Author Topic: Трамвайно трасе по Граф Игнатиев  (Read 76876 times)

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Трамвайно трасе по Граф Игнатиев
« Reply #40 on: 27.10.2014, 06:19:15 »
Панталеев не е виновен. Виновен е възложителят - Столична община и в частност - Диков, тъй като в заданието на конкурса буквално няма изисквания. По просто казано - проектирайте си каквото си искате! И хората изпълняват...  :help:
Точно това исках да кажа. Ако има задание за небостъргач насред Графа или за пристанище не Перловец - архитектите ще го проектират, без да им мигне окото. Точно както в един парцел проектират най-хубавата кооперация на света, но не могат да знаят, че няма улица, че няма канализация и т.н.
За допустимост и вкарване на проектите в рамките на градоустройството, ОУП и ПУП си има архитекти на районите, разбира се - и на Столична община.
« Last Edit: 27.10.2014, 06:24:34 by blagun »

Online Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Сервиз за лаптопи
« Reply #41 on: 27.10.2014, 16:53:09 »
Б.Б. пак ще става премиер и Диков се развихри. Две години буксуваше и нямаше кой да му уйдиса на акъла. Очаквайте до няколко седмици пак да се заговори за ликвидиране на трамвайния тунел под НДК. Такава стриктна последователност в зачеркването на релсовия транспорт показва нашият главен архитект!  :crazy:

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #42 on: 27.10.2014, 17:01:08 »
И ще стане страшно красиво по графа трамвайното трасе да е по ж.п. технология, няма що.

По-добре да се направи с някакъв паваж, и самите релси да се оградят с красив стил парапети от ковано желязо например с герба на града. За да не навлизат автомобили може в началото на всяка пряка да се направи декоративна яма, около 60 см. дълга и 40 см. дълбока, невъзможна за преодоляване от автомобили, като за екстремни случаи, като да мине пожарна или полиция например, или пък през нощта за зареждане да има капак, който се обръща и да могат да минават. Мисля че някъде на снимки бях гледал подобно изпълнение, но сега немога да го намеря.

Дори съм виждал на снимка направено такова нещо на Бус-ленти, направено широко точно където да минат гумите на автобусите и до тях 2 изкуствени ями, така че ако мине автомобил да пропадне в тях, но не мога да се сетя дали беше от Дания или Швеция.

Трасе по ЖП технология не стои грозно, а и при моето предложение почти цялото ще бъде прикрито от плътни огради и ще се вижда само от чакащите на спирките, пресичащите през надлезите и т.н. ВЪв всички случаи е по-красиво от разнебитените панели, а и ще може да се вдигне сериозно скоростта и оттам популярността на трамвая. За зареждане могат спокойно да се ползват пресичащите улици. Паветата няма кой да ги  реди качествено, ще се разхлопат и съответно ще падне средната скорост на трамваите и ще се увеличи шума.  :)

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #43 on: 27.10.2014, 18:29:15 »
Абе да вдигнем Берлинската стена на два ката по Графа направо...

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #44 on: 27.10.2014, 18:38:41 »
Ж.П. трасе в центъра на София.  :laugh: Това се казва идея!  :D

Offline UMSofia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #45 on: 21.01.2015, 13:40:49 »
През 2017 г. в София
Трамваите по „Графа" само с едно трасе
Плочките на втората пешеходна зона в столицата ще са двойно по-дебели от тези по „Витошка"
През 2017 г. емблематичната столична улица „Граф Игнатиев" ще се превърне в пешеходна зона като „Витошка", но по нея ще се движат трамваи. За първи път в София обаче те ще бъдат с еднопътно трасе, което ще върви по средата на „Графа". Това са насоките, дадени на проектантите от фирма „А.Д.А", които още в края на февруари трябва да представят ескизния проект за публично обсъждане, съобщи за „Преса" главният архитект Петър Диков.
От Съдебната палата трамваите ще се движат по две трасета до пл. „Гарибалди". Там те ще се събират в едно, което продължава до кръстовището с „Патриарх Евтимий". След „Попа" трасето отново ще се раздвоява до пл. „Журналист". Разминаванията на трамваите ще стават на спирките на площадите „Гарибалди" и „Славейков" и на „Патриарх Евтимий", разясни Диков. „Практиката с еднопътното трасе за трамваите в центъра на много европейски градове показва, че това е удачна форма да се освободи още място за пешеходците", коментира главният архитект.
Преди да се спрат на този вариант, специалистите обсъждали още два. Единият бил трамваят да е като метро и да влезе в подземен тунел, а другият - вместо него да се движи атракционна ретро мотриса. Настилката на втората пешеходна зона в София ще бъде различна от „Витошка", която отнесе много критики за постоянно чупещи се плочки. По „Графа" те ще са от естествени материали и с дебелина минимум 8 см, двойно повече от тези на булеварда.
До есента трябва да бъде готова апликационната форма, с която ще се кандидатства за финансиране по ОП „Градска среда". Ремонтът ще започне в средата на 2016 г. и ще продължи около 12 месеца.
Източник
Поредната тъпотия от Столична община. След като прецакаха трамвая до Дървеница, сега идва ред и на трамваите по Графа!

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #46 on: 21.01.2015, 14:24:39 »
Това е често срещано явление в София в началото или в т.н. млади години на трамваите в София (1901 - 1940(44)). Не знам колко е удачно да има такива изчаквания, но явно така са преценили. Тук е интересно дали, ще вдигнат средната скорост между спирките? Колко трамвайни линии ще могат да преминават от там? И дали ще направят трасето без стрелки, а не такова единично със стрелки каквото си имаме и при НДК?

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #47 on: 21.01.2015, 15:52:45 »
И пропускателната способност на трасето ще отиде по дяволите !Не може да се вдигне скоростта в пешеходна зона и се сещате защо !
Този човек , когато и да го махнат от длъжността Главен Архитект все ще е късно !  :angry:

Offline T1000

• Защо пиша толкова много?
  • Ferrari S.p.A.
    • View Profile
    • www.diecast-utopia.com
« Reply #48 on: 21.01.2015, 18:17:31 »
Това е идея на Диков от поне две години. Все я лансира упорито по това време на годината. Веднъж даваше някакво интервю точно по тази идея и обясняваше колко полезен бил трамвайният транспорт, колко екологичен и бърз, и хубав и затова едва ли не правел жест, че го оставя по Графа... Язък, че не го питаха "емчи, тогаз, що само гледате за поводи да резнете още и още трасета"...

Вярно е, че от много време е късно да си ходи. Единственият ми страх е някой ден като най-накрая го сменят, какъв ще дойде... Че може да е някой като него "спец", който обаче и да е по-напорист и да не минават 90% от идеите му само като приказки във времето (в случая за голямо щастие).

Отделно тая идея е нелогична отвсякъде, ама както и да е. Все практиката гледа по западните градове, ама само удобната половина... Че имало едноколовозни трасета.
I'll be back®

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #49 on: 21.01.2015, 20:29:03 »
Току що пуснах във Виртуалното деловодство на Столична община следната жалба. Пускам копие и тук да видите какво съм им писал. Направо ми се реве, идва ми да се изселя от София завинаги. Ако искате и някой от вас може да им пусне, та може да решат и да озаптят Диков.

Уважаема г-жо Фандъкова,

Пиша Ви във връзка с информация от сайта на Столичен Електротранспорт ЕАД относно плановете на Столична община да осакати трамвайното трасе, минаващо по ул. Граф Игнатиев, като превърне част от него в едноколовозно.

Като стар софиянец (три генерации назад) и като човек израстнал до пл. Славейков искам да протестирам срещу тези намерения и да Ви уверя, че подобен проект е абсолютно налудничав и е мислен от човек, който никога не е имал необходимост да се качи на трамвай и не е имал такива близки.

Първо прекъснахте супер удобното трасе до Дървеница, питахте ли дядо ми как ходеше до онкологията. С радост разбрах, че има планове това трасе да се възстанови, макар и не тази година.

Махнахте трамваите по Витошка и я превърнахте в кафене, сега питате ли един възрастен човек, живеещ цял живот в околностите как трябва да върви стотици метри до най-близкия транспорт.

Трамваите по графа са почти винаги пълни и супер необходими, недейте сега и това да разваляте.

МЕТРОТО НЕ ЗАМЕСТВА ТРАМВАИТЕ. То е удобно за хора от крайните квартали, но за човек живеещ в центъра, няма много полза от него, тъй като станциите са на големи разстояния, а и възрастните трябва често да взимат трамвай, за да стигнат до тях.

Моля да не се развалят и прекъсват повече трамвайни трасета, а напротив, да се планира в посока да се ремонтират настоящите и да се възстанови трасето до Дървеница.

Благодаря за вниманието!
Желая здраве!
Иван Филипов

Offline UMSofia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #50 on: 22.01.2015, 18:03:02 »
Искам да те поздравя за активната гражданска позиция и да ти кажа, че твоите виждания на 100% се припокриват с моите. Вярвам, че и аз имам малък принос в това да те подтикна да напишеш въпросното писмо, вследствие на публикуваната вчера от мен информация. Бих те посъветвал да не приемаш толкова емоционално нещата. Чак да се изселваш от София заради това, не си струва. Недомислици са правени и преди, сега също се правят и занапред ще се правят, уверявам те не само в България и София. Много вероятно е това да си остане само идея в главата на архитект Диков. Ако има повече хора като теб, които открито да изразяват гражданското си мнение, бихме живели в по-подредена страна. Виртуалното деловодство на СО е модерен начин за контакт с администрацията, но жалбите, които се входират са официален документ и следва да получиш и официален отговор. Интересно ми е какъв ще бъде той.

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #51 on: 22.01.2015, 19:09:25 »
Благодаря!
Аз преди съм писал по същия начин в деловодството похвала за синята зона, че вкара някакъв ред по улиците и те ми отговориха с благодарствено писмо на домашния адрес.  :)

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #52 on: 23.01.2015, 05:49:32 »
Не стига, че извадиха релсите на 9 линия, за да не дублирала метрото, ами вече искат да закрият трамвай 10. Кой ще го чака на интервал 25 минути да се разминава по едноколовозно трасе?! Неслучайно бяха бракувани повече бройки трамваи, отколкото се купиха. Само закриват трасета, а не строят нови. Средната скорост на трамваите непрекъснато пада с организирането на разписанията и неремонтираните от години трасета. Спирането на строежа на трамвайната линия до Дървеница още повече ще нажежи ситуацията с неразвитието на електротранспорта. Изобщо възрастните хора, които не искаха метро до Лозенец бяха прави - за същото време се стигаше преди до Централна гара с трамвай 9; сега е същото с метро, смятано с времето за слизане, чекиране, чакане, излизане. Това метро дойде в тази част на София, заради някога започнат участък при строежа на НДК. Утре ще кажат - имате нова метростанция на Хладилника, трамвай не ви трябва. Имате резервен наземен транспорт - автобус 98, стига ви толкова! Не съм забравил удължаването на трамвай 20 до Младост, нито че едва тази година ще ремонтират малки участъци в аварийно и опасно състояние.
« Last Edit: 23.01.2015, 05:51:21 by tm0 »
------------------------

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #53 on: 27.01.2015, 11:08:05 »
В интерес на истината, не очаквам трамвай 10 да бъде възстановен някога до Хладилника. По скоро ще мислят да оставят обръщателното на Кораба за постоянно или да реализират ново обръщателно някъде около Японския, нали имаше някакви такива планове.
А 98 след построяването на МС Витоша, ще си е най-вероятно до автостанция Хладилника.
Жалко е че не реализираха сега проекта за трамвая до Дървеница, защото сега кой знае кога и дали някога ще се реализира...

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #54 on: 27.01.2015, 12:21:22 »
Защо смяташ че няма да се възстанови? Според мен ще. Трамвая осъществява полезни връзки с Витошкото направление и 83, които метрото не може. Освен това само обръщалото е засегнато и възстановяването му вероятно е заложено в договора за строеж.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #55 on: 27.01.2015, 12:35:08 »
В интерес на истината, не очаквам трамвай 10 да бъде възстановен някога до Хладилника. По скоро ще мислят да оставят обръщателното на Кораба за постоянно или да реализират ново обръщателно някъде около Японския, нали имаше някакви такива планове.
А 98 след построяването на МС Витоша, ще си е най-вероятно до автостанция Хладилника.
Жалко е че не реализираха сега проекта за трамвая до Дървеница, защото сега кой знае кога и дали някога ще се реализира...
Дано не си прав! Ако случайно решат да го съкратят ще има много неудобства с края на трасето, въобще не вярвам някой да прави "ново обръщателно някъде около Японския". Тогава по-скоро някой ще поиска да закрие и трасето по Баучер, дори и през гората!!!!!
Така че ,въпреки метрото, най-добре е ТМ 10 да продължи да съществува! Иначе безобразно ще се съкрати трамвайната мрежа на София като цяло.

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #56 on: 04.03.2015, 20:20:12 »
Скъпи Съфорумци,

Във връзка с жалбата ми до Столична община относно най-вече плановете им да променят трамвайното трасе по ул. Граф Игнатиев (копие на жалбата тук: http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=5535.msg100056268#msg100056268 ), бях обещал да публикувам отговорите тук. Получих два отговора. Единият е от изпълнителния директор на Столичен Електротранспорт ЕАД - инж. Евгений Ганчев, на когото общината е препратила копие от жалбата ми, незнайно защо, тъй като тя въобще не беше предвидена за Столичен Електротранспорт. Съвсем естествено бе те да са солидарни с жалбата. Другият отговор е от Директор на дирекция "Административно обслужване" към Столична община - Направление "Архитектура и градоустройство" - Елена Ангелова. Поне както аз тълкувам отговора е, че още се прехвърлят идеи и са далеч от решения, и тези идеи ще бъдат изложени на публично обсъждане, което дава надежда да се спрат налудничевите напъни на Диков. Прилагам сканирани документите и очаквам вашите коментари.

Offline UMSofia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #57 on: 09.03.2015, 17:00:38 »
Хубаво е,че от СЕ са пратили копие до Йорданка Фандъкова, да е наясно, че налудничавите идеи на уважавания главен архитект не се харесват от повечето жителите на града.
Попаднах в нета на информация, че СО е обявила обществена поръчка за шлайфане на релси. Не беше ли по-разумно да се закупи една шлайф машина на СЕ и сами да си шлайфат релсите.

Online Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Сервиз за лаптопи
« Reply #58 on: 10.03.2015, 01:29:59 »
Не, защото няма да има комисионни. Следователно няма да има мотивация машината да се използва. Ще бъде оставена да изгние и парите за закупуването ще отидат по дяволите.
Обаче ми е много интересно какви кандидати ще се появят за такава екзотична поръчка.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #59 on: 10.03.2015, 09:46:00 »
Е как какви - екзотични  :laugh:.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!