Author Topic: Перник - обща тема  (Read 161798 times)

Offline ari_91

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Перник - обща тема
« on: 27.08.2009, 22:04:45 »
Искам да попитам нищо , защо след като тролеите са част от градския транспорт на маршрутната табела е написано "Перник - Тева" ( линия №10 )  ????? :bb:
« Last Edit: 29.10.2016, 12:08:10 by ari_91 »

Offline mgk

• Маниак
    • View Profile
Re: Re: Re: Перник
« Reply #1 on: 27.08.2009, 22:29:17 »
ами така са всички маршрути в Пк и на автобусите и на тролейбусите пише Перник....еди къде си,които тръгват от централната автостанция до жп.гарата :P

Offline ari_91

• View Profile
« Reply #2 on: 27.08.2009, 23:18:26 »
ами така са всички маршрути в Пк и на автобусите и на тролейбусите пише Перник....еди къде си,които тръгват от централната автостанция до жп.гарата :P
Това би трябвало да се промени .  :)

Online freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #3 on: 29.08.2009, 00:26:53 »
Това би трябвало да се промени .  :)

А това скоро няма да се промени..На никого не му пука и още повече че ние самите перничани от кварталите си казваме така.Когато ходим до центъра не казваме "отивам до центъра" ,а "отивам до Перник"  :P Та може би заради това и на транспорта вместо правилното "ЖП гара" пише "Перник"  :P
А това се обяснява със странната ни география-Перник е много дълъг град-повече от 20 км,но и страшно тесен-рядко на ширина минава 4-5 км.На всичкото отгоре  центъра на града е в географската периферия-в най-западния край а отделните групи квартали - център+малки кварталчета,Тева,Мошино+Изток,Църква+Даскалово,Калкас и Бела Вода са отделени едни от други от горички,поляни или руини на заводи-пустош.Въобще доста странности си имаме ;)Но в крайна сметка това е добре дошло,защото именно заради изолираността на отделните части на града имаме толкова голяма транспортна мрежа в сравнение с градове с нашия брой жители,но по-компактни(напр.Благоевград и Кюстендил)

A сега искам да кача няколко снимки на автобуси които ще добавя в списъка с превозните средства,но когато се поосвободя малко че сега не мога. :(

http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8/deb9e9721a2919cf2763f4558189217a/img_0704

http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8/00e418243ca21f4ca085b3e92e3c7212/img_0706

http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8/df60231d2d8e947fd50a504e42766a2a/img_0702

http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8/a8e9109389f63e07f6c37e74c8a0479f/img_0703

Offline mgk

• Маниак
    • View Profile
« Reply #4 on: 29.08.2009, 01:00:50 »
е тук може малко да поспорим,няма как да сравняваш Перник с Кюстендил(50 000 жители),който е почти наполовината на Перник и няма дори градски линии, с Благоевград горе-долу може ,там разликата е 10-15 хил.в полза на Пк

Online freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #5 on: 29.08.2009, 01:11:20 »
Проблема е че не зная колко сме точно.По последни данни които съм чел(преди 2-3 години) бяхме 97000*.Знам че цялата област ни е  120000 но точно Перник не знам колко сме.Сравнявам ни с Кюстендил,прав си че са по-малко,аз ги мислех за поне колкото нас,но които са също областен център обаче откъм транспорт са гола вода..А Благоевград смятам че все още са повече от нас,още повече че са и университетски център.Ама и те с двете линийки на кръст направо се излагат.А исках да те питам-да си чувал за градски транспорт в Радомир.Ходих преди известно време и видях спирки за ГТ.Не ми се вярва,но може би някога е имало.

*Веднага проверих-ние сме 81000,а цялата община е 97000.
Кюстендил действително е 50000, а изненадващо за мен наистина Благоевград е по-малък от Перник-70000 8)
« Last Edit: 29.08.2009, 01:18:30 by freepigeon »

Offline mgk

• Маниак
    • View Profile
« Reply #6 on: 29.08.2009, 01:20:14 »
Перник-около 90 000,Благоевград 75 000,Кюстендил 50 000
Не знам и аз за градски тр. в Радомир навремето може би е имало,сега единствения транспорт е Перник-Радомир,спирките са за това

*Благоевград винаги е бил по-малък от Перник

Online freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #7 on: 29.08.2009, 01:28:05 »
Еми ето от къде вадя даниите,мисля че е достоверен източник:  http://grao.bg/tna/tab02.txt-там пише че сме 81000 с постоянен и настоящ адрес жители(тоест реалната бройка),а 90000 с постоянен адрес.Тоест 9000 са избягали в София :(

Offline mdka

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #8 on: 29.08.2009, 02:30:04 »
Еми ето от къде вадя даниите,мисля че е достоверен източник:  http://grao.bg/tna/tab02.txt-там пише че сме 81000 с постоянен и настоящ адрес жители(тоест реалната бройка),а 90000 с постоянен адрес.Тоест 9000 са избягали в София :(
Не искам да обиждам някого или нещо акова,но принцирно ако в ГЛАО пише 81 по рег спокойно можеш да свалиш още 10 хил души,същото се отнася и за Кюстендил и за 90% от градовете в БГ разбира се

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #9 on: 29.08.2009, 12:25:30 »
така е ,данните на грао са официални,по паспорт,а не реални.Нито един от моите познати от провинцията в София,не се е регистрирал нито по постоянен ,нито по настоящ адрес тук,а някои пребивават от 10 + години,грао си ги води жители там,където са си извадили лична карта,но ходят там само събота и неделя.

Online freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #10 on: 29.08.2009, 16:15:46 »
така е ,данните на грао са официални,по паспорт,а не реални.Нито един от моите познати от провинцията в София,не се е регистрирал нито по постоянен ,нито по настоящ адрес тук,а някои пребивават от 10 + години,грао си ги води жители там,където са си извадили лична карта,но ходят там само събота и неделя.

Aми именно-важи този адрес който ти е в паспорта.Макар и само за събота и неделя да се прибират,всички тези хора имат някаква причина да не си сменят адреса,разбира се че има и такива,които го пряват от мързел,но повечето си имат причини.И после то гражданството е относително понятие-важно е какъв се чувстваш,а не какво ти пише в личната карта.Но винаги по различните критерии ще се получават различни цифри,това е нормално.А критерият на ГРАО е най-естествен-постоянният адрес,защото просто него ти си го определяш. Не знам какво имате предвид под реални-всеки ден във всеки град има различен брой жители-всекидневно има миграции,смърт и раждания.Никой не може да преброи реалния брой,защото прасто той се мени.
« Last Edit: 29.08.2009, 16:19:19 by freepigeon »

Offline Beer

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #11 on: 29.08.2009, 17:22:48 »
Aми именно-важи този адрес който ти е в паспорта.

Не е верно.Адресната ти регистрация може да няма нищо общо от това написано в паспорта ти.Всъщност паспорт(НЕ задграничен) изобщо не съществува вече.Надявам се скоро и малоумната тъпня "адресна регистрация" да се премахне.
« Last Edit: 29.08.2009, 17:35:04 by Beer »

Offline mdka

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #12 on: 30.08.2009, 01:11:22 »

Aми именно-важи този адрес който ти е в паспорта.Макар и само за събота и неделя да се прибират,всички тези хора имат някаква причина да не си сменят адреса,разбира се че има и такива,които го пряват от мързел,но повечето си имат причини.И после то гражданството е относително понятие-важно е какъв се чувстваш,а не какво ти пише в личната карта.Но винаги по различните критерии ще се получават различни цифри,това е нормално.А критерият на ГРАО е най-естествен-постоянният адрес,защото просто него ти си го определяш. Не знам какво имате предвид под реални-всеки ден във всеки град има различен брой жители-всекидневно има миграции,смърт и раждания.Никой не може да преброи реалния брой,защото прасто той се мени.
Критериите на ГРАО определят жителите по адрес т.е. гражданите .Дефакто Перник има 90 хил граждани,които щом не са си сменили регистрацията, се смятат все още за перничани,но това не означава ,че в момента живеят в града.така ,че да Перник има 90 хил регистирани граждани,но населението му в момента със сигурност е по-малко.

Online freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #13 on: 30.08.2009, 22:56:08 »
Критериите на ГРАО определят жителите по адрес т.е. гражданите .Дефакто Перник има 90 хил граждани,които щом не са си сменили регистрацията, се смятат все още за перничани,но това не означава ,че в момента живеят в града.така ,че да Перник има 90 хил регистирани граждани,но населението му в момента със сигурност е по-малко.

Така е не споря,влизаме в абсолютно ненужен спор,от който дори няма никаква нужда.

А искам днес да изкажа много приятната си изненада,когато преди малко,когато чаках последната десетка на 22 часа,а до 21.55 не слезе тролей от Тева и аз съответно бях загубил надежда че ще дойде,се появи бусчето на Тролейбусен транспорт и не ни остави "на сухо",въпреки че е неделя и въпреки късния час.Контрольорката обясни че тролея е аварирал на курса на 21.00 от Перник и затова са взели бусчето.Действително,226 го заварихме на колелото на Тева и техниците ръчкаха по него като пристигнахме.Браво,дано така да продължават съвестно и да се върне доверието на хората в тролейбусния транспорт в Перник! :fan:

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #14 on: 30.08.2009, 23:08:04 »

Aми именно-важи този адрес който ти е в паспорта.Макар и само за събота и неделя да се прибират,всички тези хора имат някаква причина да не си сменят адреса,разбира се че има и такива,които го пряват от мързел,но повечето си имат причини.И после {...}
Ами като живееш под наем как да си впишеш него за постоянен адрес?Нали утре може да не си там.Пък и като си си извадил карта с 10 годишна валидност няма утре да ръгнеш да отсъстваш от работа за да търчиш в община и паспортно за да я сменяш.Човек населява това място в което прекарва по-голямата част от живота си,вади си хляба,създава семейство.Тая работа по желание не става.така че данните на грао изобщо не са меродавни.

Offline ari_91

• View Profile
« Reply #15 on: 30.08.2009, 23:08:45 »
тролея е аварирал на курса на 21.00 от Перник и затова са взели бусчето.
Искаш да кажеш жп.гара  :D :D :D :D :D

Online freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #16 on: 30.08.2009, 23:56:19 »

Ами като живееш под наем как да си впишеш него за постоянен адрес?Нали утре може да не си там.Пък и като си си извадил карта с 10 годишна валидност няма утре да ръгнеш да отсъстваш от работа за да търчиш в община и паспортно за да я сменяш.Човек населява това място в което прекарва по-голямата част от живота си,вади си хляба,създава семейство.Тая работа по желание не става.така че данните на грао изобщо не са меродавни.

Добре де,казах че се съгласявам-ние в Перник нямаме и 20000 тия от ГРАО нищо не разбират!Вашите данни са по-меродавни(въпреки че не сте ги изложили).Казах в по-горен пост че не искам да продължаваме този спор,защото няма никакъв смисъл а и не това е цел на тази тема пък и се СЪГЛАСЯВАМ с вас.

тролея е аварирал на курса на 21.00 от Перник и затова са взели бусчето.
Искаш да кажеш жп.гара  :D :D :D :D :D

Ха,правилна забележка ;) Виж че дори и не се усещам че казвам Перник.От ЖП гара,а още по-правилно е от начална спирка ;)

Offline mgk

• Маниак
    • View Profile
« Reply #17 on: 31.08.2009, 09:32:00 »
Смешна работа стана вече!!!за разлика от др.градове Перник не се обезлюдява поради близоста на София-хората отиват сутрин в София-кай да работи,кой да учи,кой квото има да прави и вечер обратно в Пк,процента на постоянно изнеслите се е нищожен в сравнвение с др.градове

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #18 on: 31.08.2009, 12:47:51 »
Смешна работа стана вече!!!за разлика от др.градове Перник не се обезлюдява поради близоста на София-хората отиват сутрин в София-кай да работи,кой да учи,кой квото има да прави и вечер обратно в Пк,процента на постоянно изнеслите се е нищожен в сравнвение с др.градове
Ми посмей се,като е смешно.Може да е нищожен спрямо други градове,спрямо собственото си население е значителен.близостта до София не спира процеса на емиграция,просто го забавя.

Offline mgk

• Маниак
    • View Profile
« Reply #19 on: 31.08.2009, 13:57:01 »
Ами смея се:емиграция-напускане за дълъг период от време на страната на обитаване и заселване в друга страна.

В Перник хората които сутрин напускат град вечер се връщат обратно!