Author Topic: Регистрационни номера на МПС  (Read 699691 times)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Регистрационни номера на МПС
« Reply #20 on: 02.08.2013, 20:06:58 »
На какъв принцип са ги измислили, и защо някои не отговарят на съкращението на съответния град.
Старите черни/бели и после жълтите номера бяха с абревиатури от съответния град. Отначало - всички с 2 букви, после за големите градове започна да се пропуска втората буква: Сф>С, Пд>П, Вн>В, Рс>Р и т.н. . Някъде през 70-те София-окръг започна да използна Сф, а С остана за София. Когато в София се изчерпаха сериите за С, започнаха с буква А. След като се изчерпаха сериите и на буквата А, имаше серии АВС и ААВ, а за Пловдив - ПАВ. Сериите бяха всички кирилски букви без Е, Ж, З, Й, О, Ц, Ч, Щ, Ъ, Ь, Я. Не се допускаха комбинации, повтарящи абревиатурата на друга област - примерно серия М за София, тъй като См е Смолян. Жълтите номера са наследници на черните - и двата вида се използваха за частни автомобили. Сериите им за София и Пловдив бяха с 2 букви, за останалите градове - по една. Форматът на номерата беше С 1234 АБ и съответно Р 1234 Л. Във всеки от градовете буквите продължиха оттам, докъдето бяха стигнали със старите черни/бели номера. Примерно до серия К за Русе са черни/бели номера, след серия Л - жълти/бели.  Старите бели номера от типа СБ 1234 и съответно СзБ 1234 се използваха за служебни номера.  Новите бели номера бяха с особени серии - ЛК (лека кола), ЛС, СГ (специален), ПВ (пътнически), ТА (товарен) и т.н. Примерно С 1234 ЛК. Жълтите/бели номера започнаха да се правят през 1987 г., без да бъдат девалидирани старите черно/бели.
След 1990 не се допускаше пътуване на автомобили в Европа с нелатински букви. Затова България, а също така Гърция, Русия и Украйна трябваше да си променят сериите. Докато стане това, се издаваха временни номера за пътуване в чужбина.

При следващите серии всички номера станаха бели, сериите - само с 2 букви и градовете - с нови абревиатури. Това стана през 1993 г. След това през 1998 или 1999 сложиха синята лента с трикольор, а от 2008 - със звездите на ЕС. От 2006 г. са авлидни единствено номерата със сини ленти.
« Last Edit: 02.08.2013, 21:30:04 by blagun »

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #21 on: 02.08.2013, 21:23:02 »
А аз винаги съм се чудил например как по серията се разбира кога е регистрирана колата и защо не вървят по азбучен ред сериите. На моторите най-вече съм виждал всевъзможни видове номера. С една или 2 букви в серията, без или със синя лента, лентата понякога е в средата на номера, някой път в края, а мисля, че съм виждал и лентата да е отдясно. Защо са толкова видове и са различни. Аз например имам АТВ на което номерът му е РА 1811 В и е без синя лента. В талона е отбелязано като кат. В.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #22 on: 02.08.2013, 21:35:47 »
Има различни конвенции за латинизация. Ние, гърците, украинците и руснаците ползваме букви, общи за латиница и нашата азбука. Сърбите и македонците имат изцяло латински номера. В Босна и Херцеговина ползвта само буквите, които на кирилица и латиница се четат по същия начин: А, Е, О, Т, J, К, М

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #23 on: 02.08.2013, 21:47:17 »
А номерата на моторите доколкото знам са два вида, едните елипсовидните, които са и по-малки, а има и правоъгълни. Има ли някакъв специален регламент, на кои мотори да се постави правоъгълен и на кои елипсовиден номер?

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline $h@IdEr

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 359945577
    • MSN Messenger - dilly-m@hotmail.com
    • AOL Instant Messenger - dillyan96
    • View Profile
    • Рекламни концепции на бургаски Солариси
    • Email
« Reply #24 on: 02.08.2013, 22:21:12 »
Интересно! Не знам дали случайно си го нацелил или умишлено си го използвал, но рег. номерът А0137АС е на бургаски Чавдар 141, бракуван преди да се въведат новите номера със синия фон. Има една малка грешка - ДАФ-овете не са имали номер А75ххАМ, а А78ххАМ и между другото това е Амтердамската доставка. :)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #25 on: 03.08.2013, 02:15:24 »
А аз винаги съм се чудил например как по серията се разбира кога е регистрирана колата и защо не вървят по азбучен ред сериите.
Никак и няма никаква система. Използваемите букви за серия са 12 - А В Е К М Н О Р С Т У Х. С първа буква на серията Е са ремаркетата. Ако махнем буквата О, защото прилича на цифрата 0 (нула) (макар че немците са решили този проблем - буквата О е с отсечено горно ляво ъгълче, за да я разпознаят скенерите), остават 100 комбинации или 1 млн номера. Плюс още 10 с втора буква Е. Но не съм виждал серии с У, а това са 20 загубени серии или 200000 номера. При тази разточителност нищо чудно и комбинацията СА да се изчерпи в София.

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #26 on: 03.08.2013, 03:21:35 »
При тази разточителност нищо чудно и комбинацията СА да се изчерпи в София.

Серията СА ще се изчерпи до края на следващата година ако продължават с темповете с които в момента поголовно се регистрират нови автомобили. Остават им само Х* и после или ще трябва нов код или да се започнат серии съдържащи О и У.

Аз не мога да разбера защо при положение че така или иначе са допуснали тези букви в регистрациите (СО, ОВ и У) не ги ползват на равни начала с останалите букви. Същото се отнася и за Е като втора буква като например АЕ,ВЕ и т.н. Ако започнат да раздават номера с О,У и Е в тях това ще осигури комбинации за серията СА за едно 5-6 години напред. 

Също имам и друго питане - защо серията С **** ** е започната от втори букви Р* нататък? Тоест защо няма С **** АА или С **** ВА примерно? Като се свърши СА дали няма да се върнат на С със всички пропуснати комбинации?

Никак и няма никаква система.

За големите области в първата десетка няма но за автомобилите от малките области може много лесно да се определи по серията на регистрацията кога е бил регистриран автомобила. За области които карат по азбучен ред сериите си със сигурност знам че са Перник, Кюстендил, Видин (но там почват от ВА а не от АА) и Габрово но може и да има още.

И аз обичам добре уредените градове,в които номерата вървят подред.

Така е скучно, аз предпочитам екзотичните области като Силистра примерно където първите регистрации които са давали са били СС **** СС или Търговище които пък имат Т **** ТТ . Аз мисля че докато в Перник стигнем до РК **** РК или КР вече ще са сменени типовете регистрации и трябва наново да се почва отначало.

Кюстендил нямат повече регистрации от вас,защото нямат АА. 

А защо според тебе е така? Защо нашите са пропуснали АВ а Кюстендил АА?

Няколко други интересни факти за регистрацииите извадени оттук (и не само) http://eea.government.bg/bg/nsmos/waste/reports/mps-09r.pdf :

- най-малко регистрирани коли има област Търговище въпреки че в нея живеят повече хора от областите Видин и Силистра;
- в София се регистрират 3 пъти повече автомобили от втората област Пловдив и 20 пъти повече от последната Търговище;
« Last Edit: 03.08.2013, 03:52:55 by freepigeon »

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #27 on: 03.08.2013, 08:36:27 »
Гледам стари снимки на софийските икаруси и се чудя защо регистрацията им е била АП.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #28 on: 03.08.2013, 08:38:27 »
- най-малко регистрирани коли има област Търговище въпреки че в нея живеят повече хора от областите Видин и Силистра;
- в София се регистрират 3 пъти повече автомобили от втората област Пловдив и 20 пъти повече от последната Търговище;

Най-малко коли имат в ямболска област имат само 7 серии до момента ВВ,КК,АА,АВ,АК,АМ и АН. Европейския флаг се появява при АК. В едно от там село не видях нито един автомобил . В Търговище сериите на номерата завършват на Т например Т хххх ХТ. Незнайно защо ХТ е преди СТ,но май и те са решили да са интересни.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #29 on: 03.08.2013, 09:54:31 »
Гледам стари снимки на софийските икаруси и се чудя защо регистрацията им е била АП.

Това е дъвкано много пъти. Регистрация от типа АП хххх е била за автобусите в Малашевци, като хххх съвпада с инвентарния номер на автобуса (или този към датата на регистрация). Аналогично е с АМ хххх в Дружба. Там даже при появата на номера от типа С хххх ПБ продължават за кратко да спазват съответствието между ДК номер и инвентарен. Затова е имало дружбенски икаруси с инв.номер 00хх
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #30 on: 03.08.2013, 10:10:58 »
Това е дъвкано много пъти. Регистрация от типа АП хххх е била за автобусите в Малашевци, като хххх съвпада с инвентарния номер на автобуса (или този към датата на регистрация). Аналогично е с АМ хххх в Дружба. Там даже при появата на номера от типа С хххх ПБ продължават за кратко да спазват съответствието между ДК номер и инвентарен. Затова е имало дружбенски икаруси с инв.номер 00хх
Забрави са споменеш,че е имало и в гараж Земляне такива номера - АД хххх

Offline benz

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #31 on: 03.08.2013, 15:05:17 »
РК****АВ мисля, че има, но са без синята лента.
Също имам и друго питане - защо серията С **** ** е започната от втори букви Р* нататък? Тоест защо няма С **** АА или С **** ВА примерно? Като се свърши СА дали няма да се върнат на С със всички пропуснати комбинации?
Серии Вх на С има и то доста - мисля, че са всички възможни букви без ВВ, които бяха от преди това (без синята лента). По мои спомени се даваха около 2000-ната, а през 2002 септември от КАТ-София бяха стигнали до МК.
Останалите без синята лента от серии Ах, Сх, Тх, Нх (само някой) си ги имаше от началото на 90-те и не вървяха по азбучен ред.
След изчерпване на възможните СА номера, просто ще се мине на следващия възможен код за София-град - какъв ще е той, само можем да предполагаме. Най-логично е да е СВ.
Това е просто показателно за това, че системата има нужда от промяна - замислете се колко номера са унищожени при пре-регистрация на МПС, сигурен съм че поне половината със синя лента от типа С****ХХ са в тази категория.
Промяна обаче едва ли ще има - би се отразило сериозно на приходите на КАТ/БМВ/Държавата.

А помните ли дали на старите номера имаше нит на КАТ или имаше нещо като печат на КАТ на задния номер?

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #32 on: 03.08.2013, 16:15:04 »
Няма да се върнат, тъй като тези серии са участвали в номера, подредени по същия начин, но без сини ленти. Ако и да са невалидни, в регистрите на КАТ под тези номера фигурират вече бракувани автомобили или такива с подменени номера и ще фигурират за вечни времена. Примерно при разследване на престъпление отпреди няколко години се намира снимка с автомобил с регистрационен номер. Ако този автомобил е бил бракуван или преномериран оттогава, трябва да може да се проследи собственика му по регистъра.
Затова подменени, бракувани или девалидирани (поради открадване, унищожаване при ПТП или износване на боята) номера не се използват за други коли.

Едно единствено изключение се допусна със старите номера - в София имаше служебни номера СЛ 1234 - в т.ч. доста автобуси от МГТ. Но в същия формат бяха автомобилите от Сливен.
« Last Edit: 03.08.2013, 16:28:22 by blagun »

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #33 on: 03.08.2013, 21:06:25 »
Странно е,че на от кода С без синя лента са номерата със серии ММ,ВВ,НН и КК. Би трябвало да вървят с останалите Вх,Кх,Мх и Нх. Май в София номерата от кода С са интересни като в Русе и в Пловдив. От кода СА,коя серия е първа АА или СА, Защото аз съм виждал номера СА хххх СА с бг флаг и синя лента. Би трябвало тази серия да се появи май 2011,когато се появи СВ, след ато се изчерпаха Рх. В Смолян също не карат подред. Там имат серии АС,АМ,СМ и МС. АН дали има не знам.Подобно е и в Сливен,само че там има СА и СС. Кажете ми за Пловдивските серии СН и СС! Кога са вървели и защо са изпуснати другите Сх?И НН ли е първата серия там със синя лента?

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #34 on: 03.08.2013, 23:51:02 »
...От кода СА,коя серия е първа АА или СА, Защото аз съм виждал номера СА хххх СА с бг флаг и синя лента. ...

СА хххх АА.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #35 on: 04.08.2013, 00:08:39 »
В Търговишко масово има Т хххх ТТ, в Разградско РР хххх РР, явно се търси да са "яки" комбинациите и не се кара систематично...

Offline зетко

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #36 on: 04.08.2013, 00:10:33 »
Почти на 100% съм сигурен, че СА хххх АВ е преди СА хххх АА. Смятам така, защото съсед си внесе кола и получи номер завършващ на АВ и доста се учудих, че не е С, а СА. Мисля, че серията АА е от типа на ВХ и КХ т.е. поне едната от табелите е квадратна.
Интересно ми е дали и в други градове имат отделни серии за квадратни номера?

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #37 on: 04.08.2013, 11:01:41 »
Почти на 100% съм сигурен, че СА хххх АВ е преди СА хххх АА. Смятам така, защото съсед си внесе кола и получи номер завършващ на АВ и доста се учудих, че не е С, а СА. Мисля, че серията АА е от типа на ВХ и КХ т.е. поне едната от табелите е квадратна.
Интересно ми е дали и в други градове имат отделни серии за квадратни номера?
Възможно е.Аз съм виждал СА хххх АА само на икаруси,а те отзад са с квадратни номера.Май в София не издават квадратни номера на другите серии.Поне аз не съм виждал и не мога да си представя. В Стара Загора съм виждал на различни серии квадратни номера.На ТТ,на СХ,на АВ,на АК, на АН , на КК и на други. Очевидно е, че нямат.
« Last Edit: 01.12.2017, 19:14:10 by ikarus2102 »

Offline Unicode

• Маниак
  • Фен на Софийското метро
    • View Profile
« Reply #38 on: 04.08.2013, 13:55:33 »
Аз се чудя защо някои за някои области номерата носят букви, които не са налични в името на града и областта, където се ползват? Във връзка с това, аз имам предложения за промяна на буквените кодове за някои от областите:
БЛАГОЕВГРАД - може да си остане Е (шестата буква от името), както и да се ползва ЕВ (което са шестата и седмата буква буква от името на града);
БУРГАС - може да си остане А (предпоследната буква), като да се ползва и АС (последните две букви от името на града);
ВАРНА - променя се на ВА (първата и втората буква), като може да ползва и РН (третата и четвъртата буква от името);
ВЕЛИКО ТЪРНОВО - остава си с ВТ (първата буква на всяка от двете думи на името);
ВИДИН - остава си ВН (първата и последната буква от името);
ВРАЦА - остава си ВР (първите две букви);
ГАБРОВО - да се смени на ВО (последните две букви от името на града);
ДОБРИЧ (ТОЛБУХИН) - остава си ТХ (първата и шестата буква от старото име на града Толбухин);
КЪРДЖАЛИ - остава си просто К (първата буква от името);
КЮСТЕНДИЛ - остава си КН (първата и шестата буква), като може да се ползва и КС (първата и третата буква);
ЛОВЕЧ - остава си ОВ (втората и третата буква от името на града);
МОНТАНА - остава си М (първата буква), като може да се ползва и МО (първите две букви);
ПАЗАРДЖИК - променя се на АР (четвъртата и петата буква от името);
ПЕРНИК - остава си с РК (третата и последната буква), като може да се ползва и ЕР (които са втората и третата буква от името на града);
ПЛЕВЕН - остава си ЕН (последните две букви от името);
ПЛОВДИВ - променя се на В (четвъртата буква), като взема кода на Варна, която пък да ползва ВА;
РАЗГРАД - променя се на Р (първата буква от името), като взема кода на Русе, който пък да ползва У;
РУСЕ - да се промени на У (това е втората буква от името), като взема кода на Ямбол, който пък да ползва О като код;
СЛИВЕН - остава си СН (първата и последната буква на името);
СМОЛЯН - остава си СМ (първите две букви);
СОФИЯ ГРАД - остава си със С (първата буква, вече изчерпана) и СА;
СОФИЯ ОБЛАСТ - остава си СО;
СТАРА ЗАГОРА - остава си СТ (първите две букви на първата част на града);
ТЪРГОВИЩЕ - остава си Т (първата буква от името), като може да се ползва и ТО (първата и петата буква);
ХАСКОВО - остава си с Х (първата буква от името), като може да се ползва и ХА (първите две букви), ХК (първата и четвъртата буква);
ШУМЕН - остава си с Н (последната буква от името), като може да ползва и УМ (втората и третата буква);
ЯМБОЛ - променя се на О (което е предпоследната буква от името на града) вместо У, което не се използва никъде в името (Ямбол).
« Last Edit: 04.08.2013, 17:36:59 by Unicode »

Offline happy

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #39 on: 04.08.2013, 14:14:34 »
Виждал съм коли с регистрационен номер, започващ с КК, може да е бил чужбински.
И как така С за София е изчерпана, ако някоя кола се бракува, номерът й не се ли освобождава за ново използване?
« Last Edit: 04.08.2013, 14:17:18 by happy »