В момента се изгражда пробива "Данаил Николаев", който ще свързва сегашния край на едноименния булевард при Сточна Гара с "Княгиня Мария Луиза" при Централна Гара с цел да се пренасочи големия трафик от Сточна Гара към Надлез Надежда, който в момента трябва да минава през Лъвов Мост. Скоро в района на Лъвов мост обаче минаването ще бъде кошмар и с по-малко място за движение заради строителството на метростанция 7 "Лъвов мост" от втората линия на метрото, а напредъка на пробива "Данаил Николаев" е до под кривата круша. А това значи, по време на строителството на метрото при Лъвов мост ще има кошмарни задръствания за трафика от Сточна гара към Централна гара и Надлез Надежда заради липсата на алтернативен маршрут.
Затова предлагам една алтернатива на пробива "Данаил Николаев". От Сточна гара цялата ул. "Константин Стоилов" от Сточна гара до ул. "Индустриална" (непосредствено до моста на ЖП линиите) да се разшири до 3х3 пътни ленти, като се бутнат сградите и постройките от източната страна на улицата, които са предимно стари. След ул. Индустриална да се разшири до 3х3 пътни ленти и ул. "Каменоделска" в участъка от ул. "Индустриална" до ул. "202", като кръстовището на ул. "Каменоделска" и ул. "202" да се направи кръгово и се махне светофара там. Освен кръговото кръстовище трябва да се разшири и ул. "202" в първите около 200 метра. Така ще се получи алтернативен маршрут, особено полезен за транзитно минаващите камиони и ТИР-ове от Сточна гара към Надлез Надежда.
Предложил съм "Константин Стоилов" да се разшири от източната страна, тъй като от западната страна на улицата точно при кръстовището на ул. "Константин Стоилов" и ул. "Козлодуй" освен старите постройки ще трябва да се бутне и една вече построена нова жилищна кооперация, докато от източната са все още само една бензиностанция/газостанция и стари постройки. Също така в района на ул. "Индустриална" трябва платното да се снижи допълнително заради ЖП моста, така че да могат да минават и по-високи превозни средства. Също така при ул. "202" освен споменатото кръгово кръстовище с ул. "Каменоделска" при синята сграда на Fujitsu-Siemens е нужно да се разширят само първите 100-200 метра от ул. "202-ра" между ул. "Каменоделска" и строителния хипермаркет в близост – с изключение на този участък, цялата нейна останала част до Надлез Надежда е с 3х3 пътни ленти + локални платна и е кажи-речи с габарити на автомагистрала.
Но моето предложение има и един недостатък – не ми е ясно конкретно за разширения участък от ул. "Каменоделска" как ще минават трамваите и ще има спирки за тях в този участък. Моля ви за предложения как да се реши този проблем.
На картите си съм дал моята алтернатива на пробива "Данаил Николаев". Участъка, който трябва да се реконструира и разшири, съм го отбелязал с черно, а участъците, които нямат нужда от такава – с тъмнорозово.
Ето какво имам предвид: