Емм, не можеш да кажеш, че да се сложи пощенска кутия на трамвай е нерентабилно. Нерентабилно е да се постави допълнителен климатик в салона, нерентабилно е да се ангажира кондуктор(примерно), но едно капаче, две пантички и ключалка да се сложи не мисля, че е нерентабилно. А и пощальона събира писма.
Предполагам, че това "Емм" е част от "emm_1968" ...
Дискусията за пощенските кутии по трамваите беше през юли и приключи без единно мнение. Всеки си има своите аргументи и не приема чуждите ...
Та, прегледах мненията си в тази тема и никъде на срещнах "
нерентабилно". По-скоро застъпвам тезата, че е
ненужно.
Това "
едно капаче, две пантички и ключалка да се сложи" звучи елементарно, доста необмислено и по детски наивно и романтично ... като къщичка за птички ... И ..., като сложиш капаче (едно) с пантички и ключалка без кутия от вътрешната страна на обшивката къде ще падат писмата? На паважа?
Въпросът ми е не "дали е рентабилно", а "дали е нужно". Аз мисля, че е ненужно. До преди две-три десетилетия може би, но днес ...
"Традиция" ... според мен - не, нужда - да. Просто в началото на ХХ век кореспонденцията между хората е била чрез писма и пощенската служба е трябвало да задоволява тази нужда качествено. Едно е да пуснеш писмото в пощенската кутия на трамвая докато е спрял на спирката, а друго е да се разкарваш до пощенския клон на километър-два.
Да, виждал съм един човек да обикаля депото с един чувал с рамка и да отваря пощенските кутии, но не съм виждал да изважда нещо от чувала.
Да, хубаво е чуждите туристи да си купят картичка и да я пуснат в пощенска кутия на трамвай (и да се снимат докато я пускат), но ... виждал ли е някой такова нещо в София? Аз не съм.
Е, ако се възприеме, че това е неотменима и определяща традиция от историята на града ни - при следващи модели произведени за София ще се изисква и пощенска кутия, а на вече действащия ПС без пощенска кутия ще се монтира допълнително.
Интересно ми е, обаче, защо реши да се счепкаш с мен месеци по късно (ако това "Емм" е част от "emm_1968") ...? Ако това е опит да се съживи темата ... добре.