Author Topic: Чавдар: прототипи и история  (Read 1278106 times)

Offline zirka

• Наистина съм луд
  • www.GTBURGAS.eu
    • View Profile
    • Email
Re: Чавдар: прототипи и история
« Reply #3540 on: 17.03.2019, 18:22:07 »
Днес 17.03. 2008 год. се навършват 9 (девет) години от издаването от г-н Муравей Радев – Министър на икономиката на заповед №108. С тази заповед се постави началото на края на фирма „Чавдар” ЕАД – гр.Ботевград. С това се сложи и край на едно структуроопределящо производство с над 80 годишна история, и дългогодишната борба на ръководството и личния състав на „Чавдар” за неговото запазване. Бог да поживи управниците, че затриха „Чавдар”, защото още щяхте да се возите на нашите рейсове. И нека Бог определи кои прав, кои крив.
...Точно 20 -ет години...
По този повод ето един документ, който освен другото, дори като факт - може би е неизвестен. Припомням, че автобусите изнесени за Башкирия(РФ) са отделно.

http://base.garant.ru/6311421/
http://iv.garant.ru/SESSION/PILOT/main.htm
Распоряжение Правительства РФ от 30 июля 1994 г. N 1223-р
1. Одобрить предложение администрации Оренбургской области и акционерной транспортной компании "Оренбургавтотранс" (АТК "Оренбургавтотранс"), поддержанное Минтрансом России и Роскоммашем, об организации совместно с болгарской автобусостроительной фирмой "Чавдар" производства ежегодно 1200 городских и пригородных автобусов средней вместимости на предприятиях указанной компании, имея в виду, что не менее 90 процентов комплектующих изделий для производства указанных автобусов будет поставляться предприятиями Российской Федерации.
2. Принять предложение администрации Оренбургской области о выделении АТК "Оренбургавтотранс" в 1994 году средств в сумме 3,7 млрд. рублей из бюджета области на создание мощностей для выпуска указанных автобусов.
3. Минфину России в III квартале 1994 г. выделить АТК "Оренбургавтотранс" на указанные цели 3,7 млрд. рублей из резервного фонда Правительства Российской Федерации.
4. Минфину России рассмотреть вопрос о выделении в 1994 году бюджетной ссуды в сумме 14 млрд. рублей АТК "Оренбургавтотранс" для реализации проекта по выпуску автобусов.
5. Минэкономики России и Минфину России при формировании государственной инвестиционной программы на 1995 год предусмотреть выделение в 1995 году АТК "Оренбургавтотранс" финансовых средств в сумме 11 млрд. рублей на возвратной основе для завершения создания мощностей по производству автобусов.
6. Минфину России и администрации Оренбургской области Установить контроль за целевым расходованием выделяемых денежных средств.

Председатель Правительства
Российской Федерации
В. Черномырдин
Москва
30 июля 1994 г.
N 1223-р

http://b2bpoisk.ru/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/277922

Направлениями деятельности компании являются «Транспорт и перевозки / Автобусы». Компания Chavdar AD находится по адресу Bolgariya, 2140 Botevgrad, ul. Akad. St. Romanski 48 в регионе Болгария. По следующим телефонам вы можете связаться с представителями компании - Телефоны tel.: (0723) 20-63, (0723) 24-44; fax: 21-45;.

Колко са произведени (на едно място мисля се споменаваше за едва няколко десетки) и докога точно е просъществувало е неизвестно, но предвид последвалите събития може да се предполага с голяма точност! Жалко обаче че не може да се надникне в медии оттогава...
Всъщност последният построен автобус изобщо излиза от завода началото на Януари 1997г – През следващите почти две години, до самият му фактически край на тази дата – управляващите за пред някои медиите и в защита на случващото се, търсят печалбата, все едно автобусите са произвеждани изцяло тук, спестявайки малката подробност, че едва 10 % е бил производствения дял за Чавдар по този договор. 

« Last Edit: 17.03.2019, 18:38:48 by zirka »
WWW.FORUM.GTBURGAS.EU

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3541 on: 17.03.2019, 19:11:41 »
Поредната несериозна работа. ОАО "Оренбургавтотранс" е регистрирано през 1993 и е ликвидирано на 22.07.2008. Водещите му дейности - отдаване под наем на нежилищни имоти, отглеждане на бобови култури и ... едва на седмо място - ТО на други ПС. В сравнение с него Омуртаг е направо технологичен гигант. Това чудо да изпълни на 90% автобус е все едно Трамкар да почне серийно производство на Airbus 380.
Източник: http://www.list-org.com/company/10445648
« Last Edit: 17.03.2019, 19:14:20 by blagun »

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3542 on: 22.03.2019, 22:03:06 »
2831 по редовна линия 10 като ведомствен превоз до СМК Леонид Брежнев (Кремиковци)

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3543 on: 22.03.2019, 22:27:26 »
А тази снимка я отделям сама, защото е много интересна - освен 3010 (АМ 3010) по 284 на последната спирка на Летището, на снимката се вижда и една от най-подробните правени някога схематични карти за градския транспорт в София. Появиха се през 80-те и ги имаше на няколко възлови места, сещам се освен за Аерогарата за Халите и за автогара Овча купел. Не съм сигурен дали нямаше и на Орлов мост в посока Плиска. Сигурно е имало такава карта и на Централна гара. А шофьорът на 284 ползва нововъведението - BUS колонка за връзка с диспечерския пункт в Дружба.
« Last Edit: 23.03.2019, 19:03:46 by Metan »

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3544 on: 23.03.2019, 00:09:43 »
На летището сега разбрах, че е имало такава схема. Тези на Халите, на Централна гара и на Овча Купел ги знам. Тази на Овча Купел оцеля до последно - махнаха я чак през 2001-ва. С часове съм стоял пред нея да разучавам историята на линиите, особено тези от Костинбродското и Сливнишкото направление, които 86-та си получиха отделна номерация. Доколкото знам, схемата е направена през 81-ва година, по случай 1300-годишнината на България и откриването на НДК. Пак от тогава са и схемите на трамвайните, съответно тролейбусните линии, които ги лепяха над вратите на трамваите и тролеите. Също и оня, синия справочник, който Митко го сканира и пусна за сваляне. По-ново издание никога не е правено. Във всички посочени източници, като символ на автобус бяха нарисували Икарус 280, като тролей - Икарус 260 (макар че само една бройка е произведена от него), а като трамвай - трисекционен еднопосочен Дюваг от Кьолн, който най-наподобява София-70 като дължина и разположение на вратите.

А с BUS колонките се сещам за една интересна случка. Такава имаше и на площада в село Обеля. Рейс 51 беше ужасно нередовен, в добавка бариерата му разкатаваше майката. И веднъж един батко, на който му писна да чака, се обади на диспечера:
- Слушам!
- Кога ще дойде рейс в Обеля, бе да ви *** п****** майчина? 40 минути няма никакъв?
- Аз какво да направя? Има само две коли (нормално бяха четири извън пик).....
« Last Edit: 23.03.2019, 00:37:06 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline vaz2106

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #3545 on: 23.03.2019, 07:17:37 »
На табелата май пише 284.

Offline vaz2106

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #3546 on: 23.03.2019, 07:51:50 »
Заради 2831 пак хванахме руския сяйт в грешка. Това води до въпроса, може ли да се оправи и информацията да бъде точна ? :devil:

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3547 on: 23.03.2019, 09:21:43 »
На табелата май пише 284.
Абсолютно си прав, даже се вижда и червената линия по диагонал за бързите автобусни линии, поправям на 284.

Пак от тогава са и схемите на трамвайните, съответно тролейбусните линии, които ги лепяха над вратите на трамваите и тролеите.
Иначе за тези схеми ли става въпрос?

Offline ivan3275

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #3548 on: 23.03.2019, 21:30:18 »
Заради 2831 пак хванахме руския сяйт в грешка. Това води до въпроса, може ли да се оправи и информацията да бъде точна ? :devil:
Не разбрах точно в какво сте хванали в грешка сайта,може би сте имали предвид,че още не съм го внесъл в редиците на сайта.Да точно така е не съм качил още доста Чавдари в сайта нарочно защото изчаквам информацията да бъде достоверна и тогава ще кача данните бавно стават нещата.Постепенно всичко ще си дойде на мястото с помощта на всички колеги за което сме безкрайно благодарни моя милост и Emperor.Иначе 3010 го има качен в сайта,може да видите.Специални благодарности на Metan за снимките и за положения труд.
А относно тази схема точно нея,която я имаше и на Централна гара я преписах цялата с маршрутите и съответните спирки за тях понеже нямах фотоапарат тогава и реших постепенно да я препиша цялата,това хубаво обаче не помня къде съм прибрал листата данните,вероятно съм ги изхвърлил без да знам и трудът ми отиде на вятъра.
« Last Edit: 23.03.2019, 22:33:28 by ivan3275 »

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3549 on: 23.03.2019, 23:21:59 »
Губи ми се къде точно на гарата стоеше схемата - тук ли някъде се падаше?

Този се чудих дали да го пусна при тролейбусите или тук, ама тук май си е по на място. Снимката е пускана и друг път, сега е в по-добра резолюция.

Offline ivan3275

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #3550 on: 24.03.2019, 00:40:42 »
Относно схемата да точно там беше тогава от там тръгваха автобусите за Младост: 13 и 213.
А относно тролейбуса това е бъдещия тогава 500 в Пловдив е бил в експлоатация,но колко време не се знае.

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3551 on: 25.03.2019, 18:45:56 »
Да, точно тази схема беше над вратите на трамваите. Имаше и на тролейбусния транспорт, тях ги слагаха на кутиите с автоматите на вратите при Шкодите, на австрийците не мога да се сетя къде точно бяха, но и те имаха. А на гарата схемата беше точно на изхода на стълбите, отдясно, където свършваше тротоара и почваше батака - по-късно от същия този батак тръгваха нелегални частни автобуси за Пирот и Ниш. В края на 80те тези схеми съвсем не бяха актуални.
Иначе нямам думи - как може да са пускали 11Г5 по 284, при това, както се вижда от снимката - очукан, раздрънкан, та дрънка. Аз на живо такова чудо не съм виждал, бяха 11М4, след 83-та година Икаруси, имаше чат-пат и 266. Чичо ви Васко знаем, че много си харесва 11Г5 - елементарен и прост автобус. но е факт, че пътниците отбягваха линиите с такива. Друсаха, бръмчаха, возеха твърдо. И точно те парлатисаха доста линии, при това бързи, че и експресни......Въздъхнахме с огромно облегчение, когато 83-та година по 72 пуснаха само Икаруси, но 84-есента на 85-та пак върнаха Чавдарките, след което окончателно станаха само големи, не броя двата кратки периода, отново през 84-та и 85-та, когато бяха Икаруси 266. Примери колкото искате - 105 и 106 возеха въздух под налягане много преди пускането на тролея, та логично станаха доста нарядко точно заради чавдарките. 75 също все беше празен.....242, въпреки че беше експресен и целодневен, почти никой не пътуваше с него и логично още 86-та година го спряха. Имаше и снимка с 11Г5 по 309.....Вероятно и линия 200 до Дианабад е била нежелана и съответно нарядко като бяла врана поради същата причина.....Просто през 80-те този рейс е тотално морално остарял, още при разработването му през 60-те е създаден с уговорката, че отговаря на тогавашните "средна хубост" изисквания....И не знам защо шофьорите си "приватизираха" предната дясна седалка при положение, че кондукторите са били премахнати мнооооого отдавна.....

А защо В13-20 и в последствие В14-20, въпреки много добрия проект и световното му ниво, в последствие не могат да се доразвият и конструкцията им бива окепазена? Едно време процедурата е била такава за всички нови изделия. Центърът за промишлена естетика и в частност инж. Петко Мишев правят един чудесен автобус, на много високо ниво за тогава, но след предаването на новия модел на съответния завод (в случая Чавдар), вече отговорността е била на този завод е да си осигури необходимите технологии, части, възли и агрегати за неговото производство. На тази снимка още по-добре се виждат белите унгарски дръжки и тапицираните с черен балатум стълби, понеже стандартната рифелова тенекия би могла да доведе то тряскане от ток при качване и слизане. Освен при този тролей и прототипа на съчленения В14-20, тези тръби са характерни само за изнесените за Гърция автобуси.
« Last Edit: 25.03.2019, 20:38:37 by IKAR »

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #3552 on: 25.03.2019, 21:34:36 »
Чавдар 5c на технически преглед във Велико Търново, 80 -те години:

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3553 on: 28.03.2019, 18:45:09 »
От гръцките, на изложение в Москва, 81-ва година. Много пъти съм виждал такъв и подобни на живо, пред Новотел Европа и по пътя за Кулата, само че.......не знаех, че е Чавдар. Имаше какви ли не варианти с всякакви шарки - сив металик с жълто и оранжево, но и много други, с климатик, без, с еднокрили и двукрили изнасящи се врати, с повече отваряеми прозорци.......
« Last Edit: 28.03.2019, 22:45:40 by IKAR »

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #3554 on: 02.04.2019, 15:07:37 »
Балканкар 5М от 80 - те:

Източник

Offline Bus Memories Bulgaria

• Запален по ГТ
  • k.panev
    • View Profile
« Reply #3555 on: 02.04.2019, 20:18:51 »
Разпродажбата ...

Изпратено от моят SM-A530F с помощта на Tapatalk

Offline tauri

• Превозвач
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #3556 on: 02.04.2019, 23:16:00 »
Няма как да дам лайк на този пост. Убиваме се да търсим части за нашите Чавдари, а тия са затрили цял завод с поне 10 автобуса на части тонове алуминиеви лайсни и оборудване. Нека всички замълчим, защото никой не се сблъсквал с трудностите, които е имал завода през годините. В същите заводи където са се сглобявали изключително боклучливите Кароса в момента се сглобява Ивеко. В Чехия присъстват всички автомобилни производители и имат нов производител в лицето на СОР.
The Grand Tour

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3557 on: 02.04.2019, 23:36:41 »
За сегашното Ивеко не знам, но предишното - Сителис и по-предишното - Рено Агора, бяха също толкова боклукчиви като Каросата. Справка  - бившите на Транстриумф в Скъпарна. За СОР нямам думи с този камилест дизайн, и качеството не личи да е от доброто. Освен в Чехия, Словакия и у нас, другаде не знам да има....Унгарските Кравтекс-Кредо са тяхна фирма - там е пълно, но нямат нито една продажба навън. Тия италианци направиха тотална простотия, затривайки заводите в Унгария (качеството при които беше доста над Кароса, особено малкосерийното производство за Скандинавия на шасита Скания и Волво), а в същото време запазиха тези на Кароса....Въобще италианското автомобилостроене, също и френското, никога не е било пример за високо качество. Дизайнът е друга работа....Вижте жълтурковските тролеи Ивеко в Русе в сравнение със швейцарските им събратя........Както казва чичо ви Благо - феновете на Пичка, Мачка, Борче и Макаронка се чудят защо техните коли се обезценяват, докато Голф-ът примерно държи цена, нищо, че отдавна и немските ги окепазиха....Да, много са красиви, но не са за нашите пътища. Шкода например БЕШЕ добра кола на добра цена......Работата в момента е там, че клиентът го интересува да получи някакво подобие на това, което си е поръчал, но да е възможно най-евтино...Иначе, в мокрите ми сънища, честна дума, редовно присъстваше Чавдар В13-20 и В14-20, но направен с унгарски вносни части и съответната видима разлика в качеството, поне външно......
« Last Edit: 02.04.2019, 23:49:13 by IKAR »

Offline tauri

• Превозвач
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #3558 on: 02.04.2019, 23:48:09 »
Ако се опитваш нещо да ме жегнеш с френското и италианско автомобилостроене, само показваш колко не разбираш. Фиат държи най-много патенти в автомобилостроенето. Ферари е най-скъпата марка. Френското е най-ефективното и най-доброто за всеки, който иска да има автомобил. Неразбрах какво им е на Ивекото на Транстриуф във Варна освен, че бяха без екстри. Двигателите на Ивеко са едни от най-добрите в света. Бившият завод на Кароса печели и работят чехи в него. Не е останала дупка от него.
The Grand Tour

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
« Reply #3559 on: 02.04.2019, 23:53:29 »
Ако се опитваш нещо да ме жегнеш с френското и италианско автомобилостроене, само показваш колко не разбираш. Фиат държи най-много патенти в автомобилостроенето. Ферари е най-скъпата марка. Френското е най-ефективното и най-доброто за всеки, който иска да има автомобил. Неразбрах какво им е на Ивекото на Транстриуф във Варна освен, че бяха без екстри. Двигателите на Ивеко са едни от най-добрите в света. Бившият завод на Кароса печели и работят чехи в него. Не е останала дупка от него.
Ферари били най - скъпата марка, ахахах. За Koenigsegg и Bugatti чувал ли си?
А относно, че френското било скапано, не е така. Bugatti и Alstom са кралете на скоростта, а са френски и цяла Европа (държавите с хубав ЖП транспорт) имат влакове на Alstom, било то TGV, Italo или каквото и да е.
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!