Poll

За коя технология сте при електобусите

ЗА тази която се презареждат бързо на линия без спиране и прибиране в гаража
117 (82.4%)
ЗА тази при която за да се зареди трябва да спре и се прибере за няколко часа в гараж
25 (17.6%)

Total Members Voted: 142

Author Topic: Електроавтобуси  (Read 444706 times)

Offline cyberdude

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Re: Електроавтобуси
« Reply #1740 on: 29.07.2020, 16:37:23 »
Да питам пак - нещо инфо за малките електробуси?

Offline Dimitar155

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1741 on: 29.07.2020, 17:25:54 »
Да питам пак - нещо инфо за малките електробуси?
Няма информация за цени, но това са участниците, които са допуснати до втория етап.

Обособена позиция № 1: Доставка на 30 броя нови електрически автобуси с дължина от 5.5-7.5 м. и допълнително оборудване към тях:
1. Консорциум "К-БУЛ София" ДЗЗД (членове: Карсан и Булавто АД)
2. Консорциум "Екселор-алфа" (членове: Екселор и Jiangsu Alfa Bus Co ltd) изискавт нов ЕЕДОП

Обособена позиция № 2: Доставка на 22 броя нови електрически автобуси с дължина от 7.6-9.6 м. и допълнително оборудване към тях:
1. Консорциум "К-БУЛ София" ДЗЗД (членове: Карсан и Булавто АД)
2. Консорциум "Екселор-алфа" (членове: Екселор и Jiangsu Alfa Bus Co ltd) нов ЕЕДОП
3. Българска автомобилна индустрия ЕАД (подизпълнител YUTONG)

Offline mgt

• Маниак
    • View Profile
« Reply #1742 on: 29.07.2020, 21:39:42 »
Защо в провинцията например в Бургас, Стара Загора или Варна не купиха Хайгери или ютонги, а се довериха на Соларис и сега се радват на изцяло модерен нов и съвременен градски транспорт. Соларис е водеща марка, печели поръчки за огромен брой превозни средства в куп страни.
Бургас, като гледам от последните развития по поръчката за електробуси, се насочват и те към китайското. Във Варна и Стара Загора процедурите са "временно спряни", но едва ли резултатите ще са различни.

Offline pesho

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #1743 on: 29.07.2020, 21:53:04 »
Варна не е напълно спряна. За соло машините може китайско, но за дългите там ще е Соларис. За София за мидитата до 7,5 метра си мисля Карсан, а за тези до 9 метра Ютонг или Карсан. Да видим след Русе дали ще има електробуси на Европейска марка някъде другаде в България.
За развитието на общински градски транспорт в Русе и изгонването на частните фирми!!!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1744 on: 03.08.2020, 15:57:43 »
Какво стига? Аз казвам истината. Говореше се, че хигерите са много зле, че нямат дори и сервиз, който да ги поддържа, но в един момент с еоказа, че почти всеки ден освен 13-коли на 84, 184 и 123, се пишат и по два броя на тб11. А дори и аз си мислех какво ще стане с линиите ако има три спрени Хигера, но уви, то има максимум по един. Такъв висок процент на експлоатация не е постиган и при ютонги, манове, песи.
А за последната поръчка не мога нищо да коментирам, защото аз говоря с факти.

Хахахаха . Много са хубави няма що. Днеска се возих за 2-ри път на такъв откакто са ги купили. Та какво да видя-първото стъкло зад шофьора стъклопакета вече се разхерматизирал и беше цялото запотено и пълно с вода и конденз и нищо не се вижда през него. 2-ра врата като засили по неравностите по Климент Охридски така се разтресе че се отваряше с по 1 пръст като друсне.При Солариса същата конструкция врати не помръдва, туке отзява 2-3 санта като друсне и се тресе цялата. И после като спря на спирката явно се беше заклиниля нещо и трябваше да се отвори с побутване. Страхотни са няма що. Всичко вътре при най-малката неравност се тресе и скърца и тропа.

Но иначе да-имат добър климатик, харесва ми затъмнените стъкла че не пече вътре и стъклопакетите и до там. Но според мен сглобката и материалите са много некачествени, и язък за хубавата идея и проект като цяло. Това нещо не знам дали ще издържи здраво и 5 години. МАН-овете са с класи отгоре, 6-та година и са като чисто нови, личи си отромната разлика в качеството. Трябваше да поръчат с тия пари малко на брой същите МАН но съчленени електрически, а общината да купи със свои пари евтини малки автобусчета Исузу или такива правени от бус за довозващи линии до метрото, които са на адекватна цена съобразно това че могат да возят по 15-30 човека и са напълно удобни за тая цел.
« Last Edit: 03.08.2020, 16:10:00 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1745 on: 03.08.2020, 17:09:14 »
Съчленените електрически все още не са масови и са прекалено скъпи, също има достатъчно газови съчленени автобуси за натоварените линии. :rolleyes:

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1746 on: 04.08.2020, 22:57:21 »
Нали уж парите се дават за електрически? Съчленените електрически автобуси ще излезнат много по-евтини от такива за 10 човека, на фона на пътниците които ще превозят, така че теорията ти издиша. Пак казвам, не че са лоши 10-местните електроавтобусчета, а че е тъпо да се дават милиони за тази технология за нещо с такъв малък капацитет, като този ресурс може да отиде да се купи нещо с капацитет 100 пътника вместо 10 по тази скъпа технология.

Ако ще се купува нещо което да вози по 10 човека то има много по-евтини и ефективни решения. Ако щеш дори нещо подобно на това автобусче, правено от бус. Пак има 12-13 места, пак големи лепени стъкла, климатик, автоматична врата, платформа за инвалидни и детски колички но цената му е 10 пъти по-малка и ще върши същата работа и общината спокойно може да купи такива с нейни средства, а парите които са "подарък" да отидат за нещо наистина ефективно и скъпо.

Още повече че това може да го ползваш и за други линии въздуховози, вместо да се хаби струващата 10-ки хиляди батерия да вози въздух. А за пред обикновения пътник и двете са лъскави и еднакво комфортни.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1747 on: 14.08.2020, 17:05:27 »
Да попитам с двете поръчки за електрически на СА и СЕ какво става? Подписаха ли се договори вече или има обжалвания?

Offline pesho

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #1748 on: 14.08.2020, 17:32:37 »
Поръчката при СЕ е приключила. Със 100 точки победител за доставката на 10 бързи станции и 30 електробуса е Хайгер.
« Last Edit: 14.08.2020, 20:31:30 by pesho »
За развитието на общински градски транспорт в Русе и изгонването на частните фирми!!!

Offline kom6ito

• Маниак
  • Citaro
    • View Profile
« Reply #1749 on: 30.08.2020, 20:23:46 »
Бях забравил, та заради това сега ще напиша, че в четвъртък 27 август 1701 се движеше по маршрута на 123 пълен с шофьори. Вероятно е имало изпит или новобраците са разучавали маршрута.

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
« Reply #1750 on: 30.08.2020, 20:29:30 »
Бях забравил, та заради това сега ще напиша, че в четвъртък 27 август 1701 се движеше по маршрута на 123 пълен с шофьори. Вероятно е имало изпит или новобраците са разучавали маршрута.
1701 се е върнал и ще си го използваме. Бил е на проби явно.
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #1751 on: 31.08.2020, 08:46:18 »
Поръчката при СЕ е приключила. Със 100 точки победител за доставката на 10 бързи станции и 30 електробуса е Хайгер.

Разбира се, София винаги залага на доказани производители.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline georgi64

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1752 on: 07.09.2020, 01:22:40 »
Oще 30 Електроавтобуси ще има

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2020/09/06/4110140_chariot_motors_shte_dostavia_30-te_novi_burzozariadni/

Всъщност най отдолу пише че те първа ще се съдят  :D :D

« Last Edit: 07.09.2020, 01:26:18 by georgi64 »

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1753 on: 07.09.2020, 02:13:58 »
Едно интересно събитие в духа на темата - уебинар на АББ България на тема "Електрическа мобилност в България – настояще, а не бъдеще“.

Същият ще се проведе след два дни (в сряда) от 16:00 ч. Необходимо е предварително записване. Повече информация и форма за записване на следния линк: https://campaign.abb.com/EVDayWebinar
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1754 on: 07.09.2020, 08:42:40 »
Oще 30 Електроавтобуси ще има

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2020/09/06/4110140_chariot_motors_shte_dostavia_30-te_novi_burzozariadni/

Всъщност най отдолу пише че те първа ще се съдят  :D :D
Това, до колкото разбрах е за Бургас. При нас май няма обжалвания и с две думи е подписан договор. Предполагам с бързите си темпове на работа да видим новите китайци още през зимата. А какво става с електрическите бусчета?

Offline cvert

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1755 on: 07.09.2020, 09:08:08 »

В Бургас поръчката за малките електробуси е прекратена,а за другите фирмата която спечели се казва Елбус и ще достави 10 броя 18 метрови и 34 броя 12метрови марка Irizar iebus.

Offline georgi_L

• Запален по ГТ
  • Изработвам модели на ГТ.
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1756 on: 07.09.2020, 10:21:16 »
Жалко за тия хайгъри, като се има на предвид, че можеше да са соларис.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1757 on: 07.09.2020, 12:44:25 »
Предполагам с бързите си темпове на работа да видим новите китайци още през зимата.

А има ли вече идеи къде ще са разположени зарядните станции?

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1758 on: 07.09.2020, 13:09:11 »
Предполагам с бързите си темпове на работа да видим новите китайци още през зимата.

А има ли вече идеи къде ще са разположени зарядните станции?
Единственото, което мога да дам, като информация е предизборната платформа на Фандъкова. Предполагам сега с бързи темпове ще разкарат концесията на 260 и ще ги сложат и на 73. Ако остане нещо или купят останалите 15 хигера по кредита на ЕБР ще видим още и на 74 и 6. Наистина не знам. Евентуално Георги може да е чул нещо, защото нали новите електробуси ги гласяло за депо Надежда.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1759 on: 07.09.2020, 16:20:58 »
10 станции означават поне 5 линии, или?