Author Topic: Общи теми и Въпроси  (Read 872090 times)

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
Re: Общи теми и Въпроси
« Reply #6320 on: 20.07.2026, 21:26:22 »
Чак за третия ден на фестивала на гребната(когато нямаше чак толкова много хора) благоволиха да пуснат 12-метров на 17 и пак се пълнеше до козирката.:help: През останалите дни само щъркели и едно Novociti. Поне на допълнителните курсове до 1:30 през нощта, бяха само 12-метрови.

Offline koisumaz

• Наистина съм луд
  • ГТ Пловдив запада
    • View Profile
« Reply #6321 on: 21.07.2026, 11:27:55 »
Чак за третия ден на фестивала на гребната(когато нямаше чак толкова много хора) благоволиха да пуснат 12-метров на 17 и пак се пълнеше до козирката.:help: През останалите дни само щъркели и едно Novociti. Поне на допълнителните курсове до 1:30 през нощта, бяха само 12-метрови.
Щъркелите са Novociti, може би имаш предвид Отокар?

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #6322 on: 21.07.2026, 14:25:59 »
И ти защо мислиш че ако стани общински транспорта в Пловдив ще го управляват майчини сълзи ли ? Същото като в София ще е китайски и турски боклуци и 30 г таралясници!
Ноусенс е изобщо транспорта да не е общински... В София, каквито и оперативни недостатъци да има, поне градският транспорт е наличен, има добро покритие на територията и на денонощието. Различните му видове са интегрирани добре, а не всяка линия да е за себе си, да не се спазват нито разписания, нито нищо, реална алтернатива на автомобилите е. Че нарочно не се пускаха поръчки за обновяване на подвижния състав и за поддръжка му, е отделна тема.

Offline lud_pi4

• Moderator
  • Нямам спирка
  • За запазване историята на ГТП
    • View Profile
    • Email
« Reply #6323 on: 21.07.2026, 16:47:10 »

През деня са си малки, вечер за фестивала би трябвало да са 12 метрови, всички са на 8 минути няма смисъл да са 12 метра, ама ганя се тъпче в един рейс да се събере.
« Last Edit: 26.07.2026, 19:28:31 by lud_pi4 »

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #6324 on: 22.07.2026, 18:16:16 »
И ти защо мислиш, че ако стане общински транспорта в Пловдив ще го управляват майчини сълзи? Същото както в София ще е, китайски и турски боклуци и 30 г таралясници!
Посочете ми поне един голям град на запад от Београд с частен транспорт. Такъв няма…
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6325 on: 23.07.2026, 04:49:42 »
То и в Београд не е частен....
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline mitakaailqka

• Маниак
  • Мразя чолаков! Мразя хебросбус! Мразя петко!
    • View Profile
« Reply #6326 on: 23.07.2026, 06:33:06 »
И ти защо мислиш, че ако стане общински транспорта в Пловдив ще го управляват майчини сълзи? Същото както в София ще е, китайски и турски боклуци и 30 г таралясници!
Посочете ми поне един голям град на запад от Београд с частен транспорт. Такъв няма…

Автобусните линии в Лондон са на концесия почти изцяло на частни фирми.
В Будапеща 1/3 от автобусите са на частна фирма.

Разликата е че там имат много строги изисквания и договори и няма как да се вършат своеволия като продаване на стари билетчета. И всички автобуси са в еднакви разцветки, на практика не си личи че са на различни фирми освен с тук там някоя малко лепенка на оператора. Това и тук може да се случи но няма воля.

Offline gelepz

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #6327 on: 23.07.2026, 09:32:38 »

Автобусните линии в Лондон са на концесия почти изцяло на частни фирми.
В Будапеща 1/3 от автобусите са на частна фирма.

Разликата е че там имат много строги изисквания и договори и няма как да се вършат своеволия като продаване на стари билетчета. И всички автобуси са в еднакви разцветки, на практика не си личи че са на различни фирми освен с тук там някоя малко лепенка на оператора. Това и тук може да се случи но няма воля.
И Барселона и Виена има частни линии и други

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #6328 on: 23.07.2026, 11:25:56 »
Какво е обслужването в тези градове (покритие на линиите, видове транспорт, тарифна политика, интеграция с други общински политики относно мобилността - велосипеди и паркиране) и правилата от кого се определят - от публичния интерес или от желанията на тези, на които са дали достъп да изпълняват публичната услуга?

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #6329 on: 25.07.2026, 10:16:51 »
Във всички изброени градове транспортът не е изцяло частен и частниците са под шапката на общински оператор или организатор на транспорта. Такова като в Пловдив никъде няма.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline gelepz

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #6330 on: 25.07.2026, 16:51:14 »
Защо пак ги е пререгистрирал Спринтера Илиян не знам къде е логиката
« Last Edit: 25.07.2026, 21:48:22 by gelepz »

Offline lol4o

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #6331 on: 27.07.2026, 10:35:50 »
Тихомълком подписаният договор, който е в сила от 1. юли и системно се нарушава, е публикуван в ЦАИС. Липсва каквато и да е конкретна информация относно автобусите или тяхното разпределение по линиите.
« Last Edit: 27.07.2026, 10:38:12 by lol4o »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #6332 on: 27.07.2026, 13:24:54 »
Във всички изброени градове транспортът не е изцяло частен и частниците са под шапката на общински оператор или организатор на транспорта. Такова като в Пловдив никъде няма.
И в София е така - Столичен автотранспорт (100% собственост на СО), Столичен Електротранспорт (100% собственост на СО), МТК (частно дружество) и Метрополитен (100% собственост на СО) са независими търговски дружества, които изпълняват транспортна задача по възлагане на Столична община. ;)

Offline Spronok

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #6333 on: 07.08.2026, 11:48:42 »
Гледам доста от таралясните Меркендеси нямат система и се чудя да не би да искат още някой автобус да внесат и да внедрят в тях системата преди началото на учебната година?

Offline lol4o

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #6334 on: 07.08.2026, 13:14:48 »
Гледам доста от таралясните Меркендеси нямат система и се чудя да не би да искат още някой автобус да внесат и да внедрят в тях системата преди началото на учебната година?
При 285 комплекта оборудване за електронно таксуване и над 350 налични автобуса и предвид факта, че от консорциума са участвали с абсолютно всичко налично и съответно имат право да въртят автобусите, както си пожелаят, не виждам как тази система изобщо ще тръгне.

Offline lud_pi4

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6335 on: 07.08.2026, 22:55:48 »
И предвид, че общината настояват да се увеличат още колите септември, и да станат поне 6 линии до 00 часа, а другите до 22, ще им трябват още автобуси.

Offline KillKill

• Наистина съм луд
  • o_o
    • View Profile
« Reply #6336 on: 15.09.2026, 17:40:57 »
4,9,16,24,37? и 113 са с нови разписания, но мъката по 1,12,15,26,66 и 36 смятат да я продължат.

Offline Spronok

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #6337 on: 16.09.2026, 09:17:06 »
Два 37 един зад друг - това не се вижда всеки ден.

Offline KillKill

• Наистина съм луд
  • o_o
    • View Profile
« Reply #6338 on: 18.09.2026, 14:04:23 »
Кандидатите за 20 бр електробуси и зарядни станции са:
1.СОР
2.Силвър стар (Мерцедес)
3.BYD

Аз съм лично за Мерцедес, но вероятно ще е СОР!
« Last Edit: 18.09.2026, 14:17:44 by KillKill »

Offline lud_pi4

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6339 on: 18.09.2026, 16:30:53 »
Не са поне 24 и 37 и 113 нито коли нито времето е променено между колите. 9 и 16 също си е с същия брой коли.

Два 37 един зад друг - това не се вижда всеки ден.

Ти така си мислиш.