Author Topic: PESA Swing 122NaSF/2 (2301-2367)  (Read 534274 times)

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: PESA Swing 122NaSF/2 (2301-2367)
« Reply #100 on: 20.07.2013, 00:10:01 »
Ливреята в синьо и жълто е наистина отчаян опит да сме модерни - за тези неща е редно да има конкурс и да се избере между много варианти. Хора, които нямат идея от дизайн е редно да не са решаващ фактор, но все пак сме в България :/ Както споменах вече, тези двуцветни ливреи са само излишен разход, който в берлинския градски транпорт с право е зачеркнат от скоро.

А по въпроса с кутиите - прегледах документацията за конкурса и действително няма и следа да са споменати пощенски кутии. Но в крайна сметка нищо не пречи да бъдат домонтирани такива.

В исторически план като разгледах снимките на подвижния състав преди войната явно първите трамваи с пощенски кутии са били Сименс-АЕГ от 1931 г. На по-старите не успях да открия такива.

Ако кутиите не са предвидени в конструкцията на трамвая могат да бъдат поставени и допълнително в салона. Тези в Бремен са например комбинирани - пощенска кутия и автомат за билети.

Или така:

Съображението, че сме 21 век някак не мога да го разбера. Има минимум на обслужване на населението с инфраструктура, и както тока, водопроводите, пътищата са инфраструктура, така и уличните телефони, пощенските кутии и други по-нетипични неща също са част от този минимум. Щом няма пощенски кутии на улиците трябва да ги има по трамваите поне.
« Last Edit: 20.07.2013, 00:35:16 by sofianec »

Offline Jote

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #101 on: 20.07.2013, 09:38:43 »
Кутии навън изглеждат по-добре от този вътре, обаче ако е късно за външните нека да се сложи вътре.

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #102 on: 20.07.2013, 11:14:58 »
Спомнете си кога за последно някой от вас е писал писмо на хартия ... всеки за себе си и да не го пише тук - пред себе си човек е по-честен от колкото пред други хора ...

Хубаво е да се спазват традициите ..., но само тези, които ни харесват и по-важното не ни пречат, за останалите - "В новото време тези традиции нямат място!" ...

През годините цветовете на подвижния състав на МГТ в София се е променял и няма "традиционен". Същото е и в повечето градове на Европа. Да, някъде има традиционна разцветка, но тези места не са много и при тях градската среда е определяща. В повечето от  големите градове, където има различни стилове архитектура няма установени цветове на возилата.
В зависимост от външните форми на возилата им "отиват" различни цветове или цветови комбинации.

От 1901 година до 50-те години на ХХ век трамваите в София са били тъмнозелени ... можем ли да обявим този цвят за "традиционен" и всички сегашни трамваи да ги боядисаме в "онова" зелено.

Всеки си има естетически вкусове ... на мен синьо-жълтата разцветка ми харесва, но не съм обявил всички с различно мнение за хора без вкус.
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline hitar_potter

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #103 on: 20.07.2013, 21:54:42 »
Аз пък предлагам, всеки, който подкрепя тези пощенски кутии, да вземе да пусне по едно писмо до някого :)
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #104 on: 20.07.2013, 23:11:01 »
Емо, а ти пък проучи колко картички се купуват в големите туриситически градове, като само от екзотични и специални дестинации си правят труда да ги изпращат от мястото заради клеймото... В повечето градове е пълно с безмислени и безинтересни за мен атракциони, но "глупавите" туристи им се лепят като мухи на мед... София е далеч от челниците като туристически град, въпреки гръмкото ни самочувствие. Има ли нещо, от което може да привличаме интерес и печалба, защо да не го правим. Факт е, че обикновенната поща за редица случаи вече е отживелица и дори не е рентабилно и екологично... То има и чисто нови автомобили, но в Прага, Будапеща и т.н. ретро автомобилите са си атракцион и туристическа услуга! ;)

Offline atlantic

• Напредващ
  • Ватман завинаги
    • View Profile
« Reply #105 on: 21.07.2013, 09:23:13 »
Предвижда ли се покупката на още трамваи, защото 20 броя са много малко за София, особено предвид състоянието на останалите?
Доколкото разбрах ПЕСА са сключили договор с Москва за 120 трамвая, така че следващите 1-2 години ще работят за тази поръчка.

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #106 on: 21.07.2013, 10:42:10 »
Емо, а ти пък проучи колко картички се купуват в големите туриситически градове, като само от екзотични и специални дестинации си правят труда да ги изпращат от мястото заради клеймото... В повечето градове е пълно с безмислени и безинтересни за мен атракциони, но "глупавите" туристи им се лепят като мухи на мед... София е далеч от челниците като туристически град, въпреки гръмкото ни самочувствие. Има ли нещо, от което може да привличаме интерес и печалба, защо да не го правим. Факт е, че обикновенната поща за редица случаи вече е отживелица и дори не е рентабилно и екологично... То има и чисто нови автомобили, но в Прага, Будапеща и т.н. ретро автомобилите са си атракцион и туристическа услуга! ;)

Може би няма да е веднага, но ще проуча ... обещавам.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #107 on: 22.07.2013, 09:47:19 »
Традиции се създават с постоянство ! Доколкото си спомням на Инеконите не бяха предвидени пощенски кутии и в последствие бяха добавени макар , че ако ги няма няма да ми липсват особенно ! Новата ливрея е свежа и на мен лично ми допада повече от ла.няното и маслено зеленото .

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #108 on: 24.07.2013, 22:45:46 »
Може би от Електротранспорт трябва да популяризират услугата с пощенски печат с трамвайче (и реклама на това). И без това, доколкото знам, тази услуга е субсидирана..
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline Jote

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #109 on: 28.10.2013, 09:16:25 »
В полския форум намерих следната информация:

"Знаем че трамваи за София са вече на последен етап монтаж. Един боядисван кош видях вчера минавайки до завода"

Не знам каква е вероятност на това изявление.

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=108318889&postcount=3037

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #110 on: 28.10.2013, 16:17:15 »
Емм, не можеш да кажеш, че да се сложи пощенска кутия на трамвай е нерентабилно. Нерентабилно е да се постави допълнителен климатик в салона, нерентабилно е да се ангажира кондуктор(примерно), но едно капаче, две пантички и ключалка да се сложи не мисля, че е нерентабилно. А и пощальона събира писма. ;)

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #111 on: 28.10.2013, 17:35:06 »
Емм, не можеш да кажеш, че да се сложи пощенска кутия на трамвай е нерентабилно. Нерентабилно е да се постави допълнителен климатик в салона, нерентабилно е да се ангажира кондуктор(примерно), но едно капаче, две пантички и ключалка да се сложи не мисля, че е нерентабилно. А и пощальона събира писма. ;)

Предполагам, че това "Емм" е част от "emm_1968" ...
Дискусията за пощенските кутии по трамваите беше през юли и приключи без единно мнение. Всеки си има своите аргументи и не приема чуждите ...

Та, прегледах мненията си в тази тема и никъде на срещнах "нерентабилно". По-скоро застъпвам тезата, че е ненужно.
Това "едно капаче, две пантички и ключалка да се сложи" звучи елементарно, доста необмислено и по детски наивно и романтично ... като къщичка за птички ... И ..., като сложиш капаче (едно) с пантички и ключалка без кутия от вътрешната страна на обшивката къде ще падат писмата? На паважа?
Въпросът ми е не "дали е рентабилно", а "дали е нужно". Аз мисля, че е ненужно. До преди две-три десетилетия може би, но днес ...
"Традиция" ... според мен - не, нужда - да. Просто в началото на ХХ век кореспонденцията между хората е била чрез писма и пощенската служба е трябвало да задоволява тази нужда качествено. Едно е да пуснеш писмото в пощенската кутия на трамвая докато е спрял на спирката, а друго е да се разкарваш до пощенския клон на километър-два.

Да, виждал съм един човек да обикаля депото с един чувал с рамка и да отваря пощенските кутии, но не съм виждал да изважда нещо от чувала.
Да, хубаво е чуждите туристи да си купят картичка и да я пуснат в пощенска кутия на трамвай (и да се снимат докато я пускат), но ... виждал ли е някой такова нещо в София? Аз не съм.

Е, ако се възприеме, че това е неотменима и определяща традиция от историята на града ни - при следващи модели произведени за София ще се изисква и пощенска кутия, а на вече действащия ПС без пощенска кутия ще се монтира допълнително.

Интересно ми е, обаче, защо реши да се счепкаш с мен месеци по късно (ако това "Емм" е част от "emm_1968") ...? Ако това е опит да се съживи темата ... добре.

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #112 on: 28.10.2013, 18:46:26 »
Нерентабилно е да се постави допълнителен климатик в салона
Защо? Те тия няма ли да имат климатик?

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #113 on: 28.10.2013, 19:08:03 »
Просто не съм погледнал датата на обсъждането, затова съм го извадил от прахоляка. До колкото ми е известно единствено в София (почти изцяло)  и от части в друг (не помня точно кой) град в Европа, пък и по света трамваитеса със запазени пощенски кутии, което си го прави традиция, да бъде запазено това като уникална черта. Не е излишно да го има, не тежи на мотрисата и не оскъпява, няма смислена причина да не бъде запазено. И "Емм" го ползвам като съкратен вариант на "emm_1968" ;)

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #114 on: 28.10.2013, 22:18:11 »
... Да, хубаво е чуждите туристи да си купят картичка и да я пуснат в пощенска кутия на трамвай (и да се снимат докато я пускат), но ... виждал ли е някой такова нещо в София? Аз не съм. ...
Като вече не им слагат, как да видим... :P В София си нямаме средновековен или по-късен исторически център, който да се извисява и да не е на няколко метра под земята под предварително напрегнати бетонни греди, нямаме си пристанище и красив залив, нямаме си сграда от Гери, Фостър, Хадид, Пиано и сие, имаме си Софийска баница примерно... Това с пощенските кутии си има потенциал, жалко че "специалисти" в областта на туристическото планиране и управление не са го съзряли като потенциал. Но плащаме милиони за лого с яйце на очи и туризма ни е организиране на оргии...

Offline Jote

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #115 on: 29.10.2013, 23:16:27 »
Да, хубаво е чуждите туристи да си купят картичка и да я пуснат в пощенска кутия на трамвай (и да се снимат докато я пускат), но ... виждал ли е някой такова нещо в София? Аз не съм.

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #116 on: 29.10.2013, 23:21:55 »
Добра постановка ...

Offline Jote

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #117 on: 29.10.2013, 23:36:17 »
Не знам какво означава "постановка" в този контекст, но това е точно ситуация за която питаш! По принцип съм "чужден турист", бъдейки в София през август месец купих картичка и пуснах я от трамвая. И снимах се при пускане. Това е.
« Last Edit: 30.10.2013, 00:01:19 by Jote »

Offline 2828

• 506
    • View Profile
    • Email
« Reply #118 on: 29.10.2013, 23:55:30 »
Добре де, колко струва една кутия? Не повече от 5-10 лева. Какъв е проблема? Иначе според мен трябва реклама, иначе никой не би пуснал писмо без да знае кога и дали ще се изпрати.
Снимката е на колелото в Борово, нали? Аз съм ЗА тези кутии.

Offline Jote

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #119 on: 30.10.2013, 00:02:18 »
Да, точно там. Съгласен съм че трябва някаква реклама - през 2010 г. (когато пуснах пъври картички от трамвай № 908) никой не можеше да ми отговори със сигурност дали тези кутии все още работат.