Author Topic: Информация за метрото  (Read 269860 times)

Offline ivan krastev

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Re: Информация за метрото
« Reply #180 on: 15.03.2009, 23:38:05 »
Никъде по света няма практика на различните линии логото да различно . Може би в Будапеща ще е така с новата 4-та линия .

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #181 on: 15.03.2009, 23:45:50 »
Логата на метрото в един град са различни само ако се различават по собственост (по света има метрополитени, които са общинско-частна собственост); вид (различни начини на задвижване, автоматика и т.н.); заложение (наземно или подземна). Но всичко това се прави само, за да се улеснят пътниците. До колкото знам в Москва практиката е логото да е еднакво, а имената на станциите по линиите да се обозначават със съответният им цвят.
Но да се поставя различно по цвят лого за всяка линия само ще обърка хората. На Сердика какъв трябва да е цвета, когато един подлез обслужва 2 линии? Половината лого да е червено, другата - синьо...

Offline Vladimircho

• Приятел на ГТ
  • И дълъг да е един трамвай, винаги ще се напълни
    • View Profile
    • Email
« Reply #182 on: 15.03.2009, 23:49:42 »
По-добре логото да си е едно и също за трите диаметъра на метрото.Все пак това да не е автомобил  8) 8) ;) ;)

Offline ivan krastev

• View Profile
« Reply #183 on: 15.03.2009, 23:51:47 »
В Будапеща логото на различните линии е в различн цвят , а на 4-та линия ще е малко по-различно . Но в София ще е еднакво за всички линии , защото МД1 попринцип е червен , а логото син ;)

Offline s_o_kv_v_zp_l_s_o

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #184 on: 15.03.2009, 23:52:16 »
Половината червено, половината синьо не е лош вариянт. Ами ако не се различават по цвят, как ще се разбере, кой подлез за коя линия води ?

Offline s_o_kv_v_zp_l_s_o

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #185 on: 15.03.2009, 23:53:08 »
В Будапеща логото на различните линии е в различн цвят , а на 4-та линия ще е малко по-различно . Но в София ще е еднакво за всички линии , защото МД1 попринцип е червен , а логото син ;)
Еми като има за сега само 1 линия няма проблем, обаче като станат повече, ще стане объркване

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #186 on: 15.03.2009, 23:54:49 »
Както написах по-горе, в Москва, Ню Йорк и в много други градове с множество линии се използва цветът на линията за идентификация - името на станцията се изписва с цвета на линията, както е показана на общите схеми, но логото е лого и не може да съществува в много разцветки, защото това само ще обърква пътниците.

Offline ivan krastev

• View Profile
« Reply #187 on: 16.03.2009, 00:06:08 »
Аз мисля , че дискусията е излишна относно цветовете на логото - горе долу всички сме на едно мнение , без един човек ! Факт е , че нащо ще се остане такова :)

Offline Vladimircho

• Приятел на ГТ
  • И дълъг да е един трамвай, винаги ще се напълни
    • View Profile
    • Email
« Reply #188 on: 16.03.2009, 00:23:20 »
Може да им хрумне да боядисат мотрисите в различни цветове за различните линии. Аз съм на мнение че отпред при машинистите на сините мотриси ще решат да сложат електронно табло на което да пише крайната спирка или една табела МД1, МД2, МД3. Инак нови мотриси със електронни табла отпред. Друго решение не ми идва на ум. ;) :)

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #189 on: 16.03.2009, 00:30:57 »
Може да им хрумне да боядисат мотрисите в различни цветове за различните линии.
От това няма никаква полза. Различните цветове трябва да са по коридорите, ескалаторите и на перона. Никой няма да се сети да гледа в тъмното, дали иде зелена или синя мотриса.

Offline mitio tuca

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #190 on: 16.03.2009, 00:35:44 »
Може да им хрумне да боядисат мотрисите в различни цветове за различните линии.
От това няма никаква полза. Различните цветове трябва да са по коридорите, ескалаторите и на перона. Никой няма да се сети да гледа в тъмното, дали иде зелена или синя мотриса.
аз лично съм за. в япония например има състави със зелена линия, със синя и тн. естетически е по-хубаво според мен, но всеки различно ги вижда нещата  :)

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #191 on: 16.03.2009, 00:40:33 »
аз лично съм за. в япония например има състави със зелена линия, със синя и тн. естетически е по-хубаво според мен, но всеки различно ги вижда нещата  :)
Само че, имаме малък проблем  8) :
Няма толкова много вагони за формирането на различни състави  отделно за двата диаметъра...
А и в бъдеще, като се наложи техническо прехвърляне на състави от едната на другата линия, какво правим?
Четем по високоговорителите : " Уважаеми пътници не сте сбъркали станцията и влакът няма да заминава на другата линия"? :D
« Last Edit: 16.03.2009, 00:44:29 by Tergo »
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !
                                                     Не на LRT : системата - убиец  !

Offline ivan krastev

• View Profile
« Reply #192 on: 16.03.2009, 00:40:53 »
В Япония може да е така , добро е като решение , но все пак ние няма да имаме кои знае колко линии , че да се объркваме ;)

Offline mitio tuca

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #193 on: 16.03.2009, 00:44:55 »
Само че, имаме малък проблем  8) :
Няма толкова много вагони за формирането на различни състави  отделно за двата диаметъра...
хаха да забравих този факт. чувал съм че броя на съставите всъщност е толкова че заема половината от капацитета на халето в обеля. дали е така?

Offline ivan krastev

• View Profile
« Reply #194 on: 16.03.2009, 00:47:45 »
Да , половината депо заемат , но капацитета на депото може да побере съставите и за 2-та диаметъра .

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #195 on: 16.03.2009, 16:39:46 »
Не знам дали разширението му вече е готово.
Ако да - едва ли заемат половината...
В едно интервю Братоев споменава, че за двата диаметъра ще са ни необходими 180 вагона, а капацитетът на депото е 220 бр.
За сега сме твърде далеч дори от половината.
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !
                                                     Не на LRT : системата - убиец  !

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #196 on: 16.03.2009, 20:29:55 »
Все пак да уточним, за сега функциониращото депо ли става въпрос, или и след доизграждането на халето срещу изхода на Хит/Практикер !?

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #197 on: 17.03.2009, 03:06:14 »
За целия комплекс. Сега експлоатираното хале не може да има такава голяма вмсетимост.
Последния път, когато минах оттам се виждаше, че заграждат пространствата вътре в халето и че строят помещения. На мен поня ми се стори, че правят втори етаж...

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #198 on: 06.04.2009, 16:06:00 »
САЙТЪТ НА МЕТРОПОЛИТЕН Е НАПРАВИЛ ЪПДЕЙТ
Новости те включват карта на промените в трамвайните маршрути и една сстатия относно първата копка на новите участъци...

Offline ivan krastev

• View Profile
« Reply #199 on: 06.04.2009, 16:44:16 »
САЙТЪТ НА МЕТРОПОЛИТЕН Е НАПРАВИЛ ЪПДЕЙТ
Новости те включват карта на промените в трамвайните маршрути и една сстатия относно първата копка на новите участъци...
Да , от 2 седмици е така , но поне да си обновяват и другата информация , а не само заглавната страница !