползват возилата на гт, понякога се взимат частни фирми.
Ако това е така, защо разписанията на тези курсове се публикуват на сайта на ЦГМ? Това оставя впечатление, че тези курсове са свободно достъпни за всички граждани.
Къде в сайта на ЦГМ са обявени тези курсове?
В раздел "Разписания" допълнителните ученически курсове са отбелязани като отделни направления към линиите, от където идват колите - А1, А44 и А81. За тези знам, може да има и други.

:arrow:

Дискриминация няма! Циганпетата получават безплатен автобус( да не кажа 5) и ги возят. Всичко се плаща от организация защитаваща техните права!
Да разбирам ли, че тези ученически курсове се плащат от някакво НПО и са насочени към деца от ромския етнос?

« Last Edit: 14.09.2015, 21:39:53 by vasko »
vasko - оригиналът! :)

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #241 on: 16.09.2015, 16:22:28 »
Циганските ги плаща Коалиция за България (Евро рома мисля, че е партията), само и само циганетата да ходят на училище. НО тези курсове не са част от никоя линия. Обслужват се от Земляне. А в толкова райони на България няма транспорт за българчета, които наистина искат да ходят на училище.... пък после нямало дискриминация на българите в България.....

А тези на 1цата примерно се плащат от Столична община и се обслужват от една кола по линията. Мисля, че беше 6-та или 7-ма кола и обслужва само ученици безплатно. Преди това и след това автобусът си работи по редовна линия.

Offline Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
« Reply #242 on: 16.09.2015, 18:42:25 »
Днес следобед видях 9029 на Карат да вози ученици в Левски Г, явно освен официалните ученически курсове имат и такива, които на са обявени в сайта на ЦГМ.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #243 on: 16.09.2015, 19:01:52 »
А тези на 1цата примерно се плащат от Столична община и се обслужват от една кола по линията. Мисля, че беше 6-та или 7-ма кола и обслужва само ученици безплатно. Преди това и след това автобусът си работи по редовна линия.
Ето това не разбирам. Защо СО плаща за допълнителен безплатен транспорт в неселено място/квартал, където има сравнително редовен обществен транспорт, който може да се ползва от учениците (както правят повечето останали ученици на територията на СО)?

И защо за учениците от тези училища придвижването до училище е безплатно, а аз трябва да си плащам ученическа абонаментна карта за същото? :neznam:

В град Банкя има редовни градски линии от кварталите Клисура, Михайлово, Градоман и село Иваняне. Като дори линиите от кварталите Клисура и Михайлово, както и от село Иваняне имат спирки, които се намират много близо до училището в града. Само линията от кв. Градоман спира по-далече от училището. Та защо учениците от въпросното училище не използват тези редовни градски линии да ходят на училище (както правим всички останали ученици на територията на СО), ами имат безплатни такива, които ги оставят пред главния вход?  :neznam:

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #244 on: 16.09.2015, 20:44:01 »
Днес следобед видях 9029 на Карат да вози ученици в Левски Г, явно освен официалните ученически курсове имат и такива, които на са обявени в сайта на ЦГМ.
Возят Италианския лицей, нямат нищо общо с градските линии.

Offline btr95

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #245 on: 16.09.2015, 20:55:18 »
Столична община го плаща, защото училището е общинско. А имат безплатен транспорт, защото училищщето е средищно. Ако си учиш в твоето квартално училище, няма да имаш транспортни разходи, ти обаче сим избрал друго училище. Не така седят нещата, ако на три села има 1 училище. В случая образованието е безплатно и държавата е длъжна да осигури транспорт.
Тм депо:Банишора
Тм мотриса: 713
Тм линия: 4

Offline Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
« Reply #246 on: 16.09.2015, 21:26:49 »
Вместо МОН и общината да купуват училищни автобуси, каквито могат да се видят в цялата страна и които извозват децата от околните села до областното училище (както @brt95 спомена), общината осигурява автобуси от СА, които извършват тази дейност. След като автобус 9001 (например) сутрин извърши един курс Село Кокаляне- 83 ОУ, той се включва по А1 цял ден, докато следобед не направи курс 83 ОУ- Село Кокаляне и не се прибере за гараж.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #247 on: 16.09.2015, 21:53:58 »
След като автобус 9001 (например) сутрин извърши един курс Село Кокаляне- 83 ОУ, той се включва по А1 цял ден, докато следобед не направи курс 83 ОУ- Село Кокаляне и не се прибере за гараж.
Разбирам системата. :) Не съм глупав.  :)

Но, все още не мога да схвана идеята. Подобни автобуси като на снимката от горния пост се използват между малки населени места, в които няма никакъв друг обществен транспорт (или той не е удобен за учениците). На територията на СО има достатъчно обществен транспорт, а учениците така или иначе са субсидирани и за това плащат по-малко от 50% от стойноста на абонаментна карта, т.е. държавата/общината вече се е погрижила за транспортните нужди на учениците.

Ако си учиш в твоето квартално училище, няма да имаш транспортни разходи, ти обаче сим избрал друго училище.
Ами ако кварталното училище не предлага това, което ученикът иска да учи?

Или, ако ученикът иска да учи в специализирана гимназия (езикова или професионална), която се намира делече от дома му?

А, пък в някои квартали има само основни училища...

Или пък капацитетът на кварталното училище е по-малък от всички деца за определен клас, тогава щат не щат някои ще трябва да пътуват до съседни училища...

:hm: :hm: :hm:

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #248 on: 19.09.2015, 02:22:26 »
Ако, ако, ако... Ако децата, които имат безплатен транспорт до въпросните училища не ги харесват, то те също ще трябва да си плащат за транспорта до някое друго училище ;)
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline btr95

• View Profile
    • Email
« Reply #249 on: 19.09.2015, 08:54:55 »
Обикновено става дума за начални училища до 7-ми клас, така че. Освен това ако няма друго училище на 20 км. околовръст, какъв голям избор имаш?  Ако не предлага това, което иска ученикът да учи, той прави като мен- 5 години ставаш в 4:00, за да хванеш първия, автобус, защото разликата между първия и втория е 1 час и 20 минути, плаща си транспорта и вижда, че първите автобуси и трамваи въобще не са толкова празни, колкото си мислят някои от форума.Вижда и простотията на ЦГМ, как интервала на линиите е 20 минути, но на една и съща спирка се изреждат всички възможни линии и то в един и същи час и общо взето така процедира.

Offline btr95

• View Profile
    • Email
« Reply #250 on: 16.10.2015, 21:23:05 »
Аз искам да задам въпрос по една хипотетична ситуация, според вас дали е основателно да се издаде заповед, вечер, след 20 часа, кото две превозни средства са в непосредствена близост и е възможно водачите да видят другото ПС и са по различни линии, да  се изчакват. Примера ми е конкретно за ТБ9 и трамваите спиращи на спирка"ул Дунав". Защото онзи ден 716 мина преди ТБ9 към 21:30 и след това пътниците за Орландовци трябва да чакат най-малко 19 минути, същото е и при други такива линии. Най-вероятно някой ще даде предложение за синхронизация на разписанията, но ТБ9 се движи в пик, средно на +14,15

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #251 on: 16.10.2015, 21:27:19 »
Заповед.. Трудно.. Особено познавайки манталитета на доста от водачите...
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline btr95

• View Profile
    • Email
« Reply #252 on: 17.10.2015, 22:32:13 »
Заповед.. Трудно.. Особено познавайки манталитета на доста от водачите...
Може би, но все пак едно такова действие би повишило нивото на транспортната услуга в пъти.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #253 on: 21.10.2015, 17:04:07 »
Заповед - не . Съвест , която липсва при някои . Аз обикновено чакам и тб9 и а 79 и 309 , както и други превозни средства , когато е след 20 часа.

Offline viktor_bdz

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #254 on: 27.12.2015, 15:56:40 »
Не знам дали това е темата, но преди малко видях 1164 по "Ломско Шосе" - посока Надлез Надежда. Някой знае ли каква работа има той тук?  :crazy:
« Last Edit: 27.12.2015, 23:46:32 by viktor_bdz »

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #255 on: 28.12.2015, 04:06:34 »
Бил е на гаранционно обслужване, което се прави в оторизирания сервиз на МАН, в посока Божурище. Дано след края на гаранцията автотранспорта измисли как да ремонтира с оригинални части повредите, иначе лошо.
В темата автобуси - MAN Lion's City преди време съм публикувал списък на автобусите, на които шофьорите са лепели фолио по стъклата. Време е то да бъде махнато и това да става при сервизирането, щом Столичен автотранспорт нехаят за това (справка автобус 1821). Иначе поздравявам тези, които карат автобусите само по ремонтираните пътища - повдигнатите пешеходни пътеки достатъчно ги изкривяват и разбиват.
------------------------

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #256 on: 28.12.2015, 21:48:12 »
Колко коли се движат в момента в час пик по ТМ20 и по ТМ22? И колко коли ще са необходими за да се удължи ТМ20 до Красна поляна?

Offline Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
« Reply #257 on: 28.12.2015, 21:51:02 »
14 коли по гм 20 и 19 коли по тм 22.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #258 on: 28.12.2015, 21:59:58 »
Ясно, благодаря. Значи ако пристигнат нови 10 състава от Прага, с 43 състава T4D-M, T6A5 и T6B5 е възможно принципно и двете линии да са до Красна поляна ако правилно смятам? Или колко се държат резерва?

Offline kristian40t097

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #259 on: 29.12.2015, 02:21:54 »
А нужен ли е на Константин Величков и Красна поляна толкова редовен трамвай в тази посока?
За трамвайния транспорт!!!!!