Предлагам в тази тема да обсъждаме автобусите и тролейбусите родно производство-Чавдар.
Ще се опитам да направя описание на някои от прототипите на Чавдар 141 и 130.
Прототип на Чавдар 141-отличава се от серийните модели по цялостното остъкление на вратите,седалките му са повдигнати нависоко и образуват коридорче,като при междуградските автобуси,самите седалки са немски с оранжева пластмаса и кафеникава тапицерия.Автобуса е с тъмни стъкла,луминисцентно осветление има и електронна информационна система.Не съм сигурен но мисля,че имаше и климатик.Също така мяха на съчленението на нивото на прозорците е прозрачен.В предната част прозорците са по-дълги от на серийните модели и са с едни по-малко(след 2-ра врата има един прозорец а не 2 като при сериините)Показан е на изложение в София,след това е на проби в Бургас,като там обслужва линия 12/12А.Сега незнам къде е.
Прототип на Чавдар 141-отличава се от серийните модели по цялостното остъкление на вратите,седалките са му като в Чавдар 11 Г 5 и В 14-20,мяха на съчленението на нивото на прозорците е прозрачен.По време на пробите се движи в София-някъде през 1993 год. и обслужва линия 413.Също така в Бургас пак по време на пробите обслужва линия 12/12А.След това дълго време е седял в завода Чавдар,и от около 2 години отново е на линия в Бургас,изглежда перфектно,движи се най-често по линия 211.В момента е с реклама на Нескафе,като малашевският 2155.Този прототип е бил взет от Ботевград,вероятно през времето когато го е нямало е стоял в завода.Бил е без оригиналната ръчна скоростна кутия и са му сложили автоматична.
Единичен градски прототип Чавдар 130-отличава се от серийните по цялостното остъкляване на вратите,седалките са като в Чавдар В 14-20 и 11 Г5,с по-дълги прозорци е и са с един по-малко-като при тролейбус 2525.По време на пробите обслужва междуградски линии в Бургас.
Единичен градски прототип Чавдар 130-също с 3 врати с цялостно остъкление,с един прозорец по-малко но с по-дълги прозорци-като тролейбус 2525-обслужвал е линията Ботевград-Правец,след това линия 85 в София,оранжев на цвят.Виждал съм го и на автостанция Дървеница.Оттогава незнам къде е.
Крайградски единичен прототип-мисля че модела се води Чавдар 330-значително се различава от Чавдар 130.С тъмни стъкла е,2 врати първата е единична а втората двойна и се отварят навън.По време на пробите в Бургас обслужва вече несъществуващата линия 72(3-та п-ка-ЖП гара-Долно Езерово).Оттогава незнам къде е.
За сега това се сещам ако някой има още информация моля да ме допълва.Интересно и каква е съдбата на останалите прототипи,дали все още ги има?
По мое мнение Чавдар 141 и 131 е доста прилична машина,спокойно може да се конкурира със западните автобуси.Чавдар 141 има двигател МАН 340 коня,автоматичниа скоростна кутия ВОИТ както и АВS.