Author Topic: Информация за метрото  (Read 269883 times)

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
Re: Информация за метрото
« Reply #760 on: 27.05.2013, 00:01:16 »
За да спрат тези неща, трябва да има медийно затъмнение. Просто като се пише постоянно за това, става модерно и мераклиите избират "актуалния" начин :(

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #761 on: 27.05.2013, 00:21:26 »
Да, лошото е, че нашите медии просто обожават всякакви криминални или жълти новини, за да си продават изданията. На мен лично ми е писнало и затова избягвам да гледам/чета такива новини.

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #762 on: 28.05.2013, 07:20:54 »
Защо трябва да се спира движението, за да му събират саламите. Надявам се сега поне адвокатите на метрополитена да се захванат да го съдят, за да се откажат камикадзетата от метрото. Мостове и високи сгради бол
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #763 on: 28.05.2013, 11:51:28 »
Защо трябва да се спира движението, за да му събират саламите. Надявам се сега поне адвокатите на метрополитена да се захванат да го съдят, за да се откажат камикадзетата от метрото. Мостове и високи сгради бол

Tова изказване е себично и дебелашко. Човека има тежки я психологически, я финансови проблеми и отчаянието го е накарало да сложи край на живота си. Той има нужда от помощ и разбиране, а не от още по-голяма критика и съдебно преследване...

Offline iukwim

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #764 on: 28.05.2013, 14:07:13 »

Tова изказване е себично и дебелашко. Човека има тежки я психологически, я финансови проблеми и отчаянието го е накарало да сложи край на живота си. Той има нужда от помощ и разбиране, а не от още по-голяма критика и съдебно преследване...

http://www.ted.com/talks/lang/bg/jd_schramm.html

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #765 on: 11.06.2013, 22:25:18 »
На http://novanews.bg/ има анкета за това, дали са удобно разположени метростанциите. Който желае, нека гласува ;)

Offline Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
« Reply #766 on: 11.06.2013, 23:07:13 »
На http://novanews.bg/ има анкета за това, дали са удобно разположени метростанциите. Който желае, нека гласува ;)

''Средна работа, някои са с добро разположение, други – изобщо не''  - това са отговорили  60% (включително и аз)

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #767 on: 13.06.2013, 02:41:18 »
Купуваме билети за метрото с телефон

Интересно как ще се влиза  :)

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #768 on: 13.06.2013, 03:31:16 »
Вероятно с NFC телефон.

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #769 on: 13.06.2013, 07:56:00 »
Би трябвало да е като при Quick boarding-a на всички съвремени европейски летища.

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #770 on: 13.06.2013, 15:02:36 »
Не ми е известно турникетите в София да имат оптичен скенер. Решението най-вероятно е подобно на това в Пилзен - NFC  плюс java приложение на телефона.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #771 on: 13.06.2013, 17:33:50 »
Не ми е известно турникетите в София да имат оптичен скенер. Решението най-вероятно е подобно на това в Пилзен - NFC  плюс java приложение на телефона.
СМС системата в Пилзен си е на принципа на СМС паркирането у нас. Пращаш СМС и ти връща обратен, ако се появи котрола, показваш отговора с потвърденото заплащане... Изпробвано за последно май месец миналата година... ;) Устройствата и начина им на действие, дело също на Микроелектроника са отделна тема. Не знам защо вкарахте такива технологии при СМС заплащането...

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #772 on: 13.06.2013, 19:52:18 »
Да изясним за какво говорим - билинг или access control - двете са независими части на една система. Въпросът на ozzy го разбрах така, че се интересува как технически е решен въпросът с access control-а, всички електронни безконтактни елементи в София са Mifare Classic 4K на 13,56 MHz, за да минеш през бариерата ще ти трябва значи телефон с подходящ транспондер като Nokia 700 или Samsung Wave M. Билинга е явно отговорност на Виваком, да видим дали цената ще е 1 лев или ще си прибират и те нещо.

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #773 on: 14.06.2013, 09:24:26 »
СМС системата в Пилзен си е на принципа на СМС паркирането у нас. Пращаш СМС и ти връща обратен, ако се появи котрола, показваш отговора с потвърденото заплащане... Изпробвано за последно май месец миналата година... ;) Устройствата и начина им на действие, дело също на Микроелектроника са отделна тема. Не знам защо вкарахте такива технологии при СМС заплащането...

Интересно. А как ще се реши проблема с влизането в Младосткия радиус? Пращаш СМС, влизаш и отговора ти идва, докато нямаш обхват...

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #774 on: 14.06.2013, 12:47:19 »
Както написах горе - плащането и влизането през бариерата са две независими събития. За влизането не е необходимо да имаш обхват, а да имаш на телефона потвърденото плащане.

За Пилзен имах предвид този пилотен проект. Може би не е преминал в редовна експлоатация.

Подобни системи, но базирани не на NFC, а с 3D код и MMS са примерно електронните билети на немските железници. Предимството им е, че могат да се ползват наистина с всички телефони, докато NFC все още е рядко разпространено и би се ползвала от твърде малко хора.

СМС системата просто не отговаря на никакви модерни изисквания за сигурност, за система за паркиране може би все още е приложима, но за система за достъп до градски транспорт в никакъв случай.
« Last Edit: 14.06.2013, 12:55:53 by sofianec »

Offline happy

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #775 on: 29.06.2013, 14:05:16 »
Не знаех, че още при Софиянски и СДС е имало идея за строежа на метро до Интерпред: http://paper. standartnews. com/archive/2000/12/06/theday/story16. htm

А на това мнение под статия за метрото, пуснато преди малко от някаква майка се скъсах от смях:

Не знам кой-кого, но хората в метрото са невъзпитани келеши. Оня ден помня как в метрото видях как 30 годишен мъж заплашваше с бой един 14-15 годишен задето го беше настъпил. Да не говорим, че те изпиват в очи. Такова нещо в метрата по света няма, там всеки си чете нещо или си гледа нанякъде, но не зяпа хората по най-просташки начин. Да не говорим, че е по-голяма вероятността да се освободи място за сядане в рейса, трамвая или тролея, от колкото в метрото. А в метрото и да седнеш, седалките са обърнати към пътеката, с което гледаш задниците и предниците на правостоящите.
:D

И още един бисер под същата статия:
Ти си ползвай метрото, аз не съм къртица, че да слизам под земята. Може и да е по-бързо, но пък докато минава през тъмните тунели ти се струва цяла вечност. В нормалния ГТ поне може да виждаш нещо през прозореца. В Лондонското метро има открити участъци и те не са покрити със стъклария както при нас и на хората много им допада. Просто у нас са некадърни и зимата от малко сняг сигурно ще се блокира метрото. А в Англия сняг не пада ли?

Източник: http://www.frognews.bg/news_55943/Mostat_na_metroto_v_jk_Izgrev_e_opasen!
« Last Edit: 29.06.2013, 14:16:30 by happy »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #776 on: 29.06.2013, 15:02:51 »
Не знаех, че още при Софиянски и СДС е имало идея за строежа на метро до Интерпред: http://paper. standartnews. com/archive/2000/12/06/theday/story16. htm
E, нали строителството почна при Софянски, а ББ му се падна само го открие.... В прехода между подлеза при Булбанк и от другата страна при Шератон и ЦУМ има табелка, на която Софянски се е увековечил за идните поколения като голям строител! ;)

Offline happy

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #777 on: 29.06.2013, 15:08:43 »
Ами Б.Б. толкова се хвали с метрото, че се вързах, че е голям строител. А сигурно доста хора са позабравили. И той като Станишев, който се хвали, че ни вкарал в ЕС. :P

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #778 on: 29.06.2013, 20:10:45 »
E, нали строителството почна при Софянски, а ББ му се падна само го открие.... В прехода между подлеза при Булбанк и от другата страна при Шератон и ЦУМ има табелка, на която Софянски се е увековечил за идните поколения като голям строител! ;)

Или поне имаше, т.к. последно като минавах беше заменена с табелка за еврофинансирането на новия МД, а старата я нямаше...

Offline happy

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #779 on: 02.07.2013, 14:30:49 »
Съвсем нормално, при правителствата на БСП и на ГЕРБ я има тенденцията за пренаписване на историята и за перчене с чужди постижения. Не, че харесвам Софиянски, напротив.