Author Topic: Недвижими имоти  (Read 30825 times)

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Недвижими имоти
« Reply #120 on: 25.02.2013, 11:37:48 »
Е сега ще имаш трамваи и автобуси почти под блока - не са от най-комфортните ама ще свикнеш.  ;)

Честито и от мен (комшийке), според мен изборът ти за Надежда е правилен.  :)
НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!

Offline flow

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #121 on: 01.03.2013, 02:47:43 »
Много благодаряааа! :devil:юю

Поживьом - увидим, дет' се вика. Не ми се вярва да се задържа в Надежда, ако родя дете... ще искам да съм на село. У нас изборът обаче е между село с чалга или град с мръсотия така че май ще приема някои чуждестранни предложения за брак, които още се намират, и ще избягам от Сомалия. Ще дам жилището в Сомалия/Надежда за 200 евро под наем - може да е нищо, но все пак.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #122 on: 28.02.2017, 00:21:20 »
Хайде сега някой да не каже че София бил лош град за живеене- панелните гарсониери вече в някои райони минават 120 000 лева! http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b147679814952375&slink=2iw2or&f1=2

Също така и боксониери, само стая и то в не много добро състояние гонят 100 бона. Дори и до циганските блокове в Дружба вече има по над 100 000  :D  Ако нещата вървят така преди да се спука имотния балон нищо чудно и за стая в блок бивше общежитие да искат по над 100 бона. Пък нека после някой да каже че София не бил желан град за живеене и че било зле.
« Last Edit: 28.02.2017, 00:26:35 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #123 on: 28.02.2017, 14:38:55 »
Не мисля, че това е някакъв критерий Иво  ;) А и не вярвам на тези цени. Като цяло апартамент в панелен блок над 100 000 си е чиста проба идиотизъм от страна на продавачи и брокери.
« Last Edit: 28.02.2017, 14:43:11 by bagercho »

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #124 on: 28.02.2017, 22:04:41 »
Като цяло апартамент в панелен блок над 100 000 си е чиста проба идиотизъм от страна на продавачи и брокери.
Цените обикновено се мерят в евро и над 50000 евро вървяха двустайни в панелки в цял куп квартали даже през 2010-2014, когато беше долната мъртва точка на пазара.

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #125 on: 28.02.2017, 23:52:15 »
Като споменавате цени е и редно да споменавате квадратурата. Мен не ми говори особено много някаква хвърлена цифра от 100 000лв или 50 000 Евро. Интересува ме какво получаваш за тези пари - стаи, квадратура, обзавеждане, локация.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #126 on: 01.03.2017, 00:16:39 »
Като цяло апартамент в панелен блок над 100 000 си е чиста проба идиотизъм от страна на продавачи и брокери.
Цените обикновено се мерят в евро и над 50000 евро вървяха двустайни в панелки в цял куп квартали даже през 2010-2014, когато беше долната мъртва точка на пазара.
Което не значи, че тези цени са нормални. Панелките предлагат по-добро разпределение и по-качествено строителство от по-голямата част ново строителство, но нямат други преимущества реално.
« Last Edit: 01.03.2017, 00:20:49 by bagercho »

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #127 on: 01.03.2017, 09:02:54 »
Като споменавате цени е и редно да споменавате квадратурата. Мен не ми говори особено много някаква хвърлена цифра от 100 000лв или 50 000 Евро. Интересува ме какво получаваш за тези пари - стаи, квадратура, обзавеждане, локация.

Стандартна панелна гарсониера, 46 квадрата са. Идеално за сам човек или ако си с гадже. Голям хол, отделна кухня, голяма баня. В повечето случаи има и тераса. Локацията не е нищо особено в офертата-Дървеница, далеч от центъра, не особено близо и до метрото, единстевно 413 минава оттам до центъра, наблизо и 280. В офертата е 130 000 лева, 65 000 евро. Щом хората дават толкова значи или има някакъв имотен балон в момента, или просто търсенето на такива в София е огромно.

Също така излизат оферта за боксониера, което е само стая, около 25-30 квадрата за 80-90 000 лева.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #128 on: 01.03.2017, 10:24:15 »
Сериозно разминаване има в цените на малките жилища близо до Студентски град и далече от него ! По заможните хора от провинцията предпочитат да инвестират в такова жилише и детето им студент да живее в него вместо да дават пари за наем ! Не е много голяма разликата между наемите и вноските за изплащане на жилище !Така много хора с възможност правят точно това !

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #129 on: 01.03.2017, 11:03:06 »
С тази разлика че от жилище под наем можеш да се преместиш сравнително лесно и безболезнено, поне в България, докато закупеното жилище те връзва за поне 10-15-20 години напред. Покупката на жилище трябва да е нещо много добре обмислено и претеглено, за жалост повечето българи гледат на това като на покупка на автомобил или дори пазаруване на бяла/черна техника.

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #130 on: 01.03.2017, 11:20:56 »
Веско можеш ли да ни ориентираш в някои по-далечен квартал от центъра на Берлин (или дори някое село в района ~20 km разстояние) на какви цени вървят жилищата ?

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #131 on: 01.03.2017, 11:33:48 »
Разбира се Краси - само че аз ползвам официалната статистика от Берлин, така че със сигурност има изкривявания.

Представените цени са за тристайно жилище, 80кв, немебелирано, 30 годишно.

В моето кьоше - Dahlem, Steglitz, Zehlendorf е от най-скъпите места за закупуване - кв. метър е от порядъка на 3000 - 4000 Евро. Като мога да кажа, че това са и най-тихите и спокойни части на Берлин и съм страшно доволен, че живея тук. Много зеленина, страшно чист въздух, тихо, спокойно. Недостатък - ако не живееш в близост до S-U-Bahn, ставаш силно зависим от автобуси - Х83, М11, М82, Х11. В пиковите часове са на 10 минути, довозват сравнително бързо до железниците, но въпреки това се губи време. Едно мое слизане до Центъра (Mitte) отнема минимум 30-40 минути - все пак са и около 15км до Фридрихщрасе по права линия.

Евтини жилища има все още в най-отдалечените райони - Spandau, Staaken, Frohnau, Blankenfelde, Buch, Falkenberg, Lichtenrade, Köpenick. Там има жилища с цена под 2000 Евро кв. метър. Това са и кварталите, в които се правят компромиси с разстоянията - имат отлично довозване до транспортни хъбове, но и едно слизане до центъра вече приближава час, както и разстоянието - над 30, дори 40км.

В панелните комплекси в Източен Берлин положението е приемливо - Марцан, Хелерсдорф, Хоеншьонхаузен държат цени от средно 2000 Евро на кв. метър. Друг е въпросът, че аз там не бих искал да живея за постоянно - нощно време са свърталище на крайнодесни групи и особено по Ес-бана не е безопасно за чужденци, които твърде много бият на очи.
« Last Edit: 01.03.2017, 11:43:26 by vesko76 »

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #132 on: 01.03.2017, 12:03:38 »
Значи излиза, че в не толкова добър квартал в Берлин може да се намери жилище с площ 46 квадрата за около 130-150 000 лв.... Тоест излиза, че жилищата в центъра на София и новото строителство е сравнимо като цени с жилищата в столицата на Германия... което е абсурдно. Предполагам, че и в други столици нещата не изглеждат по-различно... с тая разлика, че там всичко е много по-добре организирано за разлика от тук... това затвърждава тезата ми, че жилищата в София са прекалено скъпи за това което се предлага.

Offline NULL

• Маниак
  • Keep Walking
    • View Profile
    • Email
« Reply #133 on: 02.03.2017, 07:13:02 »
От началото на годината си търся активно апартамент, без брокер, разбира се.
Не съм толкова луд да му платя 3% от сумата на сделката (което за 100 000 EUR е 3000 EUR) за едното нищо.
Гледал съм много оферти, но нищо не мога да харесам. Скапаното е, че вече абсолютно всичко ти влиза в квадратурата на апартамента - например терасата и стените.
Така един апартамент, около 100м2 (с общи части около 20%...)  ти излиза около 100 000 EUR (само на шпакловка и замазка), като реално е по-малък от този, където живея в момента...
Отделно трябва да си вземеш и гараж ~ 10 000 EUR...
Трябва да платиш 0,1% от стойността на сделката на Имотен регистър, от 1,3 до 3% от стойността на сделката на общината и около 3% на нотариус - все пак сделката трябва да се и изповяда... :D
Довършването + обзавеждането общо ще ти стъпи на над четвърт милион лева...  :laugh:
Пълен абсурд - ми че то излиза по-евтино да си купиш парцел и да си построиш къща...   :crazy:
« Last Edit: 02.03.2017, 07:53:49 by NULL »
If you change nothing, nothing will change.

Полезно: Почивни дни 2019 | Обменни бюра София | Фиксинг на БНБ

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #134 on: 02.03.2017, 09:43:28 »
С началото на строежа на МД 3 цените на недвижимите имоти в Овча купел скочиха с 20 до 30 % !

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #135 on: 02.03.2017, 11:31:39 »
От началото на годината си търся активно апартамент, без брокер, разбира се.
Не съм толкова луд да му платя 3% от сумата на сделката (което за 100 000 EUR е 3000 EUR) за едното нищо.
Гледал съм много оферти, но нищо не мога да харесам. Скапаното е, че вече абсолютно всичко ти влиза в квадратурата на апартамента - например терасата и стените.
Обявите без брокер са много по-малко, иска се повече време за търсене, а рискът от измама е доста по-голям. Ако си юридически грамотен и имаш време - няма проблем.
Зависи също дали ще теглиш ипотечен кредит, с какви пари разполагаш, в коя част на София искаш да е имотът. Да строиш къща на гола поляна също не е евтино, и иска време, а най-вероятно ще трябва да разчиташ основно за превоз на лично МПС. Ако имаш деца, това също усложнява нещата.
Аз миналата година купих тристаен панел в Люлин 5 и съм доволен в общи линии, за тези пари взех максимално доброто като цена и качество към онзи момент. Работих с Имотека - брокерката ми я препоръча един бивш колега от УНСС и съм доволен, тъй като благодарение на нея майка ми и леля ми успяха да продадат тристаен в Младост и да намерим този в Люлин, като сделките станаха в рамките на три месеца някъде.

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #136 on: 02.03.2017, 12:20:38 »
Когато тръгнете да изплащате кредит за нещо толкова голямо като собствено жилище, се погрижете този кредит да ви е максимум 1/3 от нетната заплата, която получавате. Всичко останало е твърде рисково.

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #137 on: 02.03.2017, 14:35:42 »
Трябва да платиш 0,1% от стойността на сделката на Имотен регистър, от 1,3 до 3% от стойността на сделката на общината и около 3% на нотариус - все пак сделката трябва да се и изповяда... :D
Леко извън темата. На мен ми е интересно къде отиват тия пари.
Обирджийска държава!

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #138 on: 02.03.2017, 21:39:32 »
Когато тръгнете да изплащате кредит за нещо толкова голямо като собствено жилище, се погрижете този кредит да ви е максимум 1/3 от нетната заплата, която получавате. Всичко останало е твърде рисково.

Е това няма как да го знаеш. Ти като теглиш кредита можеш да работиш на 2 000 лева заплата, после може така да се сведат обсотоятелствата че да работиш за 700. Колко много хора изгърмяха така? Тия неща са съвсем непредвидими, утре може криза да удари, може да се спука имотния балон и да не може и да го продадеш въобще.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #139 on: 02.03.2017, 22:08:13 »
Пълен абсурд - ми че то излиза по-евтино да си купиш парцел и да си построиш къща...   :crazy:
Това, което каза, е пълен абсурд. Може да е валидно някъде из Щатите, където имат култура в строене на еднофамилни сгради. Но в България е пълна лудница. Ти хубаво си мериш стойността на тухлите и бетона, но преди това имаш безброй узаконявания, съгласувания с всевъзможни институции. Само да си докараш ток и вода, може да ти коства години и доста големи инвестиции (вкл. такива под масата).

Написаните от теб стойности за таксите не са верни, в смисъл - по-малки са, ето провери тук: http://www.calculator.bg/1/imoti_taksi_danatzi.html. При това те са на данъчната оценка, която е по-ниска от реалната стойност на сделката.
« Last Edit: 02.03.2017, 22:14:54 by blagun »