Author Topic: Регистрационни номера на МПС  (Read 699534 times)

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
Re: Регистрационни номера на МПС
« Reply #3160 on: 28.11.2024, 13:47:07 »
Без изненади Пловдив продължава с РВ **** МЕ.

Offline docs76

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #3161 on: 30.11.2024, 22:16:06 »
Тук в Бургас нямаме АО, БО, ЕО, ЕЖМ и каквито се въртят сега модерните. Караме си подред и има около 7 хиляди и кусур бройки от серия РН Тук никогя няма да има явно серия ВС без да има основателни причини. Някои писаха, че едно време в София били АВС затова тук нямало такава серия което е много тъпо...... ОНова в София първо бяха бели цифри и букви на черен фон и второ А.В.С бяха трите букви една до друга и след тях 4 цифри. Нищо общо със сегашния шрифт и модел.

Offline madbatt

• Запален по ГТ
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
« Reply #3162 on: 01.12.2024, 08:42:16 »
Така си е от време оно. Явно в тая сфера, има приемственост и як подбор на кадрите. То не бяха цифри, букви, цветове - няма друга държава в Европа, която да е сменяла номерата, толкова пъти за единица време. Че и глоби имаше и срокове ...
Dream on @Радоц%ет, ама не си в час

Offline momchil

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #3163 on: 02.12.2024, 11:24:18 »
Ето още един по-нов автомобил с прехвърлен номер, който е издаван през 2003 година. Гледам че има Еко 2 от прегледа, значи все още се визуализира този на предишната кола. Щеше да е още по-хубаво да бяха оригиналните табели, но здраве да е!

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3164 on: 02.12.2024, 14:21:19 »
Така си е от време оно. Явно в тая сфера, има приемственост и як подбор на кадрите. То не бяха цифри, букви, цветове - няма друга държава в Европа, която да е сменяла номерата, толкова пъти за единица време. Че и глоби имаше и срокове ...
Всички европейски държави са си сменяли доста пъти формата на табелите. Причини:
- изчерпване на комбинациите
- сини ленти за абсолютно всички без Швейцария, Лихтенщайн, Монако и Сан Марино
- ползване на други азбуки
- създадени нови държави

В България необмислен беше ходът от 1987 с жълтите и белите номера. След като е било ясно, че гратисният период по Виенската конвенция за нелатински символи изтича, е трябвало още през 1987 да се променят областните съкращения и сериите. Оставащите по-малко разрешени букви предполагат двубуквени серии не само за София и Пловдив.

Девалидирането на табелите без ленти през 2007 се налагаше поради многото МПС, реално излезли от употреба без застраховка ГО и това беше най-бързият начин да не ни изхвърлят от международната система Зелена карта.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3165 on: 02.12.2024, 16:41:00 »
Задължителна смяна на номерата е имало само два пъти - в края на 60-те и 2006-та. Иначе почти няма държава, която да не е сменяла системата си поне два пъти. Изключение е Германия, която не е променяла системата си от 50-те заради многобройните възможни комбинации и заради възможността да се преиздават отчислени номера и скоро няма и да я сменят. Същото се отнася и за Турция.

Offline Natael

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #3166 on: 08.12.2024, 21:50:04 »
Тук в Бургас нямаме АО, БО, ЕО, ЕЖМ и каквито се въртят сега модерните. Караме си подред и има около 7 хиляди и кусур бройки от серия РН Тук никогя няма да има явно серия ВС без да има основателни причини. Някои писаха, че едно време в София били АВС затова тук нямало такава серия което е много тъпо...... ОНова в София първо бяха бели цифри и букви на черен фон и второ А.В.С бяха трите букви една до друга и след тях 4 цифри. Нищо общо със сегашния шрифт и модел.
При моторите в момента мисля, че вървеше серия Н. А въпросната серия в началото е използвана за автобуси и мисля, че пак от 0001 започна. А бяха стигнали до А 2015 Н някъде с автобусите. Така, че малко абсурдно ми се вижда това с ВС.
« Last Edit: 08.12.2024, 21:51:51 by Natael »

Offline __m.nikolov__

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #3167 on: 09.12.2024, 20:24:32 »
Здравейте,
Някой забелязал ли е че много от софийските патрулки обикалят със номера СВ **00 nn  :neznam:? Въпросът ми е има ли реално някаква причина да имат такива номера, специално са си за патрулки и им ги пазят или какво? Защото като се замисля не съм виждал цивилна кола със номер, с 2 нули от края.

Конкретно съм виждал номера на патрулки СВ 3200 nn, CB 7900 nn, CB 6900 nn и т.н. помня и още доста и самите серии, но не знам дали е позволено да се качват цели номера тук.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3168 on: 10.12.2024, 05:17:39 »
Че защо да не е позволено да се качват цели серии, нали за това колите имат регистрационни номера. Това са патрулки на КАТ и най-вероятно  са си dedicate-нали тези номера за тях защото... ами защото могат   8)

Offline pavkata_5555

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #3169 on: 10.12.2024, 10:42:43 »
Моята е СВ 3900 и ми го дадоха нормално без никакви запазвания! !!
« Last Edit: 10.12.2024, 10:46:50 by pavkata_5555 »

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #3170 on: 10.12.2024, 13:21:24 »
Моята е СВ 3900 и ми го дадоха нормално без никакви запазвания! !!
Но в момента от новите автомобили на полицията, масово са с две нули отзад, и то не само тези в София... Не че номерата са принципно специални, но явно в случая са решили масово да ги ползват за техните автомобили. Търсих връзка с инвентарните им номера, но няма съвпадение.

Offline Бай Благой

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #3171 on: 10.12.2024, 16:17:43 »
FWIW, моята кола беше с регистрация СА 9700 РК. Ако има някакво решение да се запазват -00 номера за служебни автомобили, то е сравнитлно ново.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3172 on: 10.12.2024, 21:43:58 »
Няма как да има такова решение, защото тези номера ще стигнат само за патрулките на началниците. При предишното обновяване на автопарка на МВР патрулките в цяла България бяха регистрирани в София по незнайна причина, новите БМВ-та, Шкоди и Голфове са регистрирани по област. Тогава вероятно са си ги били запазили за тях. Нито е правило, нито е изключение.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3173 on: 11.12.2024, 03:06:47 »
Трябва да отнемат от КАТ даването на номера и да го дадат на друга структура. Също издаването на шофьорски книжки, регистрацията на МПС, воденето им на отчет. Както им взеха изпитите. При мен с това се занимават съвсем отделни провинциални департаменти, нямащи нищо общо с милицията. Затова "специален" номер струва между 15 и 20 долара, според това в коя провинция живееш. Но номерът се подновява всяка година със стикер и не можеш да си го подновиш, ако имаш неплатени глоби за пътни нарушения.
« Last Edit: 11.12.2024, 09:28:40 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline __m.nikolov__

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #3174 on: 12.12.2024, 16:52:40 »
Знам ли дали е позволено качването на сериите, нали навсякъде закриват номерата на колите  :neznam:, иначе почти всяка патрулка която видя е с номер с 2 нули, и не бях виждал обикновена кола с такъв номер. Виждал съм
СВ 3200 КВ
СВ 3600 КВ
СВ 4700 КВ
СВ 6900 КВ
СВ 5100 МЕ
СВ 2800 СЕ
СВ 2300 ХЕ
СВ 7900 ХЕ
И подобни, но от друга серия нямам спомен да съм виждал.

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #3175 on: 12.12.2024, 16:57:56 »
Новата серия във Варна е В **** ХВ.

Знам ли дали е позволено качването на сериите, нали навсякъде закриват номерата на колите  :neznam:, иначе почти всяка патрулка която видя е с номер с 2 нули, и не бях виждал обикновена кола с такъв номер. Виждал съм
СВ 3200 КВ
СВ 3600 КВ
СВ 4700 КВ
СВ 6900 КВ
СВ 5100 МЕ
СВ 2800 СЕ
СВ 2300 ХЕ
СВ 7900 ХЕ
И подобни, но от друга серия нямам спомен да съм виждал.
Има си разбира се обикновени автомобии с номера с две нули, дори реално повечето са такива(чисто математически може да сметнеш колко комбинаци с две нули има в една серия и колко полицейски автомобили има общо в София).
Ето малко номера на такива коли, за да прекратим  дискусията:

« Last Edit: 12.12.2024, 17:10:10 by Magirus deutz »

Offline __m.nikolov__

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #3176 on: 12.12.2024, 17:21:04 »
Добре,не споря. Обаче се сетих за друго нещо. Случайно се натъкнах на този трабант, и веднага ми направи впечатление странния номер. Разбрах че е от периода 1991-2000, обаче въпроса ми е било ли е легално да се кара с такъв номер преди и след 2006 година? (Може ли някой да каже как се прикачват снимки,че се мъчих 20 минути и така и не успях) :help: :( :neznam:

https://ibb.co/wSf3hJ2

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #3177 on: 12.12.2024, 17:24:47 »
Днес във Варна видях CB **** AO. Откога е тази серия с буква О накрая? За пръв път виждам такава. ** **** O* все още не съм виждал...
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3178 on: 12.12.2024, 19:34:57 »
Добре,не споря. Обаче се сетих за друго нещо. Случайно се натъкнах на този трабант, и веднага ми направи впечатление странния номер. Разбрах че е от периода 1991-2000, обаче въпроса ми е било ли е легално да се кара с такъв номер преди и след 2006 година? (Може ли някой да каже как се прикачват снимки,че се мъчих 20 минути и така и не успях) :help: :( :neznam:

https://ibb.co/wSf3hJ2
Преди 2006-та разбира се, че си беше легално. След 2006 - не, макар че първоначално срока за смяна на номерата май беше до март месец 2006-та, като не успяха всички да ги сменят до тогава, удължиха го с още два месеца, но в крайна сметка някъде до края на годината още можеше да се кара със старите номера и да се подменят. АО серията е от миналия месец, вече чакаме ВО. Коментирано е назад.

Offline Alexandrow

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #3179 on: 13.12.2024, 00:37:18 »
Днес във Варна видях CB **** AO. Откога е тази серия с буква О накрая? За пръв път виждам такава. ** **** O* все още не съм виждал...

От месец насам вече върви АО серия.
В Пазарджик, преди няколко дни видях СВ0001АО.