Author Topic: Регистрационни номера на МПС  (Read 699659 times)

Offline Mammoth

• Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
Re: Регистрационни номера на МПС
« Reply #2740 on: 01.02.2024, 16:07:39 »
РВ0002АЕ има въведен номер на рама, но няма технически преглед. Явно това ще е следващата серия. :)

РВ0001АЕ има сключена ГО.

Offline pavkata_5555

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #2741 on: 01.02.2024, 17:41:41 »
Ако предположим че вкарат и У, АУ и УА, това са 19 комбинации вкл УУ, и още 7 Е за София, поне за 3-4 год ще им стигнат, за Пловдив 10 г, за другите области просто няма шанс да се изчерпват!!!

Offline Бай Благой

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #2742 on: 01.02.2024, 17:47:24 »
Аз мисля, че У-тата няма да бъдат използвани. Причината според мен е, че българското У визуално изглежда различно от латинското Y. За Ямбол явно са направили изключение, но няма смисъл да създават проблеми да го използват в сериите.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2743 on: 01.02.2024, 18:34:33 »
Ако предположим че вкарат и У, АУ и УА, това са 19 комбинации вкл УУ, и още 7 Е за София, поне за 3-4 год ще им стигнат, за Пловдив 10 г, за другите области просто няма шанс да се изчерпват!!!
Ако вкарат У, милицията как ще съобщава номерата по радиостанциите? София Варна хххх Учиндол Учиндол? Зачудих се как произнасят Ямбол. Вероятно за У номера си ги зоват като Ямбол.

Offline Niko.G

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2744 on: 01.02.2024, 19:58:02 »
Интересно като са тръгнали с "Е" - тата , дали няма да вкарат и "У" - тата след тях.
Много по-логично е да пуснат серии с "О".

Няма утре няма други ден, Всичко е ясно, РВ0001АЕ има преглед но още не е вкаран в базата данни за застраховки те!!!
Както и предполагах. След РВ хххх АЕ би трябвало да пуснат и РВ хххх ТЕ.
SUMC - Desordem e Regresso.

Offline georgi

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #2745 on: 02.02.2024, 09:07:27 »
Интересно като са тръгнали с "Е" - тата , дали няма да вкарат и "У" - тата след тях.
Много по-логично е да пуснат серии с "О".

Няма утре няма други ден, Всичко е ясно, РВ0001АЕ има преглед но още не е вкаран в базата данни за застраховки те!!!
Както и предполагах. След РВ хххх АЕ би трябвало да пуснат и РВ хххх ТЕ.

1) няма да има с О, поне не и в сегашния шрифт, поради приликата му пука с нула.

2) съа сигурност ще са РВ****АЕ, РВ****ВЕ, РВ****КЕ и така по азбучен. В София първо беше ТЕ като експеримент.

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2746 on: 02.02.2024, 10:00:49 »
Жълт номер с тирета разделители, не знам дали са били рядкост?
И 4 тройки на простосмъртен чадилник отпреди няколко дни.
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline Niko.G

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2747 on: 02.02.2024, 10:04:02 »
Жълт номер с тирета разделители, не знам дали са били рядкост?
И 4 тройки на простосмъртен чадилник отпреди няколко дни.

Истински ли са били тези номера с шрифт DIN? Виждал съм снимка в интернет на номер на ремарке със същият шрифт, но с бял фон, но бях почти на 100% сигурен, че е фалшив тъй като не се виждаше печат, като тези на снимката с жълтите табели.

Offline atzah

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #2748 on: 02.02.2024, 10:04:46 »
Аз мисля, че У-тата няма да бъдат използвани. Причината според мен е, че българското У визуално изглежда различно от латинското Y. За Ямбол явно са направили изключение, но няма смисъл да създават проблеми да го използват в сериите.

И какви проблеми са имали гражданите на Ямбол, в пътуванията си в чужбина или България откогато са с тези номера?

Offline Бай Благой

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #2749 on: 02.02.2024, 11:01:41 »
Quote from: atzah
И какви проблеми са имали гражданите на Ямбол, в пътуванията си в чужбина или България откогато са с тези номера?

Не знам, дано никакви. Може някъде да има проблем с автоматично разчитащи номерата машини и софтуер. Просто Виенската конвенция казва, че номерата трябва да са с главни букви от латинската азбука, пък това У е под въпрос дали е от латинстата азбука. Честно казано, аз се учудвам, че въобще са го приели като част от допустимите букви.
Моето лично мнение е, че някъде е направен малък компромис, но само за кода, не за сериите. Подобно е положението с немските регистрационни табели, които използват Ä, Ö и Ü символите, които също не са част от латинската азбука, като част от кода за населените места, но не и като част от сериите.
Може и да бъркам, разбира се. Виждаме, че У-то е част от разрешените (и на практика използвани) символи в пресонализираните табели, така че може, както обикновено, да се окаже, че логика няма.

Offline Бай Благой

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #2750 on: 02.02.2024, 11:19:56 »
Искам да попитам историците във форума относно серията С хххх ЛС. Бил съм малък тогава и нямам съвсем точни спомени, но ми направи впечатление, че тази комбинация от букви се появи без никаква хронология преди това, нямаше ЛА, ЛБ, нищо близко преди това. Спомням си също, че табелите бяха на бял фон, но бяха частни автомобили. Имаше ли въобще такъв момент между жълтите и белите на латиница?

Offline Niko.G

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2751 on: 02.02.2024, 13:06:42 »
Искам да попитам историците във форума относно серията С хххх ЛС. Бил съм малък тогава и нямам съвсем точни спомени, но ми направи впечатление, че тази комбинация от букви се появи без никаква хронология преди това, нямаше ЛА, ЛБ, нищо близко преди това. Спомням си също, че табелите бяха на бял фон, но бяха частни автомобили. Имаше ли въобще такъв момент между жълтите и белите на латиница?

Виждал съм и С хххх ЛК и това май са единствените серии с Л. Не мога да си спомня дали е имало серия С хххх Л.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2752 on: 02.02.2024, 14:31:49 »
ЛС, ЛК, ПБ, СГ, ТВ и т.н. бяха на бели табели за държавни возила. Всяка от тях беше за определена категория ППС - лик автомобил, товарен,  сервизен, пътнически и др.
С **** Л след 1986 не е имало, имаше преди 1986  С•Л• **** бели за автобуси в София - единственият случай на дублаж със сливенски номера Сл•****. Във всички други случаи еднобуквени серии за еднобуквените области не се даваха,  ако имаше дублаж с двубуквен код на друга област.
« Last Edit: 02.02.2024, 14:39:25 by blagun »

Offline PB

• Писател
  • **
    • View Profile
Здравейте!

Едно интересно намерение на КАТ-София област и Община Костинброд.

Г-н Леков представи плановете на областната администрация и на костинбродските общински власти, съгласувани с ОДМВР-София, относно осигуряването на условия за работа на служителите от дирекцията, ангажирани с регистрацията на МПС. „Това ще позволи предоставянето на тези услуги за всички жители на Софийска област вече да се осъществява не в столицата, а на подходящо за целта място в Костинброд. Така ще бъде решен един дългогодишен проблем, от който се оплакват гражданите на областта, като новата локация ще бъде много по-удобна, както за тях, така и за по-спокойната работа на служителите на МВР“, заяви Областният управител. Той допълни, че през последните месеци активно са работили за решаване на този въпрос с кмета Трайко Младенов и ръководителите на ОДМВР-София.

Скоро автомобилите с регистрационни номера 'СО' вече ще се регистрират в гр. Костинброд, а не в столицата София на т. нар.: "КАТ - Гео Милев".

ЛИНК: https://sofoblast.egov.bg/wps/portal/oblast-sofia/press-center/news/sreshta_prehvarlyane_registracia_mps

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #2754 on: 03.02.2024, 00:46:57 »

Разбира се че никакви. Първо вече хиляди български и милиони руски автомобили имат регистрация съдържаща У, второ никой в Европа не е малоумен и няма да не разпознае че У е Y, всяка страна има собствен шрифт, в крайна сметка Великобритания ползва l вместо 1 a Германия има Ö Ü които са си много по-проблематични от която и да е гледна точка.

Offline mitakis

• над нещата
  • Нямам спирка
    • View Profile
Здравейте!

Едно интересно намерение на КАТ-София област и Община Костинброд.

Г-н Леков представи плановете на областната администрация и на костинбродските общински власти, съгласувани с ОДМВР-София, относно осигуряването на условия за работа на служителите от дирекцията, ангажирани с регистрацията на МПС. „Това ще позволи предоставянето на тези услуги за всички жители на Софийска област вече да се осъществява не в столицата, а на подходящо за целта място в Костинброд. Така ще бъде решен един дългогодишен проблем, от който се оплакват гражданите на областта, като новата локация ще бъде много по-удобна, както за тях, така и за по-спокойната работа на служителите на МВР“, заяви Областният управител. Той допълни, че през последните месеци активно са работили за решаване на този въпрос с кмета Трайко Младенов и ръководителите на ОДМВР-София.

Скоро автомобилите с регистрационни номера 'СО' вече ще се регистрират в гр. Костинброд, а не в столицата София на т. нар.: "КАТ - Гео Милев".

ЛИНК: https://sofoblast.egov.bg/wps/portal/oblast-sofia/press-center/news/sreshta_prehvarlyane_registracia_mps
Това трябваше да стане преди да затворят улицата пред ОДМВР - тъй като вече започна строежа на метрото, достигането до жалкия КАТ София област на ул. Гео Милев е крайно невъзможно за тежкотоварни.
Сега ситуацията пресира властите да поработят.
---------
02.02.24 В 845* ТТ
« Last Edit: 03.02.2024, 08:11:57 by mitakis »
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline jompi

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #2756 on: 03.02.2024, 09:59:27 »
https://darik.bg/specialni-nomera-za-shoforite-pusna-patna-policia-kustendil
Сигурно са имали предвид до 5000 ама журналиста не е разбрал.Втора седмица е вече серия КВ за Кюстендил
« Last Edit: 03.02.2024, 10:05:07 by jompi »

Offline PB

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #2757 on: 03.02.2024, 12:07:17 »
https://darik.bg/specialni-nomera-za-shoforite-pusna-patna-policia-kustendil
Сигурно са имали предвид до 5000 ама журналиста не е разбрал.Втора седмица е вече серия КВ за Кюстендил
Не се е объркал... Това е целият текст от официалната интернет страница на МВР-Кюстендил:

'Табели с регистрационен номер от КН 0101 КВ до КН 0055КВ'

"От днес,  02.02.2024 г.,  в деловодството на сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР – Кюстендил, ул. „Цар Освободител“ 269, започва приемането на заявления за предоставяне на право на ползване на табели с регистрационен номер по избор от КН 0001КВ до КН 0500КВ. Номерата са изложени в списък, с който гражданите могат да се запознаят на място и да направят своят избор."

02 февруари 2024 | 15:59

ЕДИТ: 05 февруари 2024 | 09:05 - 'Табели с регистрационен номер от КН 0001 КВ до КН 0500КВ'

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
« Last Edit: 17.02.2024, 12:32:13 by PB »

Offline jompi

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #2758 on: 03.02.2024, 18:09:31 »
То както е написано ,като че всеки може да си избира номер. А то е само за платените по образец

Offline PB

• Писател
  • **
    • View Profile
05 фев 2024

На 06.02.2024 г. в деловодството на сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР Варна, находящо се на адрес гр. Варна, бул. „Янош Хуняди“ № 5, започва приемането на заявления за предоставяне на право на ползване на табели с регистрационен номер по избор от В 0001 ТЕ до В 0500 ТЕ. Табелите са от тип 1 + тип 1 (прав + прав).

Номерата са изложени в списък, с който гражданите могат да се запознаят на място и да направят своят избор.

05 февруари 2024 | 14:05