Author Topic: 15 Години метро в София  (Read 6905 times)

Offline Kraxx

• Маниак
    • View Profile
15 Години метро в София
« on: 18.01.2013, 17:01:02 »
На 28.01.2013 се навършват 15 годни от въвеждането в експлоатация на първия учатък от първия метрорадиус от първия метродиаметър в София.

Как се чувствате 15 години по-късно?
To those who don't believe no explanation is possible, to those who do believe no explanation is necessary

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Re: 15 Години метро в София
« Reply #1 on: 18.01.2013, 17:05:12 »
По-пораснал с 15 години, засега все още не казвам по-остарял...  ;) :laugh:

Offline AROS

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2 on: 18.01.2013, 17:52:12 »
аз също, но се усеща вече старите станции са си стари, днес дори забелязах че Сердика 1 вече е по-стара и схлупена, в сравнение с тези от 2009 на сам. А Сливница ми напомня на ц.гара, а Люлин на НДК или НДЦ на К.Величков. :fan:

Online Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #3 on: 18.01.2013, 20:11:36 »
Все едно беше вчера, когато се качих за пръв път на метрото  :fan: Години наред мечтах да стане част от живота ми и то така и стана... Не крия известно разочарование от изпълнението, но все пак съм благодарен :)
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #4 on: 19.01.2013, 01:09:43 »
Аз се сещам за първя ден - когато го откриха. С официалното откриване на Западен парк и след час влизането ми в него - миризмата на трансформаторно масло и разходката от край до край из петте станции - вървеше от никъде за никъде.
Спомням си и как на следващия ден реших да ида на училище с него - сутринта в 7.30 имаше още десетина ентусиасти на станция Люлин. И влакчетата миришеха на ново ( и миризмата беше доста по-приятна, за разлика от скифовете  :D ). Някъде си пазя и първото билетче (и едно от първите изобщо) от този ден - за 200 лв с реклама на KFC отзад.
« Last Edit: 19.01.2013, 15:49:17 by etnies »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5 on: 19.01.2013, 09:17:17 »
Аз се возих за първи път една-две седмици след откриването, дигнахме се с майка ми от Младост-1 да ходим да го разгледаме. Имаше доста хора, които като нас разглеждаха. Тогава билетът (пазя го още някъде) важеше за 1 час и можеше да се влиза/излиза на всяка станция. Оттогава започнах да мечтая как един ден ще стигне до Младост.

Дано се сетят да направят някое филмче послучай годишнината ;)

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #6 on: 19.01.2013, 10:07:26 »
Аз тогава учех в 79-то у-ще в Люлин 7 и ни пуснаха от час, за да ходим да се возим ;)

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #7 on: 19.01.2013, 10:42:49 »
Аз сега се сетих за един друг интересен спомен, трябва да е било около 2000-ната, защото се случи на спирката на бул. Вардар при Вагон ресторанта, когато 11 минаваше оттам и после по Тодор Александров... Таа, с един съученик тогава си гооврихме за метрото и до къде стига и той ме попита, може ли да стигне с метро до НДК и аз му казах, че сега не, но някъде в бъдещето- да...

Все си мисля, че повечето неща дето ги пишем сега, сме ги казвали вече и в темата за Първото ми пътуване с метро, но съм забелязал, че обикновенно доста от нас са късопаметни и последните седем години, че и по-скорошни събития са им мъгла... ;)  :help:
« Last Edit: 19.01.2013, 10:45:54 by difian »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: 19.01.2013, 22:17:38 »
Помня първия ден, все едно беше вчера. С един съученик избягахме от час да ходим да се повозим, тогава учех в 81-во училище в Младост 3. Качихме се на 305 от спирката пред училището, сбезнахме на Христо Ботев, и оттам май трамвай 10-ката или 3-ката беше тогава до Константин Величков. Не знаехме точно къде се намира станцията и изгазихме в снега около блоковете, и излезнахме точно пред подлеза. Помня че моят съученик си носеше фенерче, мислеше че ще е тъмно вътре :D

Помня че беше безплатно май първият ден и имаше много хора, повозихме се напред-назад 2-3 пъти, а навръщане се върнахме с трамвая през гората, още бяха Българските трамваи оттам.

Помня че на следващия ден или един от следващите имахме час по рисуване, и темата беше свободна, и аз нарисувах метрото :D После картината ми седя сума ти време в една училищна изложба. Помня, че 2-3 седмици по-късно пак се возих и нямаше почти никой, навръщане се врънах по схемата ТМ8 пеш и 213/76 от Орлов мост и в ТМ8 беше някаква невероятна тъпканица. Малко по-късно го съкратиха до гара Захарна Фабрика :(.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Sir Humphrey

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #9 on: 20.01.2013, 00:44:33 »

Аферим!

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #10 on: 20.01.2013, 02:18:43 »
Изпусна снимка на бай Тошо!

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #11 on: 20.01.2013, 10:34:23 »
Изпусна снимка на бай Тошо!
И Янчулев...

Та каква е идеята- вечността на Братоев спрямо кметовете? Все пак повечето публична администрация не е мандатна, за разлика от самите кметове...

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #12 on: 20.01.2013, 10:45:27 »
Янчулев какво е направил за метрото ?

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #13 on: 20.01.2013, 11:24:39 »
Янчулев какво е направил за метрото ?
Неофициално той го открива. Колкото Фандъкова е направила (присъства на инспекциите на Тиквата), толкова и той. :)

И все пак, до колкото схващам логиката на Сър-а, качил е снимки на кметовете в управление, докато Братоев е шеф на метрото, а не ги е подредил по заслуги и прочие! ;)

Offline Sir Humphrey

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #14 on: 20.01.2013, 11:55:04 »
Първите трима са подредени хронологично, а четвъртият просто не бива да бъде пропускан. Според мен при управлението на тези хора на метрото като проект бе дадена "засилка".

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
« Reply #15 on: 20.01.2013, 22:38:54 »
Аз за първи път се качих в метрото на 2 февруари 1998 (не знам как точно го помня). Бяхме с баба ми първо на пазар - от Димитър Петков, след което го взехме от МС К. Величков и така до края и обратно. Помня само, че ми се струваше адски бързо и тихо в сравнение с Българиите и Софиите.
След това имах пълна тригодишна "суша" - не се бях качвал на метрото докато не го направиха до Сердика. Но до пускането на станция Обеля (април 2003) на метрото се бях возил може би 6 или 7 пъти. Най-много :/

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #16 on: 20.01.2013, 23:18:34 »
Разбира се, в онази зима на 1998 метрото беше повече увеселително влакче, отколкото съществен транспорт. Но пък явно пускането в експлоатация стана катализатор за скорошното завършване на МС Опълченска и Сердика, които промениха значително нещата.
В това отношение ролята на Янчулев и Каракачанов е повече от скромна. Приносът на Тошо и соцкметовете спрямо периода на изграждане е повече от символичен. Още повече, че докато изкопите по сегашния Тодор Алексадров зееха с петилетки наред, се изградиха паметници на Бузлуджа, Шумен, НДК, разточителни мраморни центрове на всички градове, в които гостуваше дипломатическия корпус, безсмислено количество резиденции и т.н. Неглижирането на метрото беше сериозна грешка - жителите на Люлин можеха да получат адекватно транспортно обслужване още с ключовете на панелките си. Добре поне, че в последния момент бяха закупени подвижни състави "на старите цени": този, който е задвижил тази сделка, заслужава да бъде в таблото "наша гордост".
« Last Edit: 20.01.2013, 23:20:11 by blagun »

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #17 on: 21.01.2013, 10:05:19 »
С пускането на метрото в експлоатация се появи и първия виц за него :
" Голямото Софийско метро със станции - Първа , Средна и Последна ! " или нещо в този дух беше . Дори имаше репортаж по Националната телевизия , в който една баба на може би 9Х години каза , че ще разчита изцяло за придвижването си с него и ще разчита в бъдеще на разширението му !

Offline putnik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #18 on: 22.01.2013, 12:42:31 »
За първи път се возих в края на 1998 г. Бяхме на гости в Люлин при приятели на един мой съученик. Пътувахме от Сливница до К.Величков, цялото трасе. После се прибирах като смених сума ти линии на ГТ. От 2004 г. ми се налагаше да пътувам по-често с метрото. Дори си спомням как си направих екскурзия до МС Обеля (въпреки че тогава слизах на Люлин), с интерес разгледах станцията, тогава беше нова. С пускането на участъка към Младост и станцията СУ станах редовен пътник, почти всеки ден ползвам метрото. Голяма радост беше. Най-очакваното събитие за мен обаче беше откриването на МД2. Нито разширенията на МД1 към Летището и БПС, нито МД3 вече няма да ги очаквам с такова нетърпение и интерес като МД2.