Мисля, че дискусията СА/частни превозвачи винаги е имала някакъв политически оттенък по линия комунизъм/демокрация.
Диспутът "да не е всичко общинско като едно време" срещу "да има максимален брой частници, които да спомагат общинският (държавен превозвач)".
Тук се изписа доста за МТК, но се каза твърде малко за Карат-С, Юнион Ивкони, Тея (когато обслужваха 72 и 73), Еридан и др.
Съгласен съм, че е изключително нагло частните превозвачи да чукат на вратата на СО за субсидии - за мен това убива смисъла от нуждата да има частници. Излиза, че те не са способни инак да превърнат линиите в печеливши и да си покриват кредитите. Съответно има и политически игри - коя линия да им дадеш, за да не е СО на "загуба". Но и частникът да е "мирен".
Всеки ден виждаме в какви обори се превръщат возилата от АП Земляне и експлоатацията им например. Това е коментирано десетки пъти, но няма сила, която да промени управлението на този гараж. Дори и формално возилата да покриват някакви критерии.
От друга страна, идва частник и му дават да вземе 111. Дали може да закупи 40 превозни средства, поне 15 от които съчленени и да наеме хале/терен извън тези на СА, където да плаща и за собствена автобаза, която да купува части за тези возила?
Дали той ще направи обслужването на линията по-добро (закупи чисто нови автобуси, чиито седалки да са тапицирани и защитени от набези на вандали
)?
Опитът на София според мен е противоречив: в 204 навремето беше двойно по-голямо пого от 280 през октомври. 260 не беше блестяща с високите Белде и Ден Оутсден/Беркхоф VDL и TEZeller и после O405N, подслонени под стряхата на Земляне, 73 се обслужваше от разпадащи се BMC (8001-26, най-лошите возила, в които съм пътувал в цялата си история), 74 с тези Кобри беше и тя цъфнала та вързала...
Ако частните ни превозвачи действително се стремяха към по-добро и по-качествено обслужване и по-малко лобизъм, може би нагласите ни щяха да са по-различни и щяхме да искаме повече такива фирми да се движат.
Във Варна, Транстриумф в един момент имаше средна възраст на подвижният си състав около 20г. с ЕВРО 2 или 3 най-висок клас и нямаше нито едно чисто ново ПС, държейки 60% от линиите в града.
А Коско, Ченсфилд и други напълно унищожиха разписанията на селските линии и пренасочиха възрастните към МПС, което е обратното на стремежът, който би трябвало да има Община Аксаково (а и не само тя).
Според мен в този момент, СА и варненската ГТ се справят изключително добре.
Недостигът на шофьори е общовалиден - няма значение дали е общинска фирмата или е частник, дори и прозорецът за кражби и корупция при общинското предприятие да е значително по-голям.
Иначе би бил интересен експериментът трамвайна или тролейбусна линия да бъде отдадена на частник
Би настъпил транспортен Франкенщайн, макар и с Депо Искър донякъде така да се получава, тъй като там няма 1 превозно средство, което да покрива критериите за адекватен подвижен състав за 2024 година.