Author Topic: Недвижими имоти  (Read 30818 times)

Offline flow

• Напредващ
    • View Profile
Недвижими имоти
« on: 16.02.2013, 01:24:17 »
Здравейте,

Извинявам се за натрапничеството - но явно не съм прецедент...

Търсех инфо за панелите и най-изчерпателното беше точно при вас.

Общо взето, от мнооого години съм на квартира в София, и мисля накрая да закупя нещо.

Сега съм около Консерваторията; 40 квадрата стара тухла. Не съм питала хазяите колко струва, но не ми се и ще, предвид течовете.

Гледам всякакви обяви. Нямам си идея какво да избера. Чета по форуми - новото строителство било зле, а също така панелът и ЕПК-то.:)

Конкретно - току-що попаднах на апетитна обява: Х.Димитър, Скайлер 193, "немски панел". Добра цена.

Аджеба - какво да правя?
Чувам, че на стария панел е задължително да му се сменят всички тръби?...

И въобще, безкрайно ще съм благодарна на съвети.

То иначе, до Х.Димитър може и пеша... Нямам опит с градския транспорт; където съм не ми се е налагал... още повече, 72 не е редовен, нито пък има смисъл от него предвид чутовните задръствания.

П.П. "Хващат" ми окото и някакви предложения в ЕПК в Зоните. Съвет?
« Last Edit: 16.02.2013, 01:28:08 by flow »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Недвижими имоти
« Reply #1 on: 16.02.2013, 01:47:01 »
Хммм, квартала зависи според вкуса на всеки, едни като мен обичат в края на града заради тишината и чистия въздух и хубавата гледка, други обичат по.централни места, заради това че всичко им е под носа.

Според мен най-доброто решение е ЕПК, панелните са най-добри като планировка, но след 30-тна години може да се наложи да се дават сериозни суми за ремонт на конструкцията и заваряване на връзките отново. Обаче, поради това, че панелните сгради повечето са сравнително нови, дори и най-старите са на около 50 години, още никой не е доказал колко точно е живота на едни панелен блок, може и още по 100 години да искарат според някои.Чувал съм и теории, че това за 50-те години се прокарва умишлено, защото "инвеститорите" не могат да си продадат новите кочини, построени насред калта.
Ако изпадне панел на добра цена, защо не, взимай, и ние не сме вечни. Според мен избягвай само най-старите, 4-етажни панелни блокчета в Толстой, които са вече на повече от 50 години, или питай някои инженер дали си струва нещо такова.

Зона Б5 не е лошо място, централно, но според мен твърде много пари им искат там, за 30-40 квадрата боксониера там, можеш да си вземеш двустаен панелен в Младост или Люлин близо до метрото. Хубаво е и в Зоната да е на по-висок етаж, че да имаш гледка, иначе ще си гледаш само съседните фасади а ако си до булевард ще е и доста шумно.

Немски панел...не знам да има такова нещо, всички панели са си произвеждани у нас. Това явно е търговски трик.

Всъщност колко квадрата ти трябва горе долу? Виж оферти и по Борово, там квартала е много приятен, а напоследък понеже остана далеч от метрото и остаря много цените не са толкова високи, както преди. Няма смисъл според мен да даваш луди пари за ново строителство да пълниш гушата на някой инвеститор, търси проверявай редовно в обявите, понякога изпадат от закъсали хора оферти от по около 350 евра на квадрат за панелни апартаменти.

Но мисля, че като съотношение качество/цена ЕПК-то е най-добре, те дори си имат фабрично топлоизолация.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline flow

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #2 on: 16.02.2013, 01:53:36 »
След 1990 бяха построени последните карета в югоизточната част на Дървеница - до Ляпчев. В Студентски град през 1990 влязоха в експлоатация бл. 55, 56, 57 и 58. Най-южните - 59, 60 и 61 също бяха готови, но бяха обзаведени и пуснати с година по-късно.

Имах "щастието" да живея в 55 през 98-ма - 99-та. Изумена съм, че блокът е бил нов. Тогава наистина се чувствах щастлива: докато на колегите от 52 хлебарките им влизаха в супата, при мен бяха сравнително скромни и малочислени... избивах само по 10-ина на ден.

Иво, сега съзирам отговора ти на предния ми пост, много благодаря!!

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #3 on: 16.02.2013, 01:56:28 »
Мога да кажа, че съм израсъл на ул.Скайлер. Това е една от най-тихите улици в квартала, същевременно блоковете са от новите панели, много поддържани повечето, с хубави градинки. Единственият недостатък е, че много самолети прелитат през тази част на квартала. Помня как като дете седях на прозореца на кухнята на гарсониерата на баба си и гледах самолетите, прелитащи над блока. Но не се чуват толкова. Мястото определено си заслужава!
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline flow

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #4 on: 16.02.2013, 02:23:25 »
Хммм, квартала зависи според вкуса на всеки, едни като мен обичат в края на града заради тишината и чистия въздух и хубавата гледка, други обичат по.централни места, заради това че всичко им е под носа.

Според мен най-доброто решение е ЕПК, панелните са най-добри като планировка, но след 30-тна години може да се наложи да се дават сериозни суми за ремонт на конструкцията и заваряване на връзките отново. Обаче, поради това, че панелните сгради повечето са сравнително нови, дори и най-старите са на около 50 години, още никой не е доказал колко точно е живота на едни панелен блок, може и още по 100 години да искарат според някои.Чувал съм и теории, че това за 50-те години се прокарва умишлено, защото "инвеститорите" не могат да си продадат новите кочини, построени насред калта.
Ако изпадне панел на добра цена, защо не, взимай, и ние не сме вечни. Според мен избягвай само най-старите, 4-етажни панелни блокчета в Толстой, които са вече на повече от 50 години, или питай някои инженер дали си струва нещо такова.

Зона Б5 не е лошо място, централно, но според мен твърде много пари им искат там, за 30-40 квадрата боксониера там, можеш да си вземеш двустаен панелен в Младост или Люлин близо до метрото. Хубаво е и в Зоната да е на по-висок етаж, че да имаш гледка, иначе ще си гледаш само съседните фасади а ако си до булевард ще е и доста шумно.

Немски панел...не знам да има такова нещо, всички панели са си произвеждани у нас. Това явно е търговски трик.

Всъщност колко квадрата ти трябва горе долу? Виж оферти и по Борово, там квартала е много приятен, а напоследък понеже остана далеч от метрото и остаря много цените не са толкова високи, както преди. Няма смисъл според мен да даваш луди пари за ново строителство да пълниш гушата на някой инвеститор, търси проверявай редовно в обявите, понякога изпадат от закъсали хора оферти от по около 350 евра на квадрат за панелни апартаменти.

Но мисля, че като съотношение качество/цена ЕПК-то е най-добре, те дори си имат фабрично топлоизолация.

Трябват ми поне 60 квадрата за да живея сама... за семейство не мисля, там и 90 не биха стигнали.

В Зоната виждам 50 квадрата за 31-2 хил евро, и то твърде прилично ЕПК, ремонтирано; само ме притеснява, че ще съм с найсет апартамента на етаж... Иначе високият етаж си е супер!
http://www.imot.bg/1a135962565926832

В Х.Димитър гледам това: http://www.imot.bg/1c135957969665060 - демек "четириетажен немски панел"... Четох тук в темата, но точно за тези блокчета не прочетох.

Привлича ме отстоянието на блоковете, зеленината... да, видях тук, че рекламирате Хиподрума и Борово. За жалост, там офертите са на космически цени. Привидно не, но примерно "90 квадрата, от които тераса и холокухня" - и като погледнеш снимка на холокухнята, да ти се доплаче.:)

бе, живеем в държавата на дребните тарикати...
« Last Edit: 16.02.2013, 02:38:28 by flow »

Offline flow

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #5 on: 16.02.2013, 02:28:14 »
Мога да кажа, че съм израсъл на ул.Скайлер. Това е една от най-тихите улици в квартала, същевременно блоковете са от новите панели, много поддържани повечето, с хубави градинки. Единственият недостатък е, че много самолети прелитат през тази част на квартала. Помня как като дете седях на прозореца на кухнята на гарсониерата на баба си и гледах самолетите, прелитащи над блока. Но не се чуват толкова. Мястото определено си заслужава!

Благодаря!

Блока, който ще оглеждам, е в горната част, към "Резбарска"... не мога да знам нов панел ли е, но "немски" и "четириетажен" събуди любопитството ми, та стигнах и до тукашния форум...

Гледах иначе нова сграда в "Димитър", т.е. "затворен комплекс"... абе, хич не ми вдъхна доверие - на Васил Кънчев това чудо...
Както споменах, явно за покупка на ново (и всякакво) строителство трябват консултации, чудеса, а защо човек и да не позавърши инженерство за всеки случай...

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #6 on: 16.02.2013, 02:39:23 »
От четириетажните бягай далеч - стари са и ще се сблъскаш с проблеми по поддръжката. Сещам се за кои блокове говориш. Аз съм живял в бл.115, в другия край на улицата и е от последните, строени в квартала, на седем/осем етажа. Апартаментите бяха за чудо и приказ - с френски прозорци в холовете, отлично разположение. Ако можеш да си намериш нещо в такъв блок, би било много добре.
По-късно баба ми се премести в бл.69, където плътно изкарах две години пак мога да кажа, че беше отлично, макар и блокът да беше една идея по-неподдържан, беше на централно място в квартала - два тролея и автобус от едната страна и автобус от другата. Кварталът е много тих и спокоен, няма какво да те притеснява, т.к цигани също се срещат рядко.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #7 on: 16.02.2013, 02:48:53 »
Това на снимката от Х.Димитър е блок модел Бс-3-61, от 1961-ва година, по 3 двустайни апартамента на етаж са. Не са лоши, но по-добре някой който разбира да го види, защото това е блок на 52 години все пак. Иначе и на мен тези ми изглеждат много уютни, и при тях са използвани истински материали, като паркет от истинско дърво и тн. а не разни изкуствени материи като при новите. 570 евра на квадрат ми се виждат малко много за нещо на 52 години, но пък особено ако е заедно с обзавеждането може да си струва, направо дето се вика събуваш си обувките и се нанасяш. Попитай наистина ако имаш познат строител или инженер дали си струва, заради годините. Гледай хубаво да няма пукнатини където са връзките между панелите, да няма течове, качи се по стълбите до последния етаж и виж дали някъде от покрива е текло, разгледай и стълбището колко е поддържано-по това ще познаеш, дали съседите са добри и дали се грижат добре за блока. Поискай задължително да влезеш в мъзетата, да погледнеш да не е наводнено да плува във вода всичко, това може да се окаже сериозен проблем. А това дето го пишат 3 стаен, си е чист 2-стаен апартамент преустроен на 2-стаен. Твърде много са парите според мен за това нещо, с повече търсене за тези пари може и в Борово двустаен да се намери, макар и за ремонт.

Както писах и по-горе, добре е все пак ако е панел, да не е баш от най-най старите, нека е поне след 1970-та година.

За един човек според мен 60 квадрата е твърде голяма площ, аз си търсех боксониера 25-30 квадрата, един щранг само плащаш за парно, а в такъв случай ще плащаш 3 или 4, ще плащаш данъци, ще изплащаш още 2 стаи, а реално можеш да ползваш и едната само, ама това вече също е въпрос на вкус, всеки сам си преценява нуждите.

За ЕПК-то няма никакъв проблем, че имаш още 8 апартамента на етаж например. И при мен е така, дори така в сградата е много по-топло, защото сте повече хоа, събират се повече пари и се поддържа повече, при мен входа е с чип-карти, осветлението е с диодни лампи и тн. Едно е пари събрани от 190 апартамента, друго е от 12. Високият етаж също си е плюс.

И най-важното не бързай, в момента има много повече предлагане, отколкото търсене, с оглед предлагането да се увеличава все повече, така че можеш да се пазариш да се свали цената, имаш огромен избор от обяви.
« Last Edit: 16.02.2013, 03:03:25 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline flow

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #8 on: 16.02.2013, 03:10:45 »
Мерси пак и на двамата за отговорите (и на всеки включил се).

Живея в 40 квадрата от 12 години и не мога да си събера дрехите, камо ли 10000 тома книги от нашите. Няма проблем за парно и данъци, искам широта.

Мда, добре сте конструирали колебанията ми.
Примерно: http://www.imot.bg/1b134209761634414 , в добавка към този в Зоната и този в Хаджи.

Наистина, някак ме влече към паркет, към истински материали... Какви са тези комплекси в Люлин? Струват ли си въобще?

За този в Зона пише, че се влиза с чип, да. Само дето иска ремонт - а може би си струва...
Не знам вече, просто се обърках като чета форуми - за някои многото апартаменти са голям минус. Но пък ако в блок от 50-та са само пенсионери, егати келепира.:)

Колкото до предлагането... гледах примерно 100 квадрата в Слатина, за ремонт (но твърде прилично)... http://www.imot.bg/1c135506726362888

А центъра? http://www.imot.bg/1a128013467000689
« Last Edit: 16.02.2013, 03:46:00 by flow »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #9 on: 16.02.2013, 09:25:40 »
Хмммм, според мен определено тези в Люлин и Слатина си заслужават много повече. Това са си нови ЕПК-та от самия край на 80-те, това в Слатина 400 евра на квадрат за ЕПК е добра цена. Банята ти е готова, имаш мноого свободна площ, ЕПК-то е ново, на около 20-25 години и няма кой знае какво да му се прави, може да се нареди като за начало в 2 стаи ламинат. 17-ти етаж е супер, ще имаш хубава гледка към София и Витоша. Север и Запад не е много хубаво изложение, защото в София духат предимно такива ветрове, но като гледам терасите са остъклени, на първо време ако не сменяш дограмата, като се уплътни хубаво няма да има проблеми, а пък ЕПК-тата са и топлоизолирани. Според мен остави го онова в Хаджи Димитър, това си струва повече за тия пари. Това в ХД е твърде старо и твърде много пари му искат.

Поразходи се пообиколи малко района преди да купуваш, все пак това ти е средата на живот, не само до прага на вратата, средата в която ще живееш и ще гледаш всеки път щом излезеш на работа, или просто на разходка на въздух малко. Виж дали се чувстваш уютно в квартала, колко озеленяване има и тн.

Потърси домоуправителя на блока преди да купуваш, попитай го дали блока има някакви проблеми, дали не е задлъжнял и тн. Постой малко на пейките пред входа и виж какви хора влизат/излизат, в блок на 20-25 години предполагам са повече млади хора. Поразпитай го и дали повечето хора около теб са наематели или собственици, ако са твърде много наематели, обикновено не ги интересува много да се поддържа чисто, а наемодателите също само да си прибират парите от наемите. Най-вече ще си проличи дали е добре, като влезеш във входа, ако видиш че е чисто, вратата се заключва, боядисано е и тн. значи живеят по-културни хора.

Ако решиш да е панел гледай наистина да е някъде след 1974-та 1975-та, тогава вече технологията е била доста по-усъвършенствана, но все още не чак толкова масова, както през 80-те и са се строяли добре, но все си мисля, че ЕПК-то е най-добре. С изключение на един панелен апратамент все съм живял в ЕПК и нямам никакви оплаквания.
« Last Edit: 16.02.2013, 09:36:12 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline flow

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #10 on: 16.02.2013, 13:16:41 »
Определено сигурността на района и осигуреността с градски транспорт са ми приоритет; не знам този район в Слатина как е - ул. Георги Аспарухов - Гунди. Виждам, гледа точно над релси...

Въобще, кои райони да избягвам - цигани, подозрителни елементи и т.н.? Вкл. транспортна отдалеченост от центъра - не бих искала да се лашкам два часа в трамвай...

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #11 on: 16.02.2013, 14:07:16 »
Общо взето, от мнооого години съм на квартира в София, и мисля накрая да закупя нещо.
Няма да е зле и една снимка на избраното да постнеш, а това "немски панел" е някакъв търговки трик. По снимка по добре ще те ориентират. В Студентски град има оферти за по 450 евро на кв./м., ново строителство. Може да потърсиш и продавани от банка новопостроени жилища,- по евтини са. Добре ще е и над 30 годишни жилища да не търсиш.
Спрете си просташките мнения !

Offline flow

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #12 on: 16.02.2013, 14:22:22 »
Обади ми се човекът от Слатина, готов е да "коментира" цената на това: http://www.imot.bg/1c135506726362888
Малко ми е нанагорно като цена, дори за 38 хил, но пък май си струва, наистина?!

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #13 on: 16.02.2013, 14:36:29 »
Примамливо е като цена в предвид и намаление, но 17-ти етаж мисля е височко, но пък е 94 квадрата- голям. А като гледам ще е нужен и ремонт.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #14 on: 16.02.2013, 14:44:58 »
Голям ремонт... Имай предвид, че тия балатуми са инкубатор за бълхи, хлебарки и пр. Но за сам човек 94 квадрата ми се виждат множко.

Offline flow

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #15 on: 16.02.2013, 15:07:33 »
За хлебарките не помислих... проблем ли са в ЕПК както в панела?

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #16 on: 16.02.2013, 15:27:08 »
Ами, колкото повече апартаменти делят общи пространства, толкова е по-вероятно да ги има. Аз в Хаджи Димитър в нито едно от двете си жилища за 20г. не бях видял нито една хлебарка - съвсем сериозно, а бяха панели. Така че е относително.
Иначе балатумите имат разни пролуки, където се събира влага и им е топличко, та се размножават. Затова при евентуален ремонт не трябва да им оставиш нито една цепнатинка, в която да могат да влизат. Имам приятел точно в тези блокове в Слатина и не се е оплакал от хлебарки, но те си правиха ремонт при нанасянето през 2007.

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #17 on: 16.02.2013, 15:56:51 »
За хлебарките не помислих... проблем ли са в ЕПК както в панела?
Хлебарките не са чак такъв проблем,- 50 лв., и си отиват за 2-3-4 год. Панел и ЕПК,- /едроплощен кофраж/ е едно и също, разликата е че ЕПК се отливат на място панелите и стените, и е по здраво строителство,- предимно за високо строителство. Другите са от сглобяеми предварително отлети панели, и заварени една за друга.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #18 on: 16.02.2013, 16:42:58 »
Обади ми се човекът от Слатина, готов е да "коментира" цената на това: http://www.imot.bg/1c135506726362888
Малко ми е нанагорно като цена, дори за 38 хил, но пък май си струва, наистина?!
Релси, и зад тях - Мангал Таун - местоположението не е върхът на сладоледа... Все пак в Слатина има и по-добри места - в южната част - до бул.Гео Милев. Но вероятно и цените са други.
Колкото до транспорта - това попада в диаспората на А404 и на суперредкия А75.

Но не знам, защо считаш цената за суперизгодна. Гледам в Софийски имоти са обявени двустайни в Гоце Делчев и Дианабад за 36 - 37 хиляди. Кой каквото ще да казва - южните квартали са си южни. По-чисто е, няма мъгли, ниско летящи самолети, мангалите са далече. Това, което си прочела за холокухнята+тераса в Борово вероятно е мимикрия на новите "казарми" оттатък Тодор Каблешков - т.е. Манастирски ливади. В панелките в Г.Делчев, Борово, Дианабад, Мусагеница и Дървеница може да се намерят добри неща под 40 хил., може би и и под 35 хил. с малко късмет.
По принцип, и да е имало някога разлика между немски, френски и български панел, тя отдавна се е стопила и по-съществено е, до каква степен са подменени ВиК инсталациите, абонатната станция на парното. Ако апартаментът е бил обитаван, добре е да поискаш последните сметки от Топлофикация. Разбира се, ако е санирано с външна топлоизолация или има пластмасова/алуминиева дограма - толкова по-добре. Уверявам те, че само за 2 сезона се покрива инвестиция от 1000 евро в тази посока.
« Last Edit: 16.02.2013, 17:06:37 by blagun »

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #19 on: 16.02.2013, 16:45:13 »
Ще се присъединя към мнението на Кайзер да потърсиш нещо в частта на Х. Димитър между 42-ро училище и моста Чавдар. Панелките там са от по-новите, а същевременно от центъра те дели един мост и можеш да ходиш пеша. До СУ аз пеша стигам за 15-20 минути. Имай предвид, че през квартала по дължина на бул. Вл. Вазов ще преминава третия метродиаметър, който ще започва да се строи през 2014 г. и ще подобри още повече транспортната достъпност до квартала. В момента от този район имаш много добри транспортни връзки - три тролея - 1,2 и 4, автобус 120 за връзка с Лозенец и Хладилника и автобус 85 - за връзка със Сточна гара, Лъвов мост и Централна гара. И петте транспорта са на често!
Аз живея в момента в 115-ти блок и този район на Х.Димитър е населен главно с хора, които преди са имали къщи в района и входовете и междублоковите пространства се поддържат. Има доста места където можеш да разхождаш децата си. Улиците са на кръпки, но без дупки. Място за паркиране има. Единствен минус е това, че имаш парно, но нямаш топла вода и ще ти трябва бойлер, но това важи за всички квартали в СИ София, тъй като не са вързани към някой голям ТЕЦ, а са към местни отоплителни централи - всеки квартал си има по една. Тези централи вече са на газ и не замърсяват района. Топла вода входа може да си пусне, ако се сменят старите железни тръби с нови - полипропиленови с изолация, но това не зависи от теб, а от входа като цяло. В един от входовете на бл. 113 направиха това и сега през зимата като има парно - имат топла вода и плащат по-малко, защото са с новите тръби без топлинни загуби.
Потърси обяви за блокове от № 110 до № 123. Тези са може би най-поддържаните блокове в Х.Димитър. Ако не намериш, то търси и в кварталите по продължение на бул. Вл. Вазов, като в Левски - Г и В панелките са от края на 80-те и началото на 90-те (до около 1995 г.) и са с отстранени недостатъци. Транспорт до там има, но районът не е толкова облагороден както Х.Димитър.
Ако ми се наложи някога да си купувам апартамент, то със сигурност отново ще бъде в Хаджи Димитър в горепосоченото каре блокове.
« Last Edit: 16.02.2013, 16:47:47 by viktorlc »
храна за мозък - http://www.banitza.net/