Author Topic: Регистрационни номера на МПС  (Read 699511 times)

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
ТАБЛИЦА на сериите на регистрационните номера. Автор - Magirus Deutz

-----------------------

В Казанлък вече имат и нископодови Мерцедеси О 405Н с 3 врати. ... Също така в града имат и открит Мерцедес О 307 за туристически обиколки на града...

Туристическият как се движи без КАТ номер? А явно това си е традиция за града- снимка от миналото лято:
« Last Edit: 22.07.2018, 11:19:14 by blagun »

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Регистрационни номера на МПС
« Reply #1 on: 07.06.2010, 15:45:03 »
В Сливен също сватбарите са без номер ;) Туристи не успях да зърна, повечето май бяхме с коли и нямаше развеждане из града :D
« Last Edit: 07.06.2010, 15:47:52 by Knoxville »

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #2 on: 08.06.2010, 22:53:45 »
Възможно е това да не са истински номера, ами сложени само за снимките, знам ли. А пък нали уж вече можело, вместо да ти дадат номер, съвсем законно да ис платиш и да ти напишат каквото искаш на номера. Това е другият вариант.
Да ти напишат текст струва 7000! лв на регистрационния номер.
« Last Edit: 14.09.2013, 17:04:33 by difian »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3 on: 08.06.2010, 23:01:06 »
Ами тогава какво старнно има-просто може да е регистринан с текст, вместо с цифри, ако става въпрос за автобус, тези пари сигурно бързо ще се избият ако има пътници. Айде ако е кола е странно, ама за автобус, виж на ден колко пътници минават през него, а пък сгурно този който вози туристи е по-скъпо...така че не виждам нещо странно.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #4 on: 08.06.2010, 23:13:48 »
Не е това,защото има ограничение в броя символи,също така мисля че и знаците трябва да ги има в латинската азбука и регистрацията да започва с кода на населеното място.Това гости на града,най вероятно е залепено в/у регистрацционния номер,което си е нарушение на закона.

Offline zirka

• Наистина съм луд
  • www.GTBURGAS.eu
    • View Profile
    • Email
« Reply #5 on: 09.06.2010, 09:57:09 »
Така е. Само да допълня. На първо място са буквите на населеното място по регистрация –както споменаваш. При нормалмите номера следват четери цифри и след тях две букви, при тези останалите шест символа, задължително са букви от кирилица, които ги има и на латиница, като те могат да се комбинират и с цифри. При това е задължително табелата да се състои от шест синвола плюс населеното място, което е с един или два такива. 
WWW.FORUM.GTBURGAS.EU

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #6 on: 09.06.2010, 14:05:06 »
Има вариант с още една буква отзад, слята с цифрите и без отстояние. Ето една снимка на тривиалната комбинация от 6 цифри  :P:

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #7 on: 02.08.2013, 14:48:47 »
Виждам, че в този форум има тема за автомобили и реших, че ще е добре да има и тема за нещо без което автомобилът не може да се движи. Това е именно регистрационният номер. Освен за коли се използва за автобуси, камиони, ремаркета, мотопеди и мотоциклети. Областните кодове в наши дни  са:
Благоевград Е
Бургас А
Варна В
Велико Търново вт
Видин ВН
Враца ВР
Габрово ЕВ
Добрич ТХ
Кърджали К
Кюстендил КН
Ловеч ОВ
Монтана М
Пазарджик РА
Перник РК
Плевен ЕН
Пловдив РВ
Разград РР
Русе Р
Силистра СС
Сливен СН
Смолян СМ
София-област СО
София-град С, СА
Стара Загора СТ
Търговище Т
Хасково Х
Шумен Н
Ямбол У
 Назад във времето те са били различни. До 1969 са били с областен код тирета и четири цифри:

След 1969 са най-дълго ползваните ,,черни'' номера ,които всички сме виждали. В наши дни се намира трудно изоставен автомобил на улицата с такъв номер, но може все още да се види. Ето една снимка:

Черните номера са ползвани 15 години. От януари 1986 са въведени нови номера, чиито стандарт се ползва и до днес. Те са жълти на цвят, алуминиеви, в черна рамка и светлоотразителни. От единия край е областния код, в средата цифрите, а от другия серията. Тя може да бъде с една буква или с две букви. Изглеждат така:

За автобуси в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас, номерата са бели и са с комбинация ПБ.

1992 се въвеждат номера, които са родоначалници на два вида в бъдеще. Те са като жълтите, само, че бели и могат да съдържат буквите А, В, Е, К, М, Н, О, Р, С, Т, У и Х, а сериите са с една буква - например А 0545 Н. Като са се изчерпали в големите градове са започнали  с две букви например А 0137 АС.

През 1999 са въведени номера същите като старите само, че със син фон от единия край и българското знаме. Няма смисъл да давам пример и да показвам защото всички сме ги виждали по улиците и още ги има. Накараха да се сменят всички стари номера до 01.06.2006.

На 13 октомври 2008 е поставен първия европейски номер на кола - ВН 3001 ВМ, тези номера са като тези в европейския съюз и се използват до ден днешен.

Тази тема освен за обща информация ще се говори за регистрационните номерата в различните области, въпроси за номерата в миналото и други неща относно регистрационните номера на МПС в България.

Аз сега съм в бургаска област. Както споменах областният код е А. Сериите на номерата със синя лента и бг флаг са няколко Ах, всички Вх и Кх до КН. Серията КН има и европейски номера. Относно Ах има само АМ,АН,АР и АТ. По моето проучване първа е АМ. От нея рядко се срещат  по улиците регистрирани автомобили. Друго доказателство е, че бургаските DAF SB-201 имат номера А 75хх АМ. Те са доставени декември 2000,а номерата със синя лента са въведени 1999.Ако първите номера от тази комбинация са вървели тогава, нищо чудно 2000 декември да са вече до там. Все пак тогава не са се регистрирали много автомобили. Следваща е АН, следва АР – вървяла през 2002.Последна е АТ. След това около 2004-2005 е започнала серията ВА и всички останали Вх. Ах е имало и преди 1999 - АА,АВ,АК,АС и АХ, но май не са ги пускали по азбучен ред. От серията ВА нататък всички са по азбучен ред. Сега върви серията МК.

В старозагорска област сериите на номерата със синя лента и бг флаг от първите са всички възможни Сх без СТ, които са не са пускани по азбучен ред. Има НН и ТТ. Предполагам, че ТТ е била първа, защото от нея почти не се срещат коли. От преди 1999 съм виждал стари номера със серии СТ,НА и ТА. Може и други да е имало, но не знам. Като са свършили Сх, от които май последна е била СК или СМ. След това незнайно защо пускат АХ,а би трябвало АВ.След това са пуснали АВ,АК и последната серия със синя лента и бг флаг - АМ, чиито номера най вероятно след 7500 са с европейския флаг. От там нататък ги следя. Следват АН,АР и АТ. Незнайно защо пропуснаха АС. Може би е имало такава комбинация преди 1999.След това май 2011 бях много изненадан, че са пуснали КК. След това пуснаха ВА, после ВВ. Сега ВК дали са пуснали – не знам.

В пловдивска област номерата са голяма главоблъсканица. Със синята лента и бг флага имат Ах и Вх серии, от които няма  АВ и ВВ. Серията ВВ незнайно защо е от преди 1999 – видях я на едно Волво. На такова Волво видях и серията РВ, която е същата като областния код. За АВ не знам. Имат 2 серии Сх – СН и СС. За Тх не съм сигурен, май има само една - ТМ. Имат и Кх – КА,КВ,КК за КМ,КН,КР,КС,КТ и КХ, не знам. Имат една Нх – НН. От Мх само МН и ММ са с бг флаг и синя лента. Останалите са с европейския флаг. Имат и Хх всички възможни серии -  с бг флаг и синя лента вървели 2004. Не знам защо са ги пуснали. Би трябвало да ги пуснат след като се изчерпат всички други в бъдещето. Това означава, че не са били пускани по азбучен ред .В момента вървят Рх. Може би РК или РС. Любопитно ми каква е серията на първите номера със синя лента и бг флаг в Пловдив? СС,НН или ТМ?СН няма как да е, защото видях една Дачия Логан такси с номер РВ 7176 СН, а Дачия Логан е в производство от 2004.

За София град зная,че номерата от кода СА са самото начало по азбучен ред. До НВ са със бг флаг и синя лента, от там нататък са с европейския флаг. Само едно се зачудих. Защо като Кх и Мх сериите са бг номера - серията ВХ е с европейски. Има я и на няколко икаруса. Пише, че са сложили номера с тази серия през 2009,а останалите Вх са вървели 2006.От кода С не знам за азбучен ред, но имат Вх,Кх,Мх,Нх,Рх и Хх серии, май всички възможни без НН,КК и някои Рх като РА,РВ,РК,РН,РР и РТ  от миналото. ММ дали я има не знам.

В хасковска област всичко е в ред. Сериите до 1999 са били с една буква и като са излезли номерата с бг флаг и синя лента – с две букви и по азбучен ред. Европейските номера почват от ВМ.В момента върви ВТ.

В русенска област четох, че е същата аланица-баланица като в Пловдив – даже по  голяма. Сериите с бг флаг и синя лента започват от АХ(вероятно предните Ах са от преди 1999).Следва ВА. До тук добре. Ама после вместо ВК следват РР, РС, РХ, РА, РВ, РМ, РН, РК  и после за страшна изненада АК. От там нататък - не знам.

На морето имаше коли от всички градове. В други области освен хасковска, в които сериите вървят по азбучен ред забелязах, че имат европейски номера още на Ах комбинациите. Например имаше Пернишки номер РК хххх АХ с европейския флаг. Кърджали имат още на серията АС. Имаше и други такива. Най фрапиращият случай е Ямбол. Там освен Ах имат ВВ и КК. От Ах европейските номера почват още на серията АК. Следват АМ и АН. За АР не знам. Други серии от тази област не знам дали има.

Тази тема освен за обща информация ще бъде и за нестандартни регистрационни номера. За номера с цифри с комбинация ab-ab,ab-ba и aa-bb , се плаща такса 30 лева. За 50 лева можеш да сложиш номер каквито щеш цифри, но със серията накрая. Номер с четири еднакви цифри aa-aa струва 1000 лева. За номер по свой избор, като РВ Ванко 1 или СА КАМЕН се плаща 7000 лева. Същата сума се заплаща и за номер с еднакви цифри и без серия в края. Например С 777777.Освен тези двете могат да бъдат изписани и други. Предложенията не са по дълги от шест букви, защото иначе няма да се съберат на номера. Първо се изписва областния код, за да се знае от коя област е колата. Ако не струваха 7000 може би щеше да има доста от тези:
АСЕН
ВАСКО
УСТАТА
ЕМО
НОМЕР
АНТОН
ВЕНКО
КАСЕТА
КОКО
ХАКЕРА
КАСКЕТА
ВРАТАР
ЕВНУХ
ЕКСТРА
ЕСКОРТ
КАКАО
КАМАТА
КЕСТЕН
КМЕТА
КОМАРА
КУКАТА
КОНУСА
КОТЕТО
КРАНА
КРЕМА
КСЕНОН
МАМУТА
АВАНТА
МАРС
МАЗЕТО
МОРЕТО
МОСКВА
МОТОРА
МУХАТА
НЕВЕН
ОКЕАН
ОРЕХА
РЕКАТА
РЕСУРС
ТАЕН
УМЕН
От там нататък сте вие. Отговорете на въпросите ми! Говорете за сериите на регистрационните номера и областните кодове. За номерата на дипломатите, армията и гражданска защита и други неща относно регистрационните номера на МПС. Да знаете, че Ах не означава серията АХ, а буквата А и математическият знак х, който символизира всички серии, започващи с А. Става дума за АВ,АК,АМ и т.н. Това важи и за другите букви, до които стои х.
« Last Edit: 02.08.2013, 15:17:13 by ikarus2102 »

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #8 on: 02.08.2013, 15:02:24 »
Виждам, че в този форум има тема за автомобили и реших, че ще е добре да има и тема за нещо без което автомобилът не може да се движи. Това е именно регистрационният номер. Освен за коли се използва за автобуси, камиони, ремаркета, мотопеди и мотоциклети.

...
За София град зная,че номерата от кода СА са самото начало по азбучен ред. До НВ са със бг флаг и синя лента, от там нататък са с европейския флаг. Само едно се зачудих. Защо като Кх и Мх са с бг номера а серията ВХ с европейски. Има я и на няколко икаруса. Пише, че са сложили номера с тази серия през 2009,а останалите Вх са вървели 2006.От кода С не знам за азбучен ред но имат Вх,Кх,Мх,Нх,Рх и Хх, май всички възможни без НН,КК и РТ  от миналото. ММ дали я има не знам.
...

Интересна тема. В София има ММ. В момента най-новите коли имат отзад букви ТТ, най-голямото число с ТТ, което съм виждал е 8067. Скоро май ще имаме нови букви.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #9 on: 02.08.2013, 15:09:48 »
Интересна тема наистина.

Интересно ми е защо например, Добрич не е само Д, вместо ТХ?

Ловеч-ОВ вместо ЛВ например или само Л.

Плевен може да е само П или ПЛ

Пазарджик и Пловдив да са ПА и ПВ

Перник да е ПК ири само П.

Ямбол може да е само Я

Бургас, за е Б или БС.

На какъв принцип са ги измислили, и защо някои не отговарят на съкращението на съответния град.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline pavel75

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #10 on: 02.08.2013, 15:13:48 »
Интересна тема наистина.

Интересно ми е защо например, Добрич не е само Д, вместо ТХ?

Ловеч-ОВ вместо ЛВ например или само Л.

Плевен може да е само П или ПЛ

Пазарджик и Пловдив да са ПА и ПВ

Перник да е ПК ири само П.

Ямбол може да е само Я

Бургас, за е Б или БС.

На какъв принцип са ги измислили, и защо някои не отговарят на съкращението на съответния град.

Защото идеята е да се ползлат букви които ги има и в нашта и в латинската азбука. Примерно някой катаджия в Белгия да не се чуди каво е това Я и каква е разликата с Л или Д

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #11 on: 02.08.2013, 15:24:24 »
Интересна тема. В София има ММ. В момента най-новите коли имат отзад букви ТТ, най-голямото число с ТТ, което съм виждал е 8067. Скоро май ще имаме нови букви.

Говоря за кода С дали има ММ. За кода СА знам,че има ММ и ТТ. Като се изнижат Хх сериите. Номерата ще се изчерпят за трети път и може би областния код на София да е СВ.

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #12 on: 02.08.2013, 15:33:42 »
Най-голямата глупост за мен са номерата на Габрово (ЕВ) и Добрич (ТХ). За мен огромна грешка на представителите на Габровска област когато е решавано на държавно ниво какви да са новите буквени комбинации е това че са допуснали да ги прецакат с ЕВ , което идва от втория по големина град в областта Севлиево. Но дори и от Севлиево да се направи компромис да идва комбинацията не разбирам защо не е било решено регистрациите да са СЕ, ВО или само О - според мене много по-удачни комбинации от сегашното ЕВ. Явно ловешкото лоби е надделяло и те са узурпирали ОВ което също би ставало за Габрово а са могли да се пишат ВЕ примерно.

Но толкова за Габрово и Ловеч - нека да допълня информацията на колегата за сериите за областите Перник и Кюстендил - що се отнася до разнообразие сме скучни - кара се по азбучен ред и не е интересно като в Пловдив и Русе. Първата серия пусната с новите регистрации е АА следвана от АК,АМ,АН,АС,АТ,АР,АХ,ВА и в момента се дават ВВ най-голямата ВВ която съм видял е 4*** така че може би са преполовили и тази серия. Знамето на ЕС се появи при серията АТ - първите регистрации РК **** АТ са със българското знаме а следващите са вече с европейското. Серии АА и АК почти не се срещат, те са от много отдавна раздадени. Не ми е ясно защо са пропуснали серията АВ. Ремаркетата са серия ЕЕ следвана от ЕА, не съм видял друга.

Перник и Кюстендил вървим заедно те също ги карат подред и в момента са на ВВ обаче те имат и серията АВ тоест поне 10 000 регистрации повече от нас.

Това е което мога да кажа по темата :)

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #13 on: 02.08.2013, 15:42:31 »
Само едно се зачудих. Защо като Кх и Мх сериите са бг номера - серията ВХ е с европейски. Има я и на няколко икаруса. Пише, че са сложили номера с тази серия през 2009,а останалите Вх са вървели 2006.

Рег. номера от типа СА хххх ВХ са правоъгълни отзад. Вероятно в това е причината.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #14 on: 02.08.2013, 16:40:35 »
Да не забравяме, че за Габрово номерата "идват" от ЕВропа :)

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #15 on: 02.08.2013, 18:32:11 »
Най-голямата глупост за мен са номерата на Габрово (ЕВ) и Добрич (ТХ). За мен огромна грешка на представителите на Габровска област когато е решавано на държавно ниво какви да са новите буквени комбинации е това че са допуснали да ги прецакат с ЕВ , което идва от втория по големина град в областта Севлиево. Но дори и от Севлиево да се направи компромис да идва комбинацията не разбирам защо не е било решено регистрациите да са СЕ, ВО или само О - според мене много по-удачни комбинации от сегашното ЕВ. Явно ловешкото лоби е надделяло и те са узурпирали ОВ което също би ставало за Габрово а са могли да се пишат ВЕ примерно...

Украинските номера имат серии завършващи на Е и на О.И аз обичам добре уредените градове,в които номерата вървят подред.Според мен така трябва.Кюстендил нямат повече регистрации от вас,защото нямат АА.

« Last Edit: 02.08.2013, 18:36:00 by ikarus2102 »

Offline benz

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #16 on: 02.08.2013, 19:10:05 »
Здравейте, първо поздравления за темата. Не знам дали е за тук, но може да се добави, че към настоящия момент (а и от въвеждането на на синята лента с БГ флага) всички номера се произвеждат от фирма БМВ (Безконтактни Мултиплексорни Вериги), която е 100% собственост на МВР. Ако номера ви е увреден (сериозно смачкан при ПТП), там може да си извадите дубликат.
За София град зная,че номерата от кода СА са самото начало по азбучен ред. До НВ са със бг флаг и синя лента, от там нататък са с европейския флаг. Само едно се зачудих. Защо като Кх и Мх сериите са бг номера - серията ВХ е с европейски. Има я и на няколко икаруса. Пише, че са сложили номера с тази серия през 2009,а останалите Вх са вървели 2006.От кода С не знам за азбучен ред, но имат Вх,Кх,Мх,Нх,Рх и Хх серии, май всички възможни без НН,КК и някои Рх като РА,РВ,РК,РН,РР и РТ  от миналото. ММ дали я има не знам.
Има една серия СА****СА, която се появи някъде , някъде около 2005/6.
Европейския флаг май започва с серия СА****НК, и то не от първия номер. Лично аз имах автомобил, който беше с такъв номер и само с БГ флагчето.
СА****ВХ се слага също на камиони, и най-вече на коли внос от Канада/САЩ, даже и на някой английски джипове. Изглежда тази серия е "извън фаза" с останалите, може да има нещо като специален статут.
С (с флага) май започна със серии РХ, РК, РМ някъде около 99-2000. Останалите от тази серия (РВ/РН/РТ) наистина бяха от миналото.
И сега малко за самите номера - според мен цялата система тук е сбъркана и трябва генерална промяна. Номера само се ползва от собственика след заплащане на съответната такса и е собственост на държавата. Да не говорим за соц абсурда с занитването на задния номер с нит на КАТ. :angry:
След като си си платил, би трябвало номера да си е твой - продаваш сегашния автомобил, купуваш нов, прехвърляш си номерата, оправяш си документите. Възможните комбинации от сериите ще се изчерпват много по-бавно.

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #17 on: 02.08.2013, 19:22:26 »
Благодаря за информацията.И аз щях да кажа, че номерата с европейския флаг не започват от първия номер на серията НК. Аз лично видях една кола с номер СА 1824 НК с бг флаг. Кажете ми най-накрая има ли от областния код С серия ММ!Също снимах един син номер ХХ за временно пребиваващ:

Offline benz

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #18 on: 02.08.2013, 19:34:22 »
С****ММ няма, поне аз не съм виждал, за останалите съм сигурен, че ги има и всички са с флага (МА,МВ,МК,МН,МР,МС,МТ,МХ).
Сега се сетих още нещо - "предшественика" на явно "специалниата" серия СА****ВХ е С****КХ - квадратни номера, такива на коли внос от САЩ и камиони.
Доколкото знам всеки номер може да квадратен, стига това да се уточни с КАТ навреме. Проблема, най вече при возила от САЩ, е че на мястото, предвидено за номера, нито обикновен, нито квадратен се вписват, поради размерите си и след поставянето седят като подарени. :D

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #19 on: 02.08.2013, 20:01:28 »
ТХ е Толбухин, старото има на Добрич, оттам идват инициалите в номерата.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!