Author Topic: Регистрационни номера на МПС  (Read 699571 times)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Регистрационни номера на МПС
« Reply #60 on: 10.08.2013, 10:20:57 »
А има ли въобще серии с О-та в тях?  ;)
Няма, но това само губи номера. А серия ОО направо ще е обидна за носителите и :)
Не знам как е при поръчковите номера: Ако двама си поръчат номера СА 12340О и СА 123400, дали ще се детектират като различни?
« Last Edit: 10.08.2013, 13:24:43 by difian »

Offline Emperor

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #61 on: 10.08.2013, 12:56:30 »
Има разлика в буквата О и цифрата 0. И на номерата Ото е по широко.

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #62 on: 10.08.2013, 18:42:48 »
Харесва ми темата.
Мога да се включа с нещо, което на мен ми е направило впечатление като малък. Преди години когато се сменяха номерата с тези със синя лента, автомобилите в Свогенско се сдобиха със серия СОххххСВ. Не знам лоби в КАТ ли е или случайност.
Възможно е.Аз съм виждал номера СО хххх РА и други Рх не.Други Сх -също.Може и случайност да е.Както и да е искам да попитам за номерата на автобусите през 1986-1992 в населените места където е нямало серия ПБ  с какви номера са били?

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #63 on: 11.08.2013, 12:26:47 »
Понеже сте пропуснали, аз като горд жител на Морската столица(майка ми и дядо ми(баща й) са родени във Варна), а пък родом от Третата българска столица Велико Търново(баща ми също там е роден) сметнах, че е редно да напиша няколко реда. Баба ми(по майчина) линия е от Пловдив, но никога не съм живял там и нямам наблюдения. Темата и на мен ми хареса, защото винаги ми е било интересно и съм обръщал внимание на рег. табели. Та:
Първо: ВА ако някой не знае, то е съкращение от Българска(та) Армия, или по-точно от латинската транскрипция и/или английския превод Bulgarian Army. Номерата са 6-цифрени ВА ****** черен шрифт на бял фон. СР идва от Гражданска Защита, или по-точно от английския превод City(или Citizen) Protection. Интересното на тези номера е, че са със син шрифт на бял фон и формат CP *****.
На всички видове ремаркета серията е с формат E* тоест примерно В **** E*, като съм виждал и с някои гласни напр. EA и EE.
Второ - град Варна: на едната ни, очевидно стара кола(която все още имаме в движение, номерът й беше от серията В **** АВ). Вече не си спомням другите серии какви бяха. От новите. Първо излезе В **** AT, но тя беше единствена с буква А(може би защото има ВТ **** АС/АХ/АМ, както и ЕВ **** АА и EB **** AB и са щели да се повтарят). После почнаха със "С": В **** CB/CC/CK/CX/CP/CM/CH/CT. B **** CA няма, може би пак заради повторение с от на други градове, а B **** CE/CO/CУ защо няма, незнам.
После излезе серия "К": В **** KA/KB/KC/KK/KM/KH/KP/KX/KT. Защо няма В **** KE/KO/KУ пак незнам.
След това излезе серия "Р": В **** РA/PB/PC и в този момент излезе първата серия със знамето на Европейския съюз, а именно В **** PX. Последваха я B **** PK/PH/PP/PT/PM. Също незнам защо няма В **** PE/PO/PУ. И накрая(отскоро - година-две) се появи серия "Н": В **** HA и НВ. В момента сме на В **** НС.
Трето - град Велико Търново. Там първата серия, която видях преди 11-12 години някъде(тогава се преместихме да живеем във Варна) беше ВT **** AC. Знам, че има и BT ****AT/AH/AP/AX/AK/AM. След това ВТ **** BA/BB/BH и някъде около номера ВТ 7000 ВН приблизително се е появило европейското знаме. С него има серии ВТ **** BM/BC(за тази не съм сигурен), както и ВТ **** BP.
Някой ако знае нещо повече, нека допълни.
За Добрич съм виждал серии TX **** TX/HX/KX/AX/CX/ВХ.
Тук за многото серии за Варна и Велико Търново не претендирам, че съм ги написал в правилния хронологичен ред, в който са се появили, просто изброявам първо тези, за които се сетя най-напред.
едит: ето една уикипедийска статия по темата. :)
« Last Edit: 11.08.2013, 12:33:46 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #64 on: 11.08.2013, 13:35:28 »
Серии завършващи на Е на О и на У няма.Единствената гласна при серии е А.В украйна има.Виждал съм табели ВС хххх ВЕ и ВС хххх ВО.У май нямат.

• View Profile
    • Email
« Reply #65 on: 11.08.2013, 16:20:29 »
Серии завършващи на Е на О и на У няма.Единствената гласна при серии е А.В украйна има.Виждал съм табели ВС хххх ВЕ и ВС хххх ВО.У май нямат.
ОК, това ми е пределно ясно, писал съм го. :D Въпросът ми е защо? :neznam: На пръв поглед няма причини да се избягват.
И защо само в някои градове има серии от типа *A. Ако ги бяха използвали сега нямаше да се налага София да я съкращават СА :crazy:. Ако бяха ползвали всички възможни серии от С **** AA/AB/AC/AH...BA/BB/BC... до С **** XM/XH/XP/XT/XX в момента сигурно нямаше да има коли с номера от типа CA **** **, или поне щяха да са все още минимален брой. Така е и за останалите градове.
« Last Edit: 11.08.2013, 16:25:13 by тролей №164 линия 2 »

Offline Tony

• Skype Me™!
    • View Profile
    • Форум за градски Транспорт Варна
« Reply #66 on: 11.08.2013, 21:49:58 »
Второ - град Варна: на едната ни, очевидно стара кола(която все още имаме в движение, номерът й беше от серията В **** АВ). Вече не си спомням другите серии какви бяха. От новите. Първо излезе В **** AT, но тя беше единствена с буква А(може би защото има ВТ **** АС/АХ/АМ, както и ЕВ **** АА и EB **** AB и са щели да се повтарят). После почнаха със "С": В **** CB/CC/CK/CX/CP/CM/CH/CT. B **** CA няма, може би пак заради повторение с от на други градове, а B **** CE/CO/CУ защо няма, незнам.
После излезе серия "К": В **** KA/KB/KC/KK/KM/KH/KP/KX/KT.
Първите номера с черен шрифт на бял фон бяха АА - 1993г. След тях - АВ, АС, АХ, АК, АМ, АН, АР, АТ(от тези нататък вече със синя лента BG, 2000г), СВ, СС, СХ, СК, СМ, СН, СР, СТ, КА(2005г), КВ, КС, КХ, КК, КМ, КН, КР, КТ, РА(края на 2007г), РВ, РС, РХ, РК, РМ, РН, РР, РТ, НА, НВ, НС, преди около 2 седмици почнаха НХ.

RIP 8155 (1992-2019), 8157 (1990-2019)

Offline GTUser

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #67 on: 12.08.2013, 00:54:55 »
С него има серии ВТ **** BM/BC(за тази не съм сигурен)...
Ако не си сигурен за ВС, бъди! Моят номер е от тази серия.

Offline freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #68 on: 12.08.2013, 02:29:51 »
Тоест излиза че единствената област която карат сериите не спрямо първа а спрямо втората буква е Добрич? Т.е. ТХ **** *Х като дават АХ,ВХ,СХ и т.н.

Аз ТХ съм виждал и ХА серия, така че може би твърдо не се отказват от Хто и след TX/HX/KX/AX/CX/ВХ са почнали ХА/ХВ/ХС и т.м  :D

Момента да се реабилитират буквите О,У и Е в сериите е сега когато се свършат софийските комбинации със СА **** - ако се сетят че може да направят серии *Е,*О и *У това ще осигури регистрации за София за поне пет години напред, може дори пак да върнат С **** и да има С-ки с европейския флаг. Ама къде толкова акъл...

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #69 on: 12.08.2013, 08:21:12 »
Пропускането на серии е традиция още от старите номера, когато цялата кирилица беше на разположение. Никъде не са се появявали серии Ж, У, Ф, Ц, Щ, Ъ, Ь и Я (сериите за С, А и П бяха изчерпани докрай). Плюс букви със сходно изписване с цифри и други букви като З, Й, О. Интересно, че в София имаше СШ и СЮ, но с буквата А тези серии липсваха. Извън София само Пловдив изчерпа буквите си - освен областния град самата област е обширна и многолюдна.
« Last Edit: 12.08.2013, 08:25:11 by blagun »

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #70 on: 12.08.2013, 08:24:58 »
В София имаше едни номера серия АВС ... може би последната серия на черните номера.
Зевзеците тълкуваха АВС като "Аз Вече съм Софиянец" ...
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #71 on: 12.08.2013, 08:25:42 »
В София имаше едни номера серия АВС ... може би последната серия на черните номера.
Това беше предпоследната, последната беше ААВ.

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #72 on: 12.08.2013, 08:27:54 »
Това беше предпоследната, последната беше ААВ.

Да, вярно, че имаше и такава серия ... колко отдавна беше ...

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #73 on: 12.08.2013, 08:53:22 »
Нашите табели са сходни с предишните испански (все още валидни) и с украинските: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bulgariaspainukraineplates.gif
В примера шрифтът на украинското С се различава от нашия, но одеското ВН е досущ като видинското.

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #74 on: 12.08.2013, 13:34:41 »
Можете ли да ми кажете как се казва шрифта,с който се пишат българските номера?

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #75 on: 12.08.2013, 14:37:57 »
СА ХХХХ ТТ вече са изчерпани... Според мен идва ред на СА ХХХХ ТХ.

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #76 on: 12.08.2013, 14:55:15 »
Видях един номер СА **** КР, между вторите букви някой беше написал с маркер "у" ... Шегаджии.

• View Profile
    • Email
« Reply #77 on: 12.08.2013, 18:29:03 »
Да допълня - номера на мерцедеса на варненския цар Киро(вече бившия кмет) е В 11111В :P. Виждал съм и номер В 111111 на една черна S класа. А помните ли бяха давали по БТВ репортаж за един "Овчар" пак с някъв мерцедес и номер ОВ 4444 АР. :D
едит: а някой виждал ли е номера, които да са съседни по някоя цифра или различаващи се само по 1 буква от серията(тук не броим ако ги е видял в двора на някой КАТ :!, таксита и автобуси от ГТ също не се признават :devil:) :? Аз съм виждал В 8713 КВ(бяло Рено 11) и В 9713 КВ(оранжев Вартбург); В 4831 СМ(синя Джета) и В 4832 СМ(не помня); В 0229 КН(сива Тойота Комби, модела на Виктор Николаев, дето му я бяха откраднали преди време :devil:) и В 0429 КН(един тъмносин Нисан, не му знам модела); два сиви Опела Зафира с номера В 9980 КР и В 8890 КР.
« Last Edit: 12.08.2013, 18:45:19 by тролей №164 линия 2 »

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #78 on: 13.08.2013, 10:20:42 »
Във Варна имат странен подход на номерата вместо по азбучен ред.Вместо АА,АВ,АК,АМ,АН,АР,АС,АТ и АХ,те карат АА,АВ,АС,АХ,АМ,АН,АР,АТ.В бургас май Ах са били със същия подход.Първите четири Ах със синя лента би трябвало да са АР,АС,АТ и АХ ,вместо АМ,АН,АР и АТ.След това са се отказали и са продължили по азбучен ред.Само да попитам в Бургас имали серия ВС?Струва ми се,че не съм виждал.

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #79 on: 18.08.2013, 00:51:23 »
едит: а някой виждал ли е номера, които да са съседни по някоя цифра или различаващи се само по 1 буква от серията(тук не броим ако ги е видял в двора на някой КАТ :!, таксита и автобуси от ГТ също не се признават :devil:) :? Аз съм виждал В 8713 КВ(бяло Рено 11) и В 9713 КВ(оранжев Вартбург); В 4831 СМ(синя Джета) и В 4832 СМ(не помня); В 0229 КН(сива Тойота Комби, модела на Виктор Николаев, дето му я бяха откраднали преди време :devil:) и В 0429 КН(един тъмносин Нисан, не му знам модела); два сиви Опела Зафира с номера В 9980 КР и В 8890 КР.
Аз наскоро съвсем близо до нас видях колата с регистрационен номер точно преди моя- червена Форд Фиеста от актуалния модел. А по Данаил Николаев преди това засякох и тази, която е четири номера след мен, стара грозна селска BMW E 36...  :alien: Наскоро видях и същия номер, но различна серия...